Witam,
Potrzebuję małego rozeznania na temat kosztów utrzymania Androida

.

Telefon
Stosunkowo tani, przyzwoicie grający na średnich nausznych słuchawkach, z aparatem z autofocusem, przyszłościowy, Android. Fantastyka normalnie.
Jednak co rozumiem przez przyszłościowy. Kompletnie się Androidem nie interesuję, ale nie mam nic przeciwko nieoficjalnym rozwiązaniom. Tak więc, o ile się dobrze orientuję, nieoficjalne softy są na wszystkie modele, tak z grubsza mówiąc? Oraz, czy jest coś takiego, jak multitouch dla X10?
I tak mnie portfel boli jak o tym pomyślę ale to najtańsze rozwiązanie. Tak więc, jak z nieoficjalnym wsparciem (bo oficjalne wiadomo, że leży) dla X10 i z nieoficjalnym miltitouchem?

Android
Ile to bydle żre transferu? Powiedzmy pogoda na pulpicie, synchronizacja jednego maila, jakieś sprawdzenie wiadomości na kilka stronach, może rzut oka na forum + pobranie jakiś aplikacji. Tak mocno orientacyjnie.

Taryfa
Posiadam abonament w Erze. Z tego co się orientuję, to najtańsze pakiety ma Orange ale drugi numer potrzebny mi jest jak dziura w moście. Tak więc, jak to wygląda w Erze? Jedyne na co wpadłem, to coś takiego:
LINK. Jak ten BlueConnect działa w tym przypadku? Lub co innego w takim razie? Jakie koszta? Kompletnie się na tym nie znam, ja jestem od sprzętu

.
Temat nadaje się równie dobrze do kilku innych działów, więc proszę moderatorów (

) o wyrozumiałość.
Proszę się nie przejmować, że Wasza odpowiedź może nie pasować do innego działu. Nie widzę sensu zakładania kilku tematów, skoro można to w jednym ogarnąć.
Pozdrawiam
Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym