Witam. Powiedzcie mi jedno warto podpisac umowe z CP zeby miec ten net 100Mb czy to jakas sciema bo korcze mam narazie orange free na karte i jakos nie wiem czy styka moze ktos moglby mi doardzic wczesniej mialem play na karte
- Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
@criss20ster - ekhm, przecież LTE Polsatu nie jest jeszcze w ofercie to co można Ci doradzić? Nikt nie wie jak ostatecznie będzie wyglądać ta oferta, tutaj są wypowiedzi testerów. Jeżeli się nie zapisywałeś do testów, to nie skorzystasz z LTE CP dopóki nie nastąpi komercyjne uruchomienie usługi... Byłeś w ogóle na stronie Cyfrowego Polsatu, czy tak sobie luźno pytasz?
testerzy dostali ofertę w miarę korzystną, gdyby nie to że download po 6 miesiącach ma wynosić 5gb
criss20ster jeśli masz możliwość to sprawdź fizycznie u siebie zasięg LTE. U mnie w domu wg. mapy zasięg jest, ale w praktyce niestety go nie ma.
criss20ster jeśli masz możliwość to sprawdź fizycznie u siebie zasięg LTE. U mnie w domu wg. mapy zasięg jest, ale w praktyce niestety go nie ma.
www.gsm.lowicz.com - ciekawostki GSM z Łowicza i okolic
Brać warto, ale poczekałbym najpierw aż Polsat zacznie LTE sprzedawaćcriss20ster pisze:Witam. Powiedzcie mi jedno warto podpisac umowe z CP zeby miec ten net 100Mb czy to jakas sciema bo korcze mam narazie orange free na karte i jakos nie wiem czy styka moze ktos moglby mi doardzic wczesniej mialem play na karte

Na twoim miejscu przemęczyłbym się z tym netem co masz, do końca czerwca i potem brał LTE. Wyniki jakie się osiąga na LTE to nie ściema, wystarczy poszukać w necie wypowiedzi i wyników testerów, a jak im nie wierzysz, to są jeszcze portale technologiczne które prowadzą swoje testy (które się pokrywają z naszymi

A jak tam z transferami na torrentach? 
Nie korzystam z torrentów, ale właściwsza wersja powyższego pytania może być zbyt skomplikowana, tzn.: jak z grami online? Czy da się przekierować porty? Czy też Polsat je blokuje? To ważne, bo jeśli blokują porty to to całe LTE to nic nie warty śmieć, zaś jeśli nie blokują to się skuszę (bo umowa na net mi się kończy 2-3 miesiące po starcie LTE).

Nie korzystam z torrentów, ale właściwsza wersja powyższego pytania może być zbyt skomplikowana, tzn.: jak z grami online? Czy da się przekierować porty? Czy też Polsat je blokuje? To ważne, bo jeśli blokują porty to to całe LTE to nic nie warty śmieć, zaś jeśli nie blokują to się skuszę (bo umowa na net mi się kończy 2-3 miesiące po starcie LTE).
z torentow i p2p nie korzystam więc nie odpowiem na to pytanie
jeśli chodzi o gry online to chyba nie będzie problemów przy pingach krajowych 30ms
jak chcesz zapodaj ze speedtet.net jakiś serwer to Ci sprawdze jakie są czasy
jeśli chodzi o gry online to chyba nie będzie problemów przy pingach krajowych 30ms
jak chcesz zapodaj ze speedtet.net jakiś serwer to Ci sprawdze jakie są czasy
Torrenty znajomemu czasami sie rozlaczaja, ale nie wiem czy to sprawka Polsatu czy samego modemu. U mnie sciaganie duzych plikow via http dziala bardzo dobrze.
Co do gier - o ile wiem zadne porty nie sa blokowane, grac mozna do upadlego, zewnetrzne ip tez jest ;] Pingi w granicach 20-40ms.
Nic tylko czekac na oficjalny cennik ;]
Co do gier - o ile wiem zadne porty nie sa blokowane, grac mozna do upadlego, zewnetrzne ip tez jest ;] Pingi w granicach 20-40ms.
Nic tylko czekac na oficjalny cennik ;]
sciaganie http i ftp dziala b.dobrze
vpn client cisco, zdalne pulpity, ssh itp tez - czyli nic nie blokują (oprócz tego co nie testowałem i nie mogę powiedzieć)
vpn client cisco, zdalne pulpity, ssh itp tez - czyli nic nie blokują (oprócz tego co nie testowałem i nie mogę powiedzieć)
Ja często ciągnę torrenty na HSPA z Orange - po 5-6Mb/s, setki połączeń (nie mam limitu ustawionego) modemem na USB i nic się nie zapycha, nie rozłącza - strony też normalnie działają w przeciwieństwie gdy odpale torrenty po WiFi.Rozłączanie torrentów pewnie zależy od modemu - przy dużej ilości połączeń nie wyrabia i się zapycha - jak wszystko na USB.
maciek764 - trzeba wziąć pod uwagę, że modem i jego oprogramowanie/sterowniki są 'prototypowe', więc takie rzeczy mogą się dziać. LTE w żaden sposób (jako technologia) nie blokuje dużej liczby połączeń. No chyba, że np. bardzo duży ruch od jednego użytkownika jest blokowany...
Może ja dodam swoje 3 grosze. Internet ten posiadam od ponad miesiąca. Wioska Brzezie Sulechowskie (1km od Sulechowa) - około 1 km od nadajnika - bez większych przeszkód po drodze. Z Zewnętrzną anteną 5 z 6 kresek w programie. Transfer na poziomie 40 mega do mnie i 10 mega ode mnie, ping 20-25ms. Czasem nie wiem czemu ma zamułki ale bardzo rzadko (tak jakby się przełączał na nadajnik Plus GSM w roamingu - ale mogę się mylić). W ciągu ponad miesiąca testowania połączenie zerwało może ze 3-4 razy, a tak poza tym jest stabilnie ja na 8-10 godzin katowania na dobę.
Teraz o wadach.
1. Limit 100GB na taką prędkość (50 GB dzień / 50 GB noc) jest po prostu śmieszny... dodatkowo jest liczony w obie strony czyli ściąganie + wysyłanie, 90% transferu to wysyłanie ode mnie i po średnio 20 dniach wyświetla mi, że wykorzystałeś już transfer i nara. Przy dzisiejszej zasobności internetu powinno to być co najmniej 300GB na dzień i bez limitu na noc.
2. Zamiast modemu USB powinien być Router + antena zewnętrzna żeby móc podłączyć inne urządzenia domowe
3. Cena jaką max byłbym w stanie za to zapłacić to 99zł brutto przy założeniu że będzie 300GB na dzień i bez limitu na noc. Póki co to w czerwcu rezygnuję jak nic w temacie się nie zmieni i wracam do neostrady - co prawda tylko 10MB/1MB ale bez limitów i za 70zł... z telefonem zawieszonym
Teraz o wadach.
1. Limit 100GB na taką prędkość (50 GB dzień / 50 GB noc) jest po prostu śmieszny... dodatkowo jest liczony w obie strony czyli ściąganie + wysyłanie, 90% transferu to wysyłanie ode mnie i po średnio 20 dniach wyświetla mi, że wykorzystałeś już transfer i nara. Przy dzisiejszej zasobności internetu powinno to być co najmniej 300GB na dzień i bez limitu na noc.
2. Zamiast modemu USB powinien być Router + antena zewnętrzna żeby móc podłączyć inne urządzenia domowe
3. Cena jaką max byłbym w stanie za to zapłacić to 99zł brutto przy założeniu że będzie 300GB na dzień i bez limitu na noc. Póki co to w czerwcu rezygnuję jak nic w temacie się nie zmieni i wracam do neostrady - co prawda tylko 10MB/1MB ale bez limitów i za 70zł... z telefonem zawieszonym
radoskur - widzę, że warunki LTE są u ciebie świetne, gratuluję 
A co do wad LTE... Ta technologia nie ma zastąpić połączeń kablowych, to jest alternatywa dla nich w miejscach gdzie kable nie docierają lub uzupełnienie ich, kiedy jest to potrzebne.
Limitów po 300GB raczej się nie spodziewam, więc lepszym wyborem będzie 10Mbit Neo+ (tanio i bez limitów, gratuluję lokalizacji - nie każdemu 10Mbit śmiga z tepsy
).
PS. "90% transferu to wysyłanie ode mnie..." - to do czego ty netu używasz ? Zwykle proporcje są odwrotne...

A co do wad LTE... Ta technologia nie ma zastąpić połączeń kablowych, to jest alternatywa dla nich w miejscach gdzie kable nie docierają lub uzupełnienie ich, kiedy jest to potrzebne.
Limitów po 300GB raczej się nie spodziewam, więc lepszym wyborem będzie 10Mbit Neo+ (tanio i bez limitów, gratuluję lokalizacji - nie każdemu 10Mbit śmiga z tepsy

PS. "90% transferu to wysyłanie ode mnie..." - to do czego ty netu używasz ? Zwykle proporcje są odwrotne...