• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #452216  autor: czarekcw
 10 sty 2011, 22:59
Zachęcony postami o tym, iż E72 jest zdecydowanie lepsza od E52 postanowiłem kupić E72 z myślą że telefon będzie naprawdę dobry. Ale wg mnie chyba nie jest. O to problemy:
- czy to normalne że na pulpicie godzina wyświetla się tylko na pasku między prawym a lewym klawiszem dostępu? W E52 miałem duży zegar na górze wyświetlacza.

-tekst m.in. "Personalizacja" na górze ekranu nie jest w pełni czytelny tzn 2 ostatnie literki są jaśniejsze jakby chciały zniknąć. W E52 tego nie ma.

-tylna klapka obudowy trochę się rusza (jest na niej gąbka od strony baterii). W E52 klapka się nie rusza.

-no i prześwitujące diody pod "Domkiem" czyli pod klawiszem Menu, myślałem że to w E52 tylko tak jest.

Dziś dostałem ten telefon i na razie tyle spostrzegłem błędów. Czy wgranie od nowa Symbiana (mam simlock Orange) coś pomoże z tymi 2 usterkami? Czy ruszająca się delikatnie klapka i te diody to przypadłość tego modelu?

Jak to powiedział Wojewódzki- "Du*y mi nie urwało" z tym telefonem, ma fajne funkcje ale wykonanie za te pieniądze stoi na niskim poziomie.

#452225  autor: thonka
 10 sty 2011, 23:57
standardowo godzina powinna zostac wyswietlona tak:
http://www.digitaltechnews.com/.a/6a00d ... 970c-400wi

przyklad tekstu "personalizacja" to normalne, po chwili powinien sie zrobic taki jak reszta napisu. na e71 tez tak jest i najwyrazniej dotyczy to tylko tego jednego wpisu - czepianie sie. jak sie przyjrzysz dokladnie to przy wybraniu wiekszosci opcji z ustawien, koncowka jest najpierw jasniejsza, a w sekunde dopiero taka jak reszta napisu.

ruszanie sie klapki to niestety kwestia spasowania. mialem w reku kilka e71 jak i e72 i w zadnej nie zdarzylo sie, by tyl latal, nie oznacza to jednak, ze takich modeli nie ma. mi kiedys po upadku troche klapka nie dochodzila do reszty obudowy, ale wystarczylo odgiac lekko jeden z "zawiasow" i wszystko wrocilo do normy.

diody to norma w wiekszosci telefonow, ze czasem przeswituja.

powiedzialbym, ze straszny esteta z Ciebie.
jezeli dla Ciebie to jest wykonanie na niskim poziomie, to nie wiem czego sie spodziewales po telefonie z klawiatura qwerty i przede wszystkim do czego porownywales, bo jezeli do e52 to az dziw bierze, ze byla dla Ciebie lepsza...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#452317  autor: dario321
 11 sty 2011, 16:57
widocznie trafil na takie egzemplarze.
wgranie softa nic nie zmieni ;-)

#452319  autor: thonka
 11 sty 2011, 17:09
akurat z ta "personalizacja" to zwykle niedopatrzenie.
rozjasnienie na koncowce mialo sluzyc pewnej rzeczy. zeby to zobrazowac wejdz w wiadomosci i otworz skrzynke odbiorcza.
bedzie tam napis sk. odbiorcza z rozjasniona koncowka i szeroko rozwiniete zakladki z ikonami. po chwili napis robi sie normalny, a zakladki zwijaja sie tak, ze nie widac ikon.

po prostu rozjasnienie mialo sluzyc temu, by stworzyc efekt nalozenia sie zakladek na tekst.
gdy tekst jest dluzszy zakladki sie zwijaja, a sam tekst wyswietla sie normalnie.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#452386  autor: czarekcw
 11 sty 2011, 20:36
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Daje tu porównanie jak wygląda E52 a jak E72 i nic nie zmienia faktu w E72 że to jest tryb offline, z kartą sim również ta godzina tak się pojawia. To oddanie telefonu do serwisu nic nie zmieni?

#452402  autor: thonka
 11 sty 2011, 21:44
ja nic nadzwyczajnego z przeswitywaniem diod nie widze, moze po prostu jestem przyzwyczajony do takiego stanu rzeczy.
w tej e52 na sile tez mozna powiedziec, ze widac przeswity (okolica sluchawek i softkey'ow) i to akurat jeszcze wieksze niz w e72.

co do godziny to najwidoczniej bez aktywnego trybu gotowosci sie nie obejdzie. przejrzalem test na gsmarena i tam, bez tej opcji godzina wyswietla sie wlasnie w okolicach prawego softkey'a z praktycznie pustym calym ekranem.

#452403  autor: czarekcw
 11 sty 2011, 21:45
Wkładałem,zmieniałem na każdy jeden tryb gotowości i zmieniałem rodzaj zegara z analogowego na cyfrowy i dalej tak to wygląda.

#452420  autor: thonka
 11 sty 2011, 22:49
czarekcw, skoro tak piszesz to mozesz sprobowac zaktualizowac/przeinstalowac system.

ovi suite ma taka opcje.

serwis to ostatecznosc.

#452426  autor: czarekcw
 11 sty 2011, 23:15
thonka, najlepsze jest to że Nokia PC Suite nie występuje na E72 na stronie Nokii, dziwne ale tak jest jak mam wybierać pod jaki model ma mi ściągnąć ten program... Cyrki na kółkach.

#452440  autor: thonka
 12 sty 2011, 00:22
:shock: :shock:

czarekcw, bo nie ma od dluzszego czasu czegos takiego jak nokia pc suite... jest ovi suite (nazwe wymienilem przeciez wyzej) i gwarantuje Ci, ze jest on na stronie nokii.

http://www.nokia.pl/pomoc/oprogramowani ... -ovi-suite
pierwszy link, ktory wyskakuje po wpisaniu ovi suite w google...

i generalnie radze Ci sie trzymac dzialu pomoc na ich stronie. bedziesz mial tam opisane jak i co robic, zeby aktualizacja przebiegla pomyslnie.

tak wiec zaden cyrk - troche cierpliwosci i samozaparcia...

#452461  autor: czarekcw
 12 sty 2011, 08:00
Ok zrobiłem aktualizację firmware ale dalej jest ten sam błąd... Dziś oddam do serwisu bo nie mam zdolności aby coś z tym zrobić.

A jeszcze jedno- zainstalowałem nawigację ovi i mapę Polski (moja wcześniejsza wersja była płatna) i porównując do E52 w E72 nie mam wskaźnika po prawej stronie na dole z zasięgiem satelit- to jest normalne?

#452525  autor: thonka
 12 sty 2011, 16:17
czarekcw, jezeli masz ovi mapy w wersji 3 to zasieg powinien byc zaraz nad napisem "menu", a powyzej niego licznik pobranych danych.

#452601  autor: czarekcw
 12 sty 2011, 21:16
Obrazek
Obrazek

Tak to wygląda E72 vs E52, jak widać nie ma w E72 tego wskaźnika.

Wersja Ovi na E72: v3.04 10wk32 b03
Wersja Ovi na E52: v3.03 10wk13 b01
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, 21:32 przez czarekcw, łącznie zmieniany 1 raz.

#452602  autor: Kaczy
 12 sty 2011, 21:22
A jaką masz wersję nawigacji? Jakieś kilka m-cy temu zniknął wskaźnik sygnału z nawigacji.

...::: Made for loneliness :::...

#452603  autor: thonka
 12 sty 2011, 21:24
hmm... gdybym mial taka przypadlosc to skopiowalbym tylko kontakty, kalendarz, notatki itp. na komputer, zrobil twardy reset telefonu i sprobowal wtedy cokolwiek robic.

teoretycznie e72 i e52 to sprzetowo takie same telefony i powinny sie zachwywac tak samo.
chyba, ze brand orange cos namieszal...

jezeli jednak jest tak jak pisze Kaczy (ja mam v. 3.03 bo nowszej dla e71 nie ma i chyba nie bedzie) wskaznik jest. byc moze w v. 3.04 go juz nie ma.

update: poczytalem i jest rzeczywiscie tak, ze w wersji 3.04 wskaznik ten usunieto by poprawic czytelnosc map i jako takiego raczej juz go nie bedzie, bo ponoc w wersji 3.06 tez go nie ma.

niby wcisniecie 5 albo 6 cos dawalo, ale szczerze w to watpie.
zamiast tego ponoc jest komunikat o slabym sygnale - z racji tego, ze nie mam mozliwosci sprawdzenia tego, nie pomoge.

#452635  autor: czarekcw
 12 sty 2011, 23:00
Wersja Ovi na E72: v3.04 10wk32 b03
Wersja Ovi na E52: v3.03 10wk13 b01
Wcześniejszy post edytowałem o 21.32 :)

Skróty klawiszowe są od czego innego, nie pojawia się ten słupek z zasięgiem satelit, ale coś też już doszło do mnie że te nowe wersje Ovi nie mają tego zasięgu.

Co do wyświetlania zegarka, ma teraz tak:
Obrazek
Obrazek

Dziwne to że są dwa rodzaje zegara na pulpicie no ale na razie tak to będzie bo na innych trybach gotowości zegara dużego nie ma.

Zresztą dziś byłem w salonie Orange i mi nie przyjęli telefonu. Powód? Gdyż nie zabierają telefonów do serwisu jeśli zostały zakupione gdzie indziej niż ich salon. To jest dla mnie niedorzeczne. Gwarancja jest, dowód zakupu również jak i naklejka z imei a ci nie chcą przyjąć. Dobrze że serwis Nokii mam 70km od domu a tam jeżdżę co 2 tygodnie to wtedy im oddam.

#452693  autor: kuwejt
 13 sty 2011, 11:09
Czy tak jak pisałe wcześniej? Chodziło o tryb gotowości?
Właśnie sprawdziłem i u mnie jest tak samo. Tzn w aktywnym trybie gotowości są 2 zegarki ten duży i mały na dole. Natomiast jeśli tryb gotowości ustawie na podstawowy to jest tylko jeden zegrek na dole - ten mały. (Mój telefon jest z salonu Nokii bez żadnego brandingu itp)
W związku z powyższym wydaje mi się, że nie jest to wada i obawiam się że udanie się tylko z problemem zegarka do serwisu może okazać się syzyfową wycieczką :cry:
Mi akuratnie to wogóle nie przeszkadza poniewaz na codzień używam trybu aktywnego
:smt006

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB

#452715  autor: czarekcw
 13 sty 2011, 14:39
kuwejt pisze:Czy tak jak pisałe wcześniej? Chodziło o tryb gotowości?
Tak chodzi o tryb gotowości.

No nic,czyli wychodzi na to że to ma takie wykonanie, teraz czekam na folie do telefonu i jak dojdzie to zacznę go użytkować.

A czy u was jest tak że wejście do słuchawek słabo trzyma ten bolczyk w słuchawkach?