[center]Witam.
Słowem wstępu - posiadam oba telefony, już na stałe. Jako, że o ZTE mało info w sieci jest dość, to coś naszkrobię, a przy okazji zapodam test porównawczy. Zapraszam do zadawania pytań - postaram się odpowiedzieć.
Nie oczekuję komentarzy: 'tani android ssie' ; 'oba to syfy' itd. - nie każdego stać na ajfona 4, także dajcie sobie sianka,k?
Do sedna:
1. Co dostajemy w zestawie:
a)
Samsung i5800 (w skrócie galaxy3, tego się będę trzymał)
-pudełko

-ładowarkę
-kabelek USB
-Słuchawki
-Telefon
-Baterię
-kartę 1gb
-makulatura, gwarancja itd.
b)
ZTE Blade (Blade- tego się będę trzymał)
-pudełko

-ładowarkę
-kabelek USB
-Słuchawki
-Telefon
-Baterię
-kartę 2gb
-makulatura, gwarancja itd.
2. Pudełko oraz słuchawki, krótka opinia
Pudełko Samsunga to ich teraźniejsze standardowe, tylko że z nadrumiek Galaxy i5800.
Jest małe dosyć, chociaż wygląda solidnie.
Blade - mniejsze pudełko, wszystko zmieszczone. Dodatkowo wg mnie bardzo fajny patent z 'szufladką' nad telefonem, w której jest instrukcja, karta gwarancyjna. Fajne, ponieważ telefon nie jest bezpośrednio pod 'wieczkiem', jakby coś nam się wbiło od góry to nie zmasakruje telefonu tylko instrukcję. (Na poczcie wszystko się zdarza, a zdaję sobie sprawę z tego, że dużo osób kupuje telefon na allegro)
Słuchawki - W obu modelach jest średnio - jak przystało na słuchawki stockowe. Jednak Samsung maksymalnie przyoszczędził na słuchawach, zwłaszcza mikrofonie. Stockowe słuchawki Galaxy3 nie są zdatne do rozmów za ich pomocą, bo mikrofon jest tak mało czuły, że trzeba go trzymać ok. 5 cm od ust aby rozmówca nas słyszał.
W Blade mamy równie średniawe słuchawki - chociaż dźwiękowo lepsze niż Samsungowe, a przy tym mają świetnego mica. Bez problemu da się rozmawiać nawet, gdy mikrofon jest pod ubraniem lub pod kurtką (w galaxy3 to było niemożliwe).
Ale ogólnie - jest średnio, chociaż słuchawek ZTE, których używam do rozmów bym nie wymieniał. Do Samsunga polecam nabyć coś lepszego jeżeli mamy zamiar rozmawiać przez te słuchawki, chociażby tańsze Jabry.
Subiektywnie -punkt dla ZTE, mniejsze pudełko i lepiej zabezpieczony telefon w środku.
3. Reszta Gadżetów z pudełka - kabelki, ładowarki
Tutaj standard jeśli chodzi o Samsunga - za krótki kabelek USB, ładowarka ma długość odpowiednią. Za to USB - nie wiem kto to projektuje, ale chyba jakiś krasnoludek, bo telefon nie może być podłączony z przodu do kompa - chyba, że go położę na ziemi albo trzymam w ręce.
ZTE - kabel USB słuzy również do ładowania, ładowarka ma wyjście USB, do którego podpinamy tenże kabelek. Długość jest ok, a patent z ładowarką mi nie przeszkadza osobiście, bo kabelków microUSB mam w domu parę - problemu nie ma.
Jednak jeśli ktoś często pliki przerzuca przez USB to może to być nieco uciążliwe.
Remis - Samsung ma krótki kabelek USB, w ZTE niektórym może przeszkadzać, że USB wykorzystuje się do ładowania.
4. Telefony - wykonanie, 'ficzery',bateria, ekran etc.
Zacznę od Samsunga. Wykonanie ma naprawdę przyzwoite, bardzo dobrze spasowany, nic nie lata ani nie skrzypi. Telefon jest dość solidny, ładnie wykonany. Wadą może być 'fortepianowy lakier' - plastik bardzo się palcuje, tłuści, co wygląda bardzo nieestetycznie - niestety samsung przyoszczędził na materiałach, jeśli tak robi to mógłby dawać matowe plastiki.(widziałbym tutaj klapkę ze Spicy) Wykonanie bardzo dobre, plastiki nie są miękkie zbytnio, utrzymują sztywność - jest OK.
