• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #453420  autor: KC-KARLOS
 16 sty 2011, 13:54
Tak, jak powyżej w temacie:

Poszukuje oferty z sieci komórkowych, które oferują niedrogiego netbooka z abonamentem na neta (umowa krótsza, niż 3 lata).
Co doradzacie? Czy te rozwiązanie jest wogóle opłacalne? A może lepiej poszukać sprzętu w sklepie i go kupić za gotówkę lub raty oraz dobrać ofertę internetu mobilnego na kartę z dużym limitem GB i ważnością konta (sieć 2g - mieszkam na wsi, albo 3g jak jestem u rodziny w mieście). Poproszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam :)

#453422  autor: aizo
 16 sty 2011, 14:07
Karlos20, sam sie ostatnio tym interesowałem.
Nie warto barć sprzętu od operatorów.
Widziałem w Erze, orange i Play co oferowali.
Nie dość, że sa jakieś kaucje, umowa mało atrakcyjna to sprzęt słabiutki.

Lepiej kupić sprzęt w sklepie a mobilny net na osobną umowe.

Połączenie nie może być zrealizowane.

#453511  autor: KC-KARLOS
 16 sty 2011, 20:50
Aizo, naprawde te oferty są tak kiepskie? Czym one tak przerażają? Wysokim abo? Jakieś opłaty dodatkowe?

#453513  autor: kerim36
 16 sty 2011, 20:57
w wielkim skrocie sprawdz jakie modele sprzetu oferuja operatorzy - poszukaj ile takie same sa warte w sklapach typu euro agd rtv, media markt itp

pozniej porownaj co operator daje do sprzetu, z tym co mozesz zakupic na normalna umowe

jedna z glownych roznic moze byc fakt ze u operatorow modemy sa juz wbudowane, jednak wg mnie nic nie ujmuje z komfortu pracy jesli modem bedzie na usb

a kasowo to juz musisz sam sie zapoznac

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#454511  autor: pakierhakierxd
 20 sty 2011, 20:43
Ja kupiłem hp mini 110 tego co jest w play na allegro za 765zł nówke z wysyką
a net kupie iplusa na kartę 6gb za 100zł (doładowanie) na 6 miesięcy
jest sposób na pomniejszenie trochę tego doładowanie na allegro za 93,95 + sprzedaż tych 115 zł przez premium sms są firmy które wypłacają kasę nie jest to dużo 30-40zł ale zawsze lepsze coś niż nic :P
wychodzi po tym 50-60/6 miesiecy
10 zł miesiąc
mała kombinacja ale opłacalna!!
W taki sposób możesz mieć tanio

#454554  autor: Marens
 20 sty 2011, 22:03
kerim36 pisze: jednak wg mnie nic nie ujmuje z komfortu pracy jeśli modem będzie na usb
Akurat mam laptopa (12,1') z wbudowanym modemem (Dell D420 + Option GTM382E).
Jest to dużo wygodniejsze rozwiązanie od dołączania osobnego modemu na USB.

Zalety:
:arrow: Modem mamy zawsze przy sobie
:arrow: Czulsza antena (za matrycą)
:arrow: Nie musimy uważać na port USB (nie wyrwiemy go).
:arrow: Nic nie wystaje nam z portu PCMCIA / Express Card

Oczywiście jeśli z netbooka korzystamy "od czasu do czasu" i głównie stacjonarnie. To będzie to bez różnicy. Ale przy codziennym korzystaniu, przemieszczaniu się etc. rozwiązanie z wbudowanym modemem jest dużo wygodniejsze.
pisze: Lepiej kupić sprzęt w sklepie a mobilny net na osobną umowe.
Tutaj jestem podobnego zdania.
Wychodzi taniej przeliczając wszystko.

#454851  autor: vinc
 22 sty 2011, 19:50
Co do zalet wbudowanego modemu Marens przedstawił najważniejsze. Ja dodam ciekawostkę. Ostatnio okradziono mojego znajomego. W zdobyczy był netbook z wbudowanym modemem. Sprzęt oczywiście z kartą SIM. Złodziej jak i ten, który zakupił od niego sprzęt nie znali się na tym i nie wiedzieli, że karta i modem są w środku. Tylko dlatego sprzęt został odnaleziony przez Policję.

