• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#472444  autor: Gazo
 25 kwie 2011, 13:45
rogmaniek pisze:Możesz napisać coś więcej o pracy dla Telefónica O2 Europe? Jaka atmosfera była w tej firmie? W UK też kładą nacisk, m.in. na zrealizowanie planów sprzedażowych, itp.?
Pracowałem dla salonu partnerskiego, nie byłem bezpośrednio w O2, ale zapewne wszędzie jest tak samo. Dużo nacisk jest na sprzedaż (zarówno Abo, telefonów pre-paid jak i akcesoriów), ale równie duży, jak nie większy, nacisk jest na jakość obsługi.
rogmaniek pisze:Masz też porównanie z Vodafone- jest jakaś różnica na korzyść czy niekorzyść drugiego operatora w UK?
Trudno mi porównać jako że w O2 pracowałem w salonie a teraz siedzę na słuchawce dla Vodafone.
Vodafone jest najstarszym opem na rynku Brytyjskim (O2 jest drugie z kolei) ale O2 ma największą ilość abonentów.
Vodafone ma niektóre rzeczy których inna sieć nie ma, ale to działa w dwie strony więc trudno wskazać lepszego.
rogmaniek pisze:A jak z "kulturą" brytyskich Klientów? Czy spotykasz się czasami z przykładami, delikatnie pisząc, niewłaściwego i niekulturalnego zachowania Klienta? Chociaż coś czuję, że to pytanie retoryczne
Pracowałem na call-center w Polsce i szczerze mówiąc nie zauważam praktycznie żadnej różnicy. Zawsze można się spotkać z niewłaściwym i niekulturalnym zachowaniem. Większych róznic brak :) (w porównaniu do Polski)
rogmaniek pisze:Łał, z chęcią bym "przygarnął" wszystkie materiały o O2. Oj, chciałbym mieć jakiś choćby plakat reklamowy z Salonu O2
Plakatów nie mam, na reszte zgadamy się na PW.
rogmaniek pisze:Zdaję sobie sprawę, że nie ze wszystkim musi być pięknie u tego opertora.
Życie. W żadnej sieci nei jest idealnie.
rogmaniek pisze:Jak jest z zasięgiem 3G u O2, w porównaniu do konkurencji, w UK? Masz na pewno też obraz pokrycia ogólnie zasięgiem, w tym GSM brytyjskich operatorów. Czy któryś z nich, pod względem zasięgu 2G, jakoś wyróżnia się na tle konkurencji?
W UK jest pięci sieci (które mają własne nadajniki) i kilkannaście jak nie kilkadziesiąt sieci wirtualnych.
Three - sieć budująca tylko i wyłacznie nadajniki 3G - tak jak PLAY u nas korzystają z roamingu krajowego ale nie pamiętam której sieci. Mają dobry zasięg 3G i całkiem niezłe prędkości.
Orange i T-Mobile - pisze o nich razem bo w tej chwili się zaczynają łączyć. Obecnie wprowadzają handover pomiędzy nadajnikami, klienci Orange mogą się logować do T-Mobile i odwrotnie. Kanały sprzedaży nadal mają oddzielnie. Orange ma złą opinie na temat zasięgu w UK ale w tej chwili przez to połączenie z T-Mobile mają jeden z najlepszych zasięgów (mówię o łączonym 2G+3G - nie jestem w stanie określić z osobna)
O2 - druga najsatrsza sieć (która istnieje), bardzo dobrze rozwinięta, swoje pierwsze nadajniki odkupili od BT (które jest głównym dostawcą stacjonarnych usług) które zrezygnowało z telefonii komórkowej (teraz jest tez opem wirtualnym), Bardzo dobry zasięg 2G i całkiem niezły zasięg 3G, chociaż ich internet lubi przysparzać problemy (szczególnie na komórce)
Vodafone - nasjatrsza sięc w UK, najlepszy zasięg 2G w UK i jeden z lepszych na 3G. Jedna z najlepszych sieci.
Wg niezależnych badań VF zostalo ocenione jaką najlepsza sieć w UK a Three jako najlepsza sieć dla Smartphonów (szczególnie iPhone4)
rogmaniek pisze:Wg Ciebie, jakość działania BOK-u O2 (i choćby Vodafone) jest na wysokim poziomie? W takich przypadkach zależy też na jakiego Konsultanta się trafi. Ale w końcu za usuwanie jakiś niedogdoności odpowiedzialny jest inny dział. A napisałeś, że coś tam musieli poprawić, skoro zaczęło działać
Zawsze zalezy na kogo się trafi. Z własnego doświadczenia wiem że tak samo jak w PLAY można trafić na dobrego konsultanta tak samo w O2 czy Vodafone można trafić na gorszą osobę. Ogólnie tutaj sieci głównie stawiają na zadowolenie klienta z obsługi, Vodafone i O2 stawiają głównie na lojalność i na utrzymanie bazy klientów choć również chcą przejmować nowych. Three jako najmłodsza sieć ma parcie na nowych klientów (porównanie z PLAY jest tu nieuniknione).

