• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
  • Strona 3 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

#471735  autor: Cage
 20 kwie 2011, 19:33
Wielkie dzięki za tak wyczerpującą wypowiedź i naprawdę mi pomogłeś z tym modelem ,że niestety muszę go sobie jednak odpuścić z powodu baterii w tym modelu.

Według mnie ,to złe rozwiązanie ,żeby co dziennie ładować telefon do sieci ,a już nie wspomnę o tym ,że jak powiedziałeś ,że jeżeli bateria spadnie do poniżej 10% to może dojść do utraty danych z karty pamięci ,to nikt nie jest wstanie cały czas sprawdzać i uważać ,że jest mniej niż 10%

Na dzień dzisiejszy ,to przekonałem się do modelu 6303 ,ale w dalszym ciągu szukam jeszcze kolejnych telefonów ,które spełniają moje wymagania.

Motorola T205 -> Nokia 3210 -> Nokia 3510i -> Nokia 6230i -> Nokia 5230 -> Nokia 6230i -> Nokia 5310 XM-> Nokia 6303i Classic

#471745  autor: user_delete34
 20 kwie 2011, 20:20
tom884 pisze:6303
Nawet UMTS nie ma, gdzie tam o HSDPA. Ale poza tym - może się sprawdzi? Poczytaj testy, może się przypasuje.

#471749  autor: orson_dzi
 20 kwie 2011, 20:31
Cage pisze:pomogłeś
Pomogłaś.
Cage pisze:złe rozwiązanie ,żeby co dziennie ładować telefon do sieci
To jakieś jaja i nie bierz tego na poważnie. Ładujesz telefon wtedy, kiedy masz potrzebę. Cedar, jak zdecydowana większość telefonów SE bardzo dobrze radzi sobie z baterią i wynik poniżej trzech dni jest ciężko osiągnąć i trzeba porządnie katować telefon pod różnymi kątami.
A co do cudu z utratą danych, to szybciej uwierzę w zestrzelenie Tupolewa przez ufo niż to.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#471757  autor: Cage
 20 kwie 2011, 20:53
orson_dzi pisze:Pomogłaś.
Nie zauważyłem ,że to jednak kobieta ,gdyż kobiet na forum ,to zawsze jak na lekarstwo :D
orson_dzi pisze:To jakieś jaja i nie bierz tego na poważnie. Ładujesz telefon wtedy, kiedy masz potrzebę. Cedar, jak zdecydowana większość telefonów SE bardzo dobrze radzi sobie z baterią i wynik poniżej trzech dni jest ciężko osiągnąć i trzeba porządnie katować telefon pod różnymi kątami.
A co do cudu z utratą danych, to szybciej uwierzę w zestrzelenie Tupolewa przez ufo niż to.
Skoro tak mówisz ,to w moim mieście w sklepie mogę mieć sprowadzony od dystrybutora ,ten S.E.Cedar za 299zł ,tylko nie wiem jaka będzie w nim wersja softu ,ale na pewno nie będzie raczej takiej potrzeby ,żeby go zaktualizować.

Nową nokie 6303 ,to tylko spotykam ,ale wersje 6303i ,która jest około 100zł droższa od Cedara ,a już było powiedziane na tym forum wcześniej ,żeby nie kupować wersji 6303i

Motorola T205 -> Nokia 3210 -> Nokia 3510i -> Nokia 6230i -> Nokia 5230 -> Nokia 6230i -> Nokia 5310 XM-> Nokia 6303i Classic

#471818  autor: sa
 21 kwie 2011, 03:06
Auć dzięki :wink: ale ja tylko podałam to co głownie producent pisze o baterii w tym modelu i ile trwa pełny cykl ładowania.Bo są ludzie co mają z tym problem dlatego że procentowo nigdy nie mogą się tych 100% doczekać(za długo na ładowarce trzymają),ja osobiście wrzucam go na ładowarkę na kilkanaście min. przed wyjściem z domu i działa,a ile jest procent baterii zwracam uwagę dopiero jak zielonego na wskaźniku jest mniej niż 50 % co zdarza się bardzo rzadko,właściwie tylko na początku jak "uczyłam"się mojego fonika.A co do tych spadków procentowych do karty pamięci to osobiście rozładowałam go tak że się sam wyłączył i jakoś pliki,kilka Gb działają do dziś bezproblemowo :wink:No ale producent zastrzega że tak może być na wypadek gdyby kogoś jednak ta nieprzyjemna "niespodzianka "spotkała.

#471852  autor: Cage
 21 kwie 2011, 13:46
Tak przy okazji się Ciebie jeszcze zapytam ,czy u Ciebie w pudełku była w komplecie słuchawka Bluetooth VH110 :?: Na oficjalnej stronie sklepu S.E. sprzedawany telefon jest w cenie 399zł z słuchawką ,ale kolor tylko RED

Nie wiem ,czy w moim mieście za 299zł będę z słuchawką Bluetooth VH110 ,ale na siłę mi na tym nie zależy ,ale miło za 299zł było by mieć telefon i słuchawkę w komplecie.

S.E.Cedar ,to działa z kartą pamięci podłączony do PC jako dysk wymienny :?: żeby kopiować i wklejać z dysku komputera do pamięci karty do folderów ,która jest w telefonie np. pliki MP3 oraz JPG

#471854  autor: stypulkovski
 21 kwie 2011, 14:26
Jeśli jeszcze nie kupiłeś Cedara, natychmiast odradzam Ci jego kupno.
W dziale SE jest temat i przygody kowcia z tym modelem.

Jeśli koniecznie SE, to może Elm?

#471858  autor: darkussss
 21 kwie 2011, 15:05
Odradzam zakup Elm, miałem go w swojej kolekcji jakiś czas i posiada kilka wad, ale jedna go całkiem przekreśla, mianowicie tragiczna antena, telefon łatwo traci zasięg, robiłem nawet porównania w różnych sieciach z różnymi komórkami i ten model w tym względzie jest najgorszym jaki posiadałem a trochę i było jak widać w mojej sygnaturce.
Tam gdzie inne telefony miały niemal maksymalny sygnał Elm potrafił pokazywać jedną kreskę a czasem nawet zero. Z tego co czytałem w sieci masa ludzi miewa takie same problemy z zasięgiem.

Obecnie: Galaxy S II/Neo V/Live with Walkman/WAVE S8500/C901/6303i/C2-00

#471881  autor: Cage
 21 kwie 2011, 17:25
Oscypek pisze:Jeśli jeszcze nie kupiłeś Cedara, natychmiast odradzam Ci jego kupno.
W dziale SE jest temat i przygody kowcia z tym modelem.

Jeśli koniecznie SE, to może Elm?
Nie kupiłem jeszcze Cedara i wcale nie musi być to telefon SE ,a do tego Cedara ,to mam mieszane uczucia ,gdyż mi bardziej zależny na modelu telefonu ,który jest popularny i dość łatwo dostępny do kupienia.

Producent obojętnie jaki ,tylko żeby telefon był stabilny i nie rozsypał się po kilka miesiącach w przypadku nowego telefonu.

Telefon z HSDPA ,to tylko w przypadku zakupu nowego do 300zł

Telefon używany może być oczywiście bez HSDPA cena za telefon używany ,to oczywiście mniej zdecydowanie niż 300zł i to zależy od stanu zachowania i zawartości ,czy tylko jest telefon + ładowarka ,czy jest do kupienia cały komplet.

#471889  autor: sa
 21 kwie 2011, 18:08
Tak słuchawkę bt posiadam w zestawie od nowości(mój jest srebrno czarny)z tym że trzeba ją naładować tak ze 2,5-3 godziny,bo nie włączy się wcale,można zmieniać głośność tejże słuchaweczki,ale muzyki słuchać się już nie da (albo nie opracowałam jak to się robi)w każdym razie wolę używać standartowych kabelków z mp3,próbowałam różnych i wszystkie się sprawdzają.
Tak,działa jako dysk wymienny i ciekawostka ja nim podłączyłam go do kopa 1 raz zainstalowałam ze strony producenta pc companion,ale jak pierwszy raz podłączyłam się,to korzystałam ze "starego"pc suite i nie chciał się łączyć,ps suite nie widział telefonu z pc companion tego problemu nie ma.Po za tym jeżeli chodzi o przenoszenie plików łatwizna,możesz używać metody wytnij-wklej lub kopiuj-wklej,z działu np. muzyka do właściwego na kartę pamięci,lub jak chcesz do pamięci telefonu masz obie opcje.Aha pamiętaj aby to robić to na kablu bo z bt ta opcja nie zadziała,musi być stałe łącze,a samo przenoszenie plików jest szybkie taki większy tj.o.135mb to o.2-3 min,na moim starym Samsungu U800 ta opcja trwała na kablu o.12min co czyni jednak dużą różnicę.Do mniejszych plików do 30mb wystarczy sam bt,ale jak masz dużo to lepiej kablem.
Telefon w sumie jest tak skonstruowany że możesz go i na windowsie i na macu i linuksie używać(stosowne oprogramowanie w telefonie jest).
Co zaś do problemów Kowcia kupił swój z dodatkami od orange i pierwsze co musiał to nowy soft instalować.Po drugie każdy ma inne oczekiwania od fona coś jednemu nie pasuje np.klawiatura a dla innego ta sama jest wprost idealna.Z tych telefonów z orginalnym oprogramowaniem tych problemów raczej być nie powinno.Zwłaszcza że to mój 4 SE ze sklepu za gotówkę i nigdy nie miałam żadnych problemów z softem,czy baterią,ale buble niestety zdarzają się każdej firmie produkującej sprzęt elektroniczny.

#472174  autor: Cage
 23 kwie 2011, 17:01
Nie orjentuje się ktoś z Was dla czego nie ma tego telefonu na telepolis ,żeby zobaczyć jego specyfikację techniczną i komentarze?

Jest o tym oznaczeniu 5230 na telepolis.pl ,ale dotykowy ,a nie ma tego w klasycznej obudowie ,który jest na nokia.pl.

http://www.nokia.pl/produkty/telefony/n ... pressmusic

http://telepolis.pl/telefony.php?id=1617

#472175  autor: kowcio
 23 kwie 2011, 17:10
Cage pisze:Jest o tym oznaczeniu 5230 na telepolis.pl ,ale dotykowy ,a nie ma tego w klasycznej obudowie ,który jest na nokia.pl.

http://www.nokia.pl/produ...320-xpressmusic

http://telepolis.pl/telefony.php?id=1617
Najpierw trzeba zacząć dobrze wpisywać model do wyszukiwarki
http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=1387

#472412  autor: Cage
 25 kwie 2011, 10:46
kowcio pisze: Najpierw trzeba zacząć dobrze wpisywać model do wyszukiwarki
http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=1387
Przepraszam za mój błąd ,ale to chyba przez te święta ,tak się zakręciłem :wink:

Wracając do mojego tematu, to myślałem, też o modelu NOKIA 5310 XpressMusic ,ale nie jestem jeszcze przekonany ,co do jego awaryjności i wykonania ,gdyż w komentarzach jedni chwalą ten model ,a inni nie :?:

[ Dodano: 2011-05-03, 13:38 ]
P.S. Na nowy telefon przeznaczyłem 300zł i do tej ceny w swoim mieście na dzień dzisiejszy ,to mogę kupić trzy modele telefonów Nokia X2 ,SE Cedar oraz Nokia 6303i Nokia 2700

#474024  autor: stypulkovski
 03 maja 2011, 14:10
Wybierasz spośród tych trzech?

To zdecydowanie X2 albo 6303 (najlepiej wersja bez i). Z czego ja wybrałbym tą drugą, bo jest bardziej uniwersalna - ma mocniejszą baterię od X2, co prawda trochę gorzej gra (choć w obu jest jack 3.5 mm), ale ma lepszy aparat, wykonanie na porównywalnym poziomie, z lekką przewagą 6303, w 6303 masz także wygodniejszą klawiaturę i lepsze rozmowy. Ogółem oba sprzęty to dobra rzecz, ale jeśli nie ograniczasz się tylko do słuchania muzyki, to 6303 będzie dla Ciebie lepsza ;).

#474056  autor: Cage
 03 maja 2011, 19:28
Oscypek pisze:Wybierasz spośród tych trzech?

To zdecydowanie X2 albo 6303 (najlepiej wersja bez i). Z czego ja wybrałbym tą drugą, bo jest bardziej uniwersalna - ma mocniejszą baterię od X2, co prawda trochę gorzej gra (choć w obu jest jack 3.5 mm), ale ma lepszy aparat, wykonanie na porównywalnym poziomie, z lekką przewagą 6303, w 6303 masz także wygodniejszą klawiaturę i lepsze rozmowy. Ogółem oba sprzęty to dobra rzecz, ale jeśli nie ograniczasz się tylko do słuchania muzyki, to 6303 będzie dla Ciebie lepsza ;).
Wybieram z tych modeli jako nowy w kartonie z pełną gwarancją ,to nawet cztery modele:
Nokia X2
Nokia 6303i nie dostępna nowa w moim mieście bez i nawet używana bez i nie dostępna
S.E. Cedar
Nokia 2700

Są to telefony ,które mogę mieć nowe do 300zł ,ale nowy to bym chciał już kupić telefon z HSDPA ,a z tych wymieniony ,to na 100% ma tylko Cedar ,albo się mylę.

Oczywiście ,też mogę kupić używany telefon i decyzja moja padła na model Nokia 5320 ,oczywiście jeszcze rozpatrzę inne propozycję telefonów używanych ,które spełniają moje wymagania, ale w przypadku używanego nie jest wymagane HSDPA ,ale cena za telefon używany ,to zdecydowanie poniżej 300zł

#474086  autor: sa
 04 maja 2011, 00:29
Noki 2700c nie polecam bo przesiadłam się z tego telefonu właśnie na Cedara i poczułam się jak z poloneza do nowej Toyoty.
Klawiatura na początku całkiem dobra z czasem robi się straszna czyli trzeszczy a do tego jest mało dokładna trzeba cały czas patrzeć na to co się pisze bo można się bardzo rozczarować.Cały telefon ma skłonność do trzeszczenia choć nigdy nie był rozbierany(łącznie z tym plastikowym srebrnym lub złotym paseczkiem wokół obudowy) na dobitkę trafił mi się jakiś trefny model bo kurzu za szybką miał masę i ilość rosła z każdym m-cem.Opchnełam go z ulgą ciesząc się go ktoś chciał tego trzeszczącego rupiecia.
Jedyne zalety to głośnik i odtwarzacz mp3,budzik no i wejście słuchawkowe 3,5 jack,duże cyfry i wielki zegar na widoku,duży ładny wyświetlacz i kolory na nim.
Zasięg trzyma słabiej niż stary SEk550i(częściej gubi i nie odzyskuje trzeba zrobić wybieranie ręczne sieci )Do tego wieszał się dość regularnie i był problem z aktualizacją softu na nowy.Trzeba go było wyłączać by odwiesić,to najsłabsza nokia jaką miałam i przyznam po tej przygodzie zraziłam się do tej marki Rumuński sprzęt a gorszy od tego co Chińczyki robia.Tani i lekki i delikatny po jednym upadku bok tylknej klapki odpłaszczył mi się,nawet net z opery mini działa na nim wolniej niż na orginalnej z k55i a jak na SE użyje się opery to różnica jeszcze większa na niekorzyść Nokii,co była aż śmieszne patrząc że oba fony mają identyczną specyfikację techniczną(czterozakresowe,oba gprs i edge tej samej klasy).Aparat foto też słaby jak na 2 mipx.Zdjęcia słabe robi,ostrość nienajlepsza mimo ustawień na wysoką jakość,kolorystyka średnia ale czas trwania na zrobienie fotki to chyba ze 20sec. nim zapisze obojętnie na kartę pamięci czy telefonu.Radio też średnie.W sumie jak chcesz tani odtwarzacz mp3/mp4 z filmami bt z dobrymi słuchawkami i głośnym budzikiem to bierz ale karty sim nie wkładaj nie warto a działać i tak będzie.Bateria też nic nadzwyczajnego intensywnego słuchania muzy max 12 h potem ładowareczka a do tego ta orginalna z pudełka 3-4h ładuje.
Co do X2 obowiązkowo sprawdź soft jak będzie 4,9 (lub nowszy)to ok jak starszy obowiązkowo aktualizacja.Jak ten model pojawił się na rynku właśnie na tym starszym sofcie to głośniki burczały zdjęcia słabsze były a nawet 3,5 jack szwankował felerna partia to była czy jak?No i bateria ponoć 1,5 doby tylko na słuchaniu wytrzymywała muzyki,słabo jak na muzyczny fon.

#474391  autor: Cage
 05 maja 2011, 20:59
Dziś do szedłem do wniosku ,że jednak mogę się zdecydować na telefon też na model rozsuwany oraz dotykowy ,tylko nie typu klapka ,a także klasyczna obudowa.

Nowy telefon do 300zł z HSDPA

W przypadku używanego telefonu nie jest wymagane HSDPA ,ale cena za telefon używany ,to zdecydowanie poniżej 300zł

Czekam na propozycję od Was ,oczywiście też sam rozpocząłem już poszukiwania i trafiłem na dotykowy nowy do 300zł to Samsung S5230 Avila model bez GPS

#474411  autor: orson_dzi
 05 maja 2011, 22:05
Cage pisze:Samsung S5230 Avila
Szczęka mnie opadła... Uznam, że tego zdanie nie było.

Wymóg mini-jacka zostaje? Jak tak, to praktycznie tylko LG Arena.
Muzycznie jeden z lepszych telefonów + mini-jack. Bardzo dobre wykonanie, ekran ze szkła hartowanego, pojemnościowy dotyk, wysoka rozdzielczość ekranu, przyzwoity aparat. Ponarzekać można na baterię i odtwarzanie DivX'ów tylko na papierze. Jest WI-FI i HSDPA 7.2 .

Jak bez mini-jacka, to kłania się przejściówka o które już dyskutowaliśmy ;) . Wtedy Samsung Pixon M8800.
Dobry muzycznie, naprawdę bardzo dobrze wykonany, dotyk oporowy ale z dobrą czułością. Większy ekran niż w Arenie, jednak gorszej jakości. Ale pisze się wygodniej na Samsungu. Dobry aparat, mocna bateria. Jak ograniczysz się do kilku minut rozmowy i paru wiadomości oraz ew. trochę muzyki, to potrafi 5 dni jak nie lepiej wytrzymać. Ale już zdjęcia pochłaniają baterię w potężnym tempie. Sprzętowo odtwarza DivX'y i radzi sobie z nimi bardzo dobrze, bez zbędnych konwersji. Bez Wi-FI ale ma HSDPA 7.2 .

Jeśli Arenę dostaniesz z pierwszymi wersjami softu, typu v10a, b, to pierwsze co musisz zrobić, to ściągnąc program ze strony LG i go zaktualizować, inaczej nawet sms-a nie będziesz dał rady napisać, bo dotyk leży.
Obu nie brać z Orange ale jak już, to zmiana softu na czysty jest bardzo banalną operacją. Arena od Orange jest skaleczona ale Pixon, to całkiem ewenement.
Na czystym sofcie dużo lepiej odtwarza muzykę, robi dużo lepsze zdjęcia (i szybciej, czas ładowania następnego zdjęcia na sofcie Orange to 5-7 sekund, na czystym góra jedna). Poza tym ten z Orange jest pozbawiony chociażby przeglądarki zdjęć.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#474494  autor: Cage
 06 maja 2011, 13:06
Dziękuje za dość wyczerpującą wypowiedź ,ale miałem na myśli nowy telefon do 300zł ,a używany wyraźnie za niniejszą kwotę niż 300zł

Oczywiście telefon potrzebny jest koniecznie z fabrycznym gniazdem 3,5mm

Kolejna sprawa LG Arena jako nowy telefon z gwarancją ,to sporo przekracza 300zł ,a używany trafi się powiedzmy do 300zł ,a więc ceny inaczej wyglądają ,gdyż ja zaplanowałem.

Nie potrzebuje telefonu z WiFi :!:

Najlepiej by było ,żeby to nie był model telefonu ,który jest lub był ,tylko w sieci ORANGE i normalnej sklepowej sprzedaży. Według mnie ,to przez to ,że telefon był dostępny ,tylko z Orange ,to mają sim-lock'a ,a potrzebuje ,żeby działał w sieci PLAY nie chcę dopłacać ,żeby zdjąć sim-lock'a ,a po drugie jak się słyszy ,że Orange dokłada od siebie swoje pierdoły i telefony inaczej działają ,niż z oryginalnym czystym oprogramowaniem ,to się odechciewa kupować.

Zastanawiałem się nad nowym z gwarancją telefonie Sony Ericsson Spiro W100 ,do 200zł + wysyłka na allegro już można kupić ,ale komentarze trochę obrzydziły mi ten model telefonu.

#474595  autor: bob
 06 maja 2011, 22:29
Cage pisze:ale miałem na myśli nowy telefon do 300zł ,a używany wyraźnie za niniejszą kwotę niż 300zł
czyli albo kupsiz nowego elma za 300 albo uzywanego elma za 150?
Bez sensu. Kupujac cos uzywanego za 'znacznie' mniej, czyli powiedzmy te 200 zł, nie uzyskasz oczekiwanego efektu.
arena to nadal najlepsza opcja.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire
  • Strona 3 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4