• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #468069  autor: nirvin
 31 mar 2011, 00:00
Napiszę trochę historii:
Mam telefon i internet w Netii na łączu tpsa. Podpisane mam 2 umowy (nie pakiet) osobny na telefon i osobny na internet podpisane na Mojego śp. Ojca. Telefon mam w starej technologii a internet w nowej LLU (wynika to z tego że kiedyś gdy mielismy telefon w tpsa zadzwoniła konsultantka neti i zaoferowała telefon, wzięliśmy to, a później chcieliśmy jeszcze internet u nich (trzeba było czekać 2 miesiące, aż Netia podpisze stosowne papiery z Tpsa o uwolnieniu łącza) stąd 2 umowy). Obecnie chcę rozwiązać umowy z netią (śmierć abonenta) i dokonać cesji na nową osobę ale już z nową obecnie obowiązującą umową pakietowa internet+ telefon z zachowaniem dotychczasowego numeru. Wysłałem już maila z aktem zgonu i sprawa jest w toku- rozwiązywanie umów. Konsultantka dzwoniąc do mnie zaoferowała mi albo cesje na tych samych warunkach albo całkowite rozwiązanie umów ze stratą numeru, po czym mógłbym podpisać nową uowe jako nowy abonent z nowym numerem. Nie zaoferowała mi pakietu z jedna umowa, ponieważ telefon jest w starej technologii a internet w nowej. Natomiast ja chcę podpisać umowę na nową obecną ofertę netii pakiet 4mb+nonstop z zachowaniem numeru. Co robić? nie jestem jakimś inżynierem sieci żeby znać się na tych sprawach, ale jest tu poważny problem. Proszę o pomoc..

#468202  autor: gory-szalenstwa
 31 mar 2011, 21:26
Teraz masz LLU współdzielone, czyli WLR + ADSL. Żeby mieć LLU pełne (pakiet) musiałbyś zrezygnować z tych usług, które masz i podpisać nową umowę. Niestety przy takim rozwiązaniu zachowanie numeru jest mało prawdopodobne. Dodatkowo będziesz miał przerwę w działaniu usługi i zapłacisz 99 zł za ponowne aktywowanie łącza.

Jeżeli chcesz mieć koniecznie pakiet i zachować numer to możesz przepisać usługi na siebie, zrezygnowac z obecnego internetu, zostawić sam telefon (WLR) i po odłączeniu internetu (o ile umowa dobiega końca, w przeciwnym razie zostanie naliczone OW, czyli kara za zerwanie) podpisać umowę na dokupeinie internetu, ale internetu BSA, który pakietuje się z WLR, bo to jedna technologia. W BSA nie mozna mieć 4 mbit/s. Możesz mieć zamiast tego 2 albo 6 mbit/s. 2 kosztuja tyle co 4 w przypadku LLU.

Tylko takie rozwiązania na chwile obecną przychodzą mi do głowy. Najlepszym co prawda czyli najmniej zagmatwanym rozwiązaniem byłoby pozostanie przy tym, co jest, ale wtedy usługi Ci się nie spakietuja i będzie trzeba liczyć na to, że w ramach klientomanii dla takich klientów jak Ty Netia wreszcie wprowadzi mozliwość skorzystania z pakietu ;)