Kwestia baterii - 1500mAh zapewnia ok. 2 dni intensywnego użytkowania, chociaz sprawdziłem i da się ją zajechać w mniej niż 24godziny - jednak prawie non stop internet/film/rozmowa przez telefon była. Ale - bateria jest bardzo przyzwoita, jeśli ktoś mało rozmawia ew. nie siedzi pare godzin na necie powinna 3 dni trzymać bez problemów.
Ekran - 3,2", marna rozdziałka 240x400 pikseli. W normalnym użytkowaniu jej nie widać, jednak nieco boli w przeglądarce gdy chcemy obejrzeć jakieś obrazy. PIkselozę widać dopiero z bardzo bliska. Co do jakości wykonania - ekran jest bardzo czuły, niemalże jak HTCki, bardzo dobrze interpretuje komendy. Nie miałem problemów z obsługą multitoucha, pisanie jest wygodne z racji czułego ekranu.
Aparat - 3,2 mpx nie powala - jednak mamy autofokus, do zdjęć notatek lub textu wystarcza, jednak tylko przy dobrym oświetlenu z zewnątrz z racji braku lampy.
Klawisze fizyczne - mamy ich 6 - 3 z przodu, włącznik oraz głośność (+ i -). Chodzą z wyraźnym klikiem, nieco zbyt twardo jak dla mnie - po czułym dotyku naciskanie fizycznego klawisza przeszkadza dość mocno.
Co do Blade'a. Wykonanie jest nieco słabsze niż w samsungu, jednak telefon jest niemalże równie dobrze spasowany. Mamy tutaj jednak 2 bardzo ważne punkty, dzięki którym ZTe góruje nad Samsungiem. Po pierwsze - matowe plastiki, bardzo fajne w dotyku, dobrze się je trzyma i co najważniejsze - nie 'syfią' się jak te z i5800. Po drugie - osłonięty aparat (osłonka jest w klapce, jak sie porysuje wymieniamy klapkę - w Samsungu nie ma takiej opcji) - niby drobiazg, jednak ważny jak dla mnie, bo porysowanym obiektywem niewiele zrobimy (samsung)
Bateria - 1250mAh, jak na smartphon jest przyzwoitym wynikiem dosyć. Bateria trzyma bez problemu 2 dni z opini posiadaczy, chociaż u mnie właśnie dobija prawie 2 dobę i pozostało 30%. Także, jest słabiej niż w samsungu nieco, chociaz 2-3 dni powinna trzymać. Więcej napisze po teście długodystansowym
Ekran - w tej cenie telefonu to jest cudo - 3,5", 480x800 px. Dotyk jest równie dobry co w Galaxy3, przy czym ZTE ma nieco bardziej żywe kolory. Pikselozy nie uswiadczymy nawet trzymając telefon koło oka. Tutaj dużo nie ma co pisać - ekran jest super, wygodny do internetu, pisania, gier.
Aparat - to samo co w samsungu, nie powala. Szkoda pisać 2 raz ten sam text - poczytajcie w części o Galaxy

Klawisze - również 6, przy czym w Blade chodzą bardziej miękko - bynajmniej te pod ekranem. Nie mam takiego lekkiego dyskomfortu z ich naciskaniem po uzywaniu dotyku - są miękkie, lekki skok mają, nie wymagają tak duzego nacisku jak Galaxy3.
Punkt dla ZTE, z racji większego ekranu, lepszej rozdziałki, niemal tak samo dobrego spasowania + dużo lepsze materiały (plastik nie jest błyszczący) niż w Samsungu.
(Dla maniaków baterii - punkt dla Samsunga, bo trzyma dłużej przy takim samym użytku)
5. O hardware słów kilka, a także kwestia szybkości telefonów.
Tutaj nie zastosuję podziału na ZTE/Samsung.
Oba telefony mają mocne procesory - 600mhz w Blade i 667 w Galaxy3. Bez problemu wystarcza to do szybkiego działania. Jednak, ZTE ma dodatkowo procesor graficzny, którego brak w samsungu - przez co na i5800 w gry nie pogramy, filmy też jakoś lepiej chodzą na ZTE (chociaż może to zależy od playera).
Samsungowi czasem zdarza się złapać laga, dluzej pomyśleć np. w oknie wiadomości SMS - w ZTE tego nie uświadczyłem. (w obu mam launchera pro zainstalowanego, nie są zaśmiecone). Blade działa nieco szybciej (bezlagowo w 100%), Galaxy3 tak jak napisałem czasem pomyśli, załaduje coś. Cięzko stwierdzić dlaczego tak jest, ale jest i raczej niewiele można z tym zrobić.
Subiektywnie znów, punkt dla ZTE z racji szybkości telefonu. Zobaczymy jak sprawa będzie wyglądać na froyo, jednak na 2.1 wygrywa Blade.
6. Dźwięk oraz gry
Dźwiękowo oba telefony nie powalają, zwłaszcza na stockowych słuchawkach. Zniwelować to można zakupem czegoś lepszego, sennheiserów np. Jednak jak to android - dźwiękowo jest po prostu przeciętnie i to bardzo mocno.
Gry:
Na Samsungu odpalą się, chociaż o grach 3d możemy zapomnieć - brak sterowników zupelnie je wyklucza. Dodatkowo bardziej wymagające 2d potrafią się zwiesić lub poklatkować.
Blade - o niebo lepiej, nie ma problemu z grami w 3d ani z ogólną płynnością gier. Angry Birds chodzi dużo lepiej niż na Samsungu - nie zwiesza się na mało skomplikowanych etapach, jedynie nieco dłużej wczytywał się na mocno rozbudowanych planszach przy wielu elementach. Samsung na takich etapach miał ostrą zadyszkę przez pierwsze 1-2 minuty zanim się ustabilizował.
Gry testowane - asphalt 5, raging thunder 2, angry bilds, slice it.
Ogólnie - punkt dla ZTE, bo Samsung skopał sprawę gier na tanich androidach.
Na Blejdzie wygodniej się gra z racji większego ekranu, lepszej rozdziałki (już pomijając fakt tego, że samsung połowy gier nie odpala albo odpala w żałosnej jakości i je klatkuje)
Słowo na zakończenie, podsumowanie testu
Cóż - Samsung jako jeden z wiodących producentów wypuścił kolejny bardzo dobry model jakim jest niewątpliwie Galaxy3. Telefon ten znajdzie wielu userów, którzy napewno nie będą zawiedzeni.
Z drugiej strony mamy model mało znanego ZTE - który według mnie przewyższa Galaxy3, jest bardzo dobrym telefonem midendowym na androidzie.
Dodatkowym atutem może być cena, ponieważ w aktualnych ofertach operatorów jest tańszy niż samsung.
Blade przewyższa samsunga w niemal każdej kwestii sprzętowej, jedynie odstaje nieco minimalnie gorszym wykonaniem (chociaz wolę wykonanie ZTE + matowy plastik, niż błyszczący w i5800)
Podsumowując już, polecam od siebie oba telefony.
Nabywcy będą zadowoleni z ich funkcji, w końcu to androidy.
A od siebie polecę ZTE Blade - mimo 'nieznanego' producenta telefon przewyższa Samsunga.
Z gwarancją problemu nie ma, gdyż realizuje ją Play Polska.
Na zakończenie dodam, że ten test jest w 101% subiektywnym testem, jeżeli ktoś się nie zgadza z danym fragmentem czekam na komentarz, byle konstruktywny.
Nie mam zamiaru kłócić się z fanboyami Galaxy3, bo oba telefony są niemalże równie dobre.
Zdjęć telefonów ani specyfikacji nie podawałem, ponieważ wszystko jest na stronie telepolis.pl - szkoda spamować.
Zapraszam do dyskusji oraz zadawania pytań.
(jeśli coś jest pilne - można pisać privy, ale bez przesady.)
Jeszcze raz: to jest zupełnie subiektywna recenzja![/center]
Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire