vinc pisze:Temat nie jest o wyborze telefonu, ale o przedstawieniu opinii na temat danego modelu plus kilka informacji o Android OS.
Dokładnie, skupmy sie na tym konkretnym modelu: i5500 Galaxy 5. To on mnie sobą zainteresował. Za innymi się nie oglądam, bo są stanowczo za drogie. Spica to wydatek sięgający 500zł, wolałbym odłożyć i wyłapać w licytacji iPhone 3G z gwarancją - tu mam 3.5 calowy ekran, który nie ma sobie równych. Tak, zaczynam pisać jak fanboy, ale produkt Apple to majstersztyk, narzędzie stworzone przez samego Zeusa z Olimpu.
Poszukałem trochę w szkole, mając godzinę wolną spędzoną w bibliotece na komputerze. Mam co nieco o ewolucji Androida:
http://android.com.pl/o-android/o-andro ... 1293537544 Wiem także, że ukazała się długo wyczekiwana wersja 2.2 Froyo na i5500, który jest podobno wydajniejszy o 450%. Ile w tym prawdy, nie wiem. Informacja dość mocno naciągana i początkowo nie do przytaknięcia. Froyo ukazał się na rynku 10 maja 2010r, a na i5500 zagości dopiero na dniach? Blisko po roku oczekiwania... To nie wróży nic dobrego.
Przejrzałem także recenzję
Samsunga i5500 Galaxy 5 Oberwał trochę po głowie, ale ogólnie jest dobrze. Mała rozdzielczość wyświetlacza pobiera mniej energii. Gdzieś również przeczytałem, że z Marketu można pobrać nakładki na system, np. klawiaturę qwerty z ciut innym rozmieszczeniem układu klawiszy. Czy jest to prawdą?
Odnośnie serfowania po sieci na Androidzie - jest tu może taka funkcja zbliżenia, jak w iPhone, tzn. dwa palce dotykają ekran, jeden pozostaje w miejscu, a drugim nie odrywając go od ekranu przesuwamy ku górze, dzięki czemu tekst się powiększa, następuje zbliżenie. Rysunek prezentacyjny może to wytłumaczy:
Niestety nie mam możliwości zapoznania się z telefonem, a nie chcę kupować w ciemno. Samsung jest do wychwycenia na Allegro za 350zł, używany z gwarancją, bez blokady, albo do nabycia w sieci sklepów RTV Euro AGD za 399zł, nowy z 24 mies.gwar. Tylko cholercia ten model nie jest za bardzo popularny, toteż nowe aktualizacje wolniej na niego wychodzą. Nawet na forach tematycznych o Androidzie nie ma własnej podkategorii, tylko jest wrzucony do działu "Pozostałe telefony z Androidem".
I wiadomo, aparat klapa (2.0Mpix bez AF, jakość mizerna), zestaw słuchawkowy z pudełka to tandeta (ale jest miniJack, podłącze własne). Jednak w dość niskiej cenie mam: GPS, WiFi, akcelerometr. O wykonanie, czyli sam materiał, którego użyto do stworzenia obudowy nie martwię się, bo telefon nosiłbym w pokrowcu. Szkoda, że w bazie telefonów Telepolis jest tak mało obiektywnych opinii użytkownikow. Telefon niby mały i poręczny. Ja nie mam gigantycznych paluchów, mam dłonie urzędnika, więc chyba nie miałbym problemu z obsługą na małym ekranie?