• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #466261  autor: wawapom
 20 mar 2011, 19:13
Witajcie,
to mój pierwszy post na tym forum, chciałem wszystkich serdecznie przywitać.

Mój problem jest dość skomplikowany, a mianowicie - teść przeniósł numer mojej narzeczonej z Orange do Ery. Wszystko fajnie, ja mam Erę (indyw.) - od razu chciałem włączyć Sieć Rodzinną (m.in. dlatego miała przenieść numer do Ery...), aby mieć do Niej "bezpłatne" połączenia (i co za tym idzie - Ona do mnie). I tutaj zonk. Okazało się, że podpisał umowę z Erą, ale w opcji Biznes ("Pakiet dla biznesu") - nie mogę dorzucić tego numeru do sieci rodzinnej.
Generalnie - podpisał umowę podsuniętą przez konsultanta przy okazji podpisywania umowy z Erą Biznes dla siebie... Fakt, ma do mnie po 0,01zł/min, ale z drugiej strony - 0,25zł za każdego smsa (dość dużo smsujemy), zaś ja do Niej nie mam kompletnie nic taniej.

Dzwoniłem do Ery i konsultantka podsunęła mi, że teść może napisać pismo o przeniesienie umowy z Ery Biznes do Indywidualnej, jednak wiadomo - 30dni na rozpatrzenie, kolejne nie wiadomo ile na przeniesienie itp. - poza tym żadna pewność, że to w ogóle się uda.

Czy ktoś z Was miał jakieś doświadczenia w tej kwestii - przenoszenie trwającej umowy z Ery Biznes do Indywidualnej? Trzymanie Jej numeru w Erze Biznes nie ma najmniejszego sensu - generuje tylko dodatkowe koszty.

Sęk w tym, że umowa została podpisana kilka dni temu (na dwa lata) :/

Z góry dziękuję Wam za wszelkie odpowiedzi.

#466265  autor: kerim36
 20 mar 2011, 19:26
wawapom pisze:Dzwoniłem do Ery i konsultantka podsunęła mi, że teść może napisać pismo o przeniesienie umowy z Ery Biznes do Indywidualnej, jednak wiadomo - 30dni na rozpatrzenie, kolejne nie wiadomo ile na przeniesienie itp. - poza tym żadna pewność, że to w ogóle się uda.
raczej nie ma takiej mozliwosci - kombinowac mozna dopiero jak numer juz bedzie po umowie terminowej

ewentualnie jesli umowa zostala podpisana "na odleglosc", czyli nie w punkcie sprzedazy to przysluguje Wam 10 dni na odstapienie od umowy bez podania przyczyny - TRZEBA zweryfikowac czy ten przepis dotyczy rowniez firmy

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#466274  autor: wawapom
 20 mar 2011, 19:39
Dzięki za odpowiedź.

Ogólnie wyszukałem jakiś dziwny pakiet 2000 minut za 20zł do wybranego numeru, czyli kwestia z mojej strony jakby załatwiona. Żeby tak tylko jeszcze dało się w jakiś sposób uruchomić w tej Erze Biznes jakiś pakiet sms - nic takiego niestety nie znalazłem, wszystko na to wskazuje, że takowe nie istnieje. :(

#466275  autor: pio-trek
 20 mar 2011, 19:41
potwierdzam - nie istnieje, ew. za punkty era premia mozesz jakis pakiet wlaczyc ale jest on malo korzystny (za duzo punktow za malo sms)

#466276  autor: st.konsultant
 20 mar 2011, 19:43
kerim36 pisze:
wawapom pisze:Dzwoniłem do Ery i konsultantka podsunęła mi, że teść może napisać pismo o przeniesienie umowy z Ery Biznes do Indywidualnej, jednak wiadomo - 30dni na rozpatrzenie, kolejne nie wiadomo ile na przeniesienie itp. - poza tym żadna pewność, że to w ogóle się uda.
raczej nie ma takiej mozliwosci - kombinowac mozna dopiero jak numer juz bedzie po umowie terminowej

ewentualnie jesli umowa zostala podpisana "na odleglosc", czyli nie w punkcie sprzedazy to przysluguje Wam 10 dni na odstapienie od umowy bez podania przyczyny - TRZEBA zweryfikowac czy ten przepis dotyczy rowniez firmy

Odstąpienie od umowy nie obowiązuje w przypadku firmy.

Zasadnicze pytanie. Numer ma być przepisany z firmy na osobę prywatną czy chodzi tylko o zmianę taryfy z Pakietu dla Biznesu na Rodzinę?

W pierwszej opcji bardzo prosta sprawa. Wystarczy przesłać w formie skanu na [email protected] taką dyspozycję (na piśmie musi być numer którego dotyczy sprawa, informacja na kogo jest zarejestrowany, dyspozycja przejścia z firmy na osobę indywidualną, podpis zgodny z podpisem na umowie). W takiej sytuacji trzeba również wskazać jedną z taryf Rodzina (nie niższą niż obecny abonament). Niestety taryfę można wybrać gołą z cennika bez żadnych warunków promocyjnych. Jeszcze jedna ważna rzecz, przepisanie musi nastąpić na tą samą osobę, która prowadzi działalność. Po wysłaniu mailem skanu, sprawa powinna być załatwiona w ciągu mniej więcej 24 godzin.

Co do drugiej opcji to z tego co kojarzę, regulamin pozwala zmieniać taryfy tylko w obrębie Pakietu dla Biznesu. Warto jednak spróbować wysłać mailem niestandardową prośbę o przejście na Rodzinę (ale też bez warunków promocyjnych).

#466277  autor: wawapom
 20 mar 2011, 19:45
Generalnie zmiana byłaby w ramach tego samego abonenta, "właścicielem" numeru nadal byłaby ta sama osoba (w sumie jako działalność gospodarcza). Tak, jak wspomniałeś - chodzi tylko o zmianę z abonamentu biznesowego na indywidualny. W sumie każda, nawet goła oferta byłaby lepsza niż biznesowa - jeszcze dzisiaj postaram się skrobnąć maila.
Boję się tylko tego, że w sumie umowa została podpisana 17-go marca obecnego roku - oby nie robili pod górkę właśnie przez to.

Nie za ciekawie ogólnie jest, z tego co teraz widzę (jak dla młodej dziewczyny). Pierwszy lepszy abonament "indywidualny" będzie o wiele lepszy.

Abonament za 80zł netto, w tym 80 minut, każda następna płatna, kilka numerów po jeden grosz - niby nie najgorzej, ale kwestia smsów nie jest zbyt różowa faktycznie - 20gr netto/sms, 400sms (wiecie jak jest, to nie jest wcale tak dużo w skali miesiąca) i abo już przekroczony..

ps. rozumiem, że jeśli abonament wynosi 80zł netto, taka też część jego kwoty do jest do wykorzystania i dopiero po jej przekroczeniu kolejne połączenia doliczane będą do wysokości abonamentu?

#466752  autor: thonka
 23 mar 2011, 15:32
wawapom pisze: W sumie każda, nawet goła oferta byłaby lepsza niż biznesowa - jeszcze dzisiaj postaram się skrobnąć maila.
niekoniecznie... w "golej" rodzinie nie ma nic po za minutami do W3. NIC - nawet nie ma pojedynczego smsa.

problem z siecia rodzinna jest taki, ze w jej regulaminie jest wymieniony szereg taryf z nazwy, w ktorych mozna jej uzywac i wylaczone sa z niego wszystkie taryfy firmowe. oferta moglaby byc na firme, ale nie byc jednym z planow taryfowych firmowych.

w przypadku przepisania z pakietu dla biznesu do rodzinnych najnizszy abonament jaki bylby do wyboru to ten za 110,90zl brutto z 440 minutami i nic po za tym, bo w golym cenniku nie ma nic pomiedzy oplatami za 80zl, a 110zl.

tylko nie pasuje mi oplata abonamentowa za ten PDB - 80zl netto za 80 minut? cos jest nie tak...
jak nic widze, ze dla nowych klientow jest pakiet za 85zl netto (dla przechodzacych dodatkowo daja 10% rabatu) w ktorym jest do wykorzystania 80zl netto na rozmowy, smsy, mms itp.
minuta jest po 25gr netto co daje 320 minut. jako gratis nowi klienci dostaja dodatkowe 80 minut oraz 300mb.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet