• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #452769  autor: bob
 13 sty 2011, 17:48
[center]Witam.
Słowem wstępu - posiadam oba telefony, już na stałe. Jako, że o ZTE mało info w sieci jest dość, to coś naszkrobię, a przy okazji zapodam test porównawczy. Zapraszam do zadawania pytań - postaram się odpowiedzieć.
Nie oczekuję komentarzy: 'tani android ssie' ; 'oba to syfy' itd. - nie każdego stać na ajfona 4, także dajcie sobie sianka,k?
Do sedna:

1. Co dostajemy w zestawie:

a) Samsung i5800 (w skrócie galaxy3, tego się będę trzymał)
-pudełko :P
-ładowarkę
-kabelek USB
-Słuchawki
-Telefon
-Baterię
-kartę 1gb
-makulatura, gwarancja itd.

b)ZTE Blade (Blade- tego się będę trzymał)
-pudełko :P
-ładowarkę
-kabelek USB
-Słuchawki
-Telefon
-Baterię
-kartę 2gb
-makulatura, gwarancja itd.

2. Pudełko oraz słuchawki, krótka opinia
Pudełko Samsunga to ich teraźniejsze standardowe, tylko że z nadrumiek Galaxy i5800.
Jest małe dosyć, chociaż wygląda solidnie.
Blade - mniejsze pudełko, wszystko zmieszczone. Dodatkowo wg mnie bardzo fajny patent z 'szufladką' nad telefonem, w której jest instrukcja, karta gwarancyjna. Fajne, ponieważ telefon nie jest bezpośrednio pod 'wieczkiem', jakby coś nam się wbiło od góry to nie zmasakruje telefonu tylko instrukcję. (Na poczcie wszystko się zdarza, a zdaję sobie sprawę z tego, że dużo osób kupuje telefon na allegro)

Słuchawki - W obu modelach jest średnio - jak przystało na słuchawki stockowe. Jednak Samsung maksymalnie przyoszczędził na słuchawach, zwłaszcza mikrofonie. Stockowe słuchawki Galaxy3 nie są zdatne do rozmów za ich pomocą, bo mikrofon jest tak mało czuły, że trzeba go trzymać ok. 5 cm od ust aby rozmówca nas słyszał.
W Blade mamy równie średniawe słuchawki - chociaż dźwiękowo lepsze niż Samsungowe, a przy tym mają świetnego mica. Bez problemu da się rozmawiać nawet, gdy mikrofon jest pod ubraniem lub pod kurtką (w galaxy3 to było niemożliwe).
Ale ogólnie - jest średnio, chociaż słuchawek ZTE, których używam do rozmów bym nie wymieniał. Do Samsunga polecam nabyć coś lepszego jeżeli mamy zamiar rozmawiać przez te słuchawki, chociażby tańsze Jabry.

Subiektywnie -punkt dla ZTE, mniejsze pudełko i lepiej zabezpieczony telefon w środku.

3. Reszta Gadżetów z pudełka - kabelki, ładowarki

Tutaj standard jeśli chodzi o Samsunga - za krótki kabelek USB, ładowarka ma długość odpowiednią. Za to USB - nie wiem kto to projektuje, ale chyba jakiś krasnoludek, bo telefon nie może być podłączony z przodu do kompa - chyba, że go położę na ziemi albo trzymam w ręce.
ZTE - kabel USB słuzy również do ładowania, ładowarka ma wyjście USB, do którego podpinamy tenże kabelek. Długość jest ok, a patent z ładowarką mi nie przeszkadza osobiście, bo kabelków microUSB mam w domu parę - problemu nie ma.
Jednak jeśli ktoś często pliki przerzuca przez USB to może to być nieco uciążliwe.

Remis - Samsung ma krótki kabelek USB, w ZTE niektórym może przeszkadzać, że USB wykorzystuje się do ładowania.

4. Telefony - wykonanie, 'ficzery',bateria, ekran etc.

Zacznę od Samsunga. Wykonanie ma naprawdę przyzwoite, bardzo dobrze spasowany, nic nie lata ani nie skrzypi. Telefon jest dość solidny, ładnie wykonany. Wadą może być 'fortepianowy lakier' - plastik bardzo się palcuje, tłuści, co wygląda bardzo nieestetycznie - niestety samsung przyoszczędził na materiałach, jeśli tak robi to mógłby dawać matowe plastiki.(widziałbym tutaj klapkę ze Spicy) Wykonanie bardzo dobre, plastiki nie są miękkie zbytnio, utrzymują sztywność - jest OK.
Kwestia baterii - 1500mAh zapewnia ok. 2 dni intensywnego użytkowania, chociaz sprawdziłem i da się ją zajechać w mniej niż 24godziny - jednak prawie non stop internet/film/rozmowa przez telefon była. Ale - bateria jest bardzo przyzwoita, jeśli ktoś mało rozmawia ew. nie siedzi pare godzin na necie powinna 3 dni trzymać bez problemów.
Ekran - 3,2", marna rozdziałka 240x400 pikseli. W normalnym użytkowaniu jej nie widać, jednak nieco boli w przeglądarce gdy chcemy obejrzeć jakieś obrazy. PIkselozę widać dopiero z bardzo bliska. Co do jakości wykonania - ekran jest bardzo czuły, niemalże jak HTCki, bardzo dobrze interpretuje komendy. Nie miałem problemów z obsługą multitoucha, pisanie jest wygodne z racji czułego ekranu.
Aparat - 3,2 mpx nie powala - jednak mamy autofokus, do zdjęć notatek lub textu wystarcza, jednak tylko przy dobrym oświetlenu z zewnątrz z racji braku lampy.
Klawisze fizyczne - mamy ich 6 - 3 z przodu, włącznik oraz głośność (+ i -). Chodzą z wyraźnym klikiem, nieco zbyt twardo jak dla mnie - po czułym dotyku naciskanie fizycznego klawisza przeszkadza dość mocno.

Co do Blade'a. Wykonanie jest nieco słabsze niż w samsungu, jednak telefon jest niemalże równie dobrze spasowany. Mamy tutaj jednak 2 bardzo ważne punkty, dzięki którym ZTe góruje nad Samsungiem. Po pierwsze - matowe plastiki, bardzo fajne w dotyku, dobrze się je trzyma i co najważniejsze - nie 'syfią' się jak te z i5800. Po drugie - osłonięty aparat (osłonka jest w klapce, jak sie porysuje wymieniamy klapkę - w Samsungu nie ma takiej opcji) - niby drobiazg, jednak ważny jak dla mnie, bo porysowanym obiektywem niewiele zrobimy (samsung)
Bateria - 1250mAh, jak na smartphon jest przyzwoitym wynikiem dosyć. Bateria trzyma bez problemu 2 dni z opini posiadaczy, chociaż u mnie właśnie dobija prawie 2 dobę i pozostało 30%. Także, jest słabiej niż w samsungu nieco, chociaz 2-3 dni powinna trzymać. Więcej napisze po teście długodystansowym
Ekran - w tej cenie telefonu to jest cudo - 3,5", 480x800 px. Dotyk jest równie dobry co w Galaxy3, przy czym ZTE ma nieco bardziej żywe kolory. Pikselozy nie uswiadczymy nawet trzymając telefon koło oka. Tutaj dużo nie ma co pisać - ekran jest super, wygodny do internetu, pisania, gier.
Aparat - to samo co w samsungu, nie powala. Szkoda pisać 2 raz ten sam text - poczytajcie w części o Galaxy :P
Klawisze - również 6, przy czym w Blade chodzą bardziej miękko - bynajmniej te pod ekranem. Nie mam takiego lekkiego dyskomfortu z ich naciskaniem po uzywaniu dotyku - są miękkie, lekki skok mają, nie wymagają tak duzego nacisku jak Galaxy3.

Punkt dla ZTE, z racji większego ekranu, lepszej rozdziałki, niemal tak samo dobrego spasowania + dużo lepsze materiały (plastik nie jest błyszczący) niż w Samsungu.
(Dla maniaków baterii - punkt dla Samsunga, bo trzyma dłużej przy takim samym użytku)

5. O hardware słów kilka, a także kwestia szybkości telefonów.

Tutaj nie zastosuję podziału na ZTE/Samsung.
Oba telefony mają mocne procesory - 600mhz w Blade i 667 w Galaxy3. Bez problemu wystarcza to do szybkiego działania. Jednak, ZTE ma dodatkowo procesor graficzny, którego brak w samsungu - przez co na i5800 w gry nie pogramy, filmy też jakoś lepiej chodzą na ZTE (chociaż może to zależy od playera).
Samsungowi czasem zdarza się złapać laga, dluzej pomyśleć np. w oknie wiadomości SMS - w ZTE tego nie uświadczyłem. (w obu mam launchera pro zainstalowanego, nie są zaśmiecone). Blade działa nieco szybciej (bezlagowo w 100%), Galaxy3 tak jak napisałem czasem pomyśli, załaduje coś. Cięzko stwierdzić dlaczego tak jest, ale jest i raczej niewiele można z tym zrobić.

Subiektywnie znów, punkt dla ZTE z racji szybkości telefonu. Zobaczymy jak sprawa będzie wyglądać na froyo, jednak na 2.1 wygrywa Blade.

6. Dźwięk oraz gry

Dźwiękowo oba telefony nie powalają, zwłaszcza na stockowych słuchawkach. Zniwelować to można zakupem czegoś lepszego, sennheiserów np. Jednak jak to android - dźwiękowo jest po prostu przeciętnie i to bardzo mocno.
Gry:
Na Samsungu odpalą się, chociaż o grach 3d możemy zapomnieć - brak sterowników zupelnie je wyklucza. Dodatkowo bardziej wymagające 2d potrafią się zwiesić lub poklatkować.
Blade - o niebo lepiej, nie ma problemu z grami w 3d ani z ogólną płynnością gier. Angry Birds chodzi dużo lepiej niż na Samsungu - nie zwiesza się na mało skomplikowanych etapach, jedynie nieco dłużej wczytywał się na mocno rozbudowanych planszach przy wielu elementach. Samsung na takich etapach miał ostrą zadyszkę przez pierwsze 1-2 minuty zanim się ustabilizował.
Gry testowane - asphalt 5, raging thunder 2, angry bilds, slice it.

Ogólnie - punkt dla ZTE, bo Samsung skopał sprawę gier na tanich androidach.
Na Blejdzie wygodniej się gra z racji większego ekranu, lepszej rozdziałki (już pomijając fakt tego, że samsung połowy gier nie odpala albo odpala w żałosnej jakości i je klatkuje)

Słowo na zakończenie, podsumowanie testu

Cóż - Samsung jako jeden z wiodących producentów wypuścił kolejny bardzo dobry model jakim jest niewątpliwie Galaxy3. Telefon ten znajdzie wielu userów, którzy napewno nie będą zawiedzeni.
Z drugiej strony mamy model mało znanego ZTE - który według mnie przewyższa Galaxy3, jest bardzo dobrym telefonem midendowym na androidzie.
Dodatkowym atutem może być cena, ponieważ w aktualnych ofertach operatorów jest tańszy niż samsung.
Blade przewyższa samsunga w niemal każdej kwestii sprzętowej, jedynie odstaje nieco minimalnie gorszym wykonaniem (chociaz wolę wykonanie ZTE + matowy plastik, niż błyszczący w i5800)
Podsumowując już, polecam od siebie oba telefony.
Nabywcy będą zadowoleni z ich funkcji, w końcu to androidy.
A od siebie polecę ZTE Blade - mimo 'nieznanego' producenta telefon przewyższa Samsunga.
Z gwarancją problemu nie ma, gdyż realizuje ją Play Polska.

Na zakończenie dodam, że ten test jest w 101% subiektywnym testem, jeżeli ktoś się nie zgadza z danym fragmentem czekam na komentarz, byle konstruktywny.
Nie mam zamiaru kłócić się z fanboyami Galaxy3, bo oba telefony są niemalże równie dobre.

Zdjęć telefonów ani specyfikacji nie podawałem, ponieważ wszystko jest na stronie telepolis.pl - szkoda spamować.

Zapraszam do dyskusji oraz zadawania pytań.
(jeśli coś jest pilne - można pisać privy, ale bez przesady.)

Jeszcze raz: to jest zupełnie subiektywna recenzja![/center]

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#452825  autor: DeLirQa
 13 sty 2011, 19:57
ZTE pozytywnie mnie zaskoczyl :) ciekawie sie zapowiada, z tego, co napisales jest lepszy w wielu wzgledach od i5800. Boje sie jedynie o awaryjnosc tego fona-czy nie bedzie sie psul i jak jest z serwisami

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#452828  autor: bob
 13 sty 2011, 20:09
DeLirQa pisze: Boje sie jedynie o awaryjnosc tego fona-czy nie bedzie sie psul i jak jest z serwisami
wersje z playa nie stwarzają problemu - oddajesz do play i oni naprawiają.
no ciekawe jak z awaryjnością - mi głównie o dotyk chodzi.

[ Dodano: 2011-01-13, 20:43 ]
dzieki za przeniesienie ;)

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;

#452837  autor: comander009
 13 sty 2011, 20:48
Niezły tekst. Napewno przekazuje bardzo potrzebne informacje. Mam nadzieje że zdecydujesz się na poważniejszy test. Jak na jeden z pierwszych testów jest dobrze chociaż wg mnie troche brakuje polotu ale ogólnie fajny test. Mam pytanie jak oba telefony grają na lepszych słuchawkach.

Nigdy nie rozmawiaj z idiotą - najpierw zniży Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
COMANDER

#452839  autor: bob
 13 sty 2011, 20:57
comander009 pisze:. Mam pytanie jak oba telefony grają na lepszych słuchawkach.
obrazowo powiem, że na creative aurvana'ch jest całkiem dobrze w obu przypadkach - różnic w dźwięku nie ma. Dla przeciętnego kowalskiego na lepszych słuchawkach grają bardzo dobrze. Jednak w porównaniu do nokii 5800 albo chociazby omnii HD na tych samych sluchawach grają słyszalnie słabiej. Cóż, taki urok androidów.

Poważniejszy test blejda zrobię za ok. tydzień - dwa po dłuższym użytku. Napiszę conieco więcej o baterii, zamulaniu ewentualnym systemu itd.
(+może z fotkami jak mi lustrzana wróci z serwisu)
Nie chciałem się zbytnio rozpisywać dzisiaj, ewentualne wątpliwości i pytania rozwieję na bieżąco w sprawie obu telefonów - a przydadzą mi się pytania do testu 'większego'
pozdro

#452860  autor: nemo2009
 13 sty 2011, 21:49
bob.Mnie interesują właściwości czysto telefoniczne obu telefonów,bo o tym nie napisałeś ani słowa.Głośność dzwonków,jakość rozmów i najważniejsze,czułość 2G i 3G.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#452862  autor: bob
 13 sty 2011, 21:54
nemo2009 pisze:.Głośność dzwonków
na codzien mam tryb cichy - ale jak dla mnie jest ok. Blade ma glosnik z boku a nie od spodu, co poprawia glosnosc gdy fon lezy na stole (tu galaxy3 nieco cierpi)
nemo2009 pisze:,jakość rozmów
rozmawiam na słuchawkach, na stockowych tragedii nie ma, chociaz są lepsze słuchawki.
Z poziomu fona - brak szumów, zasięgu nie gubi - jedynie zauwazylem, ze czujnik swiatla czasem zaskoczy z lagiem ~sekundy, przez co raz sie policzkiem rozłączyłem. (nie przysuwać fona gwałtownie do twarzy) [tu pisałem o ZTE blade, Galaxy3 w tej kwestii działa ok]
nemo2009 pisze:najważniejsze,czułość 2G i 3G.
2g - tam gdzie galaxy3 ma full zasięg, blade traci 1 kreskę. O dziwo na 3g ma równie dobry zasięg co samsung albo i lepszy. (wada umieszczenia anteny od spodu)
Więcej powiem za ok tydzień, gdy potestuję zasięg na wsi, gdzie jest ogólnie cienko.

#452898  autor: orson_dzi
 13 sty 2011, 23:31
Z 5 zdjęć się przyda.
Jakieś drzewko i ogólnie coś na zewnątrz ale drzewo jest dobrym obiektem, tekst, coś z bliskiej odległości i w słabszych warunkach.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#452899  autor: nemo2009
 13 sty 2011, 23:37
bob pisze:Więcej powiem za ok tydzień, gdy potestuję zasięg na wsi, gdzie jest ogólnie cienko.
Trzymam za słowo.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#452910  autor: DeLirQa
 14 sty 2011, 02:23
orson_dzi, popieram Cie. Ja niestety nie moge zrobic zdjec swoim s8300 a chetnie wstawilbym. A co do testowania aparatu to drzewo jest dobre, bo pokazuje lapanie detali przez fona(do tego najlepsza jest laka pelna kwiatow, ale teraz nie zrobi sie zdjecia lace :P ) Zdjecie w pomieszczeniu przy slabym, sztucznym swietle rowniez pokazuje potencjal aparatu i w takich warunkach 99,9% telefonow nie poradzi sobie dobrze z tym zadaniem. Najlepiej testowac aparat w nieco gorszych warunkach oswietleniowych, bo przy ostrym sloncu 80% telefonow zrobi dobre zdjecie

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.

#452925  autor: bob
 14 sty 2011, 10:14
orson_dzi pisze:Z 5 zdjęć się przyda.
porobi się, tylko narazie warunki na dworzu są średniawe dość mocno. (zwłaszcza bladem chce porobić foty, bo samsungiem jest pelno w sieci.)
Postaram się w tym tygodniu pobawić fotkami i wrzucić coś do środy.

#452994  autor: DeLirQa
 14 sty 2011, 16:29
To tym lepiej, ze sredniawe, bo mozna chociaz sprawdzic jak naprawde aparat sie sprawuje. Gdyby bylo ostre slonce to moge sie zalozyc, ze zdjecia prezentowalyby sie bardzo dobrze. Przy mocnym, naturalnym oswietleniu nawet moje byle samsungi j700 i x700 potrafily zrobic dosc dobre zdjecia

#453067  autor: bob
 14 sty 2011, 21:15
DeLirQa pisze:To tym lepiej, ze sredniawe,
bardziej chodziło mi o to, że co fona nie wyjmę to mam zalany obiektyw - pada.
Jutro ma być lepiej podobno, to coś porobię (infrakstruktura jakaś czy coś)
przy okazji sprawdzę czy ma coś z trybów manualnych, bo ja z auto daawno nie korzystałem :P

#453091  autor: vinc
 14 sty 2011, 21:34
bob wal najpierw w auto, a później korzystaj z ustawień manualnych (odpowiednich do warunków) - dopiero później porównuj foty. Aura?! im gorsza tym lepiej, chociaż zima nie jest kalejdoskopem odpowiednim do testów aparatu w telefonie...

Obrazek

#453099  autor: bob
 14 sty 2011, 21:48
vinc, tak tak, wlasnie taki mam zamiar. JUtro coś pocykam jak wyjdę z uczelni szybciej niż o 16, bo w ciemności cięzko jakimkolwiek fonem zrobić zdjęcia na zewnątrz :P
próbki, zdjęcia przy żarówce w pokoju - cudów nie ma..
Obrazek

Obrazek

Obrazek

zaleta zdjęć - zajmują malutko miejsca, ~300kb/fota. (mój kompakt soniacza robił zdjęcia po 3-5mb czasami - co przy karcie 2 gb było masakrujące)

[ Dodano: 2011-01-14, 22:05 ]
dopisze ficzer - czasami w blejdzie sama od siebie sie wlacza wibracja, narazie próbuję dojść od czego (przy korzystaniu z menu np, czasem przy cofaniu itd - ogólnie podczas uzytku)

#453112  autor: vinc
 14 sty 2011, 22:08
bob pisze:w ciemności cięzko jakimkolwiek fonem zrobić zdjęcia na zewnątrz
Obnażaj rzeczywistość i też takie foty pokaż :)

Obrazek

#453120  autor: bob
 14 sty 2011, 22:50
tu nawet nie chodzi o rzeczywistość, tylko o to, że jak wychodze z uczelni to latarką świece zanim trafie do auta - bo ciemno. :P

[ Dodano: 2011-01-14, 22:50 ]
aha - na poprzedniej stronie 3 foty przy sztucznym oświetleniu.

#453121  autor: vinc
 14 sty 2011, 22:58
bob pisze:bo ciemno
no to pokaż jak to w takim środowisku wygląda...

Obrazek

#453128  autor: bob
 14 sty 2011, 23:20
vinc pisze:
bob pisze:bo ciemno
no to pokaż jak to w takim środowisku wygląda...
aż poszedłem na dwór. :
Obrazek

blade nie ma flasha, więc nie oczekujmy, że zrobi fotę w zupełnej ciemności.

[ Dodano: 2011-01-17, 14:51 ]
hm, przemyslenia dnia dzisiejszego:
1. widocznosc w sloncu jest taka sobie, chociaz lepsza niz na amoledach w samsungach. (w ZTE sporo daje folia antiglare, bo bez folii jest naprawde srednio, z taka folia juz mozna w miare bez problemu sie bawic)
2. przy bardziej wymagających grach 3d telefon moze się grzać gdy go w czsie gry podepniemy do ładowarki - zarówno proc jak i końcówki ładowania są u góry fona. (czyli jak gramy to nie ladowac - co jest chyba logiczne)
3. Co do zasięgu, to dość dobrze trzyma w miejscach gdzie jest ogólnie słabo (parkingi podziemne, winda, na wsi gdzie jest 1 z doopy przekaznik) - tam gdzie samsung ma 1-2 kreski ZTE trzyma ten sam poziom - z obu mozna dzwonic, pisac esy, polaczen nie zrywa przy 1 kresce (a o dziwo nawet jak zadnej kreski na ZTE nie mamy tez mozna dzwonic i nie zrywa - lipny wskaznik chyba jest w romie z playa)

[ Dodano: 2011-01-17, 14:54 ]
4. czasem telefon ma tendencje do długiego pobierania adresu z sieci wifi - jednak to moze byc wina sieci w CH (lub jakiejs z okolicy :P)

[ Dodano: 2011-01-17, 23:17 ]
5. bateria przy grach 2d potrafi potrzymac nawet 6-8 godzin ciaglego grania (wczoraj do 6 nad ranem sie zagrywalem w jakiegos defence'a w oczekiwaniu na rozladowanie baterii od 60% do zera.. GRałem od 1.30 .. :P)

[ Dodano: 2011-02-14, 07:31 ]
Cóż, jako ze prowadze ten temat powiedzmy od początku mojej historii z Bladym, to napiszę o awarii.
Dzisiaj rano jak zwykle liczyłem na budzik bladego - jednak się okazało ze nie działa.
Po wzięciu fona do ręki okazało się, ze Blady także nie działa -.-
Cóż, ekspertem nie jestem, ale wygląda to jakby płyta główna się spaliła - fon był dość ciepły, podłączony do kontaktu. Dzisiaj idę go zostawić w play z żądaniem wymiany.
Napisze napewno jak sie sytuacja rozwinie ;)

[ Dodano: 2011-02-17, 13:37 ]
Info z playa - fon się 'zjarał'. Error ładowarki albo plyty glownej fona, nie wiadomo. Dostałem decyzje o wymianie na nowy z racji tego, ze naprawa bylaby drozsza niz wymiana.

Cóż, teraz zastanawiam się czy mimo wszystkich zalet bladego go nie sprzedać, póki korzystnie stoi cenowo i nie nabyć czegos tanszego. Fakt faktem, ze blade nadal jest topowym androidem <600 zł, jednak ja wszystkich funkcji nie wykorzystuję. No i znowu jestem bez fona ;)

W najblizszym czasie potestuje X8 i wrzuce cos porządnego na forum.