Ramirez pisze:Mam w planach kupno tego telefonu ale czytając te opnie to można się przestraszyć. Jak to jest naprawdę, czy naprawdę to taki straszny bubel?
Mam 2 sztuki, jako prywatny i służbowy tel. Nie uważam, żeby był to telefon tragiczny - owszem jakość obudowy może zastanawiać, ale z drugiej strony telefon nie jest do rzucania o ścianę. Owszem perfekcjoniści i pedanci mogą mieć zastrzeżenia, ale ja ten telefon używam już jakiś czas i nie widzę zauważalnej degradacji obudowy i spadku wrażeń estetycznych z tym związanych. Zwiechy się zdarzają, zwłaszcza przy włączonym akcelerometrze potrafi zastanawiać się kilka sekund czy aby na pewno użytkownik wie co chce zrobić. Tak, żeby telefon wyłączyć i włączyć musiałem może z 5 razy w ciągu kilku miesięcy użytkowania.
Ramirez pisze:
Mam tez kilka pytać co do tego telefonu
1. Jaka jest głośność rozmów, Najlepiej jakby porównać do innych telefonów które wcześniej miałem np SE k800, HTC Diamond, Nokia 3110, 6730 classic, E51, Samsung i780, i900 Omnia, B2710 Solid, B2100 Solid. Pracuję w miejscu o dużym natężeniu hałasu i akurat to dla mnie ważne.
Niestety nie wiem czy taka głośność cię zadowoli, Samsungi są głośniejsze, ja rozmawiam na "pół gwizdka" i mi wystarczy.
Ramirez pisze:
2. Jaka jest głośność dzwonków
jw
Ramirez pisze:
3. Jak jest z wykonaniem- w opisach wszędzie pisze o słabym wykonaniu, naprawdę jest tak źle?? które elementy najbardziej skrzypią. Czy te skrzypienie przeszkadza mocno w pisaniu smsów??
Tak jak napisałem na początku - nie ma tragedii, chyba najbardziej narażona na uszkodzenia jest tylna klapka, bo jest miękka, ale moje wyglądają cały czas jak nowe (mam we wsuwanym pokrowcu - etui).
Ramirez pisze:
4. Jak jest ze stabilnością oprogramowania na najnowszych niebrandowanych softach, czy da się w łatwy sposób złamać najnowsze wersje
czasami za wolno pisze się SMS-a tzn. proces wyszukiwania kontaktu i wysłania trwa za długo. Pewnie dlatego, że mam wolną kartę pamięci i przechowuję SMS-y na karcie, bo w drugim telefonie to nie występuje. Stabilność w miarę. Nie łamałem systemu bo i po co, skoro można mieć swój certyfikat.
Ramirez pisze:
5. Ile trwa ładowanie baterii od zera do pełna?
i to jest dobre pytanie - telefon ładuje na tyle rzadko, że nie wiem ile czasu się ładuje - po prostu podłączam i odpinam za jakiś czas.
Ramirez pisze:
6. Jak jest z kwestia zasięgu?? Czy ten słaby zasięg dotyczy tylko 3G czy również GSM. A może ktoś mierzył sygnał jakimś Netmonitorem i mógłby porównać silę sygnału w dBm np z Nokia e51
Mieszkam i pracuję w dużym mieście i nie mam problemów z zasięgiem wcale.
Ramirez pisze:
7. Które modele są lepiej wykonane- czarne, szare?? czy nie ma żadnej różnicy ??
Według mnie czarna jest ładniejsza, a wykonanie to samo. Oczywiście jak masz wybór bierz "Made in Finland".