Obrazek

#454906  autor: mariusz9a
 23 sty 2011, 00:24
Marens pisze:Tutaj jestem podobnego zdania.
Wychodzi taniej przeliczając wszystko.
Nie do końca. Ja swego czasu dostałem netbooka od plusa za 1 zł do abonamentu 110 zł. Było to bardzo dobre rozwiązanie, bo wtedy netbook ten wart był w sklepach internetowych ok 1600 zł. A abo i tak miałem brać za 110 zł. Także można powiedzieć że dostałem netbooka gratis ;-) Tak musiałbym dołożyć do interesu te 1600 zł a abo i tak bym płacił takie samo bo 110 zł (24 m-c).
Także nie zawsze wychodzi taniej na wolnym rynku: tak płacę 1 zł + 24*110 zł, a tak by mnie wyszło 1600 zł + 24*110 zł - ewentualny spieniężony modem na allegro, ale zapewne nie więcej bym za niego dostał niż jakieś 400 zł.
(Oczywiście cena netbooka jest na dzień podpisywania umowy, a było to 22 grudnia 2009)

#455335  autor: kamil1221
 25 sty 2011, 00:24
Oferty wbrew pozorom z netbookiem nie są aż tak tragiczne. Dużo osób teraz decyduje się na takie rozwiązanie.

W Orange przy abonamencie za 99zł/mies. otrzymujesz 6 Gb transmisji danych co mies. za dni. W godzinach od 24.00 do 8.00 masz możliwość ściągania bez ograniczeń. Dodatkowo jeśli masz telefon w Orange co mies. otrzymujesz na niego pakiet 50 minut do wykorzystania w sieci. Cena netbooka to 99zł przy umowie na 2 lata, lub 1zł na 30 mies.

Masz do wyboru 2 terminale HP mini 210 new i Acer D260.

Łatwo policzyć opłacalność 30*99=2970. Netbook w detalu wychodzi po ok. 1400-1500. Więc cena internetu wychodzi ok 50zł, reszta to rata za urządzenie.

#455369  autor: sosen
 25 sty 2011, 09:33
a kupując telefonicznie lub przez internet dostajesz 6+1 czyli masz co miesiąc 7 GB limitu

#455488  autor: KC-KARLOS
 25 sty 2011, 18:32
kamil1221 pisze:Oferty wbrew pozorom z netbookiem nie są aż tak tragiczne. Dużo osób teraz decyduje się na takie rozwiązanie.

W Orange przy abonamencie za 99zł/mies. otrzymujesz 6 Gb transmisji danych co mies. za dni. W godzinach od 24.00 do 8.00 masz możliwość ściągania bez ograniczeń. Dodatkowo jeśli masz telefon w Orange co mies. otrzymujesz na niego pakiet 50 minut do wykorzystania w sieci. Cena netbooka to 99zł przy umowie na 2 lata, lub 1zł na 30 mies.

Masz do wyboru 2 terminale HP mini 210 new i Acer D260.

Łatwo policzyć opłacalność 30*99=2970. Netbook w detalu wychodzi po ok. 1400-1500. Więc cena internetu wychodzi ok 50zł, reszta to rata za urządzenie.
a kupując telefonicznie lub przez internet dostajesz 6+1 czyli masz co miesiąc 7 GB limitu

Czyli jednak opłaca się wziąść ORANGE FREE na abo z Netbookiem ? Bo właśnie myślałem na tą siecią...

[ Dodano: 2011-01-25, 18:35 ]
A kupno samego netbook'a bez abo w sieci mobilnej (bo jeśli o ofertę neta na kartę skłoniłbym się do Orange poza miastem, a w większych - Play)? Który jest najtańszy? Tylko nie te z allegro co mają żenujące parametry (m. in. 2 GB twardego dysku...)