• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 48 z 217
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 217

#460720  autor: Testus
 20 lut 2011, 12:24
Zależy kto co potrzebuje

W moim przypadku telefon byłby droższy o 130pln
A z numerów za grosz korzystam tylko z 1 numeru więc musiałbym płacić 4pln więcej
Masz rację z dzwonieniem do Play'a ale to mi jakoś umknęło.
Zresztą sprawa załatwiona więc i tak po ptokach :)

#460722  autor: pio-trek
 20 lut 2011, 12:31
ptoki wroca jak przyjdzie pierwszy rachunek z dodatkowymi polaczeniami do playa ;-)

#460725  autor: SACZI
 20 lut 2011, 13:08
proxx pisze:Oferta przedstawiona po zalogowaniu na era.pl jest żałosna szczególnie, że jestem w erze od bodajże 96 roku a syn od 4 lat.
Yyyy, wybacz, ale nie mogę się powstrzymać!
Czyli w erze jesteś już 15 lat, przy każdym aneksie chcesz obniżki za staż.
Niedługo wyjdzie na to, że za 2-4 lata za staż to era będzie CI płacić ...

proxx pisze:No to czekam co można z tymi 2 abonamentami zrobić. Skłonny jestem przedłużyć je praktycznie od ręki.
No to przedłużaj, ale najpierw skontaktuj się z SUK w celu "wysępienia" zniżki dla taryf Rodzinnych - 1 strona tego wątku.
Taryfy multimedialne ponoć nie podlegają negocjacjom; w ofertach firmowych ja się nie orientuję.

Pisałeś, że chcesz przejść do konkrecji; hm nasze prawo.
Tylko policz i przemyśl:
- Orange - strasznie drogie rozmowy, beznadziejne pakiety (6000 minut do jednej osoby), brak jasnych zasad przy przedłużaniu umowy (konsultant, salon i BOA oferują inne ceny i inne ilości minut).
- Plus - ostatnio odrobinę lepsza oferta od Orange, bdb zasięg i ponoć jakość obsługi. Ceny telefonów niższe niż w Erze (przynajmniej w ostatnio okresie świątecznym).
- Play - taryfy LongPlay zmiatały całą konkurencję (np cena minuty w granicach 10 gr), ale są już wycofywane. W nowych All Inclusive ceny bardzo podobne jak w Erze po upuście SUK. Ceny telefonów raz niższe, raz wyższe w zależności od modelu. Stosują jakieś głupie zapisy w umowach - patrz forum Oferta abonamentowa.
Bardzo wiele pozostawia do życzenia jakość obsługi i zasięg sieci.

Ja jutro pewnie się skontaktuję z SUK i będę umowę przedłużał w ofercie R60 lub jak dostanę natchnienie - R330 :-D

#460734  autor: ubuntulnx
 20 lut 2011, 13:46
SACZI, to nie mój dział, ale chyba Cię odrobinę poniosło, więc sprostuję w tym, w czy się znam.
SACZI pisze:Orange - strasznie drogie rozmowy
W przedziale cenowym, który go interesuje minuta jest po 0,29gr.
SACZI pisze:beznadziejne pakiety
Dla Ciebie beznadziejne, ale Twoja wypowiedź jest subiektywna i nie odpowiadzasz za gusta wszystkich.
SACZI pisze:(6000 minut do jednej osoby)
6000 minut do 5 osób jak już.
SACZI pisze:brak jasnych zasad przy przedłużaniu umowy
Bo w Erze są jasne, dlatego ten wątek rozrasta się na równi z wątkiem Orange przedłużanie. W Erze róznież inne warunki salon, CC i SUK, przy czym konsultanci na infolinii dopiero po igraszkach ze starszeniem odejściem do innej sieci przełączają do SUK, które wg nich nie istnieje.

To tak na przyszłość.

Obrazek

#460752  autor: SACZI
 20 lut 2011, 15:24
ubuntulnx pisze:SACZI, to nie mój dział, ale chyba Cię odrobinę poniosło,
Nie, nie poniosło mnie, przedstawiam swoje zdanie, które Ci się może podobać lub nie.
Kilkukrotnie już pisałem, że istotą tego forum jest możliwość porównania ofert różnych operatorów.
Jeżeli jesteś w stanie udowodnić wyższość oferty Orange nad ofertą Ery, to śmiało pisz.
Ja chętnie zmienię sieć na tą, która daje korzystniejsze warunku (nie dotyczy Playa; przynajmniej na razie)
ubuntulnx pisze:
SACZI pisze:Orange - strasznie drogie rozmowy
W przedziale cenowym, który go interesuje minuta jest po 0,29gr.
Licząc cenę minuty z pakietu podstawowego, dla abonamentu za 59PLN, daje kwotę 39gr. 29gr jest po abonamencie i to tylko do W3 (podobnie jak w erze).
Powyższe dotyczy tylko nowych abonentów.
Nikt nie wie ile minuta kosztuje dla przedłużających (a dokładnie, jaki będzie koszt umowy), bo:
1.
ubuntulnx pisze:
Czy mogę liczyc na jakiś mocniejszy telefon? e72?
Jasne, cena jest, jaka jest, dzwoń na *400, to się dowiesz, nikt Ci tu nie powie, czy dostaniesz ją taniej niż standardowo.
2.
ubuntulnx pisze:
frodo7777 pisze:w sensownej cenie czyli ile?
... że nikt nie jest w stanie powiedzieć Ci, jaką cenę za telefon usłyszysz, nie mając Twojego konta abonenckiego przed oczami. Wynika to z kilku czynników. Szkodzi Ci coś zadzwonić na *400 i się potargować?
To Twoje wypowiedzi w watku: [Orange] Przedłużenie umowy - cd.
ubuntulnx pisze:
SACZI pisze:beznadziejne pakiety
Dla Ciebie beznadziejne, ale Twoja wypowiedź jest subiektywna i nie odpowiadzasz za gusta wszystkich.
SACZI pisze:(6000 minut do jednej osoby)
6000 minut do 5 osób jak już.
W sumie bez znaczenia, czy 2000, czy 6000, czy jeszcze więcej.
Rzeczywistą przewagą Orange jest to, że jest to pakiet do 5 osób przy tej kwocie abonamentu, ale może to mieć marginalne znaczenie, jeżeli nie masz znajomych w sieci (ja mam 2 z czego do jednego wydzwaniam 5 minut / 6 miesięcy, a do drugiego w ogóle nie dzwoniłem).
Era "daje" 3 osoby w sieci rodzinnej dla R60 - ja "podepnę" aż 1 numer z ery!
O wiele ważniejszy jest pakiet podstawowych minut do wszystkich sieci, a tutaj orange dorównuje erze dopiero w pakiecie za kwotę 99 PLN (i znowu porównanie nowy przedłużający).
ubuntulnx pisze:Bo w Erze są jasne, dlatego ten wątek rozrasta się na równi z wątkiem Orange przedłużanie. ...
W Orange są super przejrzyste:
http://www.orange.pl/portal/map/map/pos ... ITH_ORANGE
w erze zaś nikt nie wie jakie warunki będą na aneksie:
http://www.era.pl/pl/indywidualni/moje_ ... fon/oferta

ubuntulnx pisze:...W Erze róznież inne warunki salon, CC i SUK, przy czym konsultanci na infolinii dopiero po igraszkach ze starszeniem odejściem do innej sieci przełączają do SUK, które wg nich nie istnieje.
Zgadza się, warunki są inne, ale jasno są określone zasady wg, których wyliczane są zniżki i wiadomo, że dla R60 za 69 PLN, SUK udziela rabatu w kwocie 10 PLN.
Ceny telefonów również są rabatowane wg jasnych (chociaż mało korzystnych) zasad Era Premia.
W zasadzie cała procedura anektowania opisana jest pod tym adresem:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 77&start=0

Osobiście nigdy nie zdarzyło mi się, żeby konsultant wyparł się istnienia SUK.

#460778  autor: Woytek
 20 lut 2011, 17:02
Proszę o poradę: umowa konczy mi się 28.06.2011 toteż zdziwiła mnie oferta przedłużenia, po interwencji w boa dostałem taką ofertę:
(interesuje mnie tylko ta bez telefonu)

- Rodzina 40 - 190 minut miesięcznie do wszystkich sieci krajowych w promocyjnej cenie 30,00 zł z VAT
do tego internet 100mb w promocji za 5zł czyli abonament byłby za 35zł
paczka 500 sms/mms za 5zł ( czy to jest do wszystkich sieci?)

sprawdziłem co oferowałby play:
(bez telefonu)
stan darmowy 49 (w cenie 29zł) 240min/386sms + 9zł za internet 200mb co daje 38zł

na oko korzystniej przenieść się do play... no ale nie wiem czy do końca ???
boje się czy mi wystarczy 190min w erze skoro są dzielone 1:1 w stosunku do smsów...
z poprzedniej strony, proszę o radę

#460825  autor: Eriszkigal
 20 lut 2011, 18:53
Woytek pisze:
z poprzedniej strony, proszę o radę
Kolego, ja Ci poradzę jeszcze inne rozwiązanie.

Weź R60 z tel (po upuście za 59 zł) do tego np. nokia c5 za 1 zł. Na wiadomym serwisie opychasz C5 za ok. 480 zł. i efektywnie wychodzi abo za 39 zł/msc. A masz w nim 360 min, 100 MB oraz 3os. sieć rodzinną.
Sam miałem brać abo bez tel, ale ERA widać woli się bawić w sprzedaż telefonów niż usług.

Minusem tej opcji jest umowa 24 miesięczna - chociaż w porównaniu do 18 miesięcy nie jest to szmat czasu (gdyby umowy bez tel były na 12 miesięcy, to trzeba byłoby zastanowić się nad sensownością tego rozwiązania).

A powiem Ci, że przed zmianą cenników telefonów (z przed kilku dni) takie rozwiązanie było jeszcze bardziej opłacalne. Można było brać za 1 zł tel warte na allegro ok 650/700 zł.

Pozdrawiam

EDIT:
może z c5 za 480 zł trochę przesadziłem, ale SE X8 to na bank byś za taką kasę opchnął.

#460850  autor: st.konsultant
 20 lut 2011, 20:50
michalratt pisze:I dał mojemu wujasowi laptopa (nie wiem jakiego, ale na pewno obecnie dostępnego w Erze) za free, bez umowy itp, + nokie e52 (telefon chyba za 1zł). Więc jednak można.

:lol: sorki, ale nie mogłem się powstrzymać :wink: .
Nie ma czegoś takiego w Erze (zresztą to chyba oczywiste, że u innych też nie) jak laptop za darmo bez umowy :D :D
Chyba, że konsultant oddał swojego laptopa :-D .

Lepiej niech wujek przejrzy dokumenty i sprawdzi co tam jeszcze podpisał przy okazji aneksu do telefonu.

[ Dodano: 2011-02-20, 20:51 ]
pawi pisze:
michalratt pisze:I dał mojemu wujasowi laptopa (nie wiem jakiego, ale na pewno obecnie dostępnego w Erze) za free, bez umowy itp, + nokie e52 (telefon chyba za 1zł). Więc jednak można.
Czy to możliwe, żeby dostać bez umowy za 1 zł laptopa?
Nie jest to możliwe.

#460903  autor: SQBI
 21 lut 2011, 01:14
st.konsultant, czy istnieje jakakolwiek możliwość, że DHD powróci jeszcze do Ery?

#460979  autor: thonka
 21 lut 2011, 14:17
michalratt pisze:konsultant wtedy powiedział, że jeszcze wszystkiego nie zaoferował. I dał mojemu wujasowi laptopa (nie wiem jakiego, ale na pewno obecnie dostępnego w Erze) za free, bez umowy itp, + nokie e52 (telefon chyba za 1zł). Więc jednak można.
taa za free... zeby sie tylko nie zdziwili jak beda teraz przez 3 lata dodatkowo miec po 70-90zl abonamentu za internet...
nie ma nic za darmo.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#461124  autor: proxx
 21 lut 2011, 22:25
Wiadomo coś może kiedy zaktualizuje się oferta telefonów w Era Nowa Firma i Pakiet dla Biznesu ?

#461153  autor: pawi
 22 lut 2011, 08:17
SQBI pisze:st.konsultant, czy istnieje jakakolwiek możliwość, że DHD powróci jeszcze do Ery?
dołączam się do pytania :-)

#461159  autor: pio-trek
 22 lut 2011, 09:49
proxx pisze:Wiadomo coś może kiedy zaktualizuje się oferta telefonów w Era Nowa Firma i Pakiet dla Biznesu ?
a tu ja się dołączam do pytania :-)

#461244  autor: arezyy
 22 lut 2011, 14:52
pawi pisze:
SQBI pisze:st.konsultant, czy istnieje jakakolwiek możliwość, że DHD powróci jeszcze do Ery?
dołączam się do pytania :-)
ja również ;-)
Dostałem info z iBOA o wycofaniu DHD i po 14 latach zastanawiam się nad przeniesieniem numeru do Orange - w taryfie "PANTERA 300" 300 min, 1GB, DHD 149pln, umowa 24 m-ce i abo za 99pln. Od Ery propozycja przedłużenia była moim zdaniem nieco gorsza (taryfa multimedialna za 89zł, minut więcej ale tylko 300MB, DHD 299zł i umowa wtedy na 36 m-cy)

#461295  autor: SACZI
 22 lut 2011, 17:39
Czy prawdą jest, że jeżeli konsultant dodaje punkty ER, to zneks musi zostać zrealizowany z wykorzystaniem kuriera?

#461309  autor: thonka
 22 lut 2011, 18:14
SACZI, nie zdziwilbym sie ;) chodzi o to, aby w zamian za udzielony dodatkowy bonus miec od Ciebie prowizje.

mnie przed dodaniem 450 punktow konsultantka zapytala czy napewno jeszcze tego samego dnia przedluze umowe. podejrzewam wiec, ze chodzilo o transakcje wymienna.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#461325  autor: SACZI
 22 lut 2011, 19:16
thonka pisze:mnie przed dodaniem 450 punktow konsultantka zapytala czy napewno jeszcze tego samego dnia przedluze umowe. podejrzewam wiec, ze chodzilo o transakcje wymienna.
Ja usłyszałem, że musimy się umówić na termin podpisania umowy w przypadku, gdy podpisywałbym w salonie, ale punkty doda mi, jak umowa przyjedzie kurierem.

#461351  autor: Slaweczko
 22 lut 2011, 20:45
Witam.

Mam takie pytanie. Zdecydowałem sie na przedłużenie umowy. Do abonamentu chce wziąć dodatkowo pakiet 500sms-ów. I mam 2 pytania: po 1wsze czy jest on na pewno do WSZYSTKICH sieci oraz czy schodzi przed minutami z abonamentu?

Sagem my-X1->Siemens c65->nokia 7250i->motorola e398->SE K700i->nokia 3200->SE K700i->SE W300i->SE K550i-SE d750i->Iphone 2g 8gb-SE w880i->SE W810i->Samsung e250-> Samsung s3310->Nokia X2->Nokia Lumia 710

#461352  autor: thonka
 22 lut 2011, 20:50
Slaweczko, wystarczy przeczytac regulamin.

http://www.era.pl/repositories/era_pl_r ... 112009.pdf

9.10 do jakich sieci
11.6 kolejnosc wykorzystywania pakietow

#461356  autor: Slaweczko
 22 lut 2011, 21:13
a dziękuję;)

Sagem my-X1->Siemens c65->nokia 7250i->motorola e398->SE K700i->nokia 3200->SE K700i->SE W300i->SE K550i-SE d750i->Iphone 2g 8gb-SE w880i->SE W810i->Samsung e250-> Samsung s3310->Nokia X2->Nokia Lumia 710
  • Strona 48 z 217
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 217
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48