• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#464793  autor: ppp1ppp
 12 mar 2011, 15:02
Chociaż dzisiaj się udało zalogować do Plusa przy pierwszej próbie

#464800  autor: remi89
 12 mar 2011, 15:34
U mnie za pierwszym razem loguje się do Plusa. Pamiętajcie że piorytetem sieci Play jest utrzymanie swoim użytkowników w macierzystym zasięgu sieci.

P@weŁ

#464803  autor: kerim36
 12 mar 2011, 15:42
remi89 pisze:U mnie za pierwszym razem loguje się do Plusa. Pamiętajcie że piorytetem sieci Play jest utrzymanie swoim użytkowników w macierzystym zasięgu sieci.
to jest oczywiste, jednak czemu przelaczanie musi byc tak uporczywe

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#464805  autor: remi89
 12 mar 2011, 15:48
Nie powinno tak być. Ja pamiętam jak miałem problemy z logowaniem do Plusa. Wyjeżdżałem poza zasięg macierzysty i telefon około 30 min pozostawał poza zasięgiem, bo nie chciał się logować do Plusa. Ale zrobiłem zgłoszenie i wszystko wróciło do normy, teraz przelogowanie twa kilka sekund.

P@weŁ

#464901  autor: Claudec
 13 mar 2011, 11:43
remi89 pisze:Pamiętajcie że piorytetem sieci Play jest utrzymanie swoim użytkowników w macierzystym zasięgu sieci.
No i w sytuacji kiedy mam 1 kreskę 2G Play i 5 2g Plusa telefon wybierze Play, słyszę wtedy zniekształcony głos i przerwy w rozmowie.
play4you2 kazał napisać zgłoszenie i wiecie co mi odpisali? Że mam przełączyć telefon w tryb automatyczny, bo wtedy będzie wybierany najlepszy zasięg.

I takim oto sposobem ludzie na sztywno ustawiają Plusa nawet jeśli gdzieś jest zasięg Play.

#464916  autor: remi89
 13 mar 2011, 13:22
No i to właśnie jest ten mankament, ja większość czasu spędzam w mieście więc zasięg Play mam pełny.

P@weŁ

#464962  autor: Vieslav
 13 mar 2011, 17:39

No i w sytuacji kiedy mam 1 kreskę 2G Play i 5 2g Plusa telefon wybierze Play, słyszę wtedy zniekształcony głos i przerwy w rozmowie.
U mnie zawsze przełącza się na Plusa, jeszcze nie sprawdzałem co się dzieje podczas rozmowy, ale np w windzie zawsze zamiast 1 kreski Playa mam 5 kresek Plusa.

#464991  autor: Marcin_7
 13 mar 2011, 22:03
ruchfans pisze:
Patryk_ pisze:
muchakk pisze:A co powiecie na to, że u mnie jak telefon się już przełączy na PLUS-a to nie chce zbyt szybko wracać do sieci macierzystej :D ?
Tak jest w tych miejscach, w których sieć macierzysta jest obdarta z zasobów radiowych na rzecz UMTS900.
Nie zgadzam się z teorią obdzierania zasobów radiowych przez umts 900. Znam sprawę z praktycznego punktu widzenia i podczas instalacji umts 900 nie wykorzystuje się wolnych kanałów radiowych na dodatkowe E1 dla umts 900. W urządzeniu lokalnym instalowana jest karta, która wspóldzieli transmisję. Czyli na jednym kablu transmisyjnym masz pokrosowanego GSM i umts 900 z kanałami radiowymi. Umts 900 wykorzystuje wtedy wolne szczeliny czasowe pomiędzy GSM a UMTS 2100

O, ten post to "perełka", a przeszedł tak bez echa ;-)
O co tu chodzi, ktoś wie?

