• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #468305  autor: galtom
 01 kwie 2011, 14:21
I zeby nie bylo - to nie jest Prima Aprilis...

http://www.three.co.uk/Phones/Campaign

od 25 funtow miesiecznie (tylko z karta sim), z telefonm oczywiscie troche wiecej... ale:
25 funtow x 4.8 zl = 120 zł
umowa na 12 miesiecy a w niej:

2000 minut do wszystkich sieci / 120 zł = 0,06 gr/minute!
5000 minut w sieci - to juz wychodzi za darmo
5000 wiadomosci sms - j.w.
bez limitu danych w pakiecie internetowym (zakladam, ze z telefonu nie wolno korzystac jak z modemu - choc zeby byc calkiem szczerym to narazie nie znalazlem zapisu o takim ograniczeniu).

Przy takich ofertach nasze to smiech na sali... ale tez my jestesmy bogaci.
Stad u nas sie placic za 1 min ok 29 groszy i lubimy sie wiazac na dlugo z operatorem wiec nikt by 12 miesieczniej umowy nie podpisal... najbardziej popularne sa te na 36 z nokia do ktorej operator doplaca krocie.... jak to sie woogle naszym operatorom oplaca.... biedaki :-(

Teraz rozumiem co mial na mysli wice plusa jak mowil o polkich klientach... http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=50113

Pozdrawiam,
Galtom

#468324  autor: mariusz9a
 01 kwie 2011, 16:00
Kiedy takie oferty trafia do nas? :-)
Jak będziemy tak bogatym i rozwiniętym krajem jak UK - proste.

Zapytaj też kiedy u nas będą takie autostrady jak u nich, kiedy będą takie zarobki itd...

My jesteśmy za biedni, aby mieć tanio ;-)

#468357  autor: Kaczy
 01 kwie 2011, 18:02
Ostatnio już przerabialiśmy temat ofert zagranicznych. Czy znów będziemy to wałkować?

...::: Made for loneliness :::...

#468361  autor: maniek89
 01 kwie 2011, 18:28
oj u nas i tak baardzo duzo zmienilo sie na korzysc, kiedys kazda zlotowka na koncie byla wazna a teraz prawie sie wydatkow nie liczy dzwoni sie duzo i ceny zblizaja sie powoli do europejskich standardow

#468365  autor: SACZI
 01 kwie 2011, 18:49
maniek89 pisze:oj u nas i tak baardzo duzo zmienilo sie na korzysc, kiedys kazda zlotowka na koncie byla wazna a teraz prawie sie wydatkow nie liczy dzwoni sie duzo i ceny zblizaja sie powoli do europejskich standardow
No własnie, jeszcze chyba nigdy nie było tak tanio.
Oczywiście o koszt minuty mi chodzi.
Nie trzeba się szczególnie wysilać, żeby mieć rzeczywista cene za 1 min na poziomie 20 gr.
Play w taryfach Long Play oferował 1 min na poziomie 10 gr, era w swoich aneksach daje koszt na poziomie 15 gr (ceny obejmują rozmowy na tel stacjonarne w całej EU).
I tutaj paradoks, mimo, że jest tanio, nigdy nie płaciłem więcej za telefon jak teraz.
Rachunki na poziomie 150 PLN sa dla mnie na porządku dziennym.
Mam bardzo dużo minut to i sie nie ograniczam. I przyzwyczajam sie do nielimitowanego gadania, a sumki rosną na koncie ...
Kiedy będzie tak tanio jak w anglii?
Ja w najbliższym roku wyczuwam podwyżki ...
Era już 4, albo 5 razy podnosiła ceny telefonów w tym roku, Play tez podniósł ceny zmieniając taryfy. O Orange i Plusie nawet nie piszę, bo ich oferty są bardzo niekorzystne (a mimo to maja więcej abonentów od ery).

#468378  autor: thonka
 01 kwie 2011, 19:39
rynek UK jest mocno oderwany od rynku reszty Europy.
zobacz na ceny operatorow niemieckich, hiszpanskich...

niemieckie o2 czy telekom nie daja gory minut.

o2, taryfa "blue" bez telefonu - 25 euro przylaczenie do sieci (rabat do polowy kwietnia do 0 euro), abonament 20 euro miesiecznie (czyli 80zl) za nieograniczone polaczenia w sieci, 100 + 150 minut (dodatkowy pakiet na 3 miesiace pozniej te 150 minut kosztuje 15 euro oczywiscie mozna z niego zrezygnowac) do innych sieci (takt minutowy! minuty sa wazne tylko 1 miesiac), nieograniczone smsy do wszytkich sieci i "nieograniczony" internet (a tak naprawde 300mb z 7,2mbit/s po ktorych predkosc spada do 64kbit, automatyczne rozlaczanie sesji po 24h aktywnosci, brak lacznosci p2p oraz zakaz uzywania po za komorka).
minuta po wykorzystaniu pakietu 29ct, umowa na 24 miesiace (za umowe tej dlugosci dostaje sie darmowe smsy do wszystkich sieci, ale nie zaznaczajac opcji "darmowe smsy" umowa i tak trwa 24 miesiace).
spadek predkosci po 1GB zamiast 300MB - dodatkowo 5 euro miesiecznie
mozliwosc dokupenia telefonu:
X8 to 7,5 euro dodatkowej oplaty miesieczniej (czyli 180 euro na calej umowie),
N8 29 euro przy zakupie i 17,5 euro miesiecznie (lacznie 449 euro)
SGS 49 euro na start i 17,5 euro miesiecznie (lacznie 469 euro).

telekom - taryfa "Call & Surf Mobil M (Netzintern)" abonament 39,95 euro (nowi klienci 10% rabatu przez 12 miesiecy), przylaczenie do sieci 25 euro,
120 minut (niewymienne na nic) darmowe rozmowy w sieci, darmowe rozmowy w weekendy ze stacjonarnymi. takt 60/1 (czyli pierwsza minuta zawsze z gory, a potem sekundowo), niewykorzystane minuty i smsy przepadaja. "nielimitowany internet" 200mb z 3,6mbit potem 64kbit, takt 100kB.
minuta po za abonament 29ct, sms 19ct.

N8 - 110 euro
SGS - 50 euro
X8 - 5 euro

rewelacji nie ma...

za 49,95 euro mozna dostac w/w + nielimitowane smsy w sieci, 40 smsow do innych sieci, 100mb transferu wiecej przy predkosci do 7,2mbit

X8 - 5 euro (10 euro rabatu na abonament)
SGS - 100 euro (10 euro rabatu na abonament)
N8 - 110 euro (10 euro rabatu na abonament)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#468428  autor: galtom
 01 kwie 2011, 23:45
W UK jest podobnie... ja bym wolal aby sie ktos odezwal z Wloch czy Austii jak tam wyglada oferta "Three".
Ale nie ulega wlatpilowsci, ze jest super konkurencyjna i na wielu rynkach bylaby wrecz rewolucja.

Pozostaje nam tylkomiec nadzieje, ze nasze UKE bedzie dazyc do tego aby nasz rynek jak najbardziej przypominal UK a nie Niemcy czy Francje :-)

Pozdrawiam,
Galtom

#468511  autor: thonka
 02 kwie 2011, 14:43
Austriackie "drei"

taryfa "3 superphone" 20 euro dla nowych / 29 euro po za promocja
2000 minut (1000 do wszystkich i potem tylko 1000 w sieci), 2000 sms (1000 do wszystkich i potem 1000 w sieci), "nielimitowane" dane 5GB pozniej 64kbit.

odpowiednio 10 euro wiecej i jest 2x wiecej minut (sa opcje za 30 euro z 4000 minutami i za 40 euro z 6000 minutami, smsy i dane pozostaja bez zmian)

wiekszosc promocji w drei.at opiera sie na systemie "x minut razem" z czego polowa jest do wszystkich sieci, a po ich wykorzystaniu mamy druga polowe tylko w sieci.

w wymienionej na poczatku opcji 3 superphone za 20 euro telefony to koszt:
SGS 99 euro
X8 0 euro + dodatkowy pakiet (np. 200 minut do UE)
SE Arc - 149 euro
E7 navi edition 250 euro

wybierajac telefon mozna wybrac darmowy pakiet dodatkowo (w z niektorymi telefonami ma sie jeszcze drugi pakiet)

i tak np. mozna wybrac darmowe rozmowy w sieci, 1GB danych dodatkowo, 100 sms do wszystkich, o ile 1GB danych w taryfie z limitem 5GB jest bez sensu, to w taryfie gdzie tych danych w ogole nie ma (a sa takie) ma jakis sens ;)

umowa na 24 miesiace.

jest wiecej opcji w cenie ok. 15-25 euro, ale telefony sa wtedy tansze/drozsze w zaleznosci od tego co jest zawarte w taryfie.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#468539  autor: SACZI
 02 kwie 2011, 16:46
thonka, widzę, ze obeznany jesteś z europejskim rynkiem.
Powiedz, co najciekawszego w ofercie abonamentowej jest w Niemczech?
Czy jest jakiś odpowiednik Rodziny 330 z naszej ery (niech będzie, że do 40€)?

#468549  autor: thonka
 02 kwie 2011, 18:23
Czytam oferty jak potrzebuje. Jakbym miał to wszystko zapamiętać to by mi czasu nie starczyło ;)

#468565  autor: galtom
 02 kwie 2011, 20:07
Czyli drei.at nie ma az tak atrakcyjnej oferty jak three.co,uk ale nadal mam wrazenie, ze wyglada to ciekawiej niz u nas.
Pozostaje zalowac, ze ich zainteresowanie naszym rynkiem killka lat temu nie przelozylo sie na konkretne decyzje biznesowe.

Warto tez zauwazyc, ze klienci "3" nie wiedza co to roaming o ile znajduja sie w kraju (EU), w ktorym ta siec dziala...
Czyli jadac z UK do Wloch dzwonimy i korzystamy z telefonu tak jak w UK - i to jest super!

Pozdrawiam,
Galtom

#468787  autor: nelson
 04 kwie 2011, 10:03
U nas jest ten problem ze ludzie nie lubią zmieniać sieci, więc konkurencja nie działa tak dobrze jak za granicą. A jedynie konkurencja może wpłynąć na obniżki cen, bo po co obniżać skoro każdy płaci. Zmieni się mentalność to i może ceny spadną. Ale to jeszcze z 10-15lat minimum ;)

#468904  autor: SACZI
 04 kwie 2011, 22:11
nelson pisze:U nas jest ten problem ze ludzie nie lubią zmieniać sieci,...
Niekoniecznie.
Jak przeglądam zestawienie rozmów, to po prefiksie numeru (5xx, 6xx ..) często juz nie można rozpoznać sieci, z której/do której się dzwoni.
Bardzo dużo moich znajomych pozmieniało sieć w znacznej większości na Play.
Druga sprawa, nie każdy jest w stanie sieć zmienić z powodów od niego nie zawsze zależnych.
Kumpel z Poznania przeszedł z ery do Playa i nie widzi żadnych problemów technicznych z siecią (ma je za to z BOA Playa :D ), ja na podkarpaciu mieszkając z Playem nie podpisze umowy, bo Play u mnie nie działa poprawnie (mimo, że zasięg Plusa mam doskonały).
Zatem z ery przeniosłem się do Playa, a z Playa z powrotem do ery i na najbliższe 2,5 roku tak zostanie.
I komu nie chce się przenosić?
nelson pisze:... jedynie konkurencja może wpłynąć na obniżki cen, ...
Tutaj masz całkowitą rację.
Z drugiej strony przenoszą numer do innej sieci stajesz się nowym klientem i z automatu masz droższe połączenia. Podpisując aneksowe umowy, dostajesz znacznie korzystniejsze warunki konkurencyjne nawet w stosunku do Playa.
Cały problem w tym, zeby trafic na sieć, która za 2 lata będzie miała konkurencyjne warunki.

#468923  autor: rogmaniek
 04 kwie 2011, 23:02
thonka pisze:o2, taryfa "blue" bez telefonu - 25 euro przylaczenie do sieci (rabat do polowy kwietnia do 0 euro), abonament 20 euro miesiecznie (czyli 80zl) za nieograniczone polaczenia w sieci, 100 + 150 minut (dodatkowy pakiet na 3 miesiace pozniej te 150 minut kosztuje 15 euro oczywiscie mozna z niego zrezygnowac) do innych sieci (takt minutowy! minuty sa wazne tylko 1 miesiac), nieograniczone smsy do wszytkich sieci i "nieograniczony" internet (a tak naprawde 300mb z 7,2mbit/s po ktorych predkosc spada do 64kbit, automatyczne rozlaczanie sesji po 24h aktywnosci, brak lacznosci p2p oraz zakaz uzywania po za komorka).
minuta po wykorzystaniu pakietu 29ct, umowa na 24 miesiace (za umowe tej dlugosci dostaje sie darmowe smsy do wszystkich sieci, ale nie zaznaczajac opcji "darmowe smsy" umowa i tak trwa 24 miesiace).
thonka, tak dobrze znasz niemiecki? A może masz znajomych, u naszych zachodnich sąsiadów, którzy uważnie śledzą niemiecki rynek komórkowy? :wink: Ale dobrze wiedzeć, co tam oferują w innych krajach :-D

A może znasz też oferty E-Plus? Swoją drogą fajna nazwa jednej z taryf O2 Germany :P

[ Dodano: 2011-04-04, 23:06 ]
Jeszcze jedno- ten takt minutowy, nawet tylko przy pierwszej minucie rozmowy, mnie zastanawia/martwi. To u nas jest, moim zdaniem, już nie do pomyślenia (choć potrafi być wyjątek w pre-paid, czyli Tu Biedronka z naliczaniem co 15 sekund :shock: ).

[ Dodano: 2011-04-04, 23:10 ]
galtom pisze:Warto tez zauwazyc, ze klienci "3" nie wiedza co to roaming o ile znajduja sie w kraju (EU), w ktorym ta siec dziala...
Czyli jadac z UK do Wloch dzwonimy i korzystamy z telefonu tak jak w UK - i to jest super!
O i super sprawa. Pytanie czy piewcy "T", w Pl, tak będą mieć? W końcu na to niektórzy liczą, tak jak przed rebranding'iem Idei. Ale to chyba pytanie retoryczne ;-)

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#469018  autor: thonka
 05 kwie 2011, 16:51
rogmaniek pisze:thonka, tak dobrze znasz niemiecki?
przez dluzszy czas (liczony bardziej w latach niz miesiacach) mieszkalem w Niemczech i niemiecki nie jest dla mnie taki straszny choc tez nie zawsze rozumiem wszystko ;)
dodatkowo na stronach internetowych operatorow niemieckich sa bardzo czesto pomocne przypisy objasniajace wszelkie zawilosci oferty bez potrzeby mocniejszego wczytywania sie w regulamin, co bardzo ulatwia zycie.

co do jednolitej oferty "T" w kraju i zagranica to nie liczylbym na to za bardzo. ma byc ponoc korzystna oferta roamingowa wenwatrz grupy DT, ale raczej na takie same stawki za granica jak w kraju nie ma co liczyc... minuta w Niemczech to 29ct, minuta w Polsce 29gr i to tez nie do wszystkich. w sieciach three ceny za minute w odniesieniu do zlotego sa troche wyzsze wiec moga oni sobie na cos takiego pozwolic.
z drugiej strony eurotaryfa zrobila tez swoje i wielu operatorow na roamingu zarabia krocie i nie chce mi sie wierzyc, ze DT cos takiego odpusci.

z tego co pamietam po dluzszym pobycie w Irlandii to abonenci o2 z UK moga bedac w Irlandii dzwonic po stawkach lokalnych i na odwrot.

vodafone natomiast mialo cos takiego, ze umozliwiali wykorzystanie zagranicznych zdrapek sieci z ich grupy, w swoich prepaidach (przynajmniej w Irlandii). w ten sposob Irlandczyk mogl doladowac swojego prepaida zdrapka niemiecka.
z tego co jednak pamietam zdrapki plusa nie chcialy dzialac.

zastanwiajace sa ceny minuty w Czechach, gdzie pobieraja ok. 6-7 koron (1 korona to ok. 16,5gr) dla przykladu czeskie T-mobile (oferta prepaid "twist"): 6,9 korony za minute, 2,9 korony za sms i uwaga! 10 koron za MMS.
promocje typu flat (w/w warunki przez caly czas), lub tanie smsy czy rozmowy w sieci (po 5 smsach lub minutach w sieci nie sa naliczane oplaty za odpowienio smsy/minuty w sieci), stawke 3,9 korony za minute i 1,9 korony za sms mozna uzyskac na 30 dni w innej taryfie za uwaga - doladowanie 600 koron...

pierwsza minuta platna z gory potem co 30 sekund.

300smsow na weekend - 29 koron
tydzien dzwonienia i smsow do wybranego numeru 49 koron
100 minut po za szczytem 49 koron
nielimitowany internet 39 koron tygodniowo
weekendowe polaczenia w sieci za 0,5 korony - 19 koron

szczyt to 8-19 w tygodniu, czeskie srednie zarobki w 2010 roku to 24 tys. koron co daje jakies 3960zl (dla porownania srednie zarobki w Polsce to ok. 3220zl)

zanim zaczniemy wiec narzekac na polskie oferty, spojrzmy na oferty naszych sasiadow...

#469054  autor: rogmaniek
 05 kwie 2011, 20:11
thonka pisze:przez dluzszy czas (liczony bardziej w latach niz miesiacach) mieszkalem w Niemczech i niemiecki nie jest dla mnie taki straszny choc tez nie zawsze rozumiem wszystko
Fajnie. Tylko tam pracowałem, gdzieś w gm. Hirschberg, w 2005r. Krótko, bo jakoś wrzesień i październik. Fajny region :wink: I polubiłem Niemców.
thonka pisze:co do jednolitej oferty "T" w kraju i zagranica to nie liczylbym na to za bardzo. ma byc ponoc korzystna oferta roamingowa wenwatrz grupy DT
Dlatego zadałem retoryczne pytanie :P Dalej uważam, że rebranding, jest głównie po to, aby mieć dodatkową kasę za korzystanie z "prestiżowego różu" T-schajse (sorki, ale inaczej nie mogę napisać), mając na uwadze zniszczenie super cennej marki Era!).
thonka pisze:z tego co pamietam po dluzszym pobycie w Irlandii to abonenci o2 z UK moga bedac w Irlandii dzwonic po stawkach lokalnych i na odwrot.
Super :D Ale chyba coś podobnego- tu jednak odnośnie połączeń międzynarodowych- jest w Czechach (a może odwrotnie). Widziałem jedną z reklam O2, gdzie mówiono, że można dzwonić w tych samych stawkach nie tylko do Czech, ale również do Słowacji. Ech, żeby tak było też w Polsce, ale pewnie się nie doczekam :P
thonka pisze:zanim zaczniemy wiec narzekac na polskie oferty, spojrzmy na oferty naszych sasiadow...
Ja jestem zadowolony z naszych ofert pre-paid (bo cenię sobię Erę wolności :P ) oraz post-paid. Dlatego czasami się trochę dziwię, że niektórym jest jeszcze za drogo. A juz SMS-y do wszystkich sieci- w W3- były kiedyś tańsze (mam na myśli jednak pre-paid). A swego czasu PTC i Polkomtel jakoś "ujednoliciły" ceny za SMS-a (nie licząc żadnych pakietów) do 18gr :x

O2 - Together is better!

#473295  autor: Gazo
 29 kwie 2011, 13:34
Ja może wrócę do pierwotnego zagadnienia.

One Plan by Three.
Jestem użytkownikiem tego planu taryfowego i powiem krótko. Oferta genialna. Najlepsza oferta na rynku UK.

Co do danych - limitu brak, żadnego nawet w "fair usage policy" nie obowiązuje. Żadnych kruczków, czy gwiazdek. Można używać telefonu jako modemu ile dusza zapragnie, prędkości średnio 2Mb-4Mb na DL i do 2Mb na UL (sprawdzane z 10 razy w różnych miejsach)

Jestem bardzo zadowolony z tego planu taryfowego.

Co do roamingu Three UK wycofało się z korzystania minut z abo jak jesteś w roamingu w innej sieci 3 w innym kraju. Szkoda, może gdyby było Three w Polsce to nie musiałbym się martwić o Roaming i mógłbym całkowicie zrezygnować na okres przeisadywania w Anglii z jakiegokolwiek Polskiego abo/pre-paid.

Alcatel One Touch Pocket/Siemens C35i/Nokia 3510i/Siemens CX65/Siemens SL45i/Sony Ericsson W300i/Sony Ericsson W880i/Nokia N70/Sony Ericsson W910i/LG KU990 Viewty/Nokia 5800 XM/Samsung Wave/iPhone 4/Samsung Galaxy S3/iPhone 5s

#474351  autor: Paula091
 05 maja 2011, 17:18
W Polsce tez juz mamy oferte z Nieograniczonymi polaczeniami i to do wszystkich sieci oraz z internetem "bez limitu" + 100 minut na polaczenia miedzynarodowa z UE. Jest to oferta Play Vip dla firm. Jak na razie troche kosztuje bo 250zł netto. Ale jest to juz pierwszy krok do Nieograniczonych rozmow i internetu.
Wiecej szczegolow w linku:
http://dlafirm.playmobile.pl/pl/promocj ... owywfirmie

Pozdrawiam ;)

#474561  autor: potter28
 06 maja 2011, 20:13
A ja zadam inne pytanie. Wolelibyście żeby w Polsce nie było "Polskich opów" (Jeszcze PLUS został) i były znane na całym świecie marki ?
Orange już mamy
T-Mobile na horyzoncie.
Co myślicie aby w Polsce był Orange, T-Mobile, Vodafone, O2?

#474563  autor: rogmaniek
 06 maja 2011, 20:40
potter28 pisze:Wolelibyście żeby w Polsce nie było "Polskich opów"
Chyba znów się powtórzę, ale oczywiście wolałbym, aby w PL była dalej Era Idealnych Plusów. Niesety ta Era już się kończy :(
potter28 pisze:Co myślicie aby w Polsce był Orange, T-Mobile, Vodafone, O2?
Jak już w PL mamy Orange, ma również być to T-Schajse, to oczywiście byłem za O2 PL. Co chyba widać po moim profilu :-D

POZdrawiam.

O2 - Together is better!