• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #449428  autor: orson_dzi
 29 gru 2010, 00:33
Witam,
Patrzę mało jest o Arenie na forum, więc wypadałoby coś napisać.
Tak patrząc ogólnie na otoczenie, KM900 nie jest zbyt popularnym modelem, przynajmniej w moim otoczeniu spotykałem się z nią bardzo rzadko. Wg mnie jest to po części wina niepochlebnych recenzji oraz pierwszych wersji oprogramowania (co ma wpływ na złe pierwsze recenzje jaki się pojawiły). Ale o tym później.

Arena jest telefonem, jak na moje standardy, małym. Zachowuje przy tym odpowiednią wagę, także łatwo zauważyć jej brak w kieszeni. Korpus i tylna klapka są plastikowe, obramowanie ekranu metalowe. Obiektyw nie jest osłonięty i delikatnie wgłębiony w obudowę. Jedynymi sprzętowymi klawiszami jest regulacja głośności, spust aparatu oraz włącznik, służący do blokowania ekranu. Nad wyświetlaczem mamy drugą kamerę (VGA), a zaraz nad nim czujniki oświetlenia i zbliżenia.
Pod nim trzy dotykowe pola: dwie słuchawki i wielozadaniowość. Podczas korzystania z telefonu są wygaszone. Jedno dotknięcie je podświetla, drugie wybiera. Uniemożliwia to skutecznie przypadkowe wciśnięcie któregoś z nich. Działają rzeczywiście na dotyk, a nie na przesunięcie nad nimi palcem jak swego czasu w pierwszym Chocolate.
Telefon wita nas czteroma pulpitami. To, który jest wyświetlany pierwszy możemy modyfikować. I tak pierwszy z nich, to pulpit skrótów do aplikacji. To, co mamy w telefonie możemy sobie na niego wyciągnąć - aparat, muzyka, galeria, gry, kalkulator, profile, Wi-Fi, BT itd. Drugi to pulpit z widgetami. Jednak ich ilość nie powala na kolana. Jest ich całe dziesięć. Trzeci pulpit to ulubione kontakty. Taka funkcja szybkiego wybierania. Kontakt może być wyświetlany w formie zdjęcia danej osoby. Ostatni pulpit, to Multimedia. W praktyce wygląda to tak, że utwory muzyczne lub zdjęcia oznaczamy jako ulubione i mamy je na owym pulpicie wyświetlone w formie dwóch list lub siatki. Wg mnie mało przydatna funkcja, którą zostawiłem pustą.
Pomiędzy pulpitami mozemy przemieszczać się przesuwając ekran w bok lub poprzez wywołanie "kostki" przyciśnięciem pola wielozadaniowości. Nie ma możliwości ustawienia tapety na owych pulpitach. Zostają one w oryginalnych kolorach.

Możliwość powyciągania wszelkich skrótów jest bardzo dobrą sprawą, która ogranicza konieczność wizyt w menu, które jest tragiczne, jak to w LG opartych na nowszej platformie. Ajfonowe ikonki w czterech kategoriach, która przesuwamy w poziomie aby dostać się do kolejnych. Po obróceniu telefonu na bok widzimy wszystkie ikonki, bez podpisów, które zwyczajnie się nie zmieściły. Po wybraniu którejś z nich ekran wraca do orientacji pionowej.

Jakość rozmów stoi na bardzo wysokim poziomie. Są bardzo czyste i głośne. Zdecydowanie najwyższa półka. Tutaj LG nie odeszło od swoich standardów.

Zanim o wiadomościach, to słowo o dotyku. Jest on czuły, jednak Ajfon to nie jest. Przypadkowe wybranie czegoś zdarza się bardzo sporadycznie, co nagminnie zdarzało mi się np w Delphi, mimo ekranu oporowego, choć strasznie czułego. W pierwszych wersjach oprogramowania (testowany model przez Telepolis miał wersję v10a, w mojej Arenie jest v10h) ekran często nie reagował na polecenia. Zostało to poprawione.
Jednak z szybkim pisaniem są problemy. Na qwerty można pisać wygodnie, lecz dosyć wolno. Na pewno jest to kwestia przyzwyczajenia ale na początku każda próba przyśpieszenia kończy się błedami. Trzeba wyczuć, w który miejscu należy dotknąć ekranu aby wybrać daną literę. Na klawiaturze numerycznej myślę, że dałoby się nawet opanować pisanie z patrzeniem na wpisywany tekst, a nie na klawisze.
Poprawiony dotyk eliminuje też odblokowywanie się ekranu w kieszeni, co też było zaznaczone w teście. Fakt, udało mi się obsłużyć telefon przez materiał koszulki ale to wszystko ;) .
Skoro jestem przy dotyku, to dodam, że multitouch jest - w galerii i przeglądarce. Działa bez zastrzeżeń.

KM900 z założenia jest telefonem multimedialnym, więc trochę o tym.
Internet tyle tylko, że jest i działa. Wi-Fi podobnie ale na dokładniejszy opis i sprawdzenie działania nie mam warunków. Może dopiero w połowie stycznia coś dopiszę.

Arena obsługuje DivX'y... Powinna obsługiwać. Filmy nie działają. Podobno zarejestrowanie telefonu rozwiązuje ten problem. Oby tak było ale ciągle brakuje mi czasu są tą operację.

Pod względem muzycznym KM900 prezentuje się bardzo solidnie. Głośnik pomijam - jest jeden, grać gra ale imprezy się tym nie na głośni.
Do dyspozycji mamy gniazdo mini-jack. Stojąc ostatnio przed wyborem słuchawek padło na Thomsona HED415N. Nie jest to jakieś cudo ale ze względu na to, że są to duże słuchawki nauszne, niektóre telefony mogą mieć z nimi problem ze względu na mała moc wyjściową. Odpadła przy nich Motorola E8, która gra nadal bardzo ładnie ale głośność jest już w dolnej akceptowalnej przeze mnie granicy.
Arena pokazała, że moc ma dużą. Głośność jest bardzo dobra. Jakościowo też prezentuje mocno ponadprzeciętny poziom. Są niskie tony, jest bas - niedudniący ale też nie płaski. Odtwarzacz jest bardzo ładnie zrobioną aplikacją. Do dyspozycji mamy sporo ustawień korektora jednak mimo wszystko, najlepiej wypada ustawienie standardowe, przynajmniej na tych słuchawkach.
Radio dobrze łapie fale, RDS tez działa poprawnie.
Do dyspozycji mamy transmiter FM, który dobrze wywiązuje się ze swojego przeznaczenia.

Aparat robi dobre zdjęcia. Nie jest słabo ale też i nic rzucającego na kolana. Kolory są ładne, szczegóły na przyzwoitym, jak na telefon poziomie. Makro łapie ostrość już z ok 5-7cm, co jest dobrym wynikiem. Do dyspozycji mamy standardową ilość ustawień, jak na telefon tej klasy. Po więcej odsyłam do testu na Telepolis.

Telefon został wyposażony w czytnik plików biurowych. Tabele Excela przegląda się wygodnie, a czytanie tekstów jest prawdziwą przyjemnością. Kompletnie bezpodstawne jest narzekanie na przeglądarkę w ostatnim teście LG Bali. Tutaj dodatkowo mamy dwa razy wyższą rozdzielczość. Tekst jest ostry i idealnie dopasowany do strony. W trybie poziomym tekst jest na tyle widoczny, że nie wymaga nawet powiększania. Rozmiar czcionki regulujemy funkcją pinch to zoom.

Z takich ogólnych informacji narazie tyle. Na ew. pytanie chętnie odpowiem ;) .
Przykładowe zdjęcia lub film dodam jak tyle się jakieś nazbierają, bo chwilowo pogoda nie zachęca do robienia czegokolwiek ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#449634  autor: maniek89
 29 gru 2010, 21:57
Jak jest z dotykiem? Idzie ja w calosci palcem obsluzyc czy rysik jednak sie przydaje?

#449642  autor: orson_dzi
 29 gru 2010, 22:18
Rysik do ekranów pojemnościowych ma średnicę bodajże 5-8mm. Działa też obsługa baterią, bo sprawdzałem :P .
Spokojnie idzie ogarnąc wszystko bardzo wygodnie palcem. Nawet mniejsze elementy.

Tylko bateria tutaj na zbyt dużo nie pozwala. Na trzy dni dzwonienia i lekkiej zabawy narazie wystarcza. Jak po nowym roku wpadnie w normalne użytkowanie z 2-3 godzinami muzyki, to na pewno rzadko wytrzyma na dłużej niż dwa dni maksymalnie.
Zawsze to jednak ten plus, że będe wiedział gdzie jest ładowarka, bo przy Pixonie i P1i jak widywałem ją nawet i raz na tydzień, to były problemy z jej znalezieniem :P .

#449782  autor: orson_dzi
 30 gru 2010, 14:04
Przypadkiem fajną rzecz zauważyłem.
Jak wejdziemy w Galerię i właczymy jakieś zdjęcie, to wystarczy je dwa razy pogłaskać z góry na dół, a pokazują się szczegóły danego zdjęcia (rozdzielczość, data zrobienia itp.)

#449804  autor: HypnoticMan
 30 gru 2010, 14:49
W GD880 też tak jest, ale wystarczy raz pogłaskać ;)

MixPlus - Pozostała liczba doładowań do końca kontraktu: 22

Sprzedam HTC DESIRE

#449808  autor: user_delete13
 30 gru 2010, 15:14
HypnoticMan pisze:wystarczy raz pogłaskać ;)
To się nazywa czułość wg. HypnoticMan, :lol:

#449816  autor: HypnoticMan
 30 gru 2010, 15:49
:lol:

MixPlus - Pozostała liczba doładowań do końca kontraktu: 22

Sprzedam HTC DESIRE

#449862  autor: maniek89
 30 gru 2010, 19:19
Ja czekam na zdjecia zrobione tym telefonem ;p I porownanie do jakichs topowych obecnie fotograficznych modeli ;p

#449886  autor: orson_dzi
 30 gru 2010, 20:39
Z Renoirem mogę porównać. Ale to koło 2-3 stycznia może się udać ;) .

Dotyk działa w rękawiczkach :shock: ... Prze chwile ;) . Póki miałem ciepłe ręce, to łapał. Po 15 minutach jak mi je przewiało razem z tymi rękawiczkami, to przestało łapać.

Pisać jak się okazuje można wygodnie. Po paru wiadomościach o klawiaturze numerycznej mam bardzo dobre zdanie. Ale na qwerty dalej powoli ale to na każdej ekranowej mi zawsze powoli idzie ;) .

#450246  autor: DeLirQa
 01 sty 2011, 22:12
Arene jakis czas temu mialem w rekach i byla bardzo przyjemna w obsludze. Czy ten interface zostal zastosowany rowniez w modelu gc900, ktory moj kolega ma zamiar kupic? Ergonomia w arenie jak dla mnie stoi na wysokim poziomie. w renoirze bylo juz sporo gorzej.

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#450250  autor: orson_dzi
 01 sty 2011, 22:31
DeLirQa pisze:Czy ten interface zostal zastosowany rowniez w modelu gc900
Identyczny.
GC900 będzie miał trochę lepszy aparat i powinien być jeszcze lepszy muzycznie ale to już trochę ciężko ocenić na różnych słuchawkach ;) .

#461752  autor: tom884
 24 lut 2011, 23:18
Witam, mam pytanie - jak sprawuje się zasięg w Arenie?

#461785  autor: orson_dzi
 25 lut 2011, 11:33
Bez zastrzeżeń jakichkolwiek.

#482441  autor: Kruk
 16 cze 2011, 15:53
Nie chce zakladac nowego tematu, wiec napisze tutaj. czy ktos z Was przegladal na niej internet przez Opere ? Czy sie muli? W tescie bylo o przegladaniu www na wbudowanej przegladarce i starym sofcie... Uwazacie, ze warto kupic ten telefon za 200zl zamiast Nokii 5230? Teraz mam staruska E61

Biuro Obsługi Virgin Mobile :)