• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #465976  autor: borax11
 19 mar 2011, 12:28
Siemka ;)
Moglibyście wyjaśnić mi szczegółowo terminy zawarte na obrazku ?
Oczywiście oprócz : "UMTS - 1 linijka", "WCDMA 2100 Band 1", "REG PLMN" (IsPCS?0 proszę wyjaśnić ;) ), "CELL_ID i LAC".

Obrazek

Dziękuję :)

P.S. Dziś będę jechać z Krynicy do Elbląga i ustawię telefon w tryb UMTS 900 only . Zobaczymy co się złapie ;)

#465998  autor: ezaq
 19 mar 2011, 14:47
FREQ DL, FREQ UL - numery częstotliwości nośnych (odpowiednio downlink i uplink). Swoją drogą po raz pierwszy spotykam się z netmonitorem, który pokazuje nośną uplink.

PSC - Primary Synchronization Code

RSCP - moc odbieranego sygnału w dBm

ECIO - to chyba różnica między siłą sygnału, a poziomem szumów

#466036  autor: borax11
 19 mar 2011, 17:31
dzieki ;)

A wiesz moze co mi daje znajomosc czestotliwosci nosnych ?

#466120  autor: mariusz9a
 20 mar 2011, 01:01
RSCP - moc sygnału skorelowanego z określoną sekwencją kodową, moc ta jest mierzona po operacji skupiania widma
ECIO w łączu "w dół" - stosunek energii przypadającej na czip do gęstości widmowej mocy szumów w kanale radiowym
RSSI - poziom sygnału odbieranego
I teraz tak: RSSI=RSCP-ECIO

Przykład dobrej jakości transmisji (ECIO >-6):
RSCP= -85 dBm
ECIO= -2 dBm
RSSI= RSCP-ECIO= -83 dBm
borax11 pisze:A wiesz moze co mi daje znajomosc czestotliwosci nosnych ?
Nie wiem czy zwykłemu użytkownikowi do czegokolwiek to może być potrzebne...

#466355  autor: Marcin_7
 21 mar 2011, 13:28
Poprawię kilka niejasności.Najpierw teoria:
antena transmitując dane do poszcególnych userów w celli rozprasza poszczególne transmisje (spreading) na 5 MHzowe spektrum. Dodatkowo te dane są przetwarzane przez Primary Scrambling Code (PSC), żeby oznaczyć te transmisje jako należące do konkretnej komórki (cell). W danym miejscu może być odbierany sygnał z kilku komórek (cells), więc wszystkie sąsiadujące/pokrywające się muszą mięć różne PSC.

Oprócz transmisji do poszczególnych userów, jest jeszce transmitowany tzw. kanał pilota i to jego moc mierzy telefon.Ten kanał pilota też jest rozpraszany na 5 MHzowe spektrum razem z innymi transmisjami.
Telefon "wyciąga" (despreading) z tego spektrum kanał pilota i mierzy jego moc, to jest właśnie RSCP (Received Signal Code Power). Moc jest mierzona w Watach, tu jest podawane w dBm, co jest de facto Watem, tyko podanym w taki sposób żeby można było przedstawiać wartości, które trudno by przedstawić na jednej skali:
0 dBm = 0.001 W
-10 dBm = 0.00001 W
-20 dBm = 0.000001 W

-80 dBm = (10^-8)*0.001 W
itd
Ec/Io (i Ec/No)- to ogólnie rzecz biorąc stosunek mocy sygnału pilota rozproszonego w 5 Hzowym spektrum, do całkowitej mocy zbieranej w tym 5Hzowym spektrum. Tu jest trochę subtelności używa się różnych oznaczeń Ec/Io, Ec/No w zależności co wchodzi w skład mierzonej "całkowitej mocy". W takim 5 MHzowym spektrum, poza mierzonym kanałem pilota, jest promieniowanie tła, inne transmisje, interferencje z innych komórek itp.

Wartość Ec/Io jest podawana w decybelach (dB to coś innego niż dBm używane w RSCP), co oznacza w logarytmicznej skali ile razy moc sygnału pilota jest słabsza od całkowitej zbieranej mocy. Ec/Io = 0 oznaczałoby że są takie same, -10 oznacza, że jest 10 razy słabsza, a -20 oznacza, że jest 100 razy słabsza itd.
Sledzenie tego parametru jest ważne szczególnie w miastach, gdzie RSCP może być silne, ale interefernecje od innych komórek są silne i podwyższają całkowitą zbieraną moci w konsekwencji silny sygnał ginie w jeszce silniejszym tle (Ec/Io jest bardzo małe wtedy).

Mariusz9a. Coś z tym Twoim wzorem jest nie tak, nie odejmuje się od czegoś wyrażonego w Watach, liczbę która jest skalarem (bezwymiarową).

#466387  autor: mariusz9a
 21 mar 2011, 17:21
Marcin_7 pisze:Mariusz9a. Coś z tym Twoim wzorem jest nie tak, nie odejmuje się od czegoś wyrażonego w Watach, liczbę która jest skalarem (bezwymiarową).
To przeczytaj co sam napisałeś:
Marcin_7 pisze:Wartość Ec/Io jest podawana w decybelach
Marcin_7 pisze:Moc jest mierzona w Watach, tu jest podawane w dBm, co jest de facto Watem
A dB i dBm to w zasadzie "to samo". Wzór jest jak najbardziej poprawny.

PS. Włącz netmonitor na Samsungu (*#0011#) a zobaczysz że wzór jest jak najbardziej prawidłowy ;-) Tam wszystko będziesz miał podane. Ale to tak poza teorią - jakbyś dalej się upierał przy swoim. W końcu dB to 10log (P1/P0) a dBm to 10log (P[mW]). Moc podana w dBm to moc dB odniesiona do 1mW.
X [dBm] = 30 + X [dB]

Tylko licząc RSSI nie zamieniamy dB na dBm. Tak samo jak w elektronice licząc moc wyjściową [dBm], znając moc wejściową [dBm] oraz wzmocnienie układu [dB].
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, 01:14 przez mariusz9a, łącznie zmieniany 2 razy.

#466477  autor: Marcin_7
 22 mar 2011, 00:02
mariusz9a pisze: A dB i dBm to w zasadzie "to samo" (przeliczać dB na dBm umiesz). Jednostki się zgadzają :-) Wzór jest jak najbardziej poprawny.
Nie nie umiem, ale jeśli Ty umiesz to przelicz 10 [dB] na [dBm], ciekaw jestem wyniku.
mariusz9a pisze: PS. Włącz netmonitor na Samsungu (*#0011#) a zobaczysz że wzór jest jak najbardziej prawidłowy ;-) Tam wszystko będziesz miał podane. Ale to tak poza teorią - jakbyś dalej się upierał przy swoim.
Nie mam Samsunga.
Daj screena, będę się mógł odnieść do tego co tam jest wyświetlone.

#466481  autor: mariusz9a
 22 mar 2011, 00:41
Marcin_7 pisze:Nie nie umiem, ale jeśli Ty umiesz to przelicz 10 [dB] na [dBm], ciekaw jestem wyniku.
Edytowałem poprzedni post odnosząc się właśnie do tego.

Obrazek

#466521  autor: Marcin_7
 22 mar 2011, 13:05
Ok, faktycznie, wzór na RSSI jest prawidłowy.
 #466525  autor: horas
 22 mar 2011, 14:02
borax11 pisze:Siemka ;)
Moglibyście wyjaśnić mi szczegółowo terminy zawarte na obrazku ?
Oczywiście oprócz : "UMTS - 1 linijka", "WCDMA 2100 Band 1", "REG PLMN" (IsPCS?0 proszę wyjaśnić ;) ), "CELL_ID i LAC".

Obrazek

Dziękuję :)

P.S. Dziś będę jechać z Krynicy do Elbląga i ustawię telefon w tryb UMTS 900 only . Zobaczymy co się złapie ;)
Cześć,
czy mógłbyś podać kod do ServiceMod pod i9000 GalaxyS ??

pozdr.
horas

#466922  autor: borax11
 24 mar 2011, 17:34
Dzięki za wyjaśnienie ;)

Kod to *#0011# ;) Gdy otworzysz menu kontekstowe i klikniesz back to masz inne opcje ;)

Co oznaczają linijki (oprócz 3 pierwszych) na tym obrazku ?
Obrazek

Wiecie czym się różni typ 5 od 6 jak na tym obrazku ?
Obrazek

Co oznacza tx pwr ? Wiem tylko tyle że jakaś moc...
Obrazek

Dzięki za odpowiedzi :smt008 ;D

#467045  autor: horas
 25 mar 2011, 10:31
borax11 pisze:Dzięki za wyjaśnienie ;)

Kod to *#0011# ;) Gdy otworzysz menu kontekstowe i klikniesz back to masz inne opcje ;)
słuchaj, dziwna sprawa, wpisuję ten kody *#0011# i słuchawka połączenia (zielona)
po czym wywala mi komunikat "Problem z połączeniem lub błędny kod MMI" :shock:

mam SGS i9000 i ROM CyanogenMod 7

jakieś sugestie ??

#467046  autor: darnok
 25 mar 2011, 10:32
LU Rej = Location Update Reject
Normal i Periodic

Ponizej sa liczniki odpowiedzialne za Periodic Location Update.
Moim zdaniem T3212 jest ustawione na 10, co oznacza periodic location update wykonuje sie co 10*6min czyli co 1h, i wykonalo sie juz 5 razy (Count)

Attachment Reject Cause - nr przyczyny/powodu (z def 3GPP) ostatniego nieudanego Att
Radio Area Update Reject Cause - nr przyczyny/powodu (z def 3GPP) ostatniego nieudanego RAU

Kolejny screen.
Strzelam ze 5 i 6 to informacja czy mamy do czynienia z IntraFreq sasiadem czy InterFreq sasiadem

Tx pwr - Transmist Power (w odroznieniu od Rx PWR - Receive power)

#467095  autor: borax11
 25 mar 2011, 15:35
Darnok dzięki ;)

horas, u mnie nie trzeba naciskać zielonej słuchawki gdy wpiszę *#0011 i na koniec kliknę # to automatycznie przenosi mnie do tego menu... bez żadnych zielonych słuchawek ;)

A jak ten kod nie pomaga to sciągnij SGS Tools i tam w Secred Code będzie GSM Status...

#467198  autor: Marcin_7
 26 mar 2011, 00:07
Cause Code = 9 w Routing Area Update Reject wskazuje, że telefon który robił location update w SGSN najprawdopodobniej nie miał już tam subskrypcji (wygasła? nie wiem). SGSN odpowiedziało taką właśnie operacją (Reject z 9) i telefon jeszcze raz "zalogował się" do sieci (pakietowej), czyli przeprowadził operację GPRS IMSI Attach.

Parametr RRC_State równy Idle oznacza, żę telefon jest "zalogowany" do sieci, ale nie ma zestawionego żadnego połączenia głosowego, ani nie przeprowadza (i nie przeprowadzał w ciagu ostatnich paru minut) żadnej transmisji danych. Inne najczęście spotykane stany RRC to
*CELL_FACH - np. wtedy gdy telefon zestawia połączenie, albo przesyła/odbiera co jakiś czas małą ilość danych
*CELL_DCH - transmisja danych, lub rozmowa

i dodatkowo URA_PCH - użytkowik nie zakończył połaczenia z internetem, ale nie przejawia żadnej aktywności. I tu moje pytanie do tych, którzy używają tego typu programów (np, Netmonitor): ten stan jest opcjonalną funkcjonalnością sieci, czy zaobserwowaliście kiedyś taki stan u któregoś z polskich operatorów, na jakimś obszarze (może być ustawiony tylko w częscie RNC)?

#467428  autor: horas
 27 mar 2011, 21:51
borax11 pisze:horas, u mnie nie trzeba naciskać zielonej słuchawki gdy wpiszę *#0011 i na koniec kliknę # to automatycznie przenosi mnie do tego menu... bez żadnych zielonych słuchawek ;)

A jak ten kod nie pomaga to sciągnij SGS Tools i tam w Secred Code będzie GSM Status...
coś jest nie tak....po wpisaniu kodu i na końcu # nic się nie dzieje...
zainstalowałem SGS Tools ale dalej ten sam problem...nie przechodzi dalej....nawet po zielonej słuchawce ..... szlag mnie zaraz trafi :/

#467577  autor: borax11
 28 mar 2011, 18:08
Zmień soft na oryginalny i powinno śmigać ;)

#467856  autor: horas
 29 mar 2011, 23:08
borax11 pisze:Zmień soft na oryginalny i powinno śmigać ;)
faktycznie pomogło :)
powiedz jak na "sztywno" ustawić UMTS900 ??
horas

#467933  autor: Ricki1980
 30 mar 2011, 14:28
W samsungu wave działa kod *#5239870*# następnie po wybraniu Network settings wystarczy wybrać podmenu Network mode i ustwić UMTS 900 na sztywno.

#467956  autor: borax11
 30 mar 2011, 17:31
Zainstaluj sobie SGSTools ;) Tam w sekcji sekretnych kodów będzie band selection ;)