• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #45666  autor: Rokko
 17 sty 2006, 16:00
widziliście na stronie Plusa zrobili sprawdzarke numerów. wpisujesz numer i wyświetla, czy on jest nadal w sieci, czy przeniósł sie do innych. ciekawe jak będzie w innych sieciach?

#45668  autor: Irek
 17 sty 2006, 16:02
W innych sieciach też tak już jest. Bynajmniej było już o tym pisane na telepolis. W Orange jest również możliwość sprawdzenia do jakiej sieci należy numer przez telefon!

"And one more thing..."

#45671  autor: Rokko
 17 sty 2006, 16:03
w plusie też sie reklamują ze można smsem i poprzez obsługe głosową

#45675  autor: Irek
 17 sty 2006, 16:07
To dobrze o nich świadczy! Zresztą to jest chyba standard! Mozna było przewidziać, że każdy op uruchomi coć takiego!

"And one more thing..."

#45676  autor: gm
 17 sty 2006, 16:07
Ja osobiście wolałbym jakiś sygnał głosowy przed zestawieniem połączenia. Przyzwyczaiłem się do okropnego dźwięku podczas połączenia ze Strefy Plus to i kolejne też przeżyje.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#45677  autor: Irek
 17 sty 2006, 16:09
... tia coś w rodzaju komunikatu głosowego: Właśnie dodzwoniłeś się do sieci takiej i takiej

"And one more thing..."

#45678  autor: luukkaassz
 17 sty 2006, 16:09
A jak sie sprawdz przez sms w plusie?

#45680  autor: gm
 17 sty 2006, 16:11
Należy wysłać SMS o treści "plus numer" pod numer 2609, gdzienumer oznacza numer komórkowy, np. 601222333, 48501334455, o którym chcemy uzyskać informację. System wyśle zwrotnego SMS-a o treści: " numer xxxxxxxxx należy do sieci Plus GSM" lub " numer xxxxxxxxx nie należy do sieci Plus GSM".
Numer 2609 jest dostępny tylko z sieci Plus GSM. Koszt wysłania wiadomości - jak za wysłanie standardowego SMS-a według taryfy wysyłającego.

#45685  autor: Irek
 17 sty 2006, 16:17
Podobnie jest to rozwiązane w Orange, dzwoni się pod numer *555 wciska klawisz 1 następnie wpisuje numer telefonu i po chwili system odpowiada czy numer jest aktywny czy nie jest aktywny w sieci Orange. Jak dla mnie lepszym rozwiązniem są strony internetowe. Bo po wpisaniu numeru telefonu pokazuję się informacja w jakiej sieci jest ona aktywny, a nie sama informacja tak jak w serwisie głosowym lub smsowy czy jest aktywny w sieci czy nie jest! Płączenie pod numer *555 jest bezpłatne!
Ostatnio zmieniony 17 sty 2006, 16:23 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

"And one more thing..."

#45686  autor: gm
 17 sty 2006, 16:19
To juz do kompletu dodam (ze strony Plusa), że w Plusie też można uzyskać informacje telefonicznie. Należy zadzwonić na dedykowany dla tego serwisu numer 605812609, pod którym jest bezpośrednio dostępny automatyczny serwis głosowy. Postępując zgodnie z instrukcją lektora, należy we wskazanym momencie na klawiaturze telefonu wpisać numer komórkowy (9-cyfrowy, bez zera na początku), o którym chcemy uzyskać informację, a następnie wysłuchać komunikatu zwrotnego informującego o tym, że w prowadzony numer należy bądź nie należy do sieci Plus GSM.
Numer 605812609 jest dostępny w sieci Plus GSM i z innych sieci komórkowych (bez SamiSwoi) i stacjonarnych. Połączenie z sieci Plus GSM na numer 605812609 jest płatne 0,20zł/min netto. Z innych sieci połączenie jest płatne według taryfy dzwoniącego, jak za połączenia do Plusa.

#46066  autor: Rokko
 18 sty 2006, 14:02
w kwesti komunikatu. on miał być, tylko operatorzy nie dogadali sie kto miały za to płacić.czy ten od którego sie dzwoni, czy ten do którego sie dzwoni, czy może sam klient.wieć nie wiem na jakim etapie to stanęło.

#46071  autor: Klusek
 18 sty 2006, 14:11
jesito pisze:Podobnie jest to rozwiązane w Orange, dzwoni się pod numer *555 wciska klawisz 1 następnie wpisuje numer telefonu i po chwili system odpowiada czy numer jest aktywny czy nie jest aktywny w sieci Orange. Jak dla mnie lepszym rozwiązniem są strony internetowe. Bo po wpisaniu numeru telefonu pokazuję się informacja w jakiej sieci jest ona aktywny, a nie sama informacja tak jak w serwisie głosowym lub smsowy czy jest aktywny w sieci czy nie jest! Płączenie pod numer *555 jest bezpłatne!
Nie każdy ma dostęp do internetu i nie każdy mógłby sobie to sprawdzić a dostęp do telefonu ma każdy zaiteresowany :)
Wg. cennika Twojego Planu i Twojego Mixu za połaczenie z *555 płaci się złotówkę. W POPie i Orange GO połączenie jest darmowe.

Obrazek
Obrazek