• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #470843  autor: kowcio
 15 kwie 2011, 16:58
Jak ktoś ma pytanie odnośnie 2220 slide proszę pytać, mam taki telefon na okres świąteczny i mogę odpowiedzieć na wszystkie pytania.
Może model nie najnowszy, ale tani i dobry

#470846  autor: maniek89
 15 kwie 2011, 17:17
Przede wszystkim, jak ze sliderem? Doruwnuje solidnosci samsungom czy mozna sie spodziewac grzechotki w stylu 5200? :D

#470867  autor: orson_dzi
 15 kwie 2011, 20:58
maniek89 pisze:jak ze sliderem?
Umiesz to porównać przy okazji z 7230?
I czy tutaj też są te idiotyczne skróty w menu? W 7230 miałem potężne problemy ze zrozumieniem funkcji, bo były pisane niezrozumiałymi skrótami. Tak jakbyś teraz każdy wyraz z mojego postu skrócił do pierwszych 2-3 liter i zakończył je kropką. I tak w całym menu.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#470873  autor: kowcio
 15 kwie 2011, 21:13
maniek89 pisze:Przede wszystkim, jak ze sliderem? Doruwnuje solidnosci samsungom czy mozna sie spodziewac grzechotki w stylu 5200? :D
Slider pozytywnie mnie zaskoczył, mimo że wcześniej nie miałem Nokii ze sliderem w domu. Ale widziałem jak działają te rzęchy.
Slider ma minimalne luzy jak jest zamknięty. Ale działa wyjątkowo płynnie.
orson_dzi pisze:maniek89 napisał/a:
jak ze sliderem?

Umiesz to porównać przy okazji z 7230?
Nie miałem tej Nokii, ale ona wyglada jak G w przeręblu ;-)
orson_dzi pisze:I czy tutaj też są te idiotyczne skróty w menu? W 7230 miałem potężne problemy ze zrozumieniem funkcji, bo były pisane niezrozumiałymi skrótami. Tak jakbyś teraz każdy wyraz z mojego postu skrócił do pierwszych 2-3 liter i zakończył je kropką. I tak w całym menu.
Nie, tutaj jest wszytsko ok. Wiesz co, ja testuje telefony Nokia od dłuższego czasu, były to różne modele- od 1xxx kończąc na E7 i nie spotkałem się nigdy z tym.
Daję galerię zdjęć- wyglad softu w 2220
>>> http://www.aukcjoner.pl/gallery/0055371 ... ec.html#I1 <<<
O dziwo bateria wyjątkowo długo trzyma, jestem pod wrażeniem. Dali tu tylko 860 mAh zamiast 1020 mAh jak we wszystkich tych Nokiach serii 2, a trzyma dłużej niż 2330, która miałem rok temu. Ekran zaskoczył mnie jakością (bo zawsze Nokia = kiepski ekran), klawisze gumowane, ale łatwiutko wciska się i można "jeździć" po klawiszach bez problemu, czuć kiedy się wciska
Jedyna wada dla mnie na tę chwilę (a mam ją od wtorku) to to, że nie ma BT (a szukałem tego po menu pół dnia, aż w specyfikacji zobaczyłem że taktycznie modułu BT brak) oraz to, że podczas rozmowy na karcie Orange słychać czasami takie zakłócenia, jakbym telefon z aktywną rozmową podłożył pod radio w systemie GSM. Sprawdzę jeszcze z inną kartą, ale na razie nie mam (z htcka karty nie wyciągam).
W sumie telefon można na allegro upolować za lekko ponad 100 zł (wczoraj jakaś licytacja chyba na 105 zł skończyła się nówki), to warto za taki model. Przyjemny w użytkowaniu.
Nosiłem ją z kluczami i się porypała. :-/ z tyłu taka wielka rysa jest, mam nadzieję, że mi głowy nie urwą. No i ze względu na kolor testowanie telefonu nieco ograniczam ;-) Bo jakoś dziwnie czuję się, jak mam ją wyciągnąć w tramwaju. Szkoda, ze czarnej nie dali.