Alcatel One Touch Pocket/Siemens C35i/Nokia 3510i/Siemens CX65/Siemens SL45i/Sony Ericsson W300i/Sony Ericsson W880i/Nokia N70/Sony Ericsson W910i/LG KU990 Viewty/Nokia 5800 XM/Samsung Wave/iPhone 4/Samsung Galaxy S3/iPhone 5s

#472450  autor: rogmaniek
 25 kwie 2011, 14:11
Gazo pisze:Dużo nacisk jest na sprzedaż (zarówno Abo, telefonów pre-paid jak i akcesoriów), ale równie duży, jak nie większy, nacisk jest na jakość obsługi.
A jednak, wszędzie chodzi o kasę :lol:
Gazo pisze:Vodafone ma niektóre rzeczy których inna sieć nie ma, ale to działa w dwie strony więc trudno wskazać lepszego.
Czyli, coś jak w PL.
Gazo pisze:Plakatów nie mam, na reszte zgadamy się na PW.
Dzięki :-D
Gazo pisze:Three - sieć budująca tylko i wyłacznie nadajniki 3G - tak jak PLAY u nas korzystają z roamingu krajowego ale nie pamiętam której sieci.
Gazo pisze:Three jako najmłodsza sieć ma parcie na nowych klientów (porównanie z PLAY jest tu nieuniknione).
Tak, porównanie Three, do P4 jest raczej nieuniknione :P Tym bardziej, żę operatorem tej sieci jest Hutchison Whampoa. Pamiętam, jak w Polsce, w 2005r., niektórzy ubolewali, że pozwolenia na budowę 3G nie wygrał właśnie operator sieci Three. I do dziś niektórzy uważają, że dobrze byłoby, aby P4 przejął właśnie Hutchison ;-) Pewnie wiesz, że (na szczęście) P4 ma też pozwolenie na neutralne technologicznie pasmo 900MHz'ów. Niestety to tylko 25 kanałów. Co ciekawe, chyba dzięki dostawcy sprzętu Huawei, operator sieci PLAY próbuje na tym robić, nie tylko E-GSM, ale również 3G, z czego się cieszę :-D
Gazo pisze:Orange i T-Mobile - pisze o nich razem bo w tej chwili się zaczynają łączyć.
Tak, wiem.
Gazo pisze:O2 - druga najsatrsza sieć (która istnieje), bardzo dobrze rozwinięta, swoje pierwsze nadajniki odkupili od BT (które jest głównym dostawcą stacjonarnych usług) które zrezygnowało z telefonii komórkowej (teraz jest tez opem wirtualnym), Bardzo dobry zasięg 2G i całkiem niezły zasięg 3G, chociaż ich internet lubi przysparzać problemy (szczególnie na komórce)
Z tego, co wiem, to pomysł na markę O2, powstał właśnie w UK :-D
Gazo pisze:Vodafone - nasjatrsza sięc w UK, najlepszy zasięg 2G w UK i jeden z lepszych na 3G. Jedna z najlepszych sieci.
A to Vodafone jest najstarszą siecią w Wielkiej Brytanii. Zresztą Vodafone, to też "oryginalnie" brytyjski operator? :wink:

