• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #450394  autor: babeo
 02 sty 2011, 19:30
Witam,

mam pytanie o internet mobilny na kartę. Znajoma potrzebuje na jakiś czas internet do laptopa. Neo, ani Netia nie wchodzą w grę. Radiówki nie ma. Pozostaje chyba net mobilny?

Czy np. taki Orange Free na Kartę, to działa tak, że kupujemy sobie zestaw z modemem za 199zł, ładujemy za 100zł i mamy 7GB transferu, który w miarę korzystanie się zmniejsza itp?

Który z opów jest najtańszy i ma najlepszy zasięg (net miałby być używany głównie w Pobiedziskach - miejscowość między Poznaniem a Gnieznem)?

#450403  autor: kowcio
 02 sty 2011, 19:46
babeo pisze:Czy np. taki Orange Free na Kartę, to działa tak, że kupujemy sobie zestaw z modemem za 199zł, ładujemy za 100zł i mamy 7GB transferu, który w miarę korzystanie się zmniejsza itp?
No tak, w miarę korzystania nie będzie się powiększał ;-) ;-)
babeo pisze:Który z opów jest najtańszy i ma najlepszy zasięg (net miałby być używany głównie w Pobiedziskach - miejscowość między Poznaniem a Gnieznem)?
Najtańszy jest właśnie Orange Free i Play Online.. Ale Play czasami ma problemy z działaniem i nie działa wszędzie.
Ja bym się skłonił do Orange, bo można mieć super ofertę, jak się troszkę pobawisz w np. przelewy SMS (na allegro, bo wtedy ze stówy masz 6GB transferu "gratis", a ta resztka to z tej stówy jest).

#450405  autor: senshiro
 02 sty 2011, 19:56
Lepiej wyjdzie kupić na Allegro jakiś modem bez simlocka i dokupić starter (np. Orange Free nK). Na stronie Orange masz napisane jak to dokłądnie wygląda - ładujesz np. za 25 zł (starcza na 1 m-c) i dostajesz 1 GB transferu jako bonus, a 25 zł można wykorzystać na rozmowy/smsy/itd. Jeśli 25 zł chcesz przeznaczyć na transfer to będzie z tego 250 MB.

Obrazek

#450411  autor: jacguszi
 02 sty 2011, 20:25
B.dobrze działa internet z plusa obojętnie czy pakiety w sim+ czy simdata. Używałem go w 2009 i zero problemów z zasięgiem. Teraz korzystam z playa i nie narzekam. Często mam internet w terenie z dobrym transferem ,problemy są ale o dziwo w wiekszych miastach.

#450418  autor: maniek89
 02 sty 2011, 20:46
Musisz zobaczyc na stronach operatorow jakie maja pokrycie w twojej miejscowosci. Lub w miare mozliwosci sprawdzic jakims prepaiden czy masz zasieg - czy jest to 3g czy tylko 2g i na tej podstawie dobrac oferte. Jeski masz zasiego 3g playa to wlasnie on wypadnie najtaniej, jednak wiadomo dziala na swoich nadajnikach. Ale jednak wieksze prawdopodobienstwo ze wlasnie orange sie sprawdzi. Bo pomiedzy miejsciwiscuami jednak play ma sl;abe pokrycie

#450438  autor: babeo
 02 sty 2011, 21:21
Dzięki za Wasze opinie. Problem z tym, że wszystkie decyzje muszą zapaść podczas rozmowy telefonicznej. Nie będę nawet w tej miejscowości. Dlatego też raczej w grę wchodzi gotowiec z salonu (nawet droższy) niż kombinowanie z allegro

#450565  autor: kamil1221
 03 sty 2011, 14:41
Na jak długi okres czasu potrzebuje tego mobilnego internetu ?
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest CDMA Orange (Freedom PRO). Jest to bardzo stabilny internet radiowy. Prędkość może nie jest powalająca, gdyż wacha się od 1Mb/s do 2Mb/s. Za opłatę 49zł/mies. jest do wykorzystania 3 giga limitu.
Można sobie na jeden mies. na próbę przetestować. Koszt takie przyjemności to 70 zł na 30 dni.