#470878  autor: maniek89
 15 kwie 2011, 21:22
Pewnie dostales ta wsciekle różowa wersję która widzialem w MM ;D
EDIT:
a faktycznie na zdjeciach widac ;p :smt005 :smt005

#470885  autor: kowcio
 15 kwie 2011, 22:05
No dostałem, telefon okropny, ale w domu da radę używać :D
Nawet nie myslałem, ze mogę taki kolor dostać. Ale kit z tym. Dali taki i jest OK. Jeszcze do zalet dodam, że ma jacka 3,5mm (radio), a do wad dwie rzeczy: zdjęcia nie da rady wyświetlić na "pełnym" ekranie oraz niezbyt przemyślany system blokady klawiatury połączony ze sliderem. Miałem slidery od Samsunga i LG i tam było to dopracowane. Tutaj moge blokować ręcznie (np. menu + *), ustawić czas blokady lub po zatrzaśnięciu telefonu nacisnąć "zablokuj", a ja chciałbym, żeby po zatrzaśnięciu klapki klawisze były po prostu zablokowane.
Ale to od pierwszych sliderów ni tknęło chyba. Taka piedółka, ale zawsze coś. Przyzwyczaiłem się do tego. Tylko rozumiecie, ta Nokia jest tak prosta, że tutaj ciężko jest się do czegoś przyczepić.

#470886  autor: orson_dzi
 15 kwie 2011, 22:08
kowcio pisze:Nie miałem tej Nokii, ale ona wyglada jak G w przeręblu ;-)
Masówka ale ma dość przyjemny ekran i wręcz zadziwiająco dobre spasowanie i slider.

#470888  autor: kowcio
 15 kwie 2011, 22:12
orson_dzi pisze:kowcio napisał/a:
Nie miałem tej Nokii, ale ona wyglada jak G w przeręblu ;-)

Masówka ale ma dość przyjemny ekran i wręcz zadziwiająco dobre spasowanie i slider.
Aha. Nawet nie widzialem, wygladała dość tandetnie i jakoś tak.. nie wiem. To można stawić taką tezę, że Nokia ostatnio poprawiła nieznacznie te swoje telefoniki. Ale jak te menu takie jest to coś im się pomyliło. Może jakaś aktualizacja wyszła i poprawili to? Bo naprawdę nie spotkałem żadnego modelu z takimi skrótami

#470891  autor: orson_dzi
 15 kwie 2011, 22:25
W którymś teście na Telepolis było narzekanie na to, zaraz poszukam...

No nic, nie znalazłem ale na pewno było coś o tym. Jest tragedia, bardzo ciężko jest zrozumieć, o co chodzi i niektóre opcje musiałem dosłownie brać na ślepo i sprawdzać co dają.

#470917  autor: DeLirQa
 16 kwie 2011, 02:21
Mój Tata ma ten model i sporo mam z tą Nokią do czynienia. Mi jedynie nie podoba się klawiatura, bo subiektywnie jest wg mnie niezbyt wygodna. Ale mój Tata bardzo chwali sobie tą Nokię. Wykonanie ma przyzwoite-ważne że dobrze spasowana. Bateria w niej trzyma do ok. 5 dni. Ekran ma czytelny, jakość rozmów w porządku. Jeżeli chodzi o slider to jest gorszy niż w moim S8300, ale i tak chodzi fajnie, zwłaszcza patrząc na cenę tego modelu. No i te gabaryty-telefon jest mały.

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#470921  autor: kowcio
 16 kwie 2011, 09:08
Dokładnie zgadzam się z Tobą. Telefon idealny dla starszych ludzi, ale Nokia troszkę zapomniała się i mogła zrobić większy nadruk na klawiaturze, bo wszystko w menu jest dość duże i czytelne. Jak dla babci szukalem telefonu, to naprawdę cieżko jest kupic telefon, który ma duży nadruk na klawiaturze i jest on czytelny. W Nokiach raczej nie ma co szukać, więc kupiliśmy Samsunga C3050, z ktorego za bardzo nie jest zadowolona, bo tam bateria licha i czcionka w menu (wiadomościach) jest... malutka i taka cieniutka. Najlepiej przystosowane do tego są telefony LG. Choćby GU230 miał ogromną czcionkę na klawiaturze, w menu opcja powiększenia wszystkiego, że nawet osoba ze sporą wadą wzroku jest w stanie wszystko odczytać. I szczerze, to pod tym kątem LG GU230 jest dużo lepszy. Nokia może minimalnie baterię ma lepszą i ma tego jacka 3,5mm. Slider tam niestety jest lepszy, nawet po bardzo długiej eksploatacji działa bez żadnych problemów, nie rusza się nic.

#475367  autor: Oldzia
 11 maja 2011, 22:08
Witam, mam pytanie. Mam telefon Nokia 2220 i ,gdy próbuję wysłać wiadomość, wyskakuje mi informacja "wiadomośc nie została wysłana". Sprawdzałam na innych telefonach - wszystko gra. Czy ktoś moze zetknął się z podobnym problemem?

#475368  autor: maniek89
 11 maja 2011, 22:19
A Centrum wiadomosci sms (numer )dobrze ustawiony?

#475369  autor: Oldzia
 11 maja 2011, 22:22
Tak