• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #451795  autor: Zbig
 09 sty 2011, 00:06
Cześć

Posiadane przeze mnie radio samochodowe z wbudowanym zestawem głośnomówiącym Bluetooth ma tę wadę, że nie potrafi prawidłowo dopasować numeru osoby dzwoniącej do wpisu w swojej książce telefonicznej w sytuacji, kiedy numer w książce jest zapisany w formacie międzynarodowym (zaczyna się od +48) a sieć (plus) wysyła go w formacie "krajowym" (9 cyfr).

Mam w związku z tym pytanie, które z polskich sieci wyświetlają numer osoby dzwoniącej w pełnym formacie - z numerem poprzedzonym znakiem + i kodem kraju. A może zależy to od SIMa i w nowszych od plusa jest już inaczej? A może można to skonfigurować jakimś kodem sieciowym?

Uprzedzając pytania, czy nie mogę sobie tych numerów po prostu powpisywać w radiu tak, żeby były zgodne z formatem prezentacji w plusie: procedura ściągania książki z telefonu jest zautomatyzowana a późniejsza ręczna korekta wszystkich numerów jest wyjątkowo uciążliwa. Nie chcę też zmieniać formatu numerów w telefonie - zdarza mi się wyjechać czasem za granicę i chcę je mieć w prawidłowym, pełnym formacie. Chwilowo poradziłem sobie wyjątkowo karkołomnym i pokrętnym sposobem, ale numerów w telefonie przybywa i nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę.

Firmware radioodtwarzacza niestety jest niemodyfikowalny...

Z góry dzięki za wypowiedzi

Pozdrawiam
Zbig

#451798  autor: ppp1ppp
 09 sty 2011, 00:16
PLAY wyświetla w pełnym formacie +48AAABBBCCC.
Zapisz kontakty w formacie 9 cyfrowym

#451799  autor: Zbig
 09 sty 2011, 00:21
Dzięki za informację - wezmę pod uwagę przy ewentualnej zmianie sieci.

Tak jak pisałem - formatu numerów w telefonie nie będę zmieniał. Zapisuję je z +48 "od zawsze". Czasem wyjeżdżam a wtedy próba dodzwonienia się pod numer z książki bez kodu kraju jest mocno uciążliwa.

#451804  autor: zoltan666
 09 sty 2011, 00:43
Era - +48AAABBBCCC
Orange - AAABBBCCC
Play - +48AAABBBCCC
Play na roamingu Plusa - AAABBBCCC

więc juz chyba wszystko wiadomo.

#451851  autor: Zbig
 09 sty 2011, 10:35
Dzięki.

#451876  autor: piotros.org
 09 sty 2011, 12:30
zoltan666 pisze:Era - +48AAABBBCCC
Orange - AAABBBCCC
Play - +48AAABBBCCC
Play na roamingu Plusa - AAABBBCCC
Plus - AAABBBCCC

piotros

#451895  autor: zoltan666
 09 sty 2011, 13:48
Jak jest w Plusie to kolega Zbig dobrze wie, bo napisał to na samym początku, dlatego ja Plusa juz nie brałem pod uwagę.

#451910  autor: ezaq
 09 sty 2011, 15:54
Ja w mBanku ostatnio widziałem u siebie odebrane numery zaczynające się od 0048. Choć zwykle mam po prostu sam numer telefonu (9 cyfr).

#452428  autor: mariusz9a
 11 sty 2011, 23:27
Mi w Plusie wyświetla numer w formacie +48..... jeśli ktoś dzwoni z DCS lub w formacie bez+48 jak połączenie zainicjowano w GSM. W sieci 3G prezentacja jest z +48. Także nie rozumiem co Wy w ogóle wypisujecie :roll: +48 mam zarówno w SMS przychodzących jak i w połączeniach przychodzących zainicjowanych w DCS lub 3G (dotyczy połączeń Plus -> Plus, z innych sieci zawsze mam +48). Widać to w BB lub jak nie mam kogoś w książce - w przypadku innego telefonu.

#452467  autor: Zbig
 12 sty 2011, 10:44
mariusz9a pisze:Mi w Plusie wyświetla numer w formacie +48..... jeśli ktoś dzwoni z DCS lub w formacie bez+48 jak połączenie zainicjowano w GSM. W sieci 3G prezentacja jest z +48. Także nie rozumiem co Wy w ogóle wypisujecie :roll: +48 mam zarówno w SMS przychodzących jak i w połączeniach przychodzących zainicjowanych w DCS lub 3G (dotyczy połączeń Plus -> Plus, z innych sieci zawsze mam +48). Widać to w BB lub jak nie mam kogoś w książce - w przypadku innego telefonu.
SMS to inna bajka - tu też mam +48. Nie bardzo rozumiem Twoje rozróżnienie na GSM i DCS. Wszystkie połączenia przychodzące wyświetlają mi się bez kodu kraju. Telefon to HTC Desire Z więc obsługuje on 3G ale nie jestem czy do połączeń głosowych czy może tylko do transmisji danych. Sprawdzę jeszcze może na starym Sony Ericssonie z 3G.

#452474  autor: mariusz9a
 12 sty 2011, 11:38
Zbig pisze:Nie bardzo rozumiem Twoje rozróżnienie na GSM i DCS.
ktoś do mnie dzwoni z DCS 1800 -> telefon wyświetla +48. Ktoś do mnie dzwoni z GSM 900 -> telefon nie wyświetla +48. Ktoś do mnie dzwoni z 3G -> telefon wyświetla +48. Ktoś do mnie dzwoni z innej sieci niż Plus lub MVNO na Plusie -> telefon zawsze wyświetla +48, niezależnie od tego z jakiej technologii ktoś wykonuje połączenie.
Tak to wygląda u mnie. Dlatego w rejestrze połączeń odebranych mam wyszczególnione po dwa razy ten sam kontakt - telefon utworzył dwie gruby, osobną dla połączeń przychodzących gdy format numeru przychodzi z +48 oraz druga grupę bez tego +48, ale obie grupy są nazwane tak samo jak wpis w książce telefonicznej.

#452479  autor: Zbig
 12 sty 2011, 12:13
Ok, dzięki za dokładny opis. To jakaś porażka... Ja (odkąd zacząłem zwracać na to uwagę) nie odebrałem jeszcze żadnego połączenia, które wyświetliłoby się z +48 na początku. Telefony odbieram głównie spoza Plusa, więc nawet jakby działało tak jak u Ciebie, to już byłby jakiś postęp. Ciekawe w takim razie od czego to może zależeć. Fajnie by było jakby pomogła wymiana SIM (mam dość starą) ale jakoś mi się nie wydaje. A może to po prostu zależy od regionu (przynależności do danego BTSC czy czego tam) i gdzie jak im się ustawiło tak zostało (jestem z Trójmiasta)... Co za bajzel.
Może sprawdzę jeszcze u brata na karcie mBank Mobile (czyli plus).

#452482  autor: mariusz9a
 12 sty 2011, 12:52
Zbig pisze:A może to po prostu zależy od regionu (przynależności do danego BTSC czy czego tam) i gdzie jak im się ustawiło tak zostało (jestem z Trójmiasta)...
Pewnie od ustawień w centrali. Ale jeśli mam być szczery to zaryzykuje stwierdzenie że podobny bajzel jest u każdego operatora, może poza Play który buduje się od niedawna i konfiguracja może być jednolita.

#452914  autor: muddy
 14 sty 2011, 08:21
Nie wydaje mi się. Kiedyś, jak miałem Erę, ZAWSZE było +48. Po przejściu do Centertela ZAWSZE mam prezentację "krajową" (bez +48). To raczej Twoja sytuacja jest nietypowa...

MM

#453013  autor: kosaz
 14 sty 2011, 18:07
ale czemu piszesz ze poza krajem nie mozesz wykonac polaczenia bez "+48"??
cos krecisz ...
ja bedac na roamingu w gb lv ru by cz i kilku innych krajach normalnie mam wpisane w tel nry bez "+48" i wszystko ok korzystam z + z karty wydanej w 2004 roku i ani razu nie zmienianej

#453027  autor: muddy
 14 sty 2011, 19:03
kosaz: zapewne masz numer na kartę, a nie abonamentowy.

MM

#453170  autor: kosaz
 15 sty 2011, 11:40
muddy pisze:kosaz: zapewne masz numer na kartę, a nie abonamentowy.
mylisz sie mam abo od poczatku tego numeru w + czyli od 2004 <karta przod wytarty juz od wielu wymian roznych aparatow telefonicznych> i zawsze jak dzwonie w roamingu nigdy nie wybieram "+48" lub "00" dla polaczen do pl natomiast jak dzwonie w roamingu nr z +<moj numer> anglia , nr +<moj numer> lv, nr +<moj numer> ru to wtedy wybieram 00 lub +... <..> kod danego kraju i numer docelowy