W S.E.Cedarze pełny cykl ładowania to 3h max,ale ponieważ to jest nowy typ baterii i w instrukcji obsługi pisze się że należy często ładować(czyt im częściej ładujesz tym bateria wydajniejsza),a nie długo,bardziej mile widziany jest styl codziennie 0,5-1h.Co ciekawe firma S.E. odżegnuje się też od formatowania tego typu baterii i nigdzie tego nie zaleca.Powiem więcej informuje że jeżeli bateria spadnie do poniżej 10% to może dojść do utraty danych z karty pamięci.I daje informację że trzymanie na ładowarce ma sens tylko do naładowania a jeżeli podłączenie jest dłuższe to bateria się będzie wyładowywać mimo podłączenia do kabla co daje taki efekt np.5h na ładowarce,ale nie naładowana do końca. Bateria na 2g wytrzymuje o.5 dni normalnego użytkowania ,na 3g 4-5 a intensywnego 2-3 dni.
Zostaje jeszcze aspekt przyzwyczajenia się do menu bo choć S.E i Nokia to najprostsze telefony świata gdy idzie o układ menu to jednak nie takie same,ale z noki 2700 przesiadłam się właśnie na Cedara i nie miałam w tym problemów ale ja lubię różne modele różnych producentów motorole są fajne choć specyficzne w obsłudze,nokie i SE nie pogardzę samsungiem,nie lubię (nie potrzebuję) systemowców mimo ich powszechnie zachwalanych zalet bo i tak nie wykorzystam wszystkich możliwości,a taki fonik też da mi wszystko co mi trzeba,a aplikacje ułatwiające życie na SE znajdziesz na stronach fanów tejże marki.
Ja swój mam od listopada zeszłego roku mimo niektórych opinii o słabej obudowie poleciał mi kilka razy min na podłogę graniową i zero rysek i zadrapań,działa bez zarzutu,nawet klapka tylna nie odpadła.Na alegro wybór fabrycznie nowych bez simlocka i prezentów od orange faktycznie skąpy,ale z drugiej strony tu masz namiary
http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/sho ... fId/ceneo/ co jest o tyle dobre że masz nówkę na orginalnym oprogramowaniu twój koszt z przesyłką powinien się zmieścić w 300zł.Ja używam i sobie chwalę,nie polecałabym sprzętu niesprawdzonego bez samodzielnego użytkowania.Kabel z mickro usb od noki sprawdza się,ten orginalny ep700z ładowarką fajna rzecz tylko strasznie droga niestety.