• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 64 z 217
  • 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 217

#469550  autor: bannau
 08 kwie 2011, 11:07
Właśnie przejrzałem swoją taryfę i upewniłem się, że za dodatkowe dwie osoby w sieci rodzinnej (5) płacę 20 pln. W nowych warunkach jest 5 za każdą osobę co miesiąc, czy tylko za przyłączenie, a potem 10 co miesiąc?

Jak policzyć koszty sieci rodzinnej 5 osobowej dla taryf z telefonem i bez telefonu (jak uwzględnić okresy darmowe w taryfach z telefonem i koszt promocyjny w ofercie bez telefonu?

PS: Ile mozna dostać minut od SUK w R80 bez telefonu?

Obrazek
Obrazek

#469580  autor: thonka
 08 kwie 2011, 16:11
obnizek zadnych (chyba)
wszedl SE Arc, PS3, dwa laptopy, galaxy mini, e7.

sa za to obnizki przy zamawianiu przez internet.
wyglada na to, ze mialo to wystartowac duzo wczesniej wraz ze zmiana warunkow przedluzen (minuty do wszystkich nawet w multimedialnych), bo o ile dobrze pamietam, pierwotna wersja cennika zawierala wlasnie obnizki za zamowienie przez iBOA.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#469600  autor: kasik
 08 kwie 2011, 18:14
hmmm... a wiadomo cos o wprowadzeniu samsunga galaxy Ace do oferty ery...?
w innych sieciach juz jest i to w dobrych cenach...
chcialabym przedluzyc umowe ale jak boga kocham ze jesli sie chce wydac 400 zl na telefon max przy abonamencie za 49zl i po znizce 150zl to nie ma nic interesujacego...

#469649  autor: bannau
 09 kwie 2011, 00:22
Jak policzyć koszty sieci rodzinnej 5 osobowej dla taryf z telefonem i bez telefonu (jak uwzględnić okresy darmowe w taryfach z telefonem i koszt promocyjny w ofercie bez telefonu?
Przeanalizowałem tę tabelę jeszcze raz i chyba jednak jest bez zmian - 10 za każdą następną osobę ponad to, co dadzą w ramach abonamentu...
:arrow: oferta bez telefonu rowniez nie podlega negocjacji cenowej

mozna za to dostac troche wiecej minut (niestety sa to dane niepewne, od pewnego czasu zaszly male zmiany w ofercie bez telefonu):
R20 - 80 minut zamiast 60
R40 - 190 minut zamiast 160
R60 - 300 minut zamiast 260
Jak wygląda R80 SUK?

Obrazek
Obrazek

#469775  autor: maci0s
 10 kwie 2011, 09:10
Witam

Orientuje się ktoś czy w SUK da się wynegocjować jakieś lepsze warunki w taryfach multimedialnych?

Dostałem przedwczoraj w iBoa ofertę przedłużenia umowy z wymianą telefonu, oczywiście nie da się wrócić do cen sprzed 7 dni i ceny telefonów są w moim przypadku o 200 zł droższe ( myślałem o N8, SGS lub HTC Desire Z).

Pan zaproponował normalną rodzinę 80, która cennikowo jest za 99 zł praktycznie bez negocjacji po 85 zł miesięcznie, ale telefony po... 899...

Kiedy zapytałem o taryfy multimedialne dostałem propozycje R80 multi na 30 miesięcy(!) z telefonami po 499 zł... :/ Czyli cennikowo...

Po czym stanowczo stwierdził, że multimedialnych nie negocjują...

Napaliłem się na telefony, ale nie ma szans, że przedłuże mając w pamięci, iż ich ceny w ciągu miesiąca wzrosły o 300 zł...

Ma ktoś podobną sytuacje? Udało się Wam coś wynegocjować w multimedialnej?

#469788  autor: st.konsultant
 10 kwie 2011, 10:42
maci0s pisze:Witam

Orientuje się ktoś czy w SUK da się wynegocjować jakieś lepsze warunki w taryfach multimedialnych?
Pierwsza strona tematu się kłania.
Nie da się.

#469790  autor: SACZI
 10 kwie 2011, 10:46
maci0s pisze:...
Napaliłem się na telefony, ale nie ma szans, że przedłuże mając w pamięci, iż ich ceny w ciągu miesiąca wzrosły o 300 zł...
Dla przykładu, cała umowa z Orange w abonamencie 99 PLN i z ceną telefonu na poziomie 400 PLN jest tańsza o jakieś 150 PLN.
Dotyczy to nowego klienta, a nie podpisującego aneks!

Jak jestem zwolennikiem ery i "przeciwnikiem" orange - nie podpisuj umowy z erą na takich warunkach.
Era ma jednak predyspozycje, żeby kolejny rok być liderem w ilości odchodzących do innych sieci abonentów ...

#469805  autor: maci0s
 10 kwie 2011, 12:09
st.konsultant pisze:Nie da się.
Za to jak dzwoniłem do SUKu wcześniej to pan powiedział aby poczekać "tydzień. dwa" i telefony znów powinny zacząć tanieć... Wiesz coś o tym? Doszły do Ciebie podobne przecieki czy raczej było to jego radosne przypuszczenie?

Zawsze jak mam przedłużać umowę z Erą, to warunki idą w górę na moją niekorzyść, zaczyna mnie to irytować...

#469822  autor: traber
 10 kwie 2011, 14:14
SACZI pisze:Era ma jednak predyspozycje, żeby kolejny rok być liderem w ilości odchodzących do innych sieci abonentów ...
Nie zdziwiłbym się.
http://www.telepolis.pl/news.php?id=21004
"Podstawowym celem polskiego oddziału T-Mobile będzie uzyskanie pozycji lidera pod względem przychodów - przekazał Dziennikowi Gazecie Prawnej Miroslav Rakowski, prezes PTC. [...] Jedną z ciekawych będzie wspólna taryfa roamingowa dla transmisji danych w sieciach Deutsche Telekom w UE - startująca jeszcze przed wakacjami. "

Sprawozdanie fin. / bilans koncernu za 2010:
http://www.download-telekom.de/dt/Stati ... 986572.pdf
Np. na stronie 51 pdf-a jest (najprawdopodobniej) cytat z wypowiedzi Guido Kerkhoffa o dalszym rozwoju transmisji danych.
Strona 98: program "Save for Service": wzrost dochodowości i kilka innych, wśród których nie widzę nic, co by wskazywało na ambicje do bycia liderem pod względem liczby klientów.

I tak można jeszcze trochę.

Zdaję sobie sprawę, że uczestnicy tego forum może nie są reprezentatywną grupą, ale z pewnością należą do grupy klientów najaktywniejszych / najbardziej świadomych. I jaki jest "ranking" tematów? Ceny telefonów, rabat na abonament, ile minut w abonamencie + ceny połączeń głosowych poza abonamentem (każdy grosz na wagę złota :) ). Transmisja danych też się pojawia, ale imho już nie tak często.
Oczywiście z punktu widzenia firmy to nie problem - jak ktoś chce sobie tanio gadać, to niech idzie do konkurencji, my z przyjemnością zajmiemy się tymi klientami, których priorytety pokrywają się z naszymi i dodatkowo są gotowi pomóc ;) nam w uzyskaniu lepszej dochodowości, więc pewnie statystyki SIM-ów, które na tym i ewent. na innych forach wywołują takie emocje, są zgrzytem "wkalkulowanym", bo prowadzimy ten biznes nie dla jakichś konkursów piękności ;), ale dla wskaźników, wyników i dywidendy. A jak wskaźniki i wyniki są odpowiednie, to i premie dla managerów "bliżej zarządu" się zgadzają, a pracownikom odpowiedzialnym (i rozliczanym) za sprzedaż możemy obiecać słowa uznania z ust prezesa na koniec roku. Coś jak w Heyah: absurdalnie proste.

#470258  autor: grek74
 12 kwie 2011, 20:15
Przy przedłużeniu przez SUK - R40 kosztuje 45 zł (standardowo 49 zł, czyli 4 zł obniżki): reszta bez zmian: 220 minut do wszystkich sieci, 2 osoby w Sieci Rodzinnej na cały okres trwania umowy (24 miechy).
W związku z tym, można zaaktualizować pierwszą stronę (bo jestem drugą osobą, która potwierdziła powyższe warunki)

#470261  autor: Marcin737
 12 kwie 2011, 20:23
Witam,

Zostało mi półtora miesiąca umowy z Erą. Ostatnio trochę zmieniły mi się potrzeby i potrzebuję więcej minut (konkretnie do Orange i ewentualnie na stacjonarne) - czyli sieć rodzinna nie bardzo rozwiązuje mój problem. Taryfa w Erze, która mnie satysfakcjonuje pod względem tego co dostaję to Rodzina 40 w opcji z tel. na 2 lata. Tyle, że biorąc pod uwagę dodatkowe opłaty robi się z tego zbyt wysoka opłata miesięczna. Rozważam przejście do Orange po pierwsze z powodu 2400 min do 2 osób, po drugie z powodu, że chyba większość znajomych mam w Orange. Jestem już po pierwszych rozmowach z utrzymaniem klienta i jedyne co mi zaoferowali to -4zł z abonamentu. Czyli 45zł podstawowego abonamentu w tej taryfie i mimo moich gadek o Orange itp. rzekomo jest to "ostateczna oferta". Na obecnych warunkach jest to raczej oferta nie do przyjęcia dla mnie, ale rozważam jeszcze ofertę bez telefonu z trochę niższym abonamentem, tyle że niechętnie. Głównie dlatego, że trochę mnie odstrasza szukanie telefonu w dobrej cenie u wiarygodnego źródła - jak dla mnie niestety w dużej mierze się to wyklucza w przypadku telefonów. Co mi radzicie - próbować jeszcze rozmawiać z innym konsultantem, czekać (jeszcze max ok 2 tygodnie mam do złożenia ewentualnego wypowiedzenia), złożyć wypowiedzenie i czekać na lepszą propozycję, czy po prostu muszę już na poważnie rozważać ich ofertę bo lepszej nie będzie i ewentualnie zaprzyjaźnić się z Orange?

Pozdrawiam.

P.S. Mi niestety nie proponowali Sieci Rodzinnej na 2 lata.

#470264  autor: thonka
 12 kwie 2011, 20:33
Marcin737 pisze:Co mi radzicie - próbować jeszcze rozmawiać z innym konsultantem, czekać (jeszcze max ok 2 tygodnie mam do złożenia ewentualnego wypowiedzenia), złożyć wypowiedzenie i czekać na lepszą propozycję, czy po prostu muszę już na poważnie rozważać ich ofertę bo lepszej nie będzie i ewentualnie zaprzyjaźnić się z Orange?
nie dostaniesz nic ponad te 4zl mniej wiec jezeli jeszcze wypowiedzenia/wniosku o przeniesienie nie zlozyles to czas najwyzszy to zrobic.
bannau pisze:Jak policzyć koszty sieci rodzinnej 5 osobowej dla taryf z telefonem i bez telefonu (jak uwzględnić okresy darmowe w taryfach z telefonem i koszt promocyjny w ofercie bez telefonu?
abonament za kazda dodatkowa osobe to 10zl.
wiec jak masz dajmy na to 2 os. na 12 miesiecy za free, a potem platne i wybierzesz 4 osoby do sieci to przez pierwsze 12 miesiecy placisz tylko za te 2 dodatkowe osoby 20zl, a potem placisz 45zl (pierwsze dwie osoby kosztuja 15zl i potem 10zl za kazda nastepna).

jezeli masz 3 os. siec za darmo przez caly aneks i wybierzesz 4 osoby to placisz przez cala umowe dodatkowo tylko 10zl.

przy przedluzeniu bez telefonu odrazu placi sie pelne stawki czyli 15zl za pierwsze 2 osoby i potem 10zl za kazda nastepna co w przypadku 4 osob daje 45zl.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#470273  autor: st.konsultant
 12 kwie 2011, 21:16
thonka pisze:
przy przedluzeniu bez telefonu odrazu placi sie pelne stawki czyli 15zl za pierwsze 2 osoby i potem 10zl za kazda nastepna co w przypadku 4 osob daje 45zl.

Masz błędne informacje.
Bez telefonu przy Rodzinie 20 sieć rodzinna 2 osobowa kosztuje 10 zł (każda następna osoba + 10 zł ) a od Rodziny 40 mamy grupę 3 osobową za 10 zł (każda kolejna 10 zł).

http://www.era.pl/repositories/era_pl_r ... 131009.pdf

#470277  autor: Marcin737
 12 kwie 2011, 21:26
thonka pisze:nie dostaniesz nic ponad te 4zl mniej wiec jezeli jeszcze wypowiedzenia/wniosku o przeniesienie nie zlozyles to czas najwyzszy to zrobic.
OK, rozumiem. Domyślam się, że z wycofaniem wypowiedzenia/wniosku o przeniesienie nie ma problemu, czy tak?

I teraz kolejne pytanie. Czy po złożeniu wypowiedzenia umowy będę jeszcze mógł złożyć wniosek o przeniesienie numeru? Czy raczej jeśli rozważam opcję przeniesienia numeru do Orange to powinienem od razu złożyć wniosek o przeniesienie numeru do Orange?

#470301  autor: thonka
 12 kwie 2011, 22:10
st.konsultant pisze: Masz błędne informacje.
calkiem mozliwe, nie sprawdzalem promocji bez telefonu. myslalem, ze nie ma tam promocji na siec rodzinna.

zalozenie jest takie, ze kazda osoba ponad promocje kosztuje 10zl, a bez promocji 15zl za 2 osoby i 10zl za kazda nastepna, a ze trzeba zaczac od 2 osob, to bez promocji kazdy placi 15zl+10zl za kazda nastepna.
Marcin737 pisze:Czy po złożeniu wypowiedzenia umowy będę jeszcze mógł złożyć wniosek o przeniesienie numeru? Czy raczej jeśli rozważam opcję przeniesienia numeru do Orange to powinienem od razu złożyć wniosek o przeniesienie numeru do Orange?
jest to sytuacja "albo/albo".
albo skladasz wypowiedzenie umowy (wtedy odplaca sie zaznaczyc, ze chce sie przeniec do tak taka), albo w salonie orange skladasz wniosek o przeniesienie numeru z ery. orange wypowiada wtedy za Ciebie umowe i zalatwia przeniesienie.

nie orientuje sie co do wycofania wypowiedzenia.

#470380  autor: Gypsy
 13 kwie 2011, 11:15
No właśnie a takie pytanko do powyższego postu. Chce zerwać umowę i przenieść nr z abo na tak tak - ile to trwa?

#470387  autor: thonka
 13 kwie 2011, 12:19
jezeli zlozysz wypowiedzenie z przeniesieniem do TT w terminie do 30 dni przed wygasnieciem umowy to nie powinienes nawet odczuc kiedy Ciebie przeniosa do TT po skonczonej umowie.

#470444  autor: billiejoe
 13 kwie 2011, 16:50
Witam, przejrzałem kilkanaście ostatnich stron tematu i pora na coś ode mnie ;)

Sprawa wygląda następująco,umowa kończy mi się za niespełna 3 miesiące i od kilku dni bombardują telefonami,tak się składa że dopiero dziś odebrałem...

Najpierw zacznę od tego co mam czyli oferty z której 15 miesięcy temu byłem bardzo zadowolony:

120min do wszystkich + 70 wszędzie z wyjątkiem playa
Całość kosztuje mnie 30zł

Dziś dostaję propozycję:

160min do wszystkich (tylko pani łaskawa chyba zapomniała dodać że z tego 40 przepada po 12 miesiącach zgadze się czy się mylę) :?:
100mb za 5zł czyli nic ponad normę...

Moje pytanie,co mogę wynegocjować z tej oferty kiedy mam w sieci łącznie 3 telefony i płacę regularne rachunki ok 120zł :?:

Dodam że interesuje mnie tylko i wyłącznie obniżenie abonamentu nawet kosztem minut,zależy mi również na internecie, nie interesuje mnie sieć rodzinna bo mam na telefonie ojca i mamy więc jakby z niej już korzystam...

#470457  autor: Gypsy
 13 kwie 2011, 18:14
thonka pisze:jezeli zlozysz wypowiedzenie z przeniesieniem do TT w terminie do 30 dni przed wygasnieciem umowy to nie powinienes nawet odczuc kiedy Ciebie przeniosa do TT po skonczonej umowie.
No właśnie - umowa kończy mi się pod koniec maja. I chciałem miesiąc wcześniej przenieść nr na taktak płacąc ok. 50zł kary. I w salonie mi powiedziano, żeby złożyć wniosek w połowie tego miesiąca i jakoś przed końcem kwietnia przerzucą na TT. Teraz z rozmowy telefonicznej wynika, że dopiero to zrobią pod koniec maja. Więc jak to jest ostatecznie? Dodam, że okres rozliczeniowy wypada jakoś 28kwietnia, a ostateczny koniec umowy z Erą wypada na 28maja. Pozdrawiam
  • Strona 64 z 217
  • 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 217
  • 1
  • 62
  • 63
  • 64