#450581  autor: mariusz9a
 03 sty 2011, 15:21
senshiro pisze:ładujesz np. za 25 zł (starcza na 1 m-c) i dostajesz 1 GB transferu jako bonus, a 25 zł można wykorzystać na rozmowy/smsy/itd.
W iPlus na kartę jest tak samo. Dostajesz do 9 GB (w zależności od doładowania) na okres ważności konta (np 9 GB na pół roku), a kwota doładowania jest do dyspozycji abonenta.

#457704  autor: lunatik
 04 lut 2011, 09:50
Tak się zastanawiam.
W przypadku internetu abonamentowego co się dzieje po przekroczeniu limitu?
W takim np. salonie Playa mówili mi że tylko prędkość spada do 512 kb/s w co jakoś ciężko uwierzyć.

#457705  autor: kerim36
 04 lut 2011, 09:53
lunatik pisze:W przypadku internetu abonamentowego co się dzieje po przekroczeniu limitu?
W takim np. salonie Playa mówili mi że tylko prędkość spada do 512 kb/s w co jakoś ciężko uwierzyć.
w przypadku playa smiem napisac, ze predkosc sie nie zmienia :twisted:

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#457709  autor: Marens
 04 lut 2011, 10:00
kerim36 pisze: w przypadku playa smiem napisac, ze predkosc sie nie zmienia :twisted:
Chyba żartujesz?
Po przekroczeniu limitu prędkość spada do 16kbps (2kB/s).
Regulamin pisze, że do 32kbps (4kB/s) jednak w praktyce jest to 16kbps.
Prędkość 16kbps jest równoznaczna z zablokowaniem internetu.
Działają jedynie komunikatory, a ładowanie www trwa wieki.

Chyba, że masz na myśli to, że PLAY popołudniami działa jak żółw i trudno jest przekroczyć limit.

#457714  autor: kerim36
 04 lut 2011, 10:11
Chyba, że masz na myśli to, że PLAY popołudniami działa jak żółw i trudno jest przekroczyć limit.
dokladnie to mam na mysli :)

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#463159  autor: wojtek115
 04 mar 2011, 13:28
Jeżeli potrzebuje tylko na jakiś czas to może nie ma co się angażować w oferty z dużą kwotą zobowiązania? Dobrze jest porównać oferty operatorów, sprawdzić zasięg etc. W końcu mobilny powinien być wygodą ,a nie udręką.
W orange jest oferta mobilnego neta za 19 zł (w tym nielimitowany transfer danych od polnocy do 8.00) , prędkość do 7,2 Mbit/s
Play- najniższa oferta 15 zł, ale prędkość do 512 kb/s. Tak więc kwestia potrzeb.

#463172  autor: Marens
 04 mar 2011, 14:56
Play Online 15 jest całkiem niezłym rozwiązaniem.
Mam tu na myśli najtańsze oferty do wykorzystywania od czasu do czasu.
Standardowo mamy wliczone 15zł/30godz.
Dodatkowo można dokupić 15godz/3zł lub 30godz/5zł
Pomijam ofertę 500MB/15zł bo jest to za mało.
Orange Free 19 nie nadaje się do tego moim zdaniem.
Jest to oferta nastawiona na nocne pobierane.
Jeżeli potrzebuje tylko na jakiś czas to może nie ma co się angażować w oferty z dużą kwotą zobowiązania?
Do tych zastosowań najlepszy jest prepaid.
Zamiast brać umowy zdecydowanie lepiej zastanowić się nad Orange Free na kartę, iPlus na kartę, Play Online na kartę. Sugerowałbym OFnK.

#463196  autor: kowcio
 04 mar 2011, 15:39
Matko święto, to Play już na godziny ma internet? Toć mi się przypomina początek XXI wieku jak był taki internet z TP.
W ogóle to uczulam nad podpisywaniem umów, jak się planuje rzadko korzystać z tego. Oferty na kartę są teraz dość dobre, a jak umowę podpiszesz to bulisz przez zazwyczaj 24 miesiące. Czy chcesz, czy nie. A jak nie to KRD czeka ;)
Marens pisze:Chyba, że masz na myśli to, że PLAY popołudniami działa jak żółw i trudno jest przekroczyć limit.
Jakoś nie zauważyłem tego efektu w 2010 roku w mieście, chyba że t problemy lokalne. Korzystałem z tego przez miesiąc w czerwcu czy tam lipcu. Jakoś działało przyzwoicie.

#463209  autor: maciek764
 04 mar 2011, 16:10
Przy takich kosztach Orange Free na Kartę (7GB za 40zł) nie wiem po co w ogóle myśleć o wiązaniu się umowami (szczególnie z działającym mało gdzie Playem) jeżeli to nie jest jedyny dostęp do internetu. Przecież takie coś jest kompletnie pozbawione sensu. A 500MB za 15zł to sobie można w Play Fresh aktywować i wcale się nie trzeba na 24 miesiące uwiązywać. Nie wiążcie się umowami przy takich ofertach na kartę bo za pół roku czy rok będziecie tylko przeklinać.

#463213  autor: Vieslav
 04 mar 2011, 16:17
Play Online 15 jest całkiem niezłym rozwiązaniem.
Mam tu na myśli najtańsze oferty do wykorzystywania od czasu do czasu.
Standardowo mamy wliczone 15zł/30godz.
30 godzin na prędkości 512 kb/s? Dziękuje, postoje. Nie wiem, czym tu się podniecać. Dla mnie godny uwagi jest tylko i wyłącznie najwyższy abo z prędkością 4mb/s.
Matko święto, to Play już na godziny ma internet? Toć mi się przypomina początek XXI wieku jak był taki internet z TP.
A pamiętasz neostrade na godziny? Ludzie się na to rzucili bo było tanie, a teraz usługa umarła śmiercią naturalną.
W ogóle to uczulam nad podpisywaniem umów, jak się planuje rzadko korzystać z tego. Oferty na kartę są teraz dość dobre,
Ja mam jako "zapasowy" internet Orange Free na kartę. Co miesiąc gigabajty mi przybywają, pieniądze z doładowania przelewam na numer, z którego korzystam więc mam prawie za darmo, i co najważniejsze: nie limitują mi prędkości! Jestem w zasięgu 7,2 mb/s to z takiej prędkości korzystam (oczywiście w praktyce jest inaczej, ale nie ma porównania do 512 kb/s).

#463214  autor: Marens
 04 mar 2011, 16:21
maciek764 pisze: Przy takich kosztach Orange Free na Kartę (7GB za 40zł) nie wiem po co w ogóle myśleć o wiązaniu się umowami
No właśnie o to chodzi, jak jeszcze ma z tego od czasu do czasu korzystać.
Tak to wydaje 40zł/5miesięcy (Allegro) i jest spokój bez zbędnych kombinacji.
Vieslav pisze: 30 godzin na prędkości 512 kb/s?
Na pewno lepsze rozwiązanie niż wariant 500MB/15zł albo Orange Free 19.
Tak jak wspominałem najlepiej brać prepaid w tym przypadku.

#463730  autor: wojtek115
 07 mar 2011, 10:07
Należałoby się po prostu zastanowić co jest dla kogo ważniejsze. Każdy ma jednak inne oczekiwania. Dobrze jest sprawdzić zasięg, bo jednak mobilny służy do przemieszczania się, a więc powinien być wygodny. Oferty właściwie dość podobne, choć jak dla mnie Orange przoduje głównie ze względu na prędkość i zasięg.

#463895  autor: merida
 07 mar 2011, 19:47
wszytskie są na podobnym poziomie, mia,łam i erę i playa i plusa