• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 38 z 99
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 99

#470437  autor: user_delete10
 13 kwie 2011, 16:17
Czyli w końcu przywrócili w Gliwicach. ;-) Nie wiem czy to nietypowe, może nie dla Ery ale można jeszcze spotkać CI "Forum" na terenie tejże galerii.

W Rybniku i wogóle tam gdzie bawiłem się w sprawdzanie CI bywam na rowerze bo wtedy jest najlepiej obejrzeć to co pokazują nadajniki. Ulica Za Koleją jest zdaje się na granicy Jejkowic i Rybnika - Zebrzydowic i ciągnie się aż do Chwałęcic nad Zalew Rybnicki przez las. To jedyne skojarzenie, jednak CI w tym momencie jest błędne.

#470516  autor: rogmaniek
 13 kwie 2011, 22:01
slawnokia pisze:rogmaniek
Fajne nazwy,
Dziękuję :wink: Mam nadzieję, że motyw z logo Era też się podoba. Właśnie chodziło mi o taki Erowy efekt :twisted:

Wkrótce wrzucę inne screen'y. Dodam, że to "stare" screen'y, bo z wakacji 2010r., gdy jeden numer, na około trzy miesiące, przeniosłem do PTC, dokładniej Heyah. Tylko po to, by sprawdzić jak działa 3G Erunii w POZnaniu i oczywiście dla CI. Przy okazji skorzystałem z promocji podwojeń Heyah.

slawnokia pisze:w Poznaniu CI Ery działa?
Niestety- moja stara Nokia 3510i, w której mam kartę O2 UK, znów gubi całkowicie zasięg. Będę próbować ją reaktywować, bo CI na niej jest wyświetlane dużymi literami.

Dziś tylko na chwilę :x w/w Nokia złapała zasięg i CI się pojawiło: "Piątkowska". Wczoraj w e51 (gdzie mam kartę Gadu Air) próbowałem ręcznie wybrać GSM PTC. Za pomocą FTD mogę sprawdzać stacje, mimo, że telefon nie loguje się do sieci, o czym było też na forum. :D I niestety nie było CI ze stacji na ul. Dożynkowej i drugiej z ul. Warzywnej.

Może znów jest tak, że część stacji nadaje CI, a część nie.
Crockett pisze:W Rybniku i wogóle tam gdzie bawiłem się w sprawdzanie CI bywam na rowerze bo wtedy jest najlepiej obejrzeć to co pokazują nadajniki.
Ech, wspomnienia z 2005 i 2006r., gdy też podróżowałem rowerem po okolicznych miejscowościach i cieszyłem się Erowym CI. Niestety ta Era Moja już nie wróci, bo musi się skończyć :cry:

[ Dodano: 2011-04-13, 22:17 ]
slawnokia pisze:A to kolejna nazwa Ery gdzie nie wiadomo o co chodzi:
Naprawdę oryginalne CI :-D
arek.85 pisze:dodaje moje screeny z podlogowania się do ery cell id są z gliwic.
Też tak muszę zrobić. Podmienić tapetkę na Erową. I, gdy będzie CI, zrobić screen'a :wink: I tak karta Gadu Air nie jest podstawowym numerem. To trzeba będzie przełożyć kartę O2 UK do e51. Zmienić tapetkę i porobić nowych screen'ów, oryginalnie z zasięgiem i napisem Era. Ta tapetka z logo Erunii jest jeszcze ładniejsza, bo trochę ciemniejsze barwy. Zresztą, wcześniej pisałem, że w blue Motce K1 też miałem taką Erową tapetkę :P

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#470548  autor: slawnokia
 14 kwie 2011, 00:02
Crockett

Coś by się zgadzało i też tak obstawiam,odnośnie nazwy "Za Kocieja". W wiadomościach z sieci miałem tą nazwę na przemian z "Rybnik".
Kierunek na Jejkowice i Zebrzydowice by się zgadzał.
W wyszukiwarce coś takiego znalazłem:
http://www.pkt.pl/s/jejkowice/1184284/h ... rstwo.html

Choc w/g mapy jest ulica "Za Kolejką"?

Może jeszcze wkrótce będę w Rybniku to sprawdzę to CT.

Sama nazwa nawet jak jest z błędem to dośc oryginalna.

rogmaniek
Tapeta fajna i wkrótce niestety wspomnienie nam po Erze pozostanie.
Z Poznania fajna nazwa to "Murawa". A kojarzy się mi oczywiście z wiecznie zmienianą murawą na stadionie LECHA choc pewnie nie on to chodzi.

Ja też niedawno rozstałem się częściowo z Erą na rzecz PLAY.
I mogę tyko tyle tu napisac,że nie wszystko co jest tanie to jest dobre.
W porównaniu Era wychodzi na duży plus.

#470604  autor: rogmaniek
 14 kwie 2011, 12:40
slawnokia pisze:rogmaniek
Tapeta fajna
Dzięki :wink:
slawnokia pisze:wkrótce niestety wspomnienie nam po Erze pozostanie.
Ech, mówi się trudno...
slawnokia pisze:Z Poznania fajna nazwa to "Murawa". A kojarzy się mi oczywiście z wiecznie zmienianą murawą na stadionie LECHA choc pewnie nie on to chodzi.
Hehe, dobre skojarzenie :lol: Ale to oczywiście ulica w dzielnicy Winogrady. Co ciekawe, na tej ulicy jest Salon Era :-D Czyli na zielonej Murawie jest niebieski Salon Era :P
slawnokia pisze:Ja też niedawno rozstałem się częściowo z Erą na rzecz PLAY.
I mogę tyko tyle tu napisac,że nie wszystko co jest tanie to jest dobre.
W porównaniu Era wychodzi na duży plus.
Trochę odchodzimy od tematu :P W POZnaniu jednak na P4 nie mogę narzekać. Jestem zadowolny z MNP, właśnie z Ery TT, na Fresh'a. PTC może P4 pozazdrościć takiego zagęszczenia NodeB, czyli stacji 3G, w tym mieście. Do tego konfiguracja sieci nie jest gorsza, żeby nie napisać, że jest lepsza, niż operatora- jeszcze- marki Era. Do tego w POZnaniu strasznie drażnią mnie stare stacje 2G, czyli BTS'y, na których anteny sektorowe, chyba nigdy nie były wymieniane. Są to stare anteny w kształcie trumienki, jakże teraz kojarzące się z unicestwieniem marki Era :smt009

Chociaż martwi mnie, że w regionie rozbudowa sieci, przez P4, prawie się zatrzymała, nie licząc powstawania NodeB 900, ale już w istniejących lokalizacjach. Na jakość rozmów też nie mogę narzekać. Może przez fakt, że telefon mam prawie cały czas na 3G. Do tego tyle bonusów, promocji, o których w Era TT obecnie mogę pomarzyć. Pewnie, gdybym mieszkał poza POZnaniem (co mało prawdopodobne :P ), np. we Wrześni, numer główny miałbym w Gadu Air. Właśnie ze względu na ilość stacji P4, w mniejszych miastach, w porównaniu do W3.

[ Dodano: 2011-04-18, 19:06 ]
Ok, to jeszcze cztery screen'y z CI Ery z podpoznańskiego Swarzędza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2011-04-18, 19:19 ]
A teraz z Wielkopolski:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2011-04-18, 19:29 ]
I coś jeszcze z POZnania:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#471809  autor: slawnokia
 21 kwie 2011, 00:30
Niestety w wielu miejscach nadal brak CI Ery.
Na zgłaszane reklamacje, albo nie ma odpowiedzi, albo są takie:
Witam.

Dziękuję za nadesłaną korespondencję.
Uprzejmie informuję, że w chwili obecnej problem jest w trakcie rozwiązywania. Jak tylko problem zostanie usunięty to otrzyma Pan potwierdzenie sms-em.

z pozdrowieniami
I tak bez przerwy.Tekst jest ten sam, zmieniają się tylko nazwiska konsultantów :evil:

#471831  autor: joxar1
 21 kwie 2011, 10:31
rogmaniek, dzięki za screeny :D (Bez urazy, ale czcionka zegara jest OKROPNA! :twisted: ).

Na Pomorzu (Środkowym) CI działa i ma się znakomicie.

Pozdrawiam

#471853  autor: JaneQ_Damian65
 21 kwie 2011, 13:56
No to w mojej okolicy możemy się pożegnać z CI Ery w Jelczu-Laskowicach, Bierutowie i na moim lokalnym nadajniku w Biskupicach Oławskich ;(. A jeszcze 2 tygodnie temu CI (oprócz Bierutowa) było ;(...

EDIT. CI wyglądało mniej więcej tak:

Jelcz-Laskowice: JELCZ-LASKOWICE/gm.JELCZ-LASKOWICE/Dolny Slask
Bierutów: BIERUTÓW/gm. BIERUTOW/Dolny Slask
Biskupice Oławskie (tam jest BTS Ery i Plusa na jednym maszcie, CI plusa działa normalnie [Dolny Slask]): gm.Jelcz-Laskowice/Dolny Slask/ Bory Namyslowskie

#471906  autor: rogmaniek
 21 kwie 2011, 20:18
joxar1 pisze:rogmaniek, dzięki za screeny
Serdecznie dziękuję wszystkim :D Przynajmniej wiem, że warto było zrobić screen'y, w tamtym roku.
joxar1 pisze:(Bez urazy, ale czcionka zegara jest OKROPNA! ).
Jak kto uważa :wink: Mi się podoba ten oryginalny temat, zwłaszcza kreski zasięgu i naładowania baterii :P

To może jeszcze jedna porcja screen'ów z POZnania:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodam, że moją uwagę zwraca, także w POZnaniu, różny zapis ulic, jak choćby: Dąbrowskiego. I na koniec ogólna nazwa CI z miasta:

Obrazek

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#472101  autor: enagem
 23 kwie 2011, 06:54
Witam,
wie ktoś co się dzieje z CI Ery we Wrocławiu? Od 2 - 3 miesięcy CI nie ma w całym mieście.

Pozdro.

JUTRO TO JEST TAKIE DZIŚ TYLKO, ŻE JUTRO.

#472145  autor: ezaq
 23 kwie 2011, 14:17
Włocławek, ul. Toruńska 222, CID 37032, CellInfo: "Rozinowo-Leopoldowo-Krzywa Gora- Brzezie". Dłuższego CI chyba nie widziałem. Screena niestety nie posiadam.

#472335  autor: kowcio
 24 kwie 2011, 20:41
ezaq pisze:Włocławek, ul. Toruńska 222, CID 37032, CellInfo: "Rozinowo-Leopoldowo-Krzywa Gora- Brzezie". Dłuższego CI chyba nie widziałem. Screena niestety nie posiadam.
A jak to wygląda na wyświetlaczu komórki, jaki model telefonu?
Pamiętam jak te badziewne Nokie 1600 i 1208 fajnie wyświetlały dłuższe nazwy w CI. Jak miałem STARY BROWAR to pasek leciał po ekranie :-)

#472359  autor: ezaq
 24 kwie 2011, 22:18
kowcio pisze:A jak to wygląda na wyświetlaczu komórki, jaki model telefonu?
Nie wiem, bo nie widziałem. Takie CI znalazłem w logach CellTracka na Nokii 6630. Poza tym jeśli dobrze pamiętam, to CI się nie pojawia na wyświetlaczu przy uruchomionym CellTracku, a jedynie w tym programie.

Dodam (bo tego może nie widać), że po ostatnim myślniku jest spacja. Przy pozostałych nie występuje.

#472390  autor: slawnokia
 25 kwie 2011, 01:07
Miałem trochę ostatnio okazji pojeździc po południowej części województwa śląskiego i działanie CI wygląda dośc słabo.

Brak CI:
1.M.in. u mnie z LAC 22280 (Bielsko-Biała, Żywiec i okolice)
2.LAc 22281-Oświęcim,Brzeszcze,Chełmek i okolice (małopolska).
3.LAC 22300-na części stacji brak CI,cały Racibórz i okolice,i częśc Rybnika bez CI.
4.LAC 5203 częśc stacji wysyła CI, a częśc nie. Jest m.in w Pszczynie,Bieruniu.Brak w Czechowicach-Dziedzicach,Kozy,Kęty,Tychy.

Na pograniczu z woj.opolskim można CI zobaczyc,LAC nie sprawdzałem:

Obrazek

I z LAC 5203 (śląsk):

Obrazek

Pozdrawiam i wszystkim Wesołych Świąt życzę!

#472468  autor: Gadulski
 25 kwie 2011, 16:16
enagem, faktycznie na terenie Wrocławia Cell Info w Erze od dłuższego czasu już nie ma, ale wierzę, ze trwają pracę nad przywróceniem tej usługi :)
Nie do końca jest prawdą, ze w całym Wrocławiu... Komunikaty wyświetlają się z m.in. stacji bazowych (w nawiasach podaje nazwy jakie ujrzysz z tych stacji):
LAC 42057, CID 6391[123]: (Kazimierza Wielkiego-pl.Dominikanski, Stare Miasto-Szewska, Swidnicka-pl.Teatralny)
LAC 42058, CID 6402[123]: (Klodnicka-Bystrzycka, Strzegomska)
a także np. na Bielanach Wrocławskich:
LAC 42057, CID 4677[1]: (Park Hanlowy Bielany, gm.Kobierzyce).

slawnokia, wykonałeś kawał dobrej roboty... Dosyć istotne są informacje, gdzie CI jest, a gdzie komunikaty nie pojawiają się... Najbardziej martwi mnie Racibórz i brak Cell Info właśnie tam. A jak zapewne domyślacie się zastanawiam się co z moim "Czakowem" :) :) :)

Dla Ciebie również Spokojnych Świąt Wielkanocnych :)

Obrazek

#472581  autor: slawnokia
 26 kwie 2011, 00:45
Gadulski to może czas zacząc maile do BOA Ery wysyłac o braku CI.
Ja tak już zrobiłem i będę to do skutku robił.

Może coś w końcu z tym zrobią jak więcej zgłoszeń będzie.

#472641  autor: orangeman
 26 kwie 2011, 13:18
Właśnie mam pytanie w tym temacie. Czy BTS może nadawać 2 różne CI w krótkich odstępach czasu (kilka minut)? Bo mam właśnie Erę (Heyah). Raz jest jedno CI (nazwa miejscowości), potem inne, jeszcze później nie ma w ogóle (HEYAH zamiast CI). A mieszkam w kotlinie i wiem, że u mnie Era łapie tylko z jednego BTSa sygnał. A to drugie CI mogło by być ze stacji oddalonej o 50km(zasięg full gdy jest to CI). Więc wygląda to tak, że mój BTS nadaje 2 CI lub Era ma tak mocny zasięg, że łapie z ponad 50km :shock:

#472644  autor: Pawrzes
 26 kwie 2011, 13:34
Oczywiście że są 2 nazwy z każdej anteny danego BTS-a, to jest standard w Erze i o czym wiele razy było napisane jest w tym temacie.

Pozdrawiam

#472658  autor: orangeman
 26 kwie 2011, 14:15
Aha to przepraszam za spam :P
Masz na myśli z każdej anteny, czyli z każdego sektora? Czytałem, że w gsm 900 są na ogół 3 sektory na każdym BTS-ie
Dziwi mnie fakt, że to drugie CI "Pogórze strzyżowskie" jest wyświetlane. Drugie natomiast jest ok. Jak już wspominałem do Pogórza strzyżowskiego mam 50km i jest ode mnie zupełnie odcięte w tym sensie, że nie ma mowy aby sygnał tam dotarł z mojego BTS-a.

#472736  autor: Gadulski
 26 kwie 2011, 19:18
orangeman, Pawrzes ma na mysli sektor... Każdy z trzech sektorów emituje dwie nazwy... Czyli stacja bazowa trzysektorowa emituje sześć nazw :) Ponieważ - jak wspomniałeś - mieszkasz w kotlinie sygnał stacji bazowy moze być rozproszony i stąd nazwy jakie dostrzegasz są tak bardzo rózne...

LAC 42057
6320 1 Wyb.St.Wyspianskiego / Wroclaw
6320 2 Most Grunwaldzki / Wroclaw
6320 3 Rondo R.Reagana-pl.Grunwaldzki / Wroclaw

To przykład nazw emitowanych w Cell Info z jednej ze stacji bazowych we Wrocławiu. Nazwy szczegółowe (wybrzeże, most, rondo, plac) + nazwa ogólna (nazwa miasta), czyli w sumie 6 nazw (cztery niepowtarzające się).

Obrazek

#472824  autor: slawnokia
 27 kwie 2011, 01:12
orangeman

Nazwa może też byc błędna , co w Erze się czasem zdarza. A sprawdzałes to np. CT lub innym programem , do jakiej stacji Ci się telefon loguje.

U mnie na pobliskich "górkach" telefon potrafi zalogowac się do stacji odległych o 40-50 km od miejsca gdzie jestem, a nawet do Czeskich sieci.

Przykład, góra Żar w Międzybrodziu Żywieckim, logowanie się do stacji z Tych, Bierunia, Oświęcimia, czy małopolski, nazwa tam złapana:

Obrazek
  • Strona 38 z 99
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 99
  • 1
  • 36
  • 37