• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #45268  autor: mikemat
 16 sty 2006, 12:51
dzwonilem dzisiaj z zapytaniem jaka jest nowa oferta utrzymaniowa dla firm, krotkie statystyki:

staz w era: 5 lat
srednio rachunki na 2 telefony: 350 pln brutto (mniej wiecej podzial na telefony 200 / 150)

1. ERA nie ma ANI JEDNEGO aparatu z UMTS w promocji

2. zaproponowano mi pakiety kwotowe: 120 netto lub 60 netto

60 netto:
koszt minuty 71gr brutto - wszystkie sieci
mniej wiecej minut w pakiecie: 100

120 netto:
koszt minuty 70gr brutto - wszystkie sieci
mniej wiecej minut w pakiecie: 210

pisze o tym tak dokladnie, dlatego ze mam teraz BIZNES STANDART 160, gdzie

minuta:
- 40 gr brutto - ERA i stacjonarne
- 77 gr brutto - inne sieci komorkowe
minut w abo jest 160 (era i stacjonarne) / 80 (inne komorki)
koszt abo: okolo 60 netto (nie mam faktury przy sobie, wiec nie pamietam dokladnie)

prosze mi powiedziec, gdzie tu jest postep, bylby, gdyby minuta kosztowala maksimum 60 gr, ale teraz placac wiecej dostaje sie mniej, to jest chore !!!

bardziej oplaca sie przejsc na TT, gdzie po 8 miesiacach minuta bedzie wkrotce kosztowac 59 gr

a teraz najlepsze, HRA dla klientow indywidualnych zaczyna sie od 149 PLN, a dla biznesu 250 pln (obie kwoty brutto) / karta SIM !!!

firmy gorzej traktowane niz indyw. tego w ERA nigdy jeszcze nie bylo, nie porownuje juz nawet do TT !!!

mam nadzieje, ze to krotki zanik formy ERA, ale bardzo negatywnie mnie zaskoczyli, liczylem na jakies konkretne ruchy, a tutaj krok wstecz...

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#45309  autor: gm
 16 sty 2006, 14:58
mikemat: w zakładce WIADOMOŚCI na Telepolis pisali o tym w weekend, niektórzy zdążyli przedłużyć na starych warunkach.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#45340  autor: D@rio
 16 sty 2006, 16:38
a teraz najlepsze, HRA dla klientow indywidualnych zaczyna sie od 149 PLN, a dla biznesu 250 pln (obie kwoty brutto) / karta SIM !!!
Gdzie masz takie info? Skąd tak jest napisane? Pytam bo chciałbym się wgłębić w ten temat o ofertach utrzymaniowych dla EraBiznes...

#45394  autor: mikemat
 16 sty 2006, 19:20
D@rio pisze:
Gdzie masz takie info? Skąd tak jest napisane? Pytam bo chciałbym się wgłębić w ten temat o ofertach utrzymaniowych dla EraBiznes...

takie info dostalem w BOA, konsultant nie byl pewny czy dla biznes nie zdazyli jeszcze zmienic, czy tylko indywidualni maja nizsze od dzisiaj, zadzwonie jutro to sie okaze.

gdyby biznes tez mialo zmniejszone, to dostalbym aparat duzo taniej, jesli pozostanie na 250 brutto to nie dostane w dobrej cenie, dzisiaj bylem w systemie jako HR1, zobaczymy jutro, powiedziano mi tez, ze beda na bierzaco dokladane kolejne telefony do promocji, pozyjemy zobaczymy...

[ Dodano: 2006-01-16 19:29 ]
gm pisze:mikemat: w zakładce WIADOMOŚCI na Telepolis pisali o tym w weekend, niektórzy zdążyli przedłużyć na starych warunkach.
mi zalezy na numerach i czekalem na 16.01, poniewaz czy bede w ERA, PLUS, ORANGE jest mi juz wszystko jedno, smutno mi troche bo siec w ktorej jestem tyle lat, tak traktuje abo, nie mam teraz zadnych oporow, zeby przejsc do innego opa, poczekam jeszcze z 2-3 tygodnie i zobacze czy pojda po rozum do glowy, ale jak zostanie tak jak jest to bedzie to cofanie sie...

najbardziej dla mnie dziwne jest to, ze nie maja w ERA ani jednego telefonu w promocji dla starych abo z UMTS, w sumie zadnego wypasionego telefonu nie ma w promocji dla starych abo, w promocji bizness 10 (dla nowych) jest wiekszosc fajnych telefonow.

ciekawe jak to bedzie z P4, moze wtedy sie cos ruszy...

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#45531  autor: MakoM
 17 sty 2006, 00:14
Miałem podobny dylemat i rozwiązałem go w jedyny słuszny sposób - olałem Erę Biznes i przeszedłem do Ery Nowy Komfort!!!
Na początek 33% taniej za pakiet, czyli 20PLN/szt. przez 2 lata. Chciałem dostać SE D750 lub K750 w dobrej cenie. Trzy pakiety (40+40+100) to 60PLN, D750 w cenie 469, K750 - 349PLN; po zsumowaniu ceny tela i abonamentu wychodzi średnio odpowiednio 44gr/min. i 41gr/min.przez 2 lata! Taka była oferta BOK-u.
Przeliczyłem, pomyślałem i zadzwoniłem jeszcze raz, zgłaszając chęć rezygnacji z usług (cyrograf jeszcze na miesiąc). Panienka przełączyła mnie do osławionego Działu Utrzymania i Omamienia Klienta, a tam abonament za 3 pakiety dostałem za 54PLN/m-c/2 lata i SE D750 za 349PLN!!! Zapytano mnie o adres najbliższego Salonu Firmowego i ma tam na mnie czekać ta oferta, gdybym się jednak namyślił i łaskawie nie rezygnował :lol: , a gdybym był uprzejmy zdecydować się w ciągu tygodnia, to jeszcze dodadzą 100 minut do wszystkich sieci jednorazowo.
Nawet bez tych 100 min. wychodzi 38gr./min./2 lata plus SE D750.
Podsumowując: Era Nowy Komfort rządzi!!! Era Biznes cuchnie! :wink:

#45532  autor: mikemat
 17 sty 2006, 00:22
MakoM pisze: Podsumowując: Era Nowy Komfort rządzi!!! Era Biznes cuchnie! :wink:

kiedy przeszedles na ten komfort, kiedy do nich dzwoniles, dzisiaj, czy przed 16.01 ???

mi cyrograf skonczyl sie 14 miesiecy temu, ale nie mialem potrzeby wymiany telefonow, dopiero niedawno, jeden padl i musialem stara cegle z szuflady wyciagnac, stad chce kupic jakis fajny telefon, a moze nawet na obie karty od razu (mam 2 karty SIM).

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl
 #45535  autor: waeren
 17 sty 2006, 00:43
... a do tego ja tez kiedys sie zdziwilem, jak szukalem k750i, ze dla indywidulanego za 40 PLN byl za 719 a w era biznes za podobny abonament cos okolo 1200, smieszne nie:) :twisted:

#45536  autor: MakoM
 17 sty 2006, 00:46
mikemat pisze:
MakoM pisze: Podsumowując: Era Nowy Komfort rządzi!!! Era Biznes cuchnie! :wink:

kiedy przeszedles na ten komfort, kiedy do nich dzwoniles, dzisiaj, czy przed 16.01 ???

mi cyrograf skonczyl sie 14 miesiecy temu, ale nie mialem potrzeby wymiany telefonow, dopiero niedawno, jeden padl i musialem stara cegle z szuflady wyciagnac, stad chce kupic jakis fajny telefon, a moze nawet na obie karty od razu (mam 2 karty SIM).
Miałem i nadal mam taryfę Biznes Pro 60. Zadzwoniłem dzisiaj do BOK-u z pytaniem o ofertę dla mnie, nie spodobała mi się propozycja dla taryf biznesowych. Poprosiłem konsultanta o ofertę z taryfą Nowy Komfort, a on zaoferował "przesunięcie znacznika na taryfy dla klientów indywidualnych" (tak to nazwał).
Uwaga, chyba nieodwracalne!!! Albo trudno odwracalne :?:
Po drodze jeszcze "pytał kierownika" :lol: , ale w końcu "przesunął".