Jeszcze jedno mnie zastanawia. Oczywiście zawsze mogę wygoogle'ować. Może wiesz (albo znasz jakiś link do ciekawej strony) czy brytyjscy operatorzy budują 3G tylko w paśmie 2100MHz'ów, w tym oczywiście Telefónica O2 Europe? Może też testują UMTS na innych częstotliwościach, jak 900 albo nawet 1800MHz'ów?
Gazo pisze:Z własnego doświadczenia wiem że tak samo jak w PLAY można trafić na dobrego konsultanta tak samo w O2 czy Vodafone można trafić na gorszą osobę.
Właśnie :wink:
Gazo pisze:Ogólnie tutaj sieci głównie stawiają na zadowolenie klienta z obsługi,
Jakoś w PL, coraz częściej, zauważam, że szeroko rozumiana jakość obsługi Klienta, trochę się pogorszyła. Kiedyś BOK PTC słynął z profesjonalnej obsługi Klienta. A ostatnio nie raz czytałem, sam również się spotkałem, z mniejszą jakością obsługi Klienta, choćby u operatora- jeszcze- sieci Era. Z drugiej strony nie dziwię się, skoro konsultanci mają inne wytyczne, jak choćby skoncentrowanie się na sprzedaży usług dodatkowych, itp.

POZdrawiam.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#472463  autor: playonline
 25 kwie 2011, 15:50
rogmaniek pisze:A jednak, wszędzie chodzi o kasę :lol:
A znasz operatora, ktoremu nie chodzi tylko o kase? ;)

#472465  autor: Gazo
 25 kwie 2011, 16:01
rogmaniek pisze:A to Vodafone jest najstarszą siecią w Wielkiej Brytanii. Zresztą Vodafone, to też "oryginalnie" brytyjski operator?
Tak dokładnie tak jak piszesz. Vodafone powstało w Wielkiej Brytanii i dopiero później zaczeło ekspansje na inne rynki. Vodafone jako marka została stworzona 1 stycznia 1985 roku (z tego co kojarze sięć już wtedy istniała bo przetarg na telefonię komórkową zostały roztrzygnięte 1982 roku - dwóch zwycięzców jednym był Racal (Racal Vodafone później samo Vodafone) a drugim British Telecom - BT które w późniejszym czasie zrezygnowało i sprzedało BTS-y sieci O2 :) )
rogmaniek pisze:Jeszcze jedno mnie zastanawia. Oczywiście zawsze mogę wygoogle'ować. Może wiesz (albo znasz jakiś link do ciekawej strony) czy brytyjscy operatorzy budują 3G tylko w paśmie 2100MHz'ów, w tym oczywiście Telefónica O2 Europe? Może też testują UMTS na innych częstotliwościach, jak 900 albo nawet 1800MHz'ów?
Teoretycznie do 6 stycznia 2011 mogli tylko stawiać 3G na pasmie 2100 Mhz. Ale niedawno brytyjski odpowiednik UKE (Ofcom) stwierdził że będzie można stawiać na 900/1800 MHz. Tylko ze tu zaczynają się protesty Three, Orange i T-Mobile (obecnie razem jako Everything Everywhere) bo Three posiada tylko zezwolenia na 2100MHz (najwyższe koszty) a Orange i T-Mobile posiadają zezwolenia na 1800MHz które do tej pory używali tylko na 2G (osobno obok 2100MHz). Najlepszą sytuację mają O2 i Vodafone którzy jako jedyni posiadają zezwolenia na najlepszą i najefektywniejszą częstotliwość 900MHz. Ofcom jednocześnie zapowiedział że weźmie do pod uwagę w przyszlych przetargach na częstotliwości 800/2600 MHz. Jak to się rozwinie... zobaczymy :)

Alcatel One Touch Pocket/Siemens C35i/Nokia 3510i/Siemens CX65/Siemens SL45i/Sony Ericsson W300i/Sony Ericsson W880i/Nokia N70/Sony Ericsson W910i/LG KU990 Viewty/Nokia 5800 XM/Samsung Wave/iPhone 4/Samsung Galaxy S3/iPhone 5s

#472479  autor: rogmaniek
 25 kwie 2011, 17:52
Gazo pisze:Vodafone jako marka została stworzona 1 stycznia 1985 roku
Pytanie czy w tamtym roku zaczynali od GSM Phase 2, czy może jednak był to najpierw GSM, tzw. pierwszej generacji?
Gazo pisze:a drugim British Telecom - BT które w późniejszym czasie zrezygnowało i sprzedało BTS-y sieci O2 )
O2 w UK też powstało chyba jakoś w latach 80-tych? Nawet bym nie pomyślał, że BT miało swoją cześć komórkową. Myślałem, że O2 UK zaczynało budowę sieci od "zera". A tu jednak części działających stacji odkupili.

Zastanawia mnie, kto miał taki dobry pomysł na- wg mnie- krótką, prostą, po prostu fajną nazwę i logo marki O2 :D Swoją drogą...
Gazo pisze:Racal Vodafone później samo Vodafone
... ta pierwsza nazwa to nie jest imię i nazwisko założyciela pierwszego operatora w Wielkiej Brytanii? :wink:
Gazo pisze:Teoretycznie do 6 stycznia 2011 mogli tylko stawiać 3G na pasmie 2100 Mhz.
A to- dla mnie- spore zaskoczenie. Pod tym wzgledem komórkowy rynek UK był jakby trochę zacofany. W PL Polkomtel, już od jakiegoś czasu, ma neutralność technologiczną na pasmo 900MHz'ów http://telepolis.pl/news.php?id=18128. P4, jak wygrał przetarg na swoje 25 kanałów w paśmie 900MHz'ów, chyba od razu miał możliwość budowania 3G. Również podobną możliwość otrzymał operator Aero2. Nasze UKE trochę wcześniej wzięło się za kwestię refarming'u http://telepolis.pl/news.php?id=16437 . Czyli jednak potrafimy być pierwsi, w niektórych sytuacjach :P Pewnie to również zasługa Pani Ani :-D
Gazo pisze:a Orange i T-Mobile posiadają zezwolenia na 1800MHz które do tej pory używali tylko na 2G (osobno obok 2100MHz). Najlepszą sytuację mają O2 i Vodafone którzy jako jedyni posiadają zezwolenia na najlepszą i najefektywniejszą częstotliwość 900MHz.
Czyżby w PL- znów- nasze "W3" miało lepszą sytuację, odnośnie posiadanych technologii? Niby fajnie, że O2 czy Vodafone ma 2G na 900MHz'ów, ale brak pojemnego GSM/DCS 1800MHz'ów, nie jest jakąś niedogodnością w UK? Mam na myśli kwestię przeciążenia sieci, np. w dużych miastach. Chyba, że teraz prawie wszyscy Brytyjczycy korzystają z słuchawek 3G. Już teraz widać, jeśli chodzi o P4, że brak DCS/GSM na 1800MHz'ów, może doskwierać. Nawet Polkomtel, co wydaje mi się dość oczywiste, mimo posiadania DCS'a, ma dość przeciążoną sieć. Czyli znów w Polsce, pod w/w względem, operatorzy trzech największych sieci nie mogą narzekać :D

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#472482  autor: Artur051
 25 kwie 2011, 18:11
rogmaniek pisze:Niby fajnie, że O2 czy Vodafone ma 2G na 900MHz'ów, ale brak pojemnego GSM/DCS 1800MHz'ów
Zarówno Vodafone UK, jak i O2 UK posiadają oprócz GSM 900Mhz także 1800Mhz ;), Jak Polscy operatorzy. Wyjątek stanowi jedynie Everything Everythere, które ma samo 1800Mhz ;).

#472484  autor: Gazo
 25 kwie 2011, 18:24
rogmaniek pisze:Pytanie czy w tamtym roku zaczynali od GSM Phase 2, czy może jednak był to najpierw GSM, tzw. pierwszej generacji?
Marka Vodafone powstała w 1985 ale zaczęli nieco wczesniej, i tak zaczynali od GSM pierwszej generacji.
rogmaniek pisze:O2 w UK też powstało chyba jakoś w latach 80-tych? Nawet bym nie pomyślał, że BT miało swoją cześć komórkową. Myślałem, że O2 UK zaczynało budowę sieci od "zera". A tu jednak części działających stacji odkupili.