#465628  autor: tesla
 17 mar 2011, 19:49
O, ten post to "perełka", a przeszedł tak bez echa ;-)
O co tu chodzi, ktoś wie?

coś tam wie,

Huawei ma taki ficzer dzięki któremu można całkowicie dynamicznie (na podstawie zdefiniowanych tresholdów) dzielić zasoby transmisyjne między 2G a 3G. Do tego stopnia że nocą (kiedy spada zapotrzebowanie na voice) można uruchomić druga nośną. Analogicznie w dzień, można przeznaczyć dowolną ilość transmisji do voice`a. Faktycznie do stacji jest jedna rura (IP lub ATM) która kończy się w... urządzeniem łączącym w dobie funkcje BSC i RNC :o

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#465715  autor: remi89
 18 mar 2011, 07:51
W Play najlepiej mieć ustawiony automatyczny wybór sieci. No chyba że u kogoś telefon non stop skacze między sieciami. Ja dziękować nie mam tego problemu.

[ Dodano: 2011-03-25, 07:45 ]
Ostatnio zauważyłem że gdy telefon jest poza zasięgiem macierzystym i wjeżdżam do miasta gdzie na 100 jest zasięg macierzysty telefon przez dłuższy czas pozostaje na roamingu Plusa.

P@weŁ

#472009  autor: KamaZ
 22 kwie 2011, 13:55
Ostatnio jak odpalili u mnie UMTS900 to W810i częściej siedzi na 2G Plusa niż Play.
E51 trzyma się cały czas 3G Play.

#472048  autor: rogmaniek
 22 kwie 2011, 19:59
remi89 pisze:Ostatnio zauważyłem że gdy telefon jest poza zasięgiem macierzystym i wjeżdżam do miasta gdzie na 100 jest zasięg macierzysty telefon przez dłuższy czas pozostaje na roamingu Plusa.
remi89, długo już tak jest, przynajmniej w Wielkopolsce. Gdy zacząłem testować Play Kartę, pod koniec 2008r., to już tak miałem. Dla mnie to dziwne, że telefon nawet około pół godziny potrafi być zalogowany dalej do sieci Polkomtela, mimo maksymalnego zasięgu macierzystej sieci.
KamaZ pisze:W810i częściej siedzi na 2G Plusa niż Play.
Nawet mnie to nie dziwi. Nie tylko ja zuważyłem, że coś SE nie radzą sobie z 3G. Miałem kiedyś SE G502, to bardzo często (czasami co chwilę) telefon przelogowywał się między 3G, a 2G. I tak na zmianę. W Nokii 6220 classic jest to znacznie rzadziej.

POZdrawiam.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#472053  autor: KamaZ
 22 kwie 2011, 20:14
rogmaniek pisze:Nawet mnie to nie dziwi. Nie tylko ja zuważyłem, że coś SE nie radzą sobie z 3G.
No tak ten problem jest w SE z 3G, ale akurat W810i nie ma 3G :wink:

#472055  autor: rogmaniek
 22 kwie 2011, 20:20
KamaZ pisze:rogmaniek napisał/a:
Nawet mnie to nie dziwi. Nie tylko ja zuważyłem, że coś SE nie radzą sobie z 3G.

No tak ten problem jest w SE z 3G, ale akurat W810i nie ma 3G
Rzeczywiście :P Tak to jest, czytając post, gdy doda się trochę własnej interpretacji :wink: To sorki, za tę nieścisłość. Mój błąd :(

POZdrawiam.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#477382  autor: DS
 22 maja 2011, 23:28
U mnie było jakieś pół roku względnego spokoju (raz na jakiś czas można wybaczyć) ale ostatnio po kilka razy dziennie wywala mnie z Plusa wyświetlając komunikat "brak dost. do sieci", a mam Plus ustawiony na sztywno. Cóż, za 2 mce kończy mi się umowa i z przyjemnością złożę ów wypowiedzenie dla tej sieci.

Moja codzienność z Play:
- brak dost. do sieci
- problem z siecią
- obecnie niedostępne
- wybrać sieć?

A czym mnie dziś zaskoczy?