• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #472213  autor: Pawliko
 23 kwie 2011, 22:02
Witam. Sprzedałem wczoraj swojego Wave, z którego byłem zadowolony. Byłem uparty na Nokię E72, ale... pobawiłem się Iphone 4 znajomego i... :o bardzo przyjemny sprzęt. Wiem, że na taki mnie nie stać, na 3GS raczej też nie, bo chcę wydać max 700zł, ale na 3G już mogę sobie pozwolić.
Prosiłbym użytkowników o opinie o tym sprzęcie. Jak ma się porównanie 3G do S8500 Wave? Wiem, że Wave ma superamoleda i te kolory robią wrażenie, także tu będzie raczej przewaga Samsunga, ale w innych kwestiach? Jak 3G spisuje się w roli odtw. muzycznego?

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam i życzę wesołego jajka :)

#472215  autor: znawca
 23 kwie 2011, 22:40
Na 3G masz więcej aplikacji... muzycznie nieco lepiej pewnie... choć ja tam nie jestem zwolennikiem ajfonowej jakości.
Ekran zauważalnie gorszy. Przy Łejwie jabłkowe kolory wyglądają blado. Szybkość i dotyk takie same, jeśli nie lepsze w Samsungu... no i chyba nie ma swype na iPhone.
No i aparat, wrzucanie dowolnego filmu z napisami, który po prostu działa... o tym możesz zapomnieć.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#472217  autor: wtd
 23 kwie 2011, 22:52
Ja po 2 tygodniach używania wave'a wróciłem do 3G, nie chce mi się po raz kolejny pisać dlaczego.
Ale na chwilę obecną kupować ajfona 3G to bym nie kupował, choćby dlatego że jest stary. Dozbieraj do 3GS albo uderzaj w coś innego.

#472220  autor: Pawliko
 23 kwie 2011, 22:57
Filmy mnie nie interesują, aparat raczej też nie (czasem tylko zrobić zdjęcie tekstu w zeszycie na szybko :P ), do całej reszty mam Nikona :)

Nie chcę dokładać kasy do 3GS. Dlaczego jest on niby wart dołożenia tych paru stów?
znawca pisze:choć ja tam nie jestem zwolennikiem ajfonowej jakości.
cóż to za cudo "ajfonowa jakość"?
znawca pisze:muzycznie nieco lepiej pewnie...
pod względem? :)

#472305  autor: bob
 24 kwie 2011, 16:29
wtd pisze:Ale na chwilę obecną kupować ajfona 3G to bym nie kupował
nawet pomimo tego, ze nowe chodza po 800-900 zł? I to polskie nowe, nie sprowadzane z UK np? (tak pytam, bo widze ze masz 3g a przy tej cenie jaka widzialem ostatnio pare razy ciekawa opcja jest nawet juz starawy 3g.)
Pawliko pisze:"ajfonowa jakość"
wykonanie, system, support apple'a.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#472309  autor: user_delete34
 24 kwie 2011, 16:52
Pawliko pisze:zdjęcie tekstu w zeszycie
Nie wiem, czy dobrze wyczytałem, ale iPhone 3G chyba nie ma autofocusa, a zdjęcie rozmazanego tekstu raczej Ci się nie przyda :wink:
EDIT: Podobno można zrobić AF na 3G ale jak to z tym będzie - nie wiem, nie wiem też, czy nie straci się przez to gwarancji (jeżeli nowy 3G) - podmiana plików.

#472365  autor: Pawliko
 24 kwie 2011, 22:55
Jednak znowu przeważyły obawy nad wynalazkiem - zamówiłem Nokię E72.
Może następnym razem... :)

#476345  autor: ostin
 17 maja 2011, 16:48
Zawiedziesz się, jeżeli zmienisz Wave na iP 3G. Model 3G jest już dość stary i furrora, jaką robił w czasach debiutu przeszła. Teraz ciągnie bardziej na reputacji, niż dzięki ustawieniom sprzętowym (126 RAM to już trochę mało).

Prawdą jest, że przewaga Apple Store nad Android Market jest wciąż znaczna, ale ostatnio różnice zacierają się. Za kilka miesięcy mają zniknąć w ogóle: W Android Market będzie więcej aplikacji niż w App Store

Dlatego, jeżeli już coś z Apple, to minimum 3GS - ma 256 MB pamięci podręcznej (S = Speed :P).

programy na telefon - zapraszam na bloga

#476815  autor: bob
 19 maja 2011, 23:41
ostin pisze:Za kilka miesięcy mają zniknąć w ogóle: W Android Market będzie więcej aplikacji niż w App Store
super. Będzie znowu można wybierać sposrod 443645752343 wersji latarki lub też 23436456 rodzajów skina na kalkulator. Wypas.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;

#476821  autor: znawca
 20 maja 2011, 00:39
Heh...
Co ma Android Market do Łejwa? Z tego,co wiem projekt AndroBada powoduje na razie tylko spalenie procesora :smt005

I ajfonowa jakość... tam wtedy mi akurat chodziło tylko o muzykę... Niektóre telefony obrabiają dźwięk bardziej, inne mniej... iPhone mniej... i jest chłodniejszy/ostrzejszy, co mi nie pasuje.

I 3G nie ma AF, więc notatki odpadają zupełnie, co czyni go totalnie bezużytecznym np: dla mnie.

#476905  autor: code
 20 maja 2011, 15:45
znawca pisze:. Niektóre telefony obrabiają dźwięk bardziej, inne mniej... iPhone mniej... i jest chłodniejszy/ostrzejszy, co mi nie pasuje.
kwestia odbioru jest subiektywna i zależy od wielu rzeczy, np słuchawek lub sprzętu grającego. porównanie zimny/ciepły ma sens wtedy, gdy zestawiasz ze sobą dwa lub więcej urządzeń.
iPhone akurat gra neutralnie, nie dodaje od siebie nic do dźwięku. jest oczywiście korektor, ale z wyłączonym korektorem jest neutralny. W przeciwieństwie do np iRivera, który ma w stosunku do wielu odtwarzaczy "cieplejszą" barwę dźwięku.

#476928  autor: ostin
 20 maja 2011, 16:56
znawca pisze:Heh...
Co ma Android Market do Łejwa? Z tego,co wiem projekt AndroBada powoduje na razie tylko spalenie procesora :smt005
Póki co tak, ale projekt wygląda zachęcająco i myślę, że to tylko kwestia czasu. Więcej możesz sobie poczytać w oficjalnym wątku projektu: http://bada-world.pl/firmware/androbada-t3549.html

programy na telefon - zapraszam na bloga

#476935  autor: znawca
 20 maja 2011, 17:34
Obiecująco może wyglądać, ale coś, co może będzie działać za pare miesięcy nie powinno być argumentem przy zakupie telefonu :wink:

#476940  autor: wtd
 20 maja 2011, 18:26
Co ciekawe, jak ja swojego wave'a kupowałem, był to bodajże wrzesień zeszłego roku o bada się mówiło głównie w czasie przyszłym, czego to on nie będzie miał "już wkrótce", minęło ~9 miesięcy, dość nawet żeby dziecko zrobić, a wszystko związane z bada wciąż jest mniej więcej tam gdzie było. Jak utrzymają takie tempo rozwoju to nie wydaje mi się żeby ten system miał jakąkolwiek przyszłość.

#477103  autor: bob
 21 maja 2011, 13:07
znawca, odniosłem się do czesci
ostin pisze:Prawdą jest, że przewaga Apple Store nad Android Market jest wciąż znaczna, ale ostatnio różnice zacierają się. Za kilka miesięcy mają zniknąć w ogóle: W Android Market będzie więcej aplikacji niż w App Store
nie do bady jako OS, tylko do bezsensownego sciagnia sie andka z iOS na ilosc appsów a nie jakosc.
wtd pisze:Jak utrzymają takie tempo rozwoju to nie wydaje mi się żeby ten system miał jakąkolwiek przyszłość.
bo prawda jest taka ,iz bada to OS dla prostych ludzi ktorzy nie wymagaja wiele. Ot, obejrzy sie film,przejrzy się neta, zadzwoni. A sama bada powoduje to, iz telefony oparte o ten system są tanie w stosunku do mozliwosci.
Jesli na badzie pojawi się jakis sensowny port nawigacji, chociazby sygica albo garmina, to ja osobiscie na 99,9% przesiadam się na badaOS. Z racji malej pradozernosci, prostoty - są ludzie, ktorzy nie potrzebuja 1234354 aplikacji, z ktorych kazda robi to samo tylko nieco inaczej wyglada ikonka wylaczania appsa.
Ja w kwestii BadaOS jestem na tak. Glownie z racji ceny fonów na badzie i funkcjonalnosci tego OS dla przecietnego usera telefonu ;) (bo w cenie nowego wave mamy lowendowego andka np, albo przy doplacie ajfona 3g. A wave > lowendowy android)

#477115  autor: wtd
 21 maja 2011, 13:53
bob pisze:są ludzie, ktorzy nie potrzebuja 1234354 aplikacji, z ktorych kazda robi to samo tylko nieco inaczej wyglada ikonka wylaczania appsa.
Powtarzasz to przy każdej okazji, z uporem nie zauważając tego że na andka/ios jest dużo więcej fajnych gier i przydatnych appsów niż na badę.
A jeżeli tak się upieramy przy prostocie to można równie dobrze kupić avilę i ściągnąć na nią navi experta. Jeśli mam być szczery to badzie bliżej właśnie do takiego fona niż andka/ios.

#477895  autor: znawca
 25 maja 2011, 17:33
Ja mam Wave i BadaOS jest akurat tym, co w nim cenię najmniej :P
Wygląd, wykonanie, aparat, ekran, wydajność, muzyka itp... to są powody, dla których wolę Wave... a Bada rzeczywiście jest biedniejszy od iOS czy Androida... ale sam sposób obsługi systemu mi się podoba... właśnie przez prostotę i sprawność działania, bo nie lubię grzebać się w menu... jestem minimalistą :smt005

Aha i jestem właśnie tym przypadkiem nie potrzebujacym 423676786767676767678678678623 appsów, o którym (cały czas :-D ) mówi bob 8)

#477945  autor: bob
 25 maja 2011, 22:06
wtd pisze:Powtarzasz to przy każdej okazji, z uporem nie zauważając tego że na andka/ios jest dużo więcej fajnych gier i przydatnych appsów niż na badę.
ale tez uwazam, ze bada to system 'anty - geekowski'. Dla takiego szarego usera, ktory telefonu uzywa standardowo a nie tylko zmienia appsy.
Bada to lekki i prosty os, kazdy potrzebny apps jest dostepny tak na prawde. A z grami to masz racje - jest ich mniej. Ale ja juz wyroslem z gier na fonie.
znawca pisze:Aha i jestem właśnie tym przypadkiem nie potrzebujacym 423676786767676767678678678623 appsów, o którym (cały czas ) mówi bob
hell yeah! :D Ja mam 6 aplikacji na mojej nokii i nie narzekam. ;)

#477964  autor: wtd
 26 maja 2011, 00:28
bob pisze: ale tez uwazam, ze bada to system 'anty - geekowski'. Dla takiego szarego usera, ktory telefonu uzywa standardowo a nie tylko zmienia appsy.
Dla takiego szarego usera, co to dużych wymagań nie ma, to już dawno wynaleziono telefony bez systemu, przez ostatnie kilkanaście lat sprawdzały się dobrze. Wprowadzanie na rynek nowego systemu który ma być jak najbardziej podobny do telefonu bez systemu trochę przypomina wynajdywania koła na nowo.
bob pisze:Ale ja juz wyroslem z gier na fonie.
Jak patrzę na mojego ojca to mam wrażenie że z tego się nie wyrasta ;)
bob pisze:kazdy potrzebny apps jest dostepny tak na prawde
Nie jestem ostatnio w temacie, a wyszukiwarka na stronie samsungapps działa podobnie sprawnie jak inne oprogramowanie samsunga - czy bada doczekała się w końcu porządnego czytnika rss? Bo jeszcze niedawno były tylko małe widżety do tego, a to zdecydowanie nie było wygodne. Zamiast wymieniać kolejne przykłady to tylko napiszę że prawie każdy większy serwis internetowy ma swoją aplikację na ajfona która pozwala w sposób dużo szybszy i wygodniejszy niż mobilna przeglądarką przeglądać jego zawartość. Dla odmiany można zauważyć że prawie żaden serwis nie ma czegoś takiego na bada.

#477969  autor: znawca
 26 maja 2011, 01:57
bob masz więcej appsów niż ja na Łejwie :wink:
w ogóle tak naprawdę to tylko z niego dzwonię i słucham muzyki...

i potrzebne appsy może i są dostępne, ale nie każdy działa tak, jakbym tego chciał :roll: