• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.

#451929  autor: maniek89
 09 sty 2011, 17:28
wtd pisze:Uwielbiam takie podejście.
Sprawdziłeś chociaż ceny wcześniej? Bo jak tak sobie patrzę na vodafone.co.uk i orange.pl to większość cen jest u nas co najwyżej trochę wyższa, zdecydiwanie nie 2x
no przesadzilem z tym 2x jednak u nas plany taryfowe dla takich telefonow kuleją. Niby mamy dedykowane plany dla iphona ale jednak to jeszcze nie to co na zachodzie.
znawca pisze:Mocno szkoda z tym aparatem. To druga funkcja po dzwonieniu, jakiej oczekuję od telefonu. Częściej robię zdjęcia notatek niż SMSuję. Odkąd mam telefon z aparatem nie zapisałem prawie nic :wink: Dlatego brak AF w iPhonie boli i to bardzo... a jak już jest, to i cena kosmiczna.
w 3gs jest juz niby af ale zdjec tekstu wykonanych iphonem nie widzialem wiec sie nie wypwoem.

#451998  autor: wtd
 09 sty 2011, 21:47
znawca pisze:iPhone to telefon dla tych bogatszych i to nie tylko ze względu na cenę czy ego... Żeby korzystać w pełni z jego możliwości potrzeba np: stałego dostępu do internetu. Nie wyobrażam sobie iPhona z prepaidem.
Bo?
Sam co prawda mam abo, ale słyszałem takie plotki że w prepaidach też są pakiety internetowe.
A co do samego transferu danych, to może to dlatego że w 2 miejscach gdzie najczęściej bawię się telefonem (dom i uczelnia) mam wifi, ale ja się spokojnie mieszczę w 100MB miesięcznie. Poza tym nie oszukujmy, się każdy nowszy telefon wymaga stałego dostępu do internetu, w tym kierunku rozwijają się komórki.
znawca pisze:Złamałbym nawet dla zasady Zwłaszcza, że są jakieś aplikacje tylko dla złamanych... czyli funkcjonalność się poszerza.
A po kupnie nowego mocnego samochodu dla zasady byś zdjął ogranicznik prędkości do 250, bo to poszerza funkcjonalność?
Ja jakoś cały czas nie słyszę o niczym naprawdę fajnym w tym jb oprócz multitaskingu dla starszych urządzeń.
znawca pisze:Mocno szkoda z tym aparatem. To druga funkcja po dzwonieniu, jakiej oczekuję od telefonu. Częściej robię zdjęcia notatek niż SMSuję. Odkąd mam telefon z aparatem nie zapisałem prawie nic Dlatego brak AF w iPhonie boli i to bardzo... a jak już jest, to i cena kosmiczna.
Nie twierdzę że to najlepszy telefon dla wszystkich, ja tam zdjęć praktycznie nie robię to mi to nie przeszkadza. Z drugiej strony, jak sam zauważyłeś, nowe już to mają, tak więc wracamy znowu do tej nieszczęsnej ceny ;)
znawca pisze:+ To, że "nie można czegoś porównywać" to też jest często argument tych, którym to porównanie nie jest na rękę
Patrząc tylko na papierowe dane to samsung wave wydaje się być niemal idealnym telefonem, a niestety taki nie jest. Podobnie z przytoczonym przeze mnie wcześniej porównaniem - czemu ktoś miałby kupować porsche caymana s skoro nissan 370z jest niemal połowę tańszy?
maniek89 pisze:no przesadzilem z tym 2x jednak u nas plany taryfowe dla takich telefonow kuleją. Niby mamy dedykowane plany dla iphona ale jednak to jeszcze nie to co na zachodzie.
To że plany taryfowe u naszych opów wyglądają tak a nie inaczej to już chyba nie jest kwestia wad ajfona czy polityki appla...

#452005  autor: znawca
 09 sty 2011, 22:34
wtd pisze: Sam co prawda mam abo, ale słyszałem takie plotki że w prepaidach też są pakiety internetowe.
No są... sam używam... ale abo jest wygodniejsze... a w iPhonie chodzi przede wszystkim o wygodę :-D i o to żeby się nie martwić o kolejne doładowanie, bo mi przepadną niewykorzystane impulsy, bo są ważne tylko miesiąc :roll:
+ mając "najlepszy" telefon do internetu przynajmniej na początku mocno bym się nim bawił.
wtd pisze: A po kupnie nowego mocnego samochodu dla zasady byś zdjął ogranicznik prędkości do 250, bo to poszerza funkcjonalność?
Ja jakoś cały czas nie słyszę o niczym naprawdę fajnym w tym jb oprócz multitaskingu dla starszych urządzeń.
Raz. Multitasking mocny argument ze łamaniem, dwa. Tak, zrobiłbym to po prostu z przekory.
wtd pisze: Nie twierdzę że to najlepszy telefon dla wszystkich, ja tam zdjęć praktycznie nie robię to mi to nie przeszkadza. Z drugiej strony, jak sam zauważyłeś, nowe już to mają, tak więc wracamy znowu do tej nieszczęsnej ceny ;)
No ja nie rozumiałem zachwytu nad starszymi wersjami.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#452026  autor: wtd
 10 sty 2011, 01:14
No brak multitaskingu w starych ip rzeczywiście boli, ale z wrodzonego lenistwa nie chce mi się tego ruszać, najczęściej korzystam z przeglądarki i gram w removema a akurat obie te aplikacje zapisują stan przy wyłączaniu i uruchamiają się dość szybko. Chociaż nie powiem, pomiędzy mnóstwem wkurzających rzeczy bardzo mi się podobał multitasking na wave, nawet pomimo tego że taki niepełny.

#452435  autor: Kuba_3
 12 sty 2011, 00:07
Multitasking w iOS 4.X jest niestety też najczęściej iluzją, bo niewiele jest aplikacji które faktycznie potrafią działać w tle, większość jest zamrażana. Z grami jest jeszcze gorzej - te zwykle (szczególnie bardziej skomplikowane) uruchamiają się od początku, więc nie da się np. zminimalizować gry, odpisać na sms i później powrócić do gry w tym samym momencie.

No cóż, może w iOS 5 coś się poprawi.

#454486  autor: luszeq
 20 sty 2011, 19:34
Ja osobiście jedynie w iSpocie obejrzałem sobie iPhona 4. Jednak mój znajomy miał jednego, a potem dostał od szefa na prezent. Pytałem się go jak to jest z tym zasięgiem. Wiem, że jest fanatykiem wszelkiej maści nowych komóreczek i przerabiał setki ich, także głęboko liczę się z jego opinią. Tak więc przechodząc do sedna; ocenił, że niestety, ale telefon takiej renomowanej firmy nie powinien zrywać połączeń w czasie rozmowy. Jeździ po całym kraju w interesach i jest pod telefonem niemal non stop. Ponadto prowadzi rozmowy z kontrahentami i nie mógł sobie pozwolić na to żeby w trakcie rozmowy coś nagle przerwało, dlatego musiał sprzedać iP4. Poza tym mankamentem, reszta jest ok, czyli wykonanie, wyświetlacz, dotyk działa super, telefon wykonany solidnie, czysty dźwięk-jeśli jest zasięg. Do tego mnóstwo aplikacji appstore. Ja używam 3GS i też miałem zamiar zmienić na 4, jednak teraz podchodzę ostrożnie i czekam na 5 :mrgreen:

[ Dodano: 2011-01-20, 19:36 ]
Tak w celu sprecyzowania dodam, iż posiadał on wersje te pierwsze które wchodziły na rynek. Jednak wiem iż dostał nowego niedawno i mam zamiar spytać się ponownie jak wrażenia z użytkowania.

Pozdrawiam
Łukasz Pazera

#454512  autor: senshiro
 20 sty 2011, 20:55
W tych nowszych partiach podobno już poprawili problem z zasięgiem.

Sam zastanawiam się nad iP4, ale teraz te przecieki na temat iP5 (2-rdzeniowy Cortex A9, 1 GB ram, PowerVR SGX543 - grafika 2-rdzeniowa) i już sam nie wiem co robić... Chociaż zanim 5 generacja będzie u nas do kupienia, to jeszcze prawie rok...

Obrazek

#454521  autor: luszeq
 20 sty 2011, 21:16
Myśle, że nie będzie tak źle :D Przecież iP4 nie był aż tak późno u Nas

Pozdrawiam
Łukasz Pazera

#460109  autor: Ropuho
 17 lut 2011, 07:27
Witam,
Noszę się z zakupem iPhone 4 ale przed mam kilka pytań - od czytania i różnych opinii we łbie mi się kręci:

1) jak to jest z tym bluetoothem
a) czy za jego pomocą mogę wysłać na kompa fotkę albo film?
b) czy działa bluetooth z urządzeniami bezprzewodowymi - w chwili obecnej używam słuchawkę oraz zestaw samochodowy (ma ktoś jakieś doświadczenia jak tam I4 się sprawuje?)
c) czy synchronizację z iTunes można zrobić via bluetooth? (podłączanie kabla jest niepraktyczne) albo przez Wifi (domowe)?
d) czy dowolny mp3 mogę użyć jako dzwonek

2) Czy kontakty na liście można pogrupować (Praca/Koledzy/...) i jeśli tak ile takich grup może być? Czy grupie można przyporządkować dzwonek - a nie każdemu kontaktowi z osobna?

3) Czy są dostępne jakieś nawigacje po za google maps na iphona? Pytam w tym sensie, że jestem użytkownikiem Automapy (lagalnym i co rok subskrybującym) czy będzie możliwość przejścia z licencją?

4) jak to wogołe jest z licencjami w i iStore - bo np. korzystam obecnie z Goosync (program do synchro kalendarza google i kontakty z telefonem) - mam tam sybskrybcję dożywotnią - czy musze kupować Gossync za prawie 15 dolców w iStore?

5) Waszym zdaniem 16 czy 32GB? - głównie ma to być telefon. Okazyjnie fotka jeszcze bardziej okazyjnie czasami nakręcenie wideo.

#460110  autor: rain86
 17 lut 2011, 08:24
Zacznę trochę nietypowo
Ropuho pisze:5) Waszym zdaniem 16 czy 32GB? - głównie ma to być telefon. Okazyjnie fotka jeszcze bardziej okazyjnie czasami nakręcenie wideo.
to w takim razie po kiego grzyba Tobie iPhone? do takich wymagań to jest cała gama innych telefonów bez utrudnień z bluetooth, na którym jak widzę Tobie bardzo zależy

ad
a) nie
b) oczywiście, że działa i nie ma z tym żadnych problemów
c) niestety nie ma takiej możliwości...wiesz jakoś nie wyobrażam sobie synchronizacji z itunes przez bt gdzie po instalacji aplikacji, które zajmuje od 200 mb do ponad 1gb, trwałoby to całe wieki...to samo tyczy się filmików nagrywanych w hd - 1minuta nagrania 80mb-110 mb w zależności od warunków oświetleniowych...Dodatkowo można zakupić sobie stację dokującą i to już żaden problem... Co do synchro przez wi-fi jest to częściowo możliwe (tzn trzeba mieć JB, a sama synchroto kontakty, wpisy w kalendarzu, notatki ale nie można multimediów przesyłać)
d) możesz

3) Nawigacji jest całe multum - obecnie AutoMapa jest cały czas w certyfikacji, lecz była ona chyba zbyt niedopracowana (można było zobaczyć jak to działa w iSpotach). Co do innych masz: Nawigon, Sygic, Sygic Aura, iGo, TomTom, Ndrive coś tam chyba jeszcze było

5) Jeśli tylko takie czynności to spokojnie wystarczy 16

Było: Mitsubishi Trium, Alcatel OT 311,511,Sony CMD-J5, Siemens SL45i,Nokia N-Gage, SE T610, SE J200, Motorola E398, Samsung E900, Nokia N73, Samsung F480, Nokia N82, N86, 5800, Omnia HD, SE C901, Wave 8500, 6303, N8, SGS II, Lumia 800, HTC 1S
Jest:ip4s

#460120  autor: code
 17 lut 2011, 09:39
Ropuho pisze:Witam,
Noszę się z zakupem iPhone 4 ale przed mam kilka pytań - od czytania i różnych opinii we łbie mi się kręci:
Ropuho pisze:1) jak to jest z tym bluetoothem
jest
Ropuho pisze:a) czy za jego pomocą mogę wysłać na kompa fotkę albo film?
nie
Ropuho pisze:b) czy działa bluetooth z urządzeniami bezprzewodowymi - w chwili obecnej używam słuchawkę oraz zestaw samochodowy (ma ktoś jakieś doświadczenia jak tam I4 się sprawuje?)
doskonale. działa wszystko tak, jak powinno.
Ropuho pisze:c) czy synchronizację z iTunes można zrobić via bluetooth? (podłączanie kabla jest niepraktyczne) albo przez Wifi (domowe)?
nie. trwałaby chyba 100 lat; synchronizacja obejmuje backup, w zależności od ustawień zrzucenie muzyki, zdjęć, podcastów. jest obejście, że można przez WiFi - niezalecane, żre baterię i wymaga doinstalowywania softu na komputerze.
Ropuho pisze:d) czy dowolny mp3 mogę użyć jako dzwonek
tak, przy czym nie może trwać więcej, niż 30 sek
Ropuho pisze:2) Czy kontakty na liście można pogrupować (Praca/Koledzy/...) i jeśli tak ile takich grup może być? Czy grupie można przyporządkować dzwonek - a nie każdemu kontaktowi z osobna?
grupować można, ilość grup chyba nieskończona, grupa nie może mieć osobnego dzwonka.
mam maka, nie wiem, jak jest z grupowaniem na PC (na maku iP synchronizuje się z książką adresową, w której są grupy; na samym iP nie widziałem opcji do tworzenia grup)
Ropuho pisze:3) Czy są dostępne jakieś nawigacje po za google maps na iphona? Pytam w tym sensie, że jestem użytkownikiem Automapy (lagalnym i co rok subskrybującym) czy będzie możliwość przejścia z licencją?
dużo osób chwali iGo, ja również. będzie Automapa przed wakacjami. prawdopodobnie z licencją nie przejdziesz, ale to temat do Automapy
Ropuho pisze:4) jak to wogołe jest z licencjami w i iStore - bo np. korzystam obecnie z Goosync (program do synchro kalendarza google i kontakty z telefonem) - mam tam sybskrybcję dożywotnią - czy musze kupować Gossync za prawie 15 dolców w iStore?
nie wiem, co to iStore, ale jak chcesz używać programu na danej platformie, to chyba trzeba go kupić na tę platformę. jeśli kupujesz grę na PC, to jak zmieniasz PC na Xbox'a nie dostajesz gry na Xboxa za tą PC. ja bym jednak poprosił kod na darmową aplikację od Goosync, na pewno mają, pewnie dadzą.
Ropuho pisze:5) Waszym zdaniem 16 czy 32GB? - głównie ma to być telefon. Okazyjnie fotka jeszcze bardziej okazyjnie czasami nakręcenie wideo.
taki, który kosztuje tyle, ile możesz przeznaczyć pieniędzy. ja mam 16, jest ok, następny będzie na pewno 32, też będzie ok. zawsze znajdzie się coś, czym można wolne miejsce zapełnić; obojętnie, co by to było. jakiś czas temu wszystkie dane mieściły się na dysku 80GB, teraz 4TB nie jest ciężko zapełnić. moim zdaniem i 16 i 32GB jest ok; weź ten, który jest dla Ciebie wygodniejszy.

#460152  autor: wtd
 17 lut 2011, 13:55
Ropuho pisze:4) jak to wogołe jest z licencjami w i iStore - bo np. korzystam obecnie z Goosync (program do synchro kalendarza google i kontakty z telefonem) - mam tam sybskrybcję dożywotnią - czy musze kupować Gossync za prawie 15 dolców w iStore?
Nie bardzo wiem do czego taki program miałby być potrzebny. Można sobie swoje konto google ustawić w ajfonie jako exchange i wszystko się synchronizuje bezprzewodowo bez udziału komputera.

#460283  autor: Ropuho
 18 lut 2011, 08:35
Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze prosiłbym o odpowiedź na kilka kwestii.

Już wiem jak jest z grupami - ale czy w związku z brakiem przypisania dzwonka grupie (klik i wszyscy w danej grupie dzwonią tym samym dzwonkiem - jak to ma miejsce w nokiach z symbianem) aby zrobić taką funkcjonalność każdemu z osobną musiałbym przypisać dzwonek?

IMO porównanie kolego Code - goosync do XBox i PC nie trafione - w goosync nie płaci się za software ale za usługę synchronizacji i trzymanie pewnych danych na serwerze. Dla przykładu mam Nokie z symbianem oraz HTC z Windows Mobile po wykupienie usługi i odpowiedniej konfiguracji (zupełnie legalnej) synchronizuję dane między nimi i dodatkowo google Account (Kalandarz/Zadania/Kontakty). Notabene wygodny to jest przy zmianie telefonu bo kontakty porostu synchronizuje...

Co do ip i exchange: to calandar i taski google także? (Kolega zna to z autopsji i to stosuje czy też wie, że 'tak można'?)

#460315  autor: wtd
 18 lut 2011, 11:36
Ropuho pisze:Co do ip i exchange: to calandar i taski google także? (Kolega zna to z autopsji i to stosuje czy też wie, że 'tak można'?)
Kiedyś używałem do synchronizacji kalendarza, działało. Obecnie nie korzystam z google calendar tylko z outlooka, ale zakładam że w ciągu tych paru miesięcy nic się nie pogorszyło. Kontakty można synchronizować z googlami albo przez exchange albo kablem przez itunes. Ajfon sam z siebie nie ma wbudowanej aplikacji do tasków, ale są zewnętrzne programy które obsługują synchronizację z google tasks np. geetask z tego co udało mi się wygooglać, ja sam czegoś takiego nie używam.

#465953  autor: boczi
 19 mar 2011, 10:48
Czy jak będę miał ponad 3000 smsów w iPhone i/lub 100 aplikacji zainstalowanych, to telefon zacznie mi przymulać tak jak Android w G1? Nie do zniesienia...

#466136  autor: code
 20 mar 2011, 08:02
boczi pisze:Czy jak będę miał ponad 3000 smsów w iPhone i/lub 100 aplikacji zainstalowanych, to telefon zacznie mi przymulać tak jak Android w G1? Nie do zniesienia...
Nie. Nie ma opcji.

#467246  autor: DD7
 26 mar 2011, 13:19
Kupiem iP4 i wreszcie nie zamierzam zmieniać telefonu, po prostu wszystko mi odpowiada.
Każda funkcja jest maksymalnie dopracowana, a do tego świetne wykonanie samego urządzenia. Widzę wady iPhone, ale nie przeszkadzają mi. Dopiero teraz widzę, jaka przepaść dzieli iOS od bada, Symbiana.

#467868  autor: merida
 30 mar 2011, 00:17
Zależy do czego się używa telefonu. Jeśli służy Ci tylko do dzwonienia i wysyłania sms'ów to spokojnie można kupic coś mniej zaawansowanego. Ale jeśli lubisz mieć więcej funkcji pod ręką, to iPhon 4 będzie bardzo ok. Ma bardzo fajny wyświetlacz i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że jest to najlepszy telefon dotykowy. Ilość aplikacji jaka jest w nim dostępna też jest przyjemna:). Sprawdza się w podróży i bardzo ułatwia życie. Trzeba tylko odrobiny czasu, by przestawić się na taką funkcjonalność i zaznajomić z większością możliwości, jakie daje ten telefon.

#484562  autor: tyfek
 25 cze 2011, 11:07
Wyświetlacz - ma wspaniały. Zaczaruję was magią liczb:

640 x 960 pikseli, 3,5 cala, pojemnościowy, FFS
16 mln kolorów
iOS 4, Apple A4 1GHz, 512 MB RAM

no i to wszystko przy wadze 137 gram.

Polecam również ze swojej strony.

http://mobiles.adsonplace.com - Jedyna wyszukiwarka telefonów komórkowych.

#485025  autor: senshiro
 27 cze 2011, 01:03
Magią liczb można czarować dzieci w przedszkolu albo fanbojów. A ja powiem, że Galaxy S2 ma dwurdzeniowy procesor Exynos 1,2 GHz, z procesorem graficznym ARM Mali 400 MP4 przetwarzającym pierdyliard trójkątów na sekundę, ekran 4,3" Super AMOLED Plus i jest lżejszy i cieńszy i bije iFona na głowę, o!

I tak niedługo kupuję iP4... :P Ale na pewno nie ze względu na "magię liczb".