• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #467755  autor: borax11
 29 mar 2011, 18:26
Siema ;)
Czy istnieje jakiś realny sposób na to żeby sprawdzić czy działa u mnie jeszcze NMT, jaka jest siła sygnału oraz zobaczyć parametry stacji ? ;)
Myślę o jakimś starym telefonie który można kupić teraz za grosze ;)

#467762  autor: ms93
 29 mar 2011, 18:35
Ja mam w domu Nokie 540 i Ericssona FH212. Kupilem kiedys na Allegro po kilkanascie zl.
Siec caly czas dziala :D Sygnal skacze, czasem osiaga nawet 3 na 4 kreski. Godzina jak zawsze aktualna :D
Obrazek
Jak sie uda Ericssona ozywic, to tez wrzuce jakies zdjecie z sygnalem.

#467769  autor: borax11
 29 mar 2011, 18:48
A czy jeżeli kupię taki telefon z allegro to normalnie się zaloguje czy może być tak że coś będzie zablokowane w wywali jakiś błąd ?

#467770  autor: ms93
 29 mar 2011, 18:51
Z moich doswiadczen wynika, ze sie kazdy loguje, ale nie da sie potem dzwonic.
FH212 jest z 1995 albo 1996 i nigdy nie mial problemow z logowaniem.

#467773  autor: borax11
 29 mar 2011, 19:02
Ok, dzięki :D
Jeżeli jeszcze ktoś może mi coś ciekawego w tym temacie powiedzieć to zapraszam :)

#468237  autor: Jan.
 31 mar 2011, 23:31
Ciekawy temat. Nawet na telepolis, już ponad rok temu informacja że mają wyłączyć tą sieć wiosną 2010. Chyba był to nawet komunikat centertela. Sam mam Nokię 720 i jak narazie w Poznaniu wszystkie kreseczki zasięgu :) Loguje się, ale dzwonić się nie da.

Ciekawe czy te wszystkie radiodostępy na wioskach już zlikwidowali, one właśnie wykorzystywały tą starą sieć. Radioamatorzy posiadający radia z odblokowanymi częstotliwościami (ok 70cm) mogli sobie podsłuchać rozmowy prowadzone właśnie przez te radiodostępy TP :)

#468244  autor: rogmaniek
 31 mar 2011, 23:47
Jan. pisze:Ciekawe czy te wszystkie radiodostępy na wioskach już zlikwidowali
A możesz uściślić, o co chodzi z tymi radiodostępami?

Już wcześniej chciałem napisać, że ciekawy temat :-D Normalnie taki trochę wechikuł czasu do, np. roku 1993 :wink:

Z tego, co widzę na zdjęciu, jest tylko napis PL? To nie było nazwy Centertel na wyświetlaczu? Może to zależało o telefonu?
Jeśli dostanę taki telefon za nawet za tak małą kasę, jak kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt złotych, to chyba trzeba będzie pomyśleć o kupnie. Z chęcią bym sobie posprawdzał zasięg NMT 450 w Wielkopolsce :-D

Jan., na np. ulicy ul. Bułgarska 113 / Ognik, jest maszt z, m.in. charakterstycznymi antenami- "chorągiewkami"- może to aneny jeszcze od NMT. Jeśli tak, to może ta stacja dalej pracuje. Jak wiemy, anteny od CDMA wyglądają już inaczej.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#468315  autor: Jan.
 01 kwie 2011, 15:18
Tam gdzie TP nie miała kabli, podłączała ludziom telefony przez terminal który łączył się właśnie z siecią NMT. Do tego terminala podłączało się zwykły telefon stacjonarny i często też antenkę na zewnątrz domu. Taki abonent miał normalny numer stacjonarny itd.. tylko podobno jakość rozmów przez te wynalazki była różna, no i jeszcze ta możliwość podsłuchania.

Podobno do tej sieci nie ma już części ani żadnego serwisu, więc jak coś się zepsuje to już nic nie da się z tym zrobić.
Z tego co wiem, na wszystkich telefonach wyświetlany był skrót od kraju, nigdy nazwa operatora.

A oto moja Nokia :D
Obrazek

#468318  autor: ms93
 01 kwie 2011, 15:33
Wyswietlal sie tylko kod kraju, dla Polski - PL, jednak kazdy kraj mial kod zapasowy (chyba dla telefonow, ktore nie mialy danego kraju na liscie) - dla Polski to NO. Na tym kodzie tez sie loguje do sieci.

