• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #450827  autor: radar77
 04 sty 2011, 14:20
Czy ktoś z Was sprawdzał czy działa handover w roamingu Play-Plus ? Były pogłoski, że miało to już działać od stycznia.
Wybieram się w trasę 10tego i dopiero wtedy będę mógł sprawdzić ;).

--
pozdrawiam
radar77

#450828  autor: PLAY
 04 sty 2011, 14:25
U mnie działa w Rawie Mazowieckiej w miarę. Ale to jeszcze nie to, na co czekałem.

[center]» Darmowy Starter Play Fresh «[/center]

#450868  autor: Patryk_
 04 sty 2011, 16:44
radar77 pisze:Czy ktoś z Was sprawdzał czy działa handover w roamingu Play-Plus ?
Działa już jakiś czas, ale bardzo ułomnie (przynajmniej w okolicach Kęt/Andrychowa - gdzie indziej jeszcze nie testowałem).
Wygenerowane są sąsiedztwa tylko dla najbliższych celi Plusa (i wtedy w razie zapychania się GSM900 Playa - obciętego już dla UMTS900 - prawie płynnie przechodzi na 26001), co skutkuje rwaniem połączeń w momencie wyjeżdzania z zasięgu macierzystego, bo nie ma na co wykonać handoveru lub wykonywany jest handