Wave z 3GS cięzko mi porównać, ale chyba bym się skusił w tym wypadku na Wave - lepsza specyfikacja (system się dopiero rozwija).
Tak naprawdę zależy co chcesz robić. Na czym Ci najbardziej zależy.
Ja w tej chwili śmigam zarówno na Wave jak i na iPhone 4 i szczerze, powiem Ci że różnice są i to nawet spore. Raz na korzyść Wave'a raz na iPhone 4.
iPhone 3GS ma duuużo gorszy ekran od Wave'a nie tylko względem kolorów ale też i rozdzielczości.
komfort używanie dla mnie - remis
komfort przeglądania neta - iPhone (może safari nie ma flasha ale na Wave potrafi wywalać błędu że strona za dużo i nie da się wprowadzić tekstu czy przybliżyć)
odtwarzacz muzyki - iPhone (ale nie dużo, Wave też dobrze gra ale iPhone lepiej sortuje muzykę w albumy itd.)
masa ciekawych gier - iPhone wygrywa to prawda ale na Wave też da się znaleźć fajne tytuły (Asphalt 5, NFS Shift, PES 2011, Let's Golf :>)
masa świetnych apllikacji - iPhone wygrywa (Wave jest sporo w tyle w tym polu ale ciągle wychodzi coś nowego)
Wszystko zależy chłopie od Twoich upodobań, co jest ważne a co ważniejsze
Jak masz jakieś pytania z chęcią odpowiem

Alcatel One Touch Pocket/Siemens C35i/Nokia 3510i/Siemens CX65/Siemens SL45i/Sony Ericsson W300i/Sony Ericsson W880i/Nokia N70/Sony Ericsson W910i/LG KU990 Viewty/Nokia 5800 XM/Samsung Wave/iPhone 4/Samsung Galaxy S3/iPhone 5s