Aparat nie wiem, wczoraj włączyłem jak było ciemno i chyba już nawet HTC ma lepszy (chociaz byłem rozczarowany tym HTC po zmianie z Soula, gdzie aparat to był cudowny).
Muzykę potestuję wieczorkiem

dopiero teraz przekopiowałem muzykę
Szybkość działania.. Menu dość wolno się otwiera (w androidzie nacisnę i jest- ot), ale działa stabilnie- nie zawiesza się, ani nic w tym stylu. Tylko niektóre rzeczy nieco wolniej się wczytują.
W ogóle nowy Symbian ^3 przypomina menu z S40 6 generacji (np. X2). Wszystko w katalogach, w menu glównym ma tak: kalendarz, kontakty, muzyka, internet, wiadomości, zdjęcia, sklep, mapy, biuro, ustawienia, sieci społ. i aplikacje.
Wkurzyłem się nieźle, jak na pulpicie nie można dodawać skrótów np. Opery mobile... Tylko jest belka z 4 skrótami. Na androidzie mam jeden cały pulpit ze wszystkim co potrzebne i super. A tu nie.
Wykonanie bdb, ale slider dziwny, mechanizm plastikowy (?!). Jakoś zaufania nie budzi.
Wyświetlacz to jakaś kpina. rozdzielczość 640 x 360 przy 4,0" (mój htc ma 800x480 czy jakoś tak przy 3,7"!), a ich badziewny OLED to masakra. Kolory są sztuczne na maksa, jakościowo do HTC (gdzie jest TFT- Super LCD od Sony) nawet porównac nie można. Piksele walą po oczach (może przez to, że przez ciągłe 2 tyg używałem HTC). No i czujnik światła dziwnie reguluje, czasami tak się biała czcionka zaświeci, że mnie oczy bolą. No nie wyszło im coś.
Bateria wbudowana to kolejna kpina, telefon tyle kasy a po np. roku nie mozna baterii sobie wymienić, nie no, szał

Jednorazówka.
Do tej pory nie wiem gdzie się wkłada kartę pamięci, muszę instrukcję poszukać.
Ponadto klawisze dość wygodne (szkoda, że nie wystają nieco), ma HDMI (ale po kiego to, tego nie wiem, nawet nie mam telewizora w domu z HDMI). Ma host USB- podłączyłem myszkę to normalnie działała

Zasięg to kolejna dziwna sprawa. Nie gubi mi normalnie sieci, ale jak rozmawiam to z full 3G robi mi się 1 kreska GSM!

Coś też jest nie halo.
Aparat w domu raczej kiepski, a że nie ma autofocusa to...........

no sorry, ale nie wiem. Nie mogę

Nie wiem co tu warte w tym telefonie 2,5 koła. Mam nadzieję, że MP3 chociażby lepiej będzie grało niż w HTC, bo jak nie, to sam nie wiem.
No i Symbian na starcie popsuł ten telefon.
Podsumowując, ekran dla mnie okropny, Symbian to przestarzały system bez żadnych rokowań, wykonanie dobre, plus za host USB i HDMI. Aparat bez AF to chyba po nic się nie przyda.
Resztę napiszę później, jak potestuję. W ogóle zainstalowałem operę Mobile, mam ja też na HTC i strony o wieleeee szybciej się wczytują (łączę się przez router wifi, mam 2Mbps i nie jest obciązone, także to nie wina łącza), i w ogóle Andorid znacznie lepiej działa, płynniej i przyjemniej się go obsługuje.
Nie potrafię z klawiatury lub ekranu dotykowego wejść w menu, musze naciskać ten klawisz pod ekranem, co dość wkurzające bywa.
Telefon ogółem obsługuje się dotykiem i klawą, ale jak wejdę w menu i nacisnę jeden z klawiszy nawi to można normalnie obsługiwać klawiaturą. Jednakże ekran jest bardzo czuły (ukłon!) i obsługa nie stanowi problemu. Wystarczy lekko dotknąć i już wszystko się pokazuje.
Posdumowując telefon powinien kosztować 999 zł podczas premiery. Ja bym więcej nie był skłonny dać jako producent. Sorry, ale spodziewałem się czegoś innego po Nokii.
Nawet pudełko jest super ekologiczne, na wszystkim oszczędzają. Chociaż dobrze, że dali kabel USB, ładowarkę, słuchawki i dwie przejściówki- HDMI i USB.
Jeszcze dzisiaj przegadałem 50 minut przez nią (później kartę do HTC przełożyłem ;pp ) i jakość rozmów nie jest dobra. Cicho słychać i czasami jakieś dziwne trzaski, a czujnik zbliżeniowy jest umieszczony przy samej krawędzi i niestety nawet siedząc w domu potrafi załączyć ekran i przez to raz zerwał mi połaczenie (po prostu chyba sam wybrał "zakończ"). Dlatego mnie nieco rozczarował ten BIZNESOWY model Nokii.