• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#467955  autor: maciek764
 30 mar 2011, 17:27
Także to że masz np 4,7 V na swoim metexie wcale nie oznacza że tam jest 4,7 V
Tak. Bo mierniki mają margines błędu granicy 0,5V :lol: A niższe napięcie na mierniku wraz z przyrostem długości kabla na pewno są dziełem jakiejś boskiej ingerencji.

Jedno dla mnie jest w tym zabawne - dlaczego upierasz się przy jakichś papierowych świstkach ze specyfikacją która nijak się ma do praktyki i produkowanego przez chińczyków złomu skoro masz opinie empiryczne ludzi którzy potwierdzają że długi kabel USB to zły pomysł. Co mnie obchodzi co jest w jakiejś specyfikacji?

#467998  autor: senshiro
 30 mar 2011, 20:02
Maniek99 pisze:Może w tym rejonie jesteś już na granicy zasięgu i modem musi pracować na maksymalnej mocy.
Nie. Tam jest jeden nadajnik Orange, a całe miasto jest położone w dole (nadajnik jest na wzniesieniu), mapka (Orange na pomarańczowo):
Obrazek

Nie ma szans że to kwestia słabego sygnału - jak podłączam sam modem (bez przedłużacza USB) to EDGE działa dobrze i stabilnie.

Poza tym z jakiej paki słaby zasięg mógłby powodować utratę wszystkich portów USB w komputerze :?:

#468018  autor: Maniek99
 30 mar 2011, 21:11
Ja obstawiam, że przyczyną jest zwiększony pobór prądu/spadek napięcia, czy to z powodu niskiego poziomu sygnału, czy też jakości. Być może dana lokalizacja sprzyja degradacji sygnału.

Jeżeli urządzenie działa na granicy stabilności, zaczyna sypać błędami, a wtedy cały kontroler też potrafi się wywalić.

#468033  autor: senshiro
 30 mar 2011, 22:03
Jeśli byłby to problem zbyt słabego zasięgu, to po odpięciu przedłużacza i podłączeniu modemu bezpośrednio do laptopa, poziom spadł jeszcze bardziej. A jakoś bez tego kabla wszystko działało elegancko.

Sam nie wiem, dziwne to było...

Obrazek

#468039  autor: Maniek99
 30 mar 2011, 22:15
Nie chodzi o sam poziom sygnału, tylko o to że modem w wyniku spadku napięcia na kablu dużo gorzej sobie z takim sygnałem radzi.

Jak podłączysz modem bezpośrednio, pewnie sam poziom sygnału będzie niższy, ale modem dostaje wszystko co potrzeba żeby działał stabilnie. Co najwyżej zerwie sygnał, ale nie wywali kontrolera.

#468056  autor: senshiro
 30 mar 2011, 22:55
Nie chce mi się wierzyć, że przedłużacz USB o długości 40-50 cm mógł powodować tak drastyczne spadki napięcia...

Obrazek

#468060  autor: Maniek99
 30 mar 2011, 23:10
Nom, na takiej długości nie powinno być problemu.
Tak na szybko możesz sprawdzić na innym kablu, może tamten jest jakiś trefny. A coś więcej to już trzeba by było pomierzyć.

#468441  autor: senshiro
 02 kwie 2011, 01:23
Niestety nie mam jak sprawdzić, na razie nie planuję wyjazdu na wieś :P

A gdyby był kabel trefny, to wszędzie by stwarał problemy, a nie tylko w tamtym jednym miejscu... Chyba że to jakiś foch :P

Obrazek

#468470  autor: Maniek99
 02 kwie 2011, 12:06
senshiro pisze:A gdyby był kabel trefny, to wszędzie by stwarał problemy, a nie tylko w tamtym jednym miejscu... Chyba że to jakiś foch :P
Już to tłumaczyłem.
Słabej jakości kabel, lub z ukręconymi kilkoma nitkami może się zachowywać tak samo, jak zbyt długi.
Ale do puki nie sprawdzisz napięć na samym modemie, można sobie tylko pogdybać.

#468619  autor: mariusz9a
 02 kwie 2011, 23:23
maciek764 pisze:Tak. Bo mierniki mają margines błędu granicy 0,5V
Widziałeś kiedyś na oczy notę katalogową takiego miernika? Zresztą po co pytam - oczywiste jest po tym co napisałeś, że nie.
maciek764 pisze:Jedno dla mnie jest w tym zabawne - dlaczego upierasz się przy jakichś papierowych świstkach ze specyfikacją która nijak się ma do praktyki i produkowanego przez chińczyków złomu skoro masz opinie empiryczne ludzi którzy potwierdzają że długi kabel USB to zły pomysł. Co mnie obchodzi co jest w jakiejś specyfikacji?
Bo są też empiryczne doświadczenia z kablami 10m?
Maniek99 pisze:Tak, po to właśnie podałem odczyty względem napięcia na porcie, żeby zobrazować różnice.
Poza tym nie przesadzajmy, że do pomiaru z dokładnością 0,1V jest wymagany nie wiadomo jak wysokiej klasy sprzęt.
Tyle że tu nie o to chodzi - pomiar pomiarowi nie równy. Raz wyjdzie Ci 5,01, raz 5,0 raz 4,95 innym razem 5,1, itd. Więc ile w końcu jest?
Dlatego upieram się przy tej metrologii i nie zmierzysz takim miernikiem do 0,1 V dokładnie - nie da się, ponieważ zawsze masz pomiar obarczony czymś co nazywa się niepewnością - nie mylić z błędem pomiaru, który w zasadzie też może tu wystąpić.

#468702  autor: Maniek99
 03 kwie 2011, 16:17
mariusz9a pisze:Tyle że tu nie o to chodzi - pomiar pomiarowi nie równy. Raz wyjdzie Ci 5,01, raz 5,0 raz 4,95 innym razem 5,1, itd. Więc ile w końcu jest?
Dlatego upieram się przy tej metrologii i nie zmierzysz takim miernikiem do 0,1 V dokładnie - nie da się, ponieważ zawsze masz pomiar obarczony czymś co nazywa się niepewnością - nie mylić z błędem pomiaru, który w zasadzie też może tu wystąpić.
Jeżeli mierzysz cały czas tym samym miernikiem, na tym samym zakresie, odczyt będzie zawsze taki sam +/- niepewność ostatniej cyfry (w tym przypadku 0,01V). Do tego dojdzie jakiś błąd względem wzorca (dla tego modelu do +/- 0,5%+1cyfra).

Ale to i tak są jakieś pojedyncze, setne części wolta.
A na podstawie mojego doświadczenia wyraźnie widać, że napięcie potrafi spaść o grubo ponad 0,1V i to już na 2m kablu.

#470288  autor: maciek764
 12 kwie 2011, 21:54
A ja mam akcję z Huaweiem E1820, że jak zapuszczę ściąganie w HSPA+ to wywala cały modem z systemu. I nawet żadnego przedłużacza nie używam. :evil:

#479260  autor: ganc2
 02 cze 2011, 13:11
zostala w koncu udzielona odpowiedz w temacie? spadek napiecia jest odczuwalny juz przy 2m kablu, a co dopiero jeszcze z paroma przejsciowkami, chyba ze bedzie mial cos w postaci battery backup, lub zasilany z innego niz usb zrodla.
przy chinskim hubie przy kablu dlugosci 5cm, praktycznie wbudowanym w urzadzenie /4usb po wlozeniu 3 pendriwow na raz jest juz kaplica, nie wyobrazam sobie sobie podlaczyc pare przedluzaczy usb ze soba i jeszcze na koncu urzadzenie wyjsciowe.

#640249  autor: manyaky
 18 cze 2013, 01:17
Mam HUAWEI E3276 LTE i niestety na "pierwszym lepszym" przedłużaczu ze sklepu komputerowego ~1.5-2m modem wariuje i nie daje się połączyć.

#640256  autor: Kryniczanin
 18 cze 2013, 06:44
manyaky, To masz jakiś strasznie badziewny modem. Ja mam modem na 4x1,8m kablu usb połączonym i wystawionym za okno. Kable 4pln za sztukę i działa idealnie. Modemy to 173, 173u2, 3131

#640264  autor: user_delete34
 18 cze 2013, 08:46
manyaky, może coś nie tak z samym kablem? U mnie E173u-2 na 1,8 m działał zawsze bez problemu. Może pożycz od kogoś jakikolwiek przedłużacz i porównaj działanie.

EDIT: nie będę przecinał kabla :lol: ale mój przedłużacz jest bardzo gruby, jeśli cokolwiek ma to do jakości.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, 09:59 przez user_delete34, łącznie zmieniany 1 raz.

#640282  autor: Andrzej24
 18 cze 2013, 09:42
Tak czytam wasze doświadczenia i powiej tak:
Uwierzę w to, że jednemu działa na 2-3m a drugiemu na 40 cm nie chce działać. Kiedyś miałem modem podłączony do komputera stacjonarnego na kablu 2 m i działał bardzo dobrze. Kupiłem 20m kabel i działał lecz czasem miał problemy aby się połączyć. Do czego zmierzam. Moje kable są stare lecz solidnie wykonane. To co się dziś wyprawia to woła o pomstę. Dam przykład. Kupiłem przedłużacz do słuchawek. Co to jest 1.2m i na dodatek przesyła sygnał wyjściowy. Nie będzie różnicy czy za 3 zł czy 20. Podłączyłem i jakiś taki dziwny ten dźwięk był lecz myślę. Może tak mi się wydaje. Po kilku tygodniach zaczął wariować. Sygnał z komputera do słuchawek słyszałem jakbym słyszał komórkę na granicy zasięgu. Taki metaliczny dźwięk. Dziwne. W końcu przeciąłem kabel bo kupiłem nowy za 20 zł z pozłacanymi stykami. To co zobaczyłem to się przeraziłem. Druciki grubości włosa. 3 druciki na każdy kanał, jeszcze jakieś takie ciemne. Miedzi to nawet nie widziało. Teraz mam kabel super. Wtyczki pasują idealnie, sygnał jest taki sam jak bez przedłużacza.
Co do USB. wpływ będzie miał nie tylko sam kabel lecz również wtyczki. Jakie styki, czy dobry docisk, z czego wykonane, czy dobrze pasują no i sam kabel, jakie ma druty i czy jest ekran na kablu i z czego ten ekran.
Ja już się na tani kabel nie nabiorę. Problem tylko w tym, że dzisiaj kupić coś dobrego to jest nie lada wyzwanie. Podrób nie brakuje

#640354  autor: manyaky
 18 cze 2013, 13:20
Kryniczanin pisze:manyaky, To masz jakiś strasznie badziewny modem. Ja mam modem na 4x1,8m kablu usb połączonym i wystawionym za okno. Kable 4pln za sztukę i działa idealnie. Modemy to 173, 173u2, 3131
Fajna inżynieria. :mrgreen:
Masz rację mój huwaei to straszny złom, bardzo się grzeje.

Nie wiem z czego wynikało to, że nie działał na kablu. Albo słaba jakość kabla, albo faktycznie huawei LTE aż tak bardzo odczuwa te spadki napięcia.
Markadiusz pisze:manyaky, może coś nie tak z samym kablem? U mnie E173u-2 na 1,8 m działał zawsze bez problemu. Może pożycz od kogoś jakikolwiek przedłużacz i porównaj działanie.

EDIT: nie będę przecinał kabla :lol: ale mój przedłużacz jest bardzo gruby, jeśli cokolwiek ma to do jakości.
Już odesłałem to Polkomtela, więc nie sprawdzę niestety. Kabelek cienki, jak do drukarki miałem.

Andrzej24, doskonale sobie zdaję sprawę i też mi się wydaje, że wina kabla w moim przypadku, ale pewności mieć nie będę.

#640448  autor: kowcio
 18 cze 2013, 17:23
Kupcie dobry kabel, to i na 10m będzie działał. Teraz jest taka tandeta, że szkoda gadać. Te przewody mają średnicę nawet nie 1 mm niekiedy - to jest tragedia.
Tak samo wygląda sprawa ze zwykłymi przedłużaczami. Nigdy już nie kupię przedłużacza w sklepie. Dobry przedłużacz swoje kosztuje, a w przypadku elektrycznego, najlepiej samemu sobie zrobić i wiedzieć co się ma. W tym i w zeszłym roku praktycznie wyczyściłem sobie całą szafkę z przedłużaczy kupionych w sklepie bądź markecie :) Ja kiedyś też modem miałem bardzo długo na przedłużaczu USB i działał bardzo dobrze, ale jednak też kupiłem porządny przedłużacz, a nie taką tandetę za 3-4 zł na Allegro albo z jakiegoś marketu. Dobry kabel, dobrze wykonany kosztuje sporo, no niestety.... A przy takim cieniusim kabelku to spadek napięcia jest ogromny przy modemie, na takim kabelku działać może jedynie myszka, pamięć USB lub klawiatura.

#641397  autor: tiger93
 22 cze 2013, 18:41
Co do kabli to szczera prawda. Przykład z mojej strony: kupiłem kartę FireWire na port PCI do zgrywania materiału z kamery miniDV. Sama kamera to była półka średnia-wyższa (Panasonic NV-GS180 z przetwornikiem 3CDD czyli po jednej matrycy na każdy kolor). Użyłem kabelka dołączonego do karty. Efekt ? Zakłócenia w obrazie i rozjechany dźwięk. Myślałem że popsułem kamerę (wtedy to była kupa gotówki, blisko 3000 zł) lub że karta ma wadę ... Ale na szczęście pożyczyłem porządny kabel Thomsona za 50 zł (rok 2010). I jak ręką odjął ! Następnego dnia zakupiłem taki sam kabel. :)

http://www.speedtest.net/result/2572992339.png