Zastanawia mnie, kto miał taki dobry pomysł na- wg mnie- krótką, prostą, po prostu fajną nazwę i logo marki O2 Swoją drogą...
O2 jako brand powstało w 2002 roku, wcześniej istaniało pod nazwą Cellnet. W 2005 O2 zostało przejęte przez Telefonica. Marka została stworzona przez Lambie-Nairn - firma zajmująca się tworzeniem nowych marek.
rogmaniek pisze:... ta pierwsza nazwa to nie jest imię i nazwisko założyciela pierwszego operatora w Wielkiej Brytanii?
Nie... Firma która współtworzyła Vodafone i była głównym udziałowcem do 1991 roku to Racal Electronics plc's.

rogmaniek pisze:A to- dla mnie- spore zaskoczenie. Pod tym wzgledem komórkowy rynek UK był jakby trochę zacofany. W PL Polkomtel, już od jakiegoś czasu, ma neutralność technologiczną na pasmo 900MHz'ów http://telepolis.pl/news.php?id=18128. P4, jak wygrał przetarg na swoje 25 kanałów w paśmie 900MHz'ów, chyba od razu miał możliwość budowania 3G. Również podobną możliwość otrzymał operator Aero2. Nasze UKE trochę wcześniej wzięło się za kwestię refarming'u http://telepolis.pl/news.php?id=16437 . Czyli jednak potrafimy być pierwsi, w niektórych sytuacjach Pewnie to również zasługa Pani Ani
Czy ja wiem czy zacofany... wygląda to zdeczka inaczej. Kogo to zasługo u nas... pewien nie jestem ;)
rogmaniek pisze:Czyżby w PL- znów- nasze "W3" miało lepszą sytuację, odnośnie posiadanych technologii? Niby fajnie, że O2 czy Vodafone ma 2G na 900MHz'ów, ale brak pojemnego GSM/DCS 1800MHz'ów, nie jest jakąś niedogodnością w UK? Mam na myśli kwestię przeciążenia sieci, np. w dużych miastach. Chyba, że teraz prawie wszyscy Brytyjczycy korzystają z słuchawek 3G. Już teraz widać, jeśli chodzi o P4, że brak DCS/GSM na 1800MHz'ów, może doskwierać. Nawet Polkomtel, co wydaje mi się dość oczywiste, mimo posiadania DCS'a, ma dość przeciążoną sieć. Czyli znów w Polsce, pod w/w względem, operatorzy trzech największych sieci nie mogą narzekać
Weź pod uwagę że T-Mobile i Orange mają tylko 1800MHz których nie ma Vodafone i O2 a Ci z kolei mają 900MHz których nie ma T-Mobile i Orange. U nas jest to raczej podzielone i wszystkie sieci mają i jedną i drugą częstotliwość, więc tu w UK nie ma to dużego wpływu na przeciążenia sieci. Po prostu mają na danej częstotliwości większy zakres :)

#472485  autor: rogmaniek
 25 kwie 2011, 18:25
Artur051 pisze:Zarówno Vodafone UK, jak i O2 UK posiadają oprócz GSM 900Mhz także 1800Mhz
O dzięki za info. To dobrze, bo- tak jak nasze "W3"- mają "komplet" pasm :-D
Artur051 pisze:Wyjątek stanowi jedynie Everything Everythere, które ma samo 1800Mhz
Pewnie był to jeden z argumentów, przemawiający za połączeń tych sieci, odnośnie infrastruktury i nie tylko :wink:

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#472486  autor: Gazo
 25 kwie 2011, 18:27
Artur051 pisze:Zarówno Vodafone UK, jak i O2 UK posiadają oprócz GSM 900Mhz także 1800Mhz , Jak Polscy operatorzy. Wyjątek stanowi jedynie Everything Everythere, które ma samo 1800Mhz .
Niestety tu się mylisz kolego. Ani Vodafone ani O2 nie mają pozwoleń na 1800MHz.

Dla pewności sprawdziłem i:

First and Second Generation Networks
O2: now owned by Telefonica. Runs a GSM-900 network
Vodafone: Runs a GSM-900 network.
Orange: runs a GSM-1800 network
T-Mobile: originally called One-2-One, this network is also GSM-1800

#472487  autor: Artur051
 25 kwie 2011, 18:35
Gazo pisze:Niestety tu się mylisz kolego. Ani Vodafone ani O2 nie mają pozwoleń na 1800MHz.
Jesteś mądrzejszy od GSMA?

