• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #467302  autor: gilbert3
 26 mar 2011, 21:07
Z racji tego, że używam symbianowców od wielu lat (naprawdę wielu, zaczynałem od 7650) szukałem telefonu z S^3 do internetu - coraz więcej czasu przychodzi mi spędzać z komórą w dłoni i odpaloną Operą, stąd wybór jak największego ekranu i znanego mi środowiska.
Pobawiłem się dzisiaj w MM załączonym w trybie offline C7. Jestem zachwycony! Do tej pory byłem sceptyczny dotykowym rozwiązaniom, miałem F480 przez 2 tygodnie i pogoniłem, testowałem kilka HTC-ów (android w ogóle nie jest dla mnie), iPhone 3 (pod względem użytkowym jest OK, ale nie mogę znieść braku możliwości połączenia z telefonem przez BT), 5800, 5230 (to są dopiero porażki Nokii), Samsunga z Bada i jeszcze jakiegoś LG i to była po prostu klęska - najlepiej z tego wszystkiego wypadał Samsung Wave z Bada, ale zniechęciło mnie oprogramowanie do połączenia z komputerem, które działa jak chce i według mnie po prostu jest totalnie beznadziejne - w porównaniu oczywiście do PC Suite czy nawet przyciężkiego Ovi Suite.

Wracają do tematu: ta C7 mnie po prostu przekonała. Otworzyłem wszystko, co się dało i nadal nie było "lagów", a ekran działał jak złoto - nie to co w beznadziejnej oporówce w 5800 czy 5230.
Od N8 odstrasza mnie brak sprzętowych przycisków do odbierania rozmów i nie będę używać HDMI ani 12mpix aparatu - mam cyfrówkę, której też prawie nie używam, a E7 jest dla mnie za droga. Pozostaje jeszcze C6-01, ale nie jest ona dużo tańsza od C7, więc wybór jest zdaje się jest oczywisty.
Poradźcie użytkownicy czy po wgraniu kilkunastu aplikacji nadal będzie to samo zadowalające tempo działania i ile w rzeczywistości wytrzymuje bateria (podejrzewam, że po E52 będę miał niedosyt, ale jeśli będą 2 dni to przeżyję). Wiem, że Symbian jest w odwrocie, ale zdaje się, że Nokia nie może strzelić sobie w stopę i zaniechać jego rozwojowi, przynajmniej przez najbliższy rok, półtorej, bo tyle zwykle trwa u mnie "romans" z telefonem.

#467304  autor: orson_dzi
 26 mar 2011, 21:20
C7 ma jedną, standardową dla Nokii wadę, czyli cenę. Nijak ma się ona do możliwości i nadal płacisz za znaczek na obudowie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#467312  autor: maniek89
 26 mar 2011, 22:52
jesli rzeczywiscie aparat ci nie przeszkadza i symbian ci odpowiada bierz :) ja nie popelnie tego bledu wybierajac teraz telefon bez autofocusa - za czesto sie przydaje

#467323  autor: DeLirQa
 26 mar 2011, 23:47
Wg mnie lepiej kupić Omnię HD :) - chociaż pewny i sprawdzony telefon, z lepszą baterią, jakością muzyki i autofocusem w aparacie :-D

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#467328  autor: gilbert3
 27 mar 2011, 01:47
orson_dzi pisze:C7 ma jedną, standardową dla Nokii wadę, czyli cenę. Nijak ma się ona do możliwości i nadal płacisz za znaczek na obudowie.
O pieniądzach dżentelmeni nie rozmawiają :-D
DeLirQa pisze:Wg mnie lepiej kupić Omnię HD :) - chociaż pewny i sprawdzony telefon, z lepszą baterią, jakością muzyki i autofocusem w aparacie :-D
Omnia HD raczej nie wchodzi w grę ze względu na S60v5, który irytował mnie strasznie w 5800 (za dużo niedoskonałości i naleciałości z v3, można powiedzieć, że Symbiana^3 w końcu jako tako dopracowano), a w dodatku - jak przeczytałem - ten mod Symbiana by Samsung jest w dość kontrowersyjnej wersji uniemożliwiającej instalacje niektórych aplikacji, między innymi Opera Mini (?). Pojadę jednak i zerknę na niego.
Muzyka i aparat mają drugorzędne znaczenie - za to na pewno w C7 jest bardzo dobra nawigacja, która mi się bardzo przydaje.

#467329  autor: orson_dzi
 27 mar 2011, 03:12
gilbert3 pisze:Opera Mini (?)
A od kiedy to na Symbianie byle javy nie zainstalujesz?

Temat porównania z Omnią HD to już inny dział ale dodam tylko, że jest to jedyny, obok SE Vivaza, sensowny telefon na Symbianie v5.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#467342  autor: gilbert3
 27 mar 2011, 11:33
Z racji tego, że "zanabyłem drogą kupna" C7 chciałbym podzielić się z wami moimi odczuciami po tygodniu użytkowania:

Zalety:
1. Ekran działa jak złoto, jakością mogę go tylko porównać do iPhone3, który używałem przez parę dni.
2. Wykonanie na 6- w skali szkolnej. Minus za klapkę od złącza microusb, która mam wrażenie, że po miesiącu użytkowania wypadnie całkiem. Mogli to rozwiązać jak w N8.
3. Plus za pozostawienie ładowarki na bolec - dzięki temu ładowarki w pracy czy w samochodzie się przydadzą, jak dla mnie minus, że ładuje również mikroUSB, co równa się każdorazowemu doładowywaniu baterii przy podłączeniu do komputera. Mógłby to robić, ale tylko na życzenie.
4. Wszystko działa zdecydowanie szybciej niż w s60v5/3.

Minusy:

1. Z Qwerty da się korzystać tylko po doinstalowaniu Swype, nie każdy jednak jest na tyle bystry, że nie to Swype z Ovi marketu tylko z Nokia Beta Labs, bo tylko tam są paczki z PL.

2. Wyszukiwanie kontaktów jest beznadziejne (według klawiatury ABCDE która zmienia położenie klawiszy w miarę wpisywania, a nie 1ABC 2DEF), co za ciołek to wymyślił, to powinien wisieć za to.

3. Za wolny Ovi market, zdecydowanie za wolny.

4. Przeglądarka jest po prostu... [biiip], całe szczęście jest Opera.

Ogólnie telefon oceniam na 5-, bo mimo wad software idzie z nim żyć, ma naprawdę sporą funkcjonalność.