• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #470560  autor: grzesiek1997
 14 kwie 2011, 02:22
witam mam parę małych pytań używam galaxy s na co dzień właściwie leży z pękniętym ekranem już mam pieniądze na naprawę i chce sobie kupić jakiś teflon na c odzień bo nie stać mnie płacić za każdym razem 550zł za ekran i chce sobie kupić iPhone 3gs
lub WAVE/2 chce na to przeznaczyć około 800/900zl i proszę mi podpowiedzieć który się będzie bardziej nadawał nowy wave/2 za 800zl czy używany ip 3gs . 3gs mi się podoba od dawna i jestem w kropce . nie miałem styczności z żadnym z tych systemów ale o apple os słyszałem dużo dobrego wienc powiedzcie czy opłaca sie dopłacać 100zł do używanego iPhone
z allegro z gwar serwisową czy nowego wave lub wave 2

#470636  autor: code
 14 kwie 2011, 15:29
osobiście nie porównywałbym iPhone do Wave, nawet 2;

komfort używania - iPhone
komfort przeglądania internetu - iPhone
świetny odtwarzacz muzyki - iPhone
masa ciekawych gier - iPhone
masa świetnych aplikacji - iPhone

wave ma tylko bardziej kolorowy wyświetlacz, który może się podobać, ale - było nie było - jest nienaturalny. do tego te dziwne piksele, przez które czyta się znacznie gorzej (czcionka jest dziwnie postrzępiona)

bierz i tyle, się nie zastanawiaj. jedna rzecz; jeśli kupujesz na allegro, wrzuć tu oferty - kupując używany telefon można się naciąć na składaka zombie, a urządzenia Apple są bardzo wrażliwe na takie zombieskładaki. jak kupujesz w komisie, najlepiej potrzymaj wcześniej nowego 3GS w jakimś salonie operatora, albo w iSpocie.

#470874  autor: grzesiek1997
 15 kwie 2011, 21:16
http://allegro.pl/iphone-3gs-16gb-gwar- ... 57228.html zastanawiałem się nad tym . a gdzie jeszcze są nowe 3gs bo jak chciałem wziąć 3gsw erze na abo to mi kazali jechać do makowa czyli około 30km i nie chciałem gnać ojca więc wzielem galaxy s

#471188  autor: Gazo
 17 kwie 2011, 18:16
Wave z 3GS cięzko mi porównać, ale chyba bym się skusił w tym wypadku na Wave - lepsza specyfikacja (system się dopiero rozwija).

Tak naprawdę zależy co chcesz robić. Na czym Ci najbardziej zależy.

Ja w tej chwili śmigam zarówno na Wave jak i na iPhone 4 i szczerze, powiem Ci że różnice są i to nawet spore. Raz na korzyść Wave'a raz na iPhone 4.

iPhone 3GS ma duuużo gorszy ekran od Wave'a nie tylko względem kolorów ale też i rozdzielczości.

komfort używanie dla mnie - remis
komfort przeglądania neta - iPhone (może safari nie ma flasha ale na Wave potrafi wywalać błędu że strona za dużo i nie da się wprowadzić tekstu czy przybliżyć)
odtwarzacz muzyki - iPhone (ale nie dużo, Wave też dobrze gra ale iPhone lepiej sortuje muzykę w albumy itd.)
masa ciekawych gier - iPhone wygrywa to prawda ale na Wave też da się znaleźć fajne tytuły (Asphalt 5, NFS Shift, PES 2011, Let's Golf :>)
masa świetnych apllikacji - iPhone wygrywa (Wave jest sporo w tyle w tym polu ale ciągle wychodzi coś nowego)

Wszystko zależy chłopie od Twoich upodobań, co jest ważne a co ważniejsze :)

Jak masz jakieś pytania z chęcią odpowiem :P

Alcatel One Touch Pocket/Siemens C35i/Nokia 3510i/Siemens CX65/Siemens SL45i/Sony Ericsson W300i/Sony Ericsson W880i/Nokia N70/Sony Ericsson W910i/LG KU990 Viewty/Nokia 5800 XM/Samsung Wave/iPhone 4/Samsung Galaxy S3/iPhone 5s

#471204  autor: wtd
 17 kwie 2011, 19:56
Gazo pisze:Wave z 3GS cięzko mi porównać, ale chyba bym się skusił w tym wypadku na Wave - lepsza specyfikacja (system się dopiero rozwija).
W żadnym wypadku. Ajfon jest lepszy pod każdym względem oprócz ekranu (ale wave ma matrycę pentile, co też nie wszystkim odpowiada). Teksty o tym że "wave ma 1GHz" są naprawdę głupie, 3GS ma mniej ale wykorzystuje je dużo lepiej.To że bada się dopiero rozwija to kolejny argument na nie, jak ja kupowałem wave'a ponad pół roku temu to też się "dopiero rozwijała" i do tej pory się nie rozwinęła.
Gazo pisze:Raz na korzyść Wave'a
Ja porównując ip3G do wave'a byłem w stanie zauważyć tylko prędkość działania i kolory ekranu na korzyść tego drugiego

#471263  autor: Gazo
 18 kwie 2011, 02:56
Widzisz... ja jestem optymistą co do rozwoju tego systemu (mimo że posiadam iPhone 4, wave'a nadal trzymam - tym bardziej ze jadę na dwie karty SIM).

Teksty te nie są głupie bo Wave faktycznie ma ten procesorek (bebechy ma wspólne z Galaxy S) ale kwestia jest taka ze system nie wykorzystuje w pełni jego mocy obliczeniowej. Teoretycznie Wave powinien chodzić tak samo płynnie jak iPhone 4 a może i lepiej (słynne info że częstotliwość procka jest obniżona z 1GHz do 800MHz).

Niestety sam dobrze wiem że to teoria, ale sam dobrze wiesz że iPhone bez jailbreak'a nie zrobi tego samego co Wave (nawet z niedopracowanym systemem), a czasem te drobnostki jak opcja pamięci masowej przy podłączeniu do kompa, foldery i zarządzanie plikami, ustawianie czego chcesz na alarm/dźwięk sms (nie umieszczam dzwonka bo są już do tego programy nie wymagające jailbreak'a) no i iPhone mimo wszystko nie posiada Swype :) (bada ma własną odmianę nazwaną T9 Trace = od bada 1.2)

Ja porównując iP4 do Wave'a mam wątpliwości którego bym nazwał lepszym... (choć w tej chwili + mówią że iP4 - i ku tej opcji bym się skłaniał) Wg mnie bada potrzebuje trochę czasu... (Android też go potrzebował zanim podbił rynek, a bada wersja 1.0 jest lepsza od Androida 1.0 więc zobaczymy jaka będzie przyszłość tego OS).

Alcatel One Touch Pocket/Siemens C35i/Nokia 3510i/Siemens CX65/Siemens SL45i/Sony Ericsson W300i/Sony Ericsson W880i/Nokia N70/Sony Ericsson W910i/LG KU990 Viewty/Nokia 5800 XM/Samsung Wave/iPhone 4/Samsung Galaxy S3/iPhone 5s

#471376  autor: grzesiek1997
 18 kwie 2011, 20:31
ja by głównie bym używał do gier ,muzyki i internetu morze czasem jakiś film ale to już na galaxy s ;) i mam parę pytań jak jest z basem na jednym i drugi na słuchawkach z zestawu galaxy s,a chyba takie ma też WAVE na wygląd ekranu zbytnio uwagi nie zwracam tylko żeby nie był popękany i zbytnio porysowany :lol: gry to czasem jak już naprawdę nie mam co robić albo przed snem jak nie magie zasnąć na galaxy s mam 2 strony gier pamięć to mi starczy z 8gb

#471413  autor: Gazo
 18 kwie 2011, 22:37
Jeżeli chodzi o basy (cóż ja też to lubię :D) i na jednym i na drugim brzmi świetnie. Ja osobiście korzystam ze słuchawek dousznych Creative'a i zasadniczo dużej różnicy nie ma, chociaż dźwięk na iPhonie wydaje mi się nieco lepszy. No i nawigowanie po albumach oraz wyszukiwarka w iPhonie jest duuuużo lepsza :)

Oba mają wzmacniany ekran ale jeżeli chodzi o smugi to Wave zdecydowanie wygrywa (w mocnym słońcu ma też przewagę na iPhonem - ekran ten sam co w Galaxy S jeżeli chodzi o to...)

Co do gier... Na Wave'a masz trochę ale na iPhone'a wychodzą lepsze tytuły i w większej ilości :)

Internet... iPhone nie obsługuje flasha (ale Galaxy S obsługuje) ale jest szybka, bardzo dobrze się obsługuje więc ogólnie nie narzekam, a Wave ma przeglądarkę która obsługuje flasha... ale np na stronie bramki plusa mi się wykrzacza czasem krzycząc że za mało pamięci i nie mogę powiększyć strony ani otworzyć wirtualnej klawiatury (nie zdaża się to często i nie na wszystkich stronach ale potrafi upkrzyżyć życie)

#471434  autor: grzesiek1997
 19 kwie 2011, 00:09
hmmm........ nie wiem czy teraz nie wezmę sobie htc diesire bo za jakiś miesiąc ben de miał nowego iPhone 4 32gb z Holandii a samsungiem się trochę pobawiłem i mi się wydaje jak bym się bawił galaxy s z większymi ikonami na mniejszym ekranie. desire jest najtańszy za około 750zl na allegro z gwar serwisowo bo muszę trochę po oszczędzać na iPhone bo ben de go miał za 500zł z pamięcią 32gb ;)) morze ktoś chce kupić z zafoliowanym pudelkiem za 2800zł;)?

#471436  autor: Gazo
 19 kwie 2011, 00:27
Jak maszą taką okazję kupna to się nie zastanawiaj :)

Bierz iP4 32GB :)

Ja mam 16GB (pamięć jak dla mnie wystarczająca)

Pozdrawiam.

#471621  autor: grzesiek1997
 19 kwie 2011, 23:06
i sie teraz zastanawiam czy jest sens kupowania desire na 3 telefon ? bo galaxy s i iphone są racze delikatne. a iphone 4 32gb na pewno bende brał ;) nawet na samo sprzedaz i kupie używanego 16GB albo galaxy s2 i jeszcze mi na jakiegoś używanego ipoda toucha starczy ;)

#471626  autor: wtd
 19 kwie 2011, 23:18
grzesiek1997 pisze:bo galaxy s i iphone są racze delikatne.
Desire na pewno nie wygląda na solidniejszego niż ajfon. Przy takich dużych ekranach to raczej zależy od szczęścia i tego jak upadnie. Np. mój ajfon już parę lotów zaliczył i wciąż działą.

#472097  autor: grzesiek1997
 23 kwie 2011, 01:43
a co byście mi poradzili do codziennego użytku np.do szkoły,wyjście na piwo itp..
moje minimalne zapotrzebowania
-ekran minimum 3,5 cala
-wifi ,3g
-filmy w DivX
-parę gb pamięci(minimum 4gb jak mniejsza to tańszy telefon lub rozszerzenie pamięci +karta w zestawie )
-czasem trochę pogram np.andry birds
-system każdy inny niż symbian i Windows czyli android lub os

#472190  autor: code
 23 kwie 2011, 19:05
grzesiek1997 pisze:a co byście mi poradzili do codziennego użytku np.do szkoły,wyjście na piwo itp..
moje minimalne zapotrzebowania
-ekran minimum 3,5 cala
-wifi ,3g
-filmy w DivX
-parę gb pamięci(minimum 4gb jak mniejsza to tańszy telefon lub rozszerzenie pamięci +karta w zestawie )
-czasem trochę pogram np.andry birds
-system każdy inny niż symbian i Windows czyli android lub os
your argument is invalid. albo system operacyjny, albo brak sensowych gier. do codziennego użytku, osobiście polecam iPhone; poza nim coś bez systemu, jak Samsung innov8.

ja na drugi telefon mam zupełne przeciwieństwo iPhone, Nokię C3-00 i sprawdza się wyśmienicie. oczywiście nie wymagam niczego więcej prócz sensownej jakości rozmów i długiego czasu na baterii, klawiatury qwerty i szybkości działania.

#472307  autor: bob
 24 kwie 2011, 16:30
code pisze: poza nim coś bez systemu, jak Samsung innov8.
i8510 ma symbiana. C905 jest bez OS.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#472370  autor: orson_dzi
 24 kwie 2011, 23:01
Starczy tego dobrego.
Od wybierania telefonów jest inny dział.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)