#45539  autor: mikemat
 17 sty 2006, 00:52
napisale

[quote="MakoM"]
a tam abonament za 3 pakiety dostałem za 54PLN/m-c/2 lata i SE D750 za 349PLN!!!
[quote]

rozumiem ze 3 x 54 PLN ?

o co chodzi dokladnie z tymi pakietami ?

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#45543  autor: MakoM
 17 sty 2006, 01:02
mikemat pisze:napisale
MakoM pisze: a tam abonament za 3 pakiety dostałem za 54PLN/m-c/2 lata i SE D750 za 349PLN!!!

rozumiem ze 3 x 54 PLN ?

o co chodzi dokladnie z tymi pakietami ?
Era Nowy Komfort, pakiety po 30PLN (40 min do wszystkich lub 100 minut do Ery i stacjonarne, weekendowy, multimedialny itp.)
Cena za 1 PAKIET dla stałych to 20PLN, ja reflektuję na trzy pakiety (40+40+100) = 60 PLN, a ostatecznie 54PLN/m-c za WSZYSTKIE TRZY (łącznie)!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol:

#45550  autor: mikemat
 17 sty 2006, 07:27
dzieki za info,

rozumiem, ze bioraz jeden pakiet 120 netto, dostana gorsza oferte niz np. 2 x 60 ?

dlatego jest tak mala roznica pomiedzy cenami za minute polaczenia... :shock:

no jest to ze tak powiem nie fair ze strony ERA ... :smt011

zawsze bylo tak, ze drozszy abo daje wieksze znizki i przewileje, a tutaj trzeba kombinowac, mysle, ze ERA troche jednak przekombinowala, pomimo, ze pomysl na pakiety jest swietny, ale sposob wprowadzenia i zaproponowane ceny sa, hmm takie sobie... :x :smt004 wiele osob, po fakcie sie zorientuje dopiero, ze zostali wyrolowani w pewien sposob i ERA moze stracic wielu klientow...

[ Dodano: 2006-01-17 7:33 ]
moze mi ktos podac link do nowych cennikow ERA, bo na ich stronie nie widze ich, dzieki

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#45572  autor: MakoM
 17 sty 2006, 11:05
mikemat pisze:dzieki za info,

rozumiem, ze bioraz jeden pakiet 120 netto, dostana gorsza oferte niz np. 2 x 60 ?

dlatego jest tak mala roznica pomiedzy cenami za minute polaczenia... :shock:
klik!

Pisałem o tych taryfach! Słowa "pakiety" używałem umownie.

Informacje o nowych, prawdziwych pakietach kwotowych dostępne są w wersji papierowej w salonach.
Pzdr.!

#45578  autor: mikemat
 17 sty 2006, 12:25
mnie zalezy najbardziej na ilosc minut i cenie za minute, wiec jesli z tymi pakietami nic sie nie zmieni, to albo zmienie siec, albo zostane przy dotychczasowej taryfie, telefon jest dodatkiem, ktory jesli bedzie lepszy niz gorszy to bedzie super, a jesli nie to trudno, telefon dla mnie jest narzedziem, a nie zabawka do szpanowania...

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#45871  autor: MakoM
 17 sty 2006, 20:34
mikemat pisze: chce kupic jakis fajny telefon, a moze nawet na obie karty od razu (mam 2 karty SIM).
mikemat pisze: telefon jest dodatkiem, ktory jesli bedzie lepszy niz gorszy to bedzie super, a jesli nie to trudno, telefon dla mnie jest narzedziem, a nie zabawka do szpanowania...
Dla ułatwienia - oba cytaty powyżej są tego samego autorstwa... :?
Z mojej strony EOT.

#45886  autor: mikemat
 17 sty 2006, 20:55
MakoM pisze:
Dla ułatwienia - oba cytaty powyżej są tego samego autorstwa... :?
Z mojej strony EOT.
zauwaz, ze porownywalem w 1 poscie ilosc minut i ceny minut, nigdzie nie pisalem o modelu telefonu, ogolnie potrzebowalbym jakikolwiek z UMTS,

teraz uzywam T39, ktory dla niektorych moze byc juz duzym obciachem, nie ma kolorowego wyswietlacza, nie ma aparatu, ale ma BT co w polaczeniu ze sluchawka BT daje dobre rezultaty, ale jeden juz mi padlbyl, nie lapie zasiegu, to taka wada tych sluchawek, ze po jakims czasie sie tak moze stac, czekam teraz tylko na pad 2 i bede bez sluchawki, 1 zapasowa juz dziala, a 2 zapasowego telefonu nie mam, a klienci znaja 2 numery ...

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#45995  autor: MakoM
 18 sty 2006, 06:36
Ok, ok, peace. :lol:
Musisz poczekać, może wróci do oferty SE K608 albo któraś z Nokii 3G.
Pzdr.

Sorry, K608 jest w ofercie, niecała stówka więcej od D750!

#45998  autor: mikemat
 18 sty 2006, 08:29
ok, dzieki za info

teraz mam zgryz, czy mozna przedluzyc umowe zachowuja dotychczasowa taryfe ?

czy jest wymog przejscia na te pakiety ?

pytam, bo dzwonilem do boa i wczoraj powiedzieno mi, ze moge zachowac, a dzisiaj jak dzwonilem, ze nie mozna, jak to jest ?

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#46013  autor: MakoM
 18 sty 2006, 10:09
mikemat pisze:ok, dzieki za info

teraz mam zgryz, czy mozna przedluzyc umowe zachowuja dotychczasowa taryfe ?

czy jest wymog przejscia na te pakiety ?

pytam, bo dzwonilem do boa i wczoraj powiedzieno mi, ze moge zachowac, a dzisiaj jak dzwonilem, ze nie mozna, jak to jest ?
Na Twoim miejscu nie trzymałbym się taryf biznesowych, jak pijany płotu. Nowe pakiety dla firm są do luftu!
Dotąd płaciłeś za 2 numery ok. 350PLN. Bierzesz taryfę Era Nowy Komfort, np. 5xoferta uniwersalna + 1 raz taniej w sieci, dla stałych klientów sztuka kosztuje 20PLN, czyli masz 200 minut do wszystkich + 100 Era, Heyah i stacjonarne za 120PLN brutto. Jak się postarasz, to dadzą Ci jeszcze 10% upustu i jakieś minuty gratis... SE K608 kosztował będzie 1PLN. Policzmy koszty przez 2 lata: 24x108 + 1 = 2593PLN. Za to masz 7200 minut czyli minuta kosztuje TADAAAM 36 groszy!!!
Jeżeli weźmiesz np. 4xuniwersalną i 1x taniej w sieci, to SE K608 masz za 99PLN, abonament za 91PLN, a minuta wychodzi 36,5 grosza. (sumy podałem dla jednego numeru).
Przechodź na Nowy Komfort!!!
Pzdr.

#46014  autor: mikemat
 18 sty 2006, 10:16
MakoM pisze:
Jeżeli weźmiesz np. 4xuniwersalną i 1x taniej w sieci, to SE K608 masz za 99PLN, abonament za 91PLN, a minuta wychodzi 36,5 grosza. (sumy podałem dla jednego numeru).
Pzdr.

dzieki za info, naprawde w ERA sie zle dzieje, zeby abo indywidualny mial lepsza oferte niz biznesowy, szok...

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#46204  autor: D@rio
 18 sty 2006, 20:44
mikemat pisze:
MakoM pisze:
Pzdr.

dzieki za info, naprawde w ERA sie zle dzieje, zeby abo indywidualny mial lepsza oferte niz biznesowy, szok...
W Plusie jest podobnie przy przedłużaniu umowy. Induwidualni są lepiej traktowani jak biznesowi...