• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #469061  autor: INTRO
 05 kwie 2011, 20:37
Jakie parametry prędkości upload i download powinno spełniać łącze w celu poprawnego działania telefonii VOIP (chodzi mi tutaj szczególnie o usługę gadu-gadu na głos) chodzi mi o minimalne prędkości. Czy są jeszcze jakieś inne czyniki wpływające na poprawność działania VOIP np pingi i tego typu? Czy na poprawność działania telefonii voip wpływa także spesób dostarczenia internetu do użytkownika (czy jest dastarczany kablem, radiowo, czy mobilnie poprzez sieć GSM, 3G, CDMA, 4G)? Dzięki za pomoc.

#469070  autor: Vieslav
 05 kwie 2011, 21:28
1. Nie ma u nas czegoś takiego jak 4G. Najszybsze dostępne łącze mobilne to LTE.
2. VOIPa na mobilnym internecie nie polecam. Działa dobrze, ale tylko poza godzinami szczytu. W szczycie jest tragedia (przetestowano na skype).
Najlepsze będzie łącze po kablu. 256 kb/s spokojnie wystarczy (prawdopodobnie wystarczy i 56kb/s), byle ping był możliwie niski (czyli tak poniżej 100ms).

#469136  autor: maciek764
 06 kwie 2011, 11:33
Nie ma u nas czegoś takiego jak 4G
Wg ITU sieć HSPA+ może być nazywana 4G.
2. VOIPa na mobilnym internecie nie polecam. Działa dobrze, ale tylko poza godzinami szczytu. W szczycie jest tragedia (przetestowano na skype).
Zależy od miejsca, nie można uogólniać. Ja z Orange Free korzystam w miejscu w którym nie ma różnic jakościowych w zależności od pory dnia, prędkość zawsze kilka Mb/s, pingi ok 60ms. Nigdy nie odczułem tam czegoś takiego jak "godziny szczytu".

#469145  autor: Vieslav
 06 kwie 2011, 12:53
Testowane połączenie przez skype między UPC a Play. Po stronie UPC wszystko ok. Z Playa nie da się rozmawiać od godzin popołudniowych do 23-24 i w weekendy. Na Orange tylko raz używałem skype, całkiem dobrze to wypadło. Może ktoś potestuje voip na lte? Dużo danych to nie potrzebuje, do tv dorzucają gratis chyba najniższy limit więc całkiem fajnie by się to komponowało.