Obrazek

#468362  autor: rogmaniek
 01 kwie 2011, 18:32
Jan. pisze:Tam gdzie TP nie miała kabli, podłączała ludziom telefony przez terminal który łączył się właśnie z siecią NMT. Do tego terminala podłączało się zwykły telefon stacjonarny i często też antenkę na zewnątrz domu. Taki abonent miał normalny numer stacjonarny itd..
A tak, dzięki za przypomnienie. Gdzieś o tym kiedyś czytałem, ale wogóle nie skojarzyłem z tym radiodostępem :P
Jan. pisze:Z tego co wiem, na wszystkich telefonach wyświetlany był skrót od kraju, nigdy nazwa operatora.
ms93 pisze:Wyswietlal sie tylko kod kraju, dla Polski - P
E, to takie trochę dziwne dla mnie. A co, jakby w naszym kraju były dwie sieci NMT? Pytanie też, czy byłoby to możliwe, że względu na małą pojemność sieci. Pamiętam, że w "Wiedza i świat" (jak nie mylę nazwy) czytałem, że sieć NMT, nie wiem czy tylko Centertela czy ogólnie każda oparta na rozwiązaniach skandynawskich, mogła "pomieścić" tylko około miliona abonentów :roll: Gdzieś indziej czytałem, chyba na Telepolis, że ta liczba jest jeszcze mniejsza. Jakoś sobie nie wybrażam sytuacji, że np. milion pierwszemu Klientowi odmawia się podpisania umowy :P

Z tym podsłuchiwaniem, to też ciekawa kwestia tej analogowej sieci :wink:
ms93 pisze:jednak kazdy kraj mial kod zapasowy (chyba dla telefonow, ktore nie mialy danego kraju na liscie) - dla Polski to NO.
Kolejna ciekawostka, z tym NO. Takie NO, to bardziej mi się kojarzy z brakiem sieci/zasięgu ;-)

[ Dodano: 2011-04-01, 18:36 ]
Jan. pisze:A oto moja Nokia
Ten cały "zestaw" naprawdę przypomina mi taką małą walizkę :wink:

O2 - Together is better!

#468390  autor: ms93
 01 kwie 2011, 20:35
rogmaniek pisze:A co, jakby w naszym kraju były dwie sieci NMT?
W Rosji byly 4 + Moskwa i Sankt Petersburg ;)
Mam w opcjach: RU1, RU2, RU3, RU4, MO i SP - to wszystko Rosja.
Poza nimi: DK (Dania), SE (Szwecja), NO (Norwegia), FI (Finlandia), IS (Islandia), FO (Wyspy Owcze), EE (Estonia), LV (Lotwa), LT (Litwa), BY (Bialorus), PL (Polska), BG (Bulgaria), RO (Rumunia).
rogmaniek pisze:Kolejna ciekawostka, z tym NO. Takie NO, to bardziej mi się kojarzy z brakiem sieci/zasięgu
NO to Norwegia w tym przypadku.

#468393  autor: kosaz
 01 kwie 2011, 21:10
ms93, a co z innymi krajami gdzie byl nmt??
moj benefon tez sie loguje do sieci ale nie da sie zadzwonic jak bede mial czasu troche to fote zapodam

#468401  autor: ms93
 01 kwie 2011, 21:55
kosaz pisze:ms93, a co z innymi krajami gdzie byl nmt??
Mozliwe, ze za czasow mojej Nokii juz/jeszcze nie bylo sieci w innych krajach lub Centertel nie mial tam umow roamingowych lub byly regionalne wersje telefonow.

#468407  autor: rogmaniek
 01 kwie 2011, 22:15
ms93 pisze:rogmaniek napisał/a:
A co, jakby w naszym kraju były dwie sieci NMT?

W Rosji byly 4 + Moskwa i Sankt Petersburg
Mam w opcjach: RU1, RU2, RU3, RU4, MO i SP - to wszystko Rosja.
Poza nimi: DK (Dania), SE (Szwecja), NO (Norwegia), FI (Finlandia), IS (Islandia), FO (Wyspy Owcze), EE (Estonia), LV (Lotwa), LT (Litwa), BY (Bialorus), PL (Polska), BG (Bulgaria), RO (Rumunia).
Czyli jednak w Rosji było więcej sieci NMT. Tylko dalej mnie zastanawia kwestia pojemości sieci, odnośnie ilości abonentów/użytkowników.

Ciekawe, gdzie Centek odpalił pierwszego BTS'a NMT? Pewnie w Warszawie. Gdzieś czytałem, że wystarczyłoby tylko 700 stacji bazowych, by pokryć zasięgiem Polskę w tej technologii, w tym paśmie, czyli 450MHz'ów. Pytanie więc, ile najwięcej działających stacji NMT miał Centertel?

Ostatnio czytam trochę o CDMA i tak też mnie nurtuje pytanie, jaki zasięg stacji może mieć taki BTS w paśmie 450MHz'ów? Gdzieś czytałem, że nawet 70km, pewnie w terenie otwartym. Tylko czy w rzeczywistości było/jest to możliwe?! Mam nadzieję, że na zasięg stacji, przy odpowiedniej konfiguracji, nie ma wpływu technologia? W tym przypadku ta druga technologia, którą mam na myśli, to oczywiście CDMA :wink:

O2 - Together is better!

