• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#462950  autor: Patryk_
 03 mar 2011, 07:25
maciek764 pisze:A ja na Śląsku sobie ustawiłem tylko UMTS. Praktycznie cały czas zasięg pełny, nawet w lasach
Przy prawie 2x większej ilości stacji 3G w porównaniu do np. Plusa to niezła opcja.

#463014  autor: maciek764
 03 mar 2011, 14:52
No właśnie ja mam dwa telefony, z Plusa na abo i Fresha. Z Zagłębia rzadko kiedy wyjeżdżam więc w Plusie chciałem też sobie ustawić tylko UMTS 2100 co by się nie przełączał jak głupi. Ale takie coś nie przejdzie, co chwile są dziury w zasięgu, czego w Playu nie mam (jego sztywno na UMTS2100 mam, bez GSM900)

#464245  autor: Vieslav
 09 mar 2011, 21:54
W miejscach, gdzie mają swoje nadajniki powinni już powoli rezygnować z Plusa. Skończy się przełączanie, rozłączanie i inne cuda na kiju. Przecież to jest paranoja - zaczynam rozmowę na zewnątrz budynku na zasięgu Playa, wchodzę do środka i przełącza mnie na Plusa bo jego nadajnik stoi kilkanaście metrów bliżej. Nie każdy jest świadom, że istnieje coś takiego jak ręczny wybór sieci.

#464275  autor: KamaZ
 09 mar 2011, 23:28
Vieslav pisze:Przecież to jest paranoja - zaczynam rozmowę na zewnątrz budynku na zasięgu Playa, wchodzę do środka i przełącza mnie na Plusa bo jego nadajnik stoi kilkanaście metrów bliżej. Nie każdy jest świadom, że istnieje coś takiego jak ręczny wybór sieci.
A w czym to przeszkadza? W miastach też czasem brakuje zasięgu Play i wtedy Plus ratuje sytuacje.

#464296  autor: Vieslav
 10 mar 2011, 08:16
Rozłącza? Rwie rozmowę? Przestaje słyszeć drugą osobę? Słyszę swoje echo?

#464321  autor: KamaZ
 10 mar 2011, 11:01
Vieslav pisze:Rozłącza? Rwie rozmowę? Przestaje słyszeć drugą osobę? Słyszę swoje echo?
No tak jak na razie nie zauważyłem poprawnego działania Handoveru Play-Plus i takie problemy są.
Jakby nie było zasięgu Plusa to wtedy nie zadzwoniłbyś w ogóle, więc nie wiem dlaczego Twoim zdaniem powinni częściowo zrezygnować z roamingu Plusa.

#464341  autor: kerim36
 10 mar 2011, 13:22
Mojemu ojcu sprawilem PlayFresh w nokii 6310i. Standardowo ustawilem automatyczny wybor operatora, jednak coraz czesciej na playu jest komunikat "siec zajeta" wiec ustawilem recznie Plusa. Co jakis czas telefon lezacy w jednym miejscu pokazuje komunikat "wybierz siec", i proba ponownego recznego zalogowania do Plusa udaje sie po kilku minutach i ok 6-10 probach zalogowania.

Takie rzeczy dzieja sie w Bielsku-Bialej. Co do plynnego handover-u sie nie wypowiem, poniewaz nigdy nie mialem czasu zeby w samochodzie sprawdzac.

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#464342  autor: kwistas
 10 mar 2011, 13:28
Płynny hanover to całkowicie jakaś porażka w Playu, ostatnio wyszedłem z pomieszczenia jeszcze na zasięgu Plusa, wszystko elegancko i nagle w czasie rozmowy zaczęło mocno przerywać i na parę sekund mieć ciszę w słuchawce.
Domyśliłem się, że to jest "płynne" przełączanie się na Playa, zasięg zaczął mocno falować między Plusem, a Playem, wiadomo ta usługa jeszcze raczkuje, ale jeśli ma to tak wyglądać to już wolę tak jak było wcześniej.
Dodam, że to Lublin okolice ul Andersa.

#464343  autor: remi89
 10 mar 2011, 13:39
U mnie na szczęście żaden bts nie został okrojony na rzecz 900 UTMS. Telefon mam ustawiona na automatyczny wybór sieci i żadnych problemów z zasięgiem. Korzystam tylko z gsm z racji tego że mój telefon obsługuje ten rodzaj sieci. Nie wiem jak to u mnie jest z handoverem bo nie mam okazji wypróbować.
P.s. Kolego Kerim36 jeżeli masz problem z logowaniem do Plusa zrób zgłoszenie poprzez Play24.

P@weŁ

#464351  autor: kerim36
 10 mar 2011, 14:16
remi89 pisze:P.s. Kolego Kerim36 jeżeli masz problem z logowaniem do Plusa zrób zgłoszenie poprzez Play24.
dziekuje za informacje, jednak juz tak dawno zrobilem i oczywiscie po stronie play nie ma zadnych problemow i zadnych blokad

#464373  autor: user_delete19
 10 mar 2011, 15:15
kwistas pisze:Domyśliłem się, że to jest "płynne" przełączanie się na Playa, zasięg zaczął mocno falować między Plusem, a Playem, wiadomo ta usługa jeszcze raczkuje, ale jeśli ma to tak wyglądać to już wolę tak jak było wcześniej.
Obserwuje podobne rzeczy od niedawna - strasznie irytujące jest to przełączanie. Na telefonie mamy zauważyłem ciągłe przełączanie się do nadajnika odległego o 7KM (a nadajnik plusa & play mam dużo bliżej - 1-2KM)

#464393  autor: maciek764
 10 mar 2011, 16:17
A ja mam tak - w Sosnowcu telefon z Playa mogę zalogować do UMTS z Plusa, ale jak spróbuje zalogować się do 2G Plusa to wywala mi brak dostępu do sieci. Jest na to jakieś wytłumaczenie :P ?

#464394  autor: kerim36
 10 mar 2011, 16:23
maciek764 pisze:Jest na to jakieś wytłumaczenie :P ?
pewnie tak jak u mnie winny jest kazdy mozliwy telefon i uzytkownik nieumiejetnie poslugujacy sie telefonem :-D

w play jest wszystko w porzadku :)

#464441  autor: KamaZ
 10 mar 2011, 18:22
kerim używasz internetu w Play czy tylko rozmów? Może warto ręcznie Plusa ustawić i będziesz miał spokój.

Ja chyba sobie wybiorę ręcznie Plusa, bo dosyć często jeżdżę pod granicę i lubi mi się Ukraińska sieć zalogować. Będę miał spokój w końcu z tym wszystkim :wink:

#464444  autor: maciek764
 10 mar 2011, 18:36
kerim36 pisze:
maciek764 pisze:Jest na to jakieś wytłumaczenie :P ?
pewnie tak jak u mnie winny jest kazdy mozliwy telefon i uzytkownik nieumiejetnie poslugujacy sie telefonem :-D

w play jest wszystko w porzadku :)
Ale niby czym tu się można nieumiejętnie posługiwać? Wybór sieci i Plus, bez jaj.

#464460  autor: muchakk
 10 mar 2011, 19:46
KamaZ
wyłącz sobie roaming międzynarodowy i telefon nie będzie się logował do zagranicznej sieci.

#464528  autor: KamaZ
 11 mar 2011, 09:14
muchakk pisze:KamaZ
wyłącz sobie roaming międzynarodowy i telefon nie będzie się logował do zagranicznej sieci.
Z rok temu była o tym dyskusja i wyszło, że nie ma takiej opcji, bo wtedy mogą by problemy z roamingiem Play. Na Play24 ani *111# nie ma i nie było takiej opcji.

#464643  autor: ruchfans
 11 mar 2011, 19:47
Patryk_ pisze:
muchakk pisze:A co powiecie na to, że u mnie jak telefon się już przełączy na PLUS-a to nie chce zbyt szybko wracać do sieci macierzystej :D ?
Tak jest w tych miejscach, w których sieć macierzysta jest obdarta z zasobów radiowych na rzecz UMTS900.
Nie zgadzam się z teorią obdzierania zasobów radiowych przez umts 900. Znam sprawę z praktycznego punktu widzenia i podczas instalacji umts 900 nie wykorzystuje się wolnych kanałów radiowych na dodatkowe E1 dla umts 900. W urządzeniu lokalnym instalowana jest karta, która wspóldzieli transmisję. Czyli na jednym kablu transmisyjnym masz pokrosowanego GSM i umts 900 z kanałami radiowymi. Umts 900 wykorzystuje wtedy wolne szczeliny czasowe pomiędzy GSM a UMTS 2100

#464756  autor: ppp1ppp
 12 mar 2011, 11:59
maciek764 pisze:A ja mam tak - w Sosnowcu telefon z Playa mogę zalogować do UMTS z Plusa, ale jak spróbuje zalogować się do 2G Plusa to wywala mi brak dostępu do sieci. Jest na to jakieś wytłumaczenie :P ?
U mnie niezależnie czy wybiorę UMTS czy GSM nie chce się ręcznie zalogować do PLUSa

#464782  autor: maciek764
 12 mar 2011, 13:53
Polkomtel zrobił sabotaż :P