Potwierdzenie że O2 UK jak i Vodafone UK maja GSM 900/1800 ;)
http://www.mobileworldlive.com/maps/net ... %20Kingdom

#472488  autor: rogmaniek
 25 kwie 2011, 18:44
Gazo pisze: i tak zaczynali od GSM pierwszej generacji.
A jednak. Zresztą, nie powinno mnie to dziwić, w "tamtych czasach" :P U nas, w końcu, doczekaliśmy się GSM'u, tylko w systemie pierwszej generacji NMT 450i, dopiero 18 czerwca 1992r.
Gazo pisze:O2 jako brand powstało w 2002 roku, wcześniej istaniało pod nazwą Cellnet. W 2005 O2 zostało przejęte przez Telefonica. Marka została stworzona przez Lambie-Nairn - firma zajmująca się tworzeniem nowych marek.
Myślałem, że wcześniej powstała marka O2 :P A jednak, zadanie "stworzenia" nowej marki telefonii komórkowej, powierzono specjalistycznej firmie. To wiem, komu gratulować, bo nazwa Cellnet jest dla mnie zbyt oczywistą. Coś, jak w przypadku T-Mobile, która jest dla mnie zbyt "pospolitą" marką, którą każdy mógł sobie wymyślić. W przeciwieństwie do naszych marek, jak Era, Plus czy IDEA :(
Gazo pisze:Weź pod uwagę że T-Mobile i Orange mają tylko 1800MHz których nie ma Vodafone i O2 a Ci z kolei mają 900MHz których nie ma T-Mobile i Orange.
Artur051 pisze:Zarówno Vodafone UK, jak i O2 UK posiadają oprócz GSM 900Mhz także 1800Mhz
To już nie wiem, które źródło jest prawidłowe :lol:
Gazo pisze:Po prostu mają na danej częstotliwości większy zakres
Właśnie, może O2 i Vodafone mają więcej dostępnych kanałów GSM 900MHz'ów, niż 48- w przypadku PTC i Polkomtela, czy tylko 35- w przypadku Centertela :roll:

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#472489  autor: Artur051
 25 kwie 2011, 18:46
rogmaniek pisze:Pewnie był to jeden z argumentów, przemawiający za połączeń tych sieci, odnośnie infrastruktury i nie tylko
To pewnie był główny argument pewnie ;) No i od tego się zaczęła współpraca FT-DT ;).

Jak to tłumaczą chcą być konkurencyjniejsi niż Vodafone czy O2 w Europie.

[ Dodano: 2011-04-25, 18:49 ]
rogmaniek pisze: Artur051 napisał/a:
Zarówno Vodafone UK, jak i O2 UK posiadają oprócz GSM 900Mhz także 1800Mhz

To już nie wiem, które źródło jest prawidłowe
GSMA - organizacja gsm w błąd nie wprowadza ;) Link jako dowód podałem ;)

[ Dodano: 2011-04-25, 18:52 ]
Jeszcze 1 dowód podaję ;)

http://www.prattfamily.demon.co.uk/mikep/frequency.htm

#472495  autor: Gazo
 25 kwie 2011, 19:04
Artur051 pisze:Jesteś mądrzejszy od GSMA?

Potwierdzenie że O2 UK jak i Vodafone UK maja GSM 900/1800
http://www.mobileworldliv...nited%20Kingdom
Nie twierdzę że jestem mądrzejszy od GSMA ;)

Cóż. Można znaleźć w niektórych miejscach mylące informację.

Zgodnie z powyższym przyznaję się do błędu. Kwestia pozostaje taka ze zakres częstotliwości jaką mają Vodafone i O2 jest bardzo mała na 1800MHz więc większy nacik kładą zapewne na 900MHz :)

#472549  autor: rogmaniek
 25 kwie 2011, 22:48
Artur051 pisze:rogmaniek napisał/a:
Pewnie był to jeden z argumentów, przemawiający za połączeń tych sieci, odnośnie infrastruktury i nie tylko

To pewnie był główny argument pewnie No i od tego się zaczęła współpraca FT-DT .

Jak to tłumaczą chcą być konkurencyjniejsi niż Vodafone czy O2 w Europie.
Niech sobie będą bardziej konkurencyjni. Ale nawet w Polsce wolałbym już nazwę EE, czyli Everything Everythere, niż te T-Mobile :x
Artur051 pisze:rogmaniek napisał/a:

Artur051 napisał/a:
Zarówno Vodafone UK, jak i O2 UK posiadają oprócz GSM 900Mhz także 1800Mhz

To już nie wiem, które źródło jest prawidłowe

GSMA - organizacja gsm w błąd nie wprowadza Link jako dowód podałem

[ Dodano: 2011-04-25, 18:52 ]
Jeszcze 1 dowód podaję
Ok, dzięki.
Gazo pisze:Cóż. Można znaleźć w niektórych miejscach mylące informację.

Zgodnie z powyższym przyznaję się do błędu. Kwestia pozostaje taka ze zakres częstotliwości jaką mają Vodafone i O2 jest bardzo mała na 1800MHz więc większy nacik kładą zapewne na 900MHz
Spoko. I tak dużo się dowiedziałem, także dzięki.

A tak się zastanawiam czy w Hiszpanii planują dalszą ekspansję na rynki europejskie :roll: Pewnie znów chodzi o kasę, ale Telefónica O2 Europe mogłaby się zainteresować rynkiem telekomunikacyjnym, np. polskim... :-D

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#472552  autor: maciek764
 25 kwie 2011, 22:56
niż te T-Mobile
A "T" to już jest w ogóle abstrakcja jakaś + to odpustowe logo które wygląda jakby ktoś zaprojektował je 25 lat temu.

#472555  autor: rogmaniek
 25 kwie 2011, 23:05
maciek764 pisze:to odpustowe logo które wygląda jakby ktoś zaprojektował je 25 lat temu.
Zgadzam się w zupełności. Dla mnie to taki paskudny, wyblakły róż, fffeee :x Rzeczywiście takie logo T-Schajse, to by pasowało, ale w latach 70-tych może :P Na szczęście mam jeszcze innych operatorów do wyboru. Zresztą dwie oferty, w których obecnie posiadam numery, w zupełności mi wystarczają. Będzie jednak brakować mi Ery Mojej :smt009 . Na szczęście jest właśnie jeszcze marka O2, choćby u sąsiadów :) Szkoda, że jeszcze nie w innym kraju... :?

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#472612  autor: Artur051
 26 kwie 2011, 10:33
Ciekawe swoją drogą jak brytyjczycy rozegrają sprzedaż udziałów. W internecie można ostatnio przeczytac spekulacje mówiące że Vodafone kasę ze sprzedaży SFR być może przeznaczy na zakup Plusa ;)) Jeśli chodzi o samą kwestie loga - to najfajniejsze wydaje się (przynajmniej dla mnie) logo Vodafone, potem O2. ;)

Swoją drogą fajnie byłoby, gdyby Vodafone zainwestował w Plusa, w końcu znają się na rzeczy jak nikt inny ;).

#472756  autor: rogmaniek
 26 kwie 2011, 20:27
Artur051 pisze:Jeśli chodzi o samą kwestie loga - to najfajniejsze wydaje się (przynajmniej dla mnie) logo Vodafone, potem O2.
Jak kto uważa :-D Dla mnie logo O2 oraz barwy tej marki, wraz z całą kampanią reklamową, są najlepsze :D Chociaż logo i barwa Vodafone, dla mnie, są o niebo ładniejsze, od tego paskudnego logo i barw T czy T-Mobile.
Artur051 pisze:Swoją drogą fajnie byłoby, gdyby Vodafone zainwestował w Plusa, w końcu znają się na rzeczy jak nikt inny .
Coś się zaczyna robić temat, po części, również o Vodafone, w tle z Polkomtelem :P Osobiście wolałbym, aby operatora Plusa, przejęła Teliasonera czy Telenor. Bo, moim zdaniem, to byłaby gwarancja naszybszego rozwoju technologicznego Polkomtela. Może również pozostałaby marka Plus. A część kasy, za jakieś czerwone logo, zamiast "wypływać" z PL, zostałaby przeznaczona na inwestycje.

Swoją drogą ubolewam, że Telefónica nie chciała- poważniej- zainteresować się Polkomtelem. Przecież byłoby możliwe przejęcie takiego operatora, choćby na przykładzie Czech :-D

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#472788  autor: Gazo
 26 kwie 2011, 22:22
rogmaniek pisze:Jak kto uważa Dla mnie logo O2 oraz barwy tej marki, wraz z całą kampanią reklamową, są najlepsze Chociaż logo i barwa Vodafone, dla mnie, są o niebo ładniejsze, od tego paskudnego logo i barw T czy T-Mobile.
Logo O2 jest po prostu... "proste w swej prostocie" :-D nie jest złe ale mogliby się bardziej postarać... Logo T albo T-Mobile... ich kolory przyprawiają o mdłości... Wchodzenie do rózowo-białego salonu do przyjemności chyba nie należy (nie wszedłem jak zobaczyłem te kolory... poszedłem po prostu dalej :roll: )
Natomiast Vodafone wg mnie ma logo nawet dobre... choć chyba przydałoby im się trochę je odświeżyć... :)
rogmaniek pisze:Coś się zaczyna robić temat, po części, również o Vodafone, w tle z Polkomtelem Osobiście wolałbym, aby operatora Plusa, przejęła Teliasonera czy Telenor. Bo, moim zdaniem, to byłaby gwarancja naszybszego rozwoju technologicznego Polkomtela. Może również pozostałaby marka Plus. A część kasy, za jakieś czerwone logo, zamiast "wypływać" z PL, zostałaby przeznaczona na inwestycje.
Nawet jak Plusa przejmię Teliasonera czy Telenor to również może oznaczać zmianę marki/loga czyli utopienie kasy w rebrandingu. Co do tego co by weszło razem z Vodafone - to nie można być pewien... Może nie byłoby tak źle :)

A że temat się zaczął o Vodafone to chyba po części moja wina :twisted:

#472804  autor: rogmaniek
 26 kwie 2011, 23:14
Gazo pisze:Logo O2 jest po prostu... "proste w swej prostocie" nie jest złe ale mogliby się bardziej postarać...
To się powtórzę pisząc ponownie: jak kto uważa :P Właśnie, m.in. za prostotę logo i przyjemne (ciemnoniebieskie barwy, połączone z białym napisem), podoba mi się logo marki/sieci O2. W tej prostocie zawarta jest też dość prosta i krótka wymowa marki O2. Coś, jak naszych Era, Plus, czy nawet IDEA. Moim zdaniem, łatwiej/szybciej jest mi wymówić O2, niż Vodafone czy tym bardziej, te paskudne, T-Mobile. Chyba nawet samo Deutsche Telekom zruzumiało to, skoro w Niemczech (i pewnie w Polsce również tak będzie) jest "okrojona" nazwa, czyli te T.
Gazo pisze:Wchodzenie do rózowo-białego salonu do przyjemności chyba nie należy (nie wszedłem jak zobaczyłem te kolory... poszedłem po prostu dalej )
Zgadzam się. Skoro już trochę odbiegamy od najważnieszego tematu, czyli O2 Prority (a także Blueroom, Bluebook) :-D , to muszę zaznaczyć, że najbardziej nie mogę zrozumieć zniszczenia, tak cennej marki, jak Era. Oczywiście chodzi o kasę za rebranding, czyli z tytułu używania "pressstttyyyżowej" marki T :lol:
Gazo pisze:Nawet jak Plusa przejmię Teliasonera czy Telenor to również może oznaczać zmianę marki/loga czyli utopienie kasy w rebrandingu.
Ktoś pisał w komentarzach na Telepolis, że Teliasonera ma w różnych krajach/odziałach, różne nazwy sieci. Stąd moje małe nadzieje na pozostawienie marki Plus, po ewentualnym przejęciu Polkomtela przez tego operatora :-D
Gazo pisze:Co do tego co by weszło razem z Vodafone - to nie można być pewien... Może nie byłoby tak źle
Oby. Chyba gorzej być nie powinno. Ale właśnie najlepiej byłoby, aby Polkomtela przejął, po prostu, najlepszy podmiot gospodarczy/inwestor czy jak to tam nazwać :wink:
Gazo pisze:A że temat się zaczął o Vodafone to chyba po części moja wina
Wybaczam :P Przynajmniej na temat Telefónica O2 Europe, i nie tylko, "spoglądamy szerszym okiem" :lol:

POZdrawiam.

O2 - Together is better!