darnok pisze:Po pierwsze - zalezy czy maja moduly starszego typu czy nowszego. Jak starszego to wymiana najpierw na nowego typu - tu bylyby chwilowe wylaczenia, sektor po sektorze - tak po ok 1-2h.
Jesli moduly sa ok to instalacja nowych dodatkowych swiatlowodow do kazdego modulu radiowego + instalacja dodatkowej karty w kontenerze. Na tym koniec prac na stacji - reszta zdalnie
A zdalnie do zrobienia jest:
- wylaczamy celke GSM(sektor), modyfikujemy ilosc i polozenie TRXow w module radiowym, uruchamiamy celke GSM
- dokreowywujemy w konfiguracji na nodzie (bo zakladam ze UMTS2100 juz byl) karty dodane przy okazji wizyty na stacji i tworzymy celki UMTS900, aktywujemy je upewniajac sie ze odpowiednie wpisy znajduja sie na RNC i w MSS.
Gotowe

Oczywiscie od wprawy i umiejetnosci "technikow" zarowno tych na stacji jak i tych zdalny zalezy jak sprawnie to pojdzie i jak dlugie beda wylaczenia.
Dzięki wielkie za wyjaśnienia. Będe wracać do tych informacji
A swoją drogą, jak na razie P4 mnie negatywnie zaskakuje, jeśli chodzi o budowę sieci 3, a może 3.5G w paśmie 900 MHz'ów. Sprawdzałem w mojej miejscowości.
Tak, jak to było napisane na jednym z portali, rzeczywiście priorytet ma pasmo GSM 900 MHz'ów. Następnie UMTS 900 i na końcu UMTS 2100 MHz'ów.
Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie dziwna, dla mnie, konfiguracja UMTS 900. Niestety rzeczywiście zasięg 3G w niższym paśmie jest porównywalny, może czasami minimalnie większy, do 2100?!
Co ciekawe zasięg stacji GSM 900 jest znacznie większy, od UMTS 900. Nie rozumiem- nie lepiej byłoby odwrotnie. Przecież tak skonfigurowana sieć 3G mija się z sensem odpalania NodeB 900.
W/w priorytety są widoczne, gdy najpierw wybieram tylko GSM. Potem w telefonie wybieram tryb podwójny. I tak, z maksymalnego zasięgu GSM 900, telefon po chwili loguje się do NodeB 900, ale już ze słabszym zasięgiem. I po kolejnej chwili przeskakuje do NodeB 2100, z porównywalnym zasięgiem do 3G 900?!
Gratulacje takiej konfiguracji stacji NodeB i ogólnie sieci 3G w paśmie 900MHz'ów. Skoro telefon gubiąc zasięg NodeB 2100, nie ma możliwości przelogowania się na NodeB 900 lub jest tylko na chwilę na tym paśmie. I jaki to ma sens, skoro, po odpalaniu NodeB 900 realny zasięg za specjalnie się nie zwiększył. Tym bardziej, że mógłby być taki, jak GSM 900.
Z tego, co czytam ta lokalizacja nie jest odosobnionym przypadkiem. Czy w Waszych okolicach też NodeB 900 są tak mocno wyciszone/dziwnie skonfigurowane?
Pozdrawiam.