• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 29 z 217
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 217

#451020  autor: bebe
 04 sty 2011, 23:51
jowita pisze:Życzę Ci dobrej zabawy z Samsungiem Wave, to ponoc dobra maszyna, tylko ja mam na razie uprzedzenie do Samsungów...
Dzięki za życzenia :-) Ja Tobie życzę trafnego wyboru telefonu, w końcu można powiedzieć że to związek na kolejne dwa lata :smt007 hehe

Powiem Ci, że też byłem uprzedzony do Szajsunga. Miałem kiedyś e250 i przebluźniłem ten telefon, ale w świetle zmian jakie zaszły w ostatnich latach i ogromnej poprawie jakości Samsunga (znajomi mają i nie mają z nimi problemów) to postanowiłem się z nim pogodzić.

----
dobra dobra koniec tego dobrego ;> - tho
Ostatnio zmieniony 05 sty 2011, 08:54 przez bebe, łącznie zmieniany 1 raz.

#451022  autor: lalunia2208
 04 sty 2011, 23:56
st.konsultant pisze:Nie zdziw się jeżeli kurier odmówi wydania przesyłki innej osobie niż właściciel. W praktyce różnie to bywa. Tak samo z tym, że będzie dzwonił. Numer kontaktowy na pewno będzie miał, ale czy się wcześniej umówi to już jego dobra wola czy interes.
No to moge mieć tylko nadziję, ze komórka przyjedzie we wtorek, bo wtedy tyko mama będzie w domu... Szkoda , ze 8 lat temu nie mogłam zapisać na siebie teleofnu, bo teraz wiecznie problemu..
Ostatnio zmieniony 05 sty 2011, 08:44 przez lalunia2208, łącznie zmieniany 1 raz.

#451023  autor: Marens
 05 sty 2011, 00:11
lalunia2208 pisze: Szkoda , ze 8 lat temu nie mogłam zapisać na siebie teleofnu, bo teraz wiecznie problemu..
Przecież telefon możesz na siebie przepisać.
Jest to tzw. cesja.

#451038  autor: thonka
 05 sty 2011, 08:43
Bl@dy pisze:mimo nawijania z mojej strony że drogo i że u konkurencji lepiej :roll: . Więc nie wiem jak ludziom aż tak zjeżdżają na abonamencie. :E
poczytaj ten temat (tak z 10 ostatnich stron oraz pierwsza). wszystko jest napisane co i jak zrobic, zeby dostac taka znizke. jak sie jest stanowczym to dopnie sie swego. co do salonow to nie dziw sie, ze nie chcieli dac znizki - generalnie w salonach zadnej znizki dostac nie mozna. tam funkcjonuje zazwyczaj maksyma "ja tu tylko sprzedaje".

jeszcze raz pisze - nie oplaca sie pakowac w umowe 3 letnia. tak ogolnie w ogole sie nie oplaca wybierac telefonicznej okazji, bo nie ma tam minut do play, a placenie za kazda minute dodatkowo 60gr to zadna przyjemnosc.
nie bedziesz dzwonic do znajomych, bo maja telefon w play?
no moze Ty jeszcze sie powstrzymasz, ale z pewnoscia twojej mamie nie bedzie w glowie czy ktos jest w play czy tez nie. po prostu zadzwoni, a rachunek dodatkowo urosnie.
znam 2 takich co przez brak minut do play nabijaja sobie po min. 5-10zl dodatkowo do abonamentu, bo nie pomysleli przed przedluzeniem. tez poszli do salonu gdzie wcisnieto im telefoniczna okazje jako opcje z tanszym telefonem, choc sam mowilem im co i za ile moga wynegocjowac telefonicznie w standardowym przedluzeniu. chcieli byc madrzejsi i teraz placa dodatkowo.

a pamietaj, ze taka umowa jest na 2 nastepne lata. jaka masz gwarancje, ze znajomi nie zmienia w tym czasie sieci na play? ktos przejdzie - to bardziej niz pewne.

zwroc uwage tez na wymiennosc minut 1:1 z smsami. w NE byla wymiennosc 1:3 (miales 70 minut wymienne na 210 smsow, w telefonicznej okazji mialbys 100 minut wymienne na 100 smsow/mmsow, spora roznica), jak piszesz duzo smsow to minuty beda schodzic w nowych abonamentach szybciej niz w dotychczasowej NE.

jezeli mimo wszystko minut bedzie za duzo to coz moge poradzic... albo wybierzesz tanszy telefon i dostosujecie liczbe minut do rzeczywistych potrzeb, albo zmienisz sieci, gdzie liczba minut tez bedzie za duza, ale moze przynajmniej telefon tanszy.

otasz, aktywujac dodatkowe numery w sieci rodzinnej placisz po 10zl za kazdy dodatkowy numer. po okresie promocyjnym 2 os. siec rodzinna kosztuje 15zl i kazdy dodatkowy numer 10zl (pisze w starych cenach, przez ten VAT wiele bezsensownych koncowek powstalo). oplaca Ci sie w R40 trzymac potem 4 osoby w sieci rodzinnej?

przy 4 os. sieci rodzinnej w R40 zaplacisz przez pierwszy rok 240zl dodatkowo, a przez drugi rok 420zl dodatkowo.

kalkulujac R40 40,33zl x 24 miesiace + 242zl (pierwszy rok sieci rodzinnej na 4 os.) + 423,48zl (drugi rok sieci 4 os.) daje lacznie 1633,40zl przez 24 miesiace co daje srednia miesieczna na poziomie 68,10zl

przy R60 zaplacisz za 4 os. siec rodzinna przez cala umowe 240zl dodatkowo.
biorac pod uwage, ze roznica w abonamentach to 20zl to z tytulu abonamentu doplacilbys 480zl.

kalkulujac R60 60,49zl x 24 miesiace + 242zl za 4 os. siec rodzinna przez cala umowe daje lacznie 1693,76zl co daje srednia miesieczna 70,57zl.

obie kalkulacje uwzgledniaja znizki z SUK.

ja widzisz robi to jakies 60zl roznicy w oplatach przez cale 24 miesiace. srednio wiec przez cala umowe doplacilbys do interesu jakies 2,5zl miedzy R40 a R60.
wybierajac R60 dodatkowo masz wiecej minut o 120 i troche tanszy telefon.
o ile rzeczywiscie zamierzasz trzymac 4 os. siec rodzinna przez 24 miesiace, to chyba warto doplacic te 2,5zl miesiecznie chocby z racji tanszego telefonu. co prawda X8 jest wtedy za 1zl, ale moze wybralbys wtedy calkowicie inny telefon.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#451041  autor: otasz
 05 sty 2011, 09:44
thonka, dzięki, bardzo mi pomogłeś, czyli reasumując abonament R60 mogę mieć za 60 zł z groszami (lub jak niektórzy piszą za 57 zł) do tego zamieniam darmową opcje sieci rodzinnej 3-osobowej na opcje 4-osobową z dopłatą 10 zł z groszami i miesięcznie płacę 70 (67) zł przez cały okres umowy?

#451044  autor: thonka
 05 sty 2011, 09:52
otasz, tfu fakt zapomnialem, ze cena z SUK to 57,47zl ;)

kalkulacja wygladalaby wtedy tak: 57,47zl x 24 miesiace + 242zl za siec rodzinna 4 os., srednio miesiecznie 67,55zl lub cos kolo tego :)

nieznacznie taniej niz R40 z siecia 4 os. ale z wiekszymi korzysciami.

po prostu aktywujesz darmowa siec rodzinna 3 os. w ciagu 60 dni i potem mozesz ja sobie podwyzszyc na 4 os. i powinienes miec na fakturze tylko doplate tych 10zl z groszami za dodatkowa osobe w sieci rodzinnej.
nie przestrasz sie tylko po przedluzeniu gdy bedziesz sobie aktywowac siec rodzinna w iBOA. jak zobaczysz cene za 3 lub 4 os. siec rodzinna to pamietaj: tam nie ma uwzglednionych znizek :)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#451066  autor: Bl@dy
 05 sty 2011, 11:52
Przestudiowałem cały temat . Z wypowiedzi zamieszczonych w tym wątku wynika że negocjacja ceny abonamentu jest możliwa tylko telefonicznie poprzez BOA i rozmowę z kimś z tzw SUK i co za tym idzie późniejsze zamówienie przez internet i dostawa kurierem? Chodzi mi o to czy jest możliwość wynegocjowania tych warunków telefonicznie i zrealizowania ich w salonie Ery na miejscu? Bo chciałbym to załatwić sprawnie w 1 dzień od ręki aniżeli kombinować z kurierem. No i jeżeli umowa jest na Mamę to czy mogę ja załatwić przedłużenie i negocjować cenę abonamentó w SUK czy musi być właściciel abonamentów ?
Ostatnio zmieniony 05 sty 2011, 13:57 przez Bl@dy, łącznie zmieniany 1 raz.

#451074  autor: osti27
 05 sty 2011, 12:14
Witam umowa z era kończy mi się 26 maja na 2 telefony, jeszcze nie mam przygotowanej oferty z telefonem.Ale jak patrze na to co era przygotowała to stwierdzam ze ogólnie jest lipa. Mam uzbieranych 6000 punktów era premia, ale jak wybiorę sobie tel chociaż zbliżony do iphone-a (nie mówię już o 4) to kosztują po 1000zl. Dobra obniża mi abonament ale za tel nadal będę musiał zapłacić ok 1000 zl. Abonament za 100zl mi nie potrzebny bo i tak nie wykorzystam minut. Moje pytanie czy można wybrać większy abonament a potem podczas trwania umowy zmniejszyć go? Jeżeli nie to niestety era pożegna 2 abonentów a nawet 3.U konkurencji telefony są znacznie tańsze i większy wybór.Pozdrawiam.

#451078  autor: jowita
 05 sty 2011, 12:38
osti27 pisze:Witam umowa z era kończy mi się 26 maja na 2 telefony, jeszcze nie mam przygotowanej oferty z telefonem.Ale jak patrze na to co era przygotowała to stwierdzam ze ogólnie jest lipa. Mam uzbieranych 6000 punktów era premia, ale jak wybiorę sobie tel chociaż zbliżony do iphone-a (nie mówię już o 4) to kosztują po 1000zl. Dobra obniża mi abonament ale za tel nadal będę musiał zapłacić ok 1000 zl. Abonament za 100zl mi nie potrzebny bo i tak nie wykorzystam minut. Moje pytanie czy można wybrać większy abonament a potem podczas trwania umowy zmniejszyć go? Jeżeli nie to niestety era pożegna 2 abonentów a nawet 3.U konkurencji telefony są znacznie tańsze i większy wybór.Pozdrawiam.
Bo chcą, zebyś wybrał taryfy multimedialne;) Skadinąd, czym jest Apple bez internetu?.. Tam w 110 masz iphona 3 gs 9 GB za 499, jak poczekasz aż uzbiera się 7000 p to masz ze zniżką za 250. Chyba że miałeś na myśli coś droższego, albo.. ze tego telefonu nie ma. Są takie telefony widma, poajwiają się i znikają;)

#451079  autor: otasz
 05 sty 2011, 12:40
thonka, a jeszcze ostatnie pytanie te 325 minut będę mógł wykorzystać na internet (1min=1MB , 100kB=6s)? Bo przeważnie i tak dzwonie do tych numerów, które będę miał w sieci rodzinnej, więc nie chciałbym już dobierać żadnej paczki internetowej tylko wykorzystywać te minuty.

#451081  autor: marcopolo
 05 sty 2011, 12:45
Jednak dostałem zniżkę.
Mam pytanie czy ja dobrze widzę ,że samsung wawe s8500 spadł z ceny?W przysłanym załączniku kosztuje już 199zł w taryfie rodzina 60.Parę dni temu było 499zł

edit -w taryfie rodzina 80 kosztuje 199 moje przeoczenie

#451084  autor: osti27
 05 sty 2011, 12:55
jowita pisze:Bo chcą, zebyś wybrał taryfy multimedialne;) Skadinąd, czym jest Apple bez internetu?.. Tam w 110 masz iphona 3 gs 9 GB za 499, jak poczekasz aż uzbiera się 7000 p to masz ze zniżką za 250. Chyba że miałeś na myśli coś droższego, albo.. ze tego telefonu nie ma. Są takie telefony widma, poajwiają się i znikają;)
Wiesz net mi nie potrzebny wystarczy ze mam w domu po wi-fi (ew. pakiet 100mb).Co do tel IP3gs to masz racje już ich nie ma na dzień dzisiejszy a IP 4g zdecydowanie za drogi zresztą inne również samsung i9000, htc Desire, bo przecież nie wymienię telefonu na gorszy. Poza tym nie zdołam uzbierać 7000 tys bo mi cały czas zabierają.

#451091  autor: jowita
 05 sty 2011, 13:25
osti27 pisze:
jowita pisze:Bo chcą, zebyś wybrał taryfy multimedialne;) Skadinąd, czym jest Apple bez internetu?.. Tam w 110 masz iphona 3 gs 9 GB za 499, jak poczekasz aż uzbiera się 7000 p to masz ze zniżką za 250. Chyba że miałeś na myśli coś droższego, albo.. ze tego telefonu nie ma. Są takie telefony widma, poajwiają się i znikają;)
Wiesz net mi nie potrzebny wystarczy ze mam w domu po wi-fi (ew. pakiet 100mb).Co do tel IP3gs to masz racje już ich nie ma na dzień dzisiejszy a IP 4g zdecydowanie za drogi zresztą inne również samsung i9000, htc Desire, bo przecież nie wymienię telefonu na gorszy. Poza tym nie zdołam uzbierać 7000 tys bo mi cały czas zabierają.
Zabierają Ci punkty? Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam. (Przeterminowują się?..)

Co do tego ze czegos nie ma to na Twoim miejscu bylabym 'namolna' i codziennie sprawadzala (przez opcje wymiany przez IBOA online - widac to, co aktualnie jest...)Nic Cie to nie bedzie kosztowac.

To off-top, wiem, ale wiele osob chwali sobie Wave'a (ponoc pierwszy Wave lepszy niz pozniejsze.) A jest tanszy niz te, o ktorych pisales. A oferta faktycznie taka sobie (też właśnie podejmuję sama dezyzję..)

#451099  autor: seiken
 05 sty 2011, 13:50
Witam
ja po przewertowaniu gruntownie tego tematu
od razu gdy dzis do mnie konsultantka zadzwoniła z ofertą
byłem w pełni przygotowany i od razu poprosiłem o przełączenie mnie do działu rozwiazywania umów
bez zbednych dyskusji powiedziałem ,że oczekuje znaczacej promocji :lol:
Pan z działu od razu zaproponował mi zniżkę na cały okres 24 miesiace -40%
czyli przy taryfie Nowy Bisnes 80 za 48 zł brutto + tel Samsung Wave s8500 za 80zł
wachałem sie jeszcze miedzy SE Vivaz ale b.przekonał mnie wyswietlacz w Samsungu

#451102  autor: osti27
 05 sty 2011, 13:51
Wiem sprawdzam cały czas w IBOA ale nie mam nawet z telefonem jeszcze przygotowanej oferty.Poza tym dokladnie punkty mi sie przeterminowuja i mi zabieraja te stare.Poczekam i zabacze jak juz bedzie oferta bo do maja i tak bede musial czekac az mi sie skonczy umowa. Ale jak tak patrze to brać stare telefony w abo(3gs) to wole kupic na allegro albo w komisie.Musze i tak jeszcze poczekac .Pozdrawiam

#451107  autor: marcopolo
 05 sty 2011, 14:07
To ja mam jeszcze pytanie-po ustaleniu z SUK warunków powinna się pojawiać "przesyłka w przygotowaniu"?
Nic nie widzę takiego ani punktów nie odjęli a powinni :shock:

#451113  autor: Guciu
 05 sty 2011, 14:17
seiken pisze:Witam
ja po przewertowaniu gruntownie tego tematu
od razu gdy dzis do mnie konsultantka zadzwoniła z ofertą
byłem w pełni przygotowany i od razu poprosiłem o przełączenie mnie do działu rozwiazywania umów
bez zbednych dyskusji powiedziałem ,że oczekuje znaczacej promocji :lol:
Pan z działu od razu zaproponował mi zniżkę na cały okres 24 miesiace -40%
czyli przy taryfie Nowy Bisnes 80 za 48 zł brutto + tel Samsung Wave s8500 za 80zł
wachałem sie jeszcze miedzy SE Vivaz ale b.przekonał mnie wyswietlacz w Samsungu

Rozumiem, że cenę Samsunga obniżyłeś punktami? Czy jakieś negocjacje cen telefonów nagle są możliwe?

#451115  autor: seiken
 05 sty 2011, 14:25
Nawet dokładnie nie wiem jaka jest cena tego tel w tym abonamencie-nie moge znaleźć oferty tylko ta znalazłem http://www.era.pl/r/era_pl_repo1/docume ... iznesu.pdf
na koncie miałem ok 5900 punktów
zdjęte zostało 4500 czyli równowartość 150 zł

#451116  autor: Guciu
 05 sty 2011, 14:28
seiken pisze:Nawet dokładnie nie wiem jaka jest cena tego tel w tym abonamencie-nie moge znaleźć oferty tylko ta znalazłem http://www.era.pl/r/era_pl_repo1/docume ... iznesu.pdf
na koncie miałem ok 5900 punktów
zdjęte zostało 4500 czyli równowartość 150 zł
Ok. Właśnie o to mi chodziło:) Ceny dla przedłużających w Pakiecie Biznes są nieco niższe niż dla nowych:

http://www.era.pl/repositories/era_pl_r ... 10_24M.pdf

#451119  autor: thonka
 05 sty 2011, 15:04
Bl@dy, czasem pozwalaja wynegocjowana oferte "zapisac na konto" (pisal o tym ktos niedawno), glownie wtedy kiedy ciezko jest z telefonami w centrali.
po za tym wyjatkiem ciezko cos takiego dostac, bo konsultantowi zalezy na tym, by dostac prowizje za podpisanie przez Ciebie aneksu.
mozesz negocjowac jezeli nie ma Ciebie na fakturze. najprawdopodobniej bedziesz musial wtedy podac kilka danych odnosnie wlasiciela (ja swego czasu musialem podac nazwisko, date urodzenia) oraz kod abonencki (jest na umowie).

niestety z kurierem juz nie bedzie tak rozowo. podpisac musi sie osoba, ktora bedzie widniala na umowie.
osti27 pisze:Moje pytanie czy można wybrać większy abonament a potem podczas trwania umowy zmniejszyć go? Jeżeli nie to niestety era pożegna 2 abonentów a nawet 3.U konkurencji telefony są znacznie tańsze i większy wybór.Pozdrawiam.
przeczytaj jeszcze raz co napisales i zastanow sie jaki operator mialby w tym interes, zeby umozliwic Ci taki manewr? no i nie przesadzaj z tym wiekszym wyborem, bo w kazdej sieci cennik jest szeroki, a jak przychodzi co do czego to wielu modeli nie ma i nie wiadomo kiedy beda...
otasz pisze:te 325 minut będę mógł wykorzystać na internet (1min=1MB , 100kB=6s)? Bo przeważnie i tak dzwonie do tych numerów, które będę miał w sieci rodzinnej, więc nie chciałbym już dobierać żadnej paczki internetowej tylko wykorzystywać te minuty.
pewnie. kazde najmniejsze polaczenie (100kB odebrane i wyslane liczone osobno) to 12s zabrane z minut i potem wg. biezacego zuzycia po 6s za kazde nastepne 100kB. mialbys wtedy te 325 minut wymienne na MB :)
jowita pisze:Zabierają Ci punkty? Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam. (Przeterminowują się?..)
punkty maja bodaj 3 lata waznosci po czym te najstarsze sa usuwane.

• Strona 29 z 217
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 217
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29