#468409  autor: borax11
 01 kwie 2011, 22:27
A można by prosić jakiś spis dobrych telefonów do NMT ? ;P
Bo będę szukał po Allegro i nie wiem czego...
Parę dni temu gdy wpisałem Centertel to pojawiła się aukcja z jakąś słuchawką ;)
Mogłem kupić :(

#471051  autor: rogmaniek
 16 kwie 2011, 23:28
Ech, szkoda, że ten temat trochę ucichł :P

Dziś sobie wygooglowałem jakąś dyskusję o zasięgu w górach, a chciałem o NMT :wink:

Co ciekawe, ktoś napisał, że podobno wyprodukowano telefony działające w technologiach uwaga: NMT/DCS?! Tylko z Centka nikt tego nie puścił na nasz rynek, ze względu na rzekomy brak zapotrzebowania...

Czy to- wg Was- w ogóle możliwe, żeby był taki telefon działający w dwóch, bardzo odmiennych technologiach- jednej analogowej, tzw. pierwszej generacji, a drugiej cyfrowej, tzw. drugiej generacji?!

Oj, marzyłby mi się telefon, który działałby w takich technologiach i pasmach, jak:

- CDMA: 420/450 MHz,
- GSM: 850/900/1800/1900 MHz,
- UMTS: 850/900/1800/2100 MHz.

Wiem- marzenia, ale taki "KK- komórkowy kombajn" byłby super rozwiązaniem, przynajmniej dla celów "badania" sieci i zasięgu prawie wszędzie :P

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#471055  autor: maciek764
 16 kwie 2011, 23:41
A ja sobie czytałem ostatnio kilka rzeczy o tej sieci...

http://www.computerworld.pl/news/5212/R ... i.NMT.html

Zabawnie się to czyta :lol:

Przy okazji znalazłem pewien cytat o sieci CDMA Centertela z 2008 roku:
Oferta zawiera limit 3 GB transferu za 49 zł miesięcznie.
Spójrzcie teraz na ofertę Centertela... Jakby się w czasie zatrzymali...

#471062  autor: rogmaniek
 17 kwie 2011, 00:04
maciek764 pisze:A ja sobie czytałem ostatnio kilka rzeczy o tej sieci...
maciek764 pisze:Zabawnie się to czyta
Dobre, patrząc na datę tego tematu/artykułu :P Przecież w 1999r. to nawet nie miałem pojęcia, co oznacza skrót GSM, aż wstyd się przyznać :twisted: Wtedy pewnie NMT i GSM był dla mnie tą samą telefonią komórkową. Jeszcze w 2005r. nie odróżniałem GSM od DCS'a ;-) W roku 1999r. zasięg naszych operatorów GSM raczej nie był imponujący. A wtedy już myślano, jak zastąpić wcześniejszą technologię, tzw. pierwszej generacji, nowszymi rozwiązaniami.

Ale w tamtym roku, to chyba normalnie Centertel sprzedawał jeszcze aktywacje NMT? Zresztą coś sobie kojarzę, jakim atutem wtedy, w reklamach, był zasięg Centertela, w porównaniu do zasięgu PTC i Polkomtela (nie wspominając o marce IDEA, bo wtedy mieli tylko BTS'y DCS/GSM 1800MHz).

Ciekawi mniej jednak kwestia takich "komórkowych kombajnów"... Może któryś producent, choćby w ramach testów, wyprodukował takie powiedzmy prototypy, które obsługiwały NMT i GSM jednocześnie...

O2 - Together is better!

#471078  autor: KamaZ
 17 kwie 2011, 11:04
rogmaniek pisze: Oj, marzyłby mi się telefon, który działałby w takich technologiach i pasmach, jak:

Wiem- marzenia, ale taki "KK- komórkowy kombajn" byłby super rozwiązaniem, przynajmniej dla celów "badania" sieci i zasięgu prawie wszędzie :P
Trochę takich telefonów wypuściliby na rynek i sieć CDMA leżałaby, bo większość ustawiłaby Tryb CDMA zamiast potrójnego, żeby bateria dłużej trzymała :lol:

#471088  autor: kerim36
 17 kwie 2011, 11:35
rogmaniek pisze:Oj, marzyłby mi się telefon, który działałby w takich technologiach i pasmach, jak:

z praktycznego punktu widzenia malo realne: raczej nie ma i nie bylo sieci w ktorej ten sam nr telefonu bylby dostepy az w 3 technologiach - o ile gsm i umts sa "tradycyjne" o tyle dolozenie do tego cdma byloby problemem, poniewaz ciezko byloby zoptymalizowac prace sieci (dokladniej moment w ktorym telefon ma sie przelaczac miedzy tymi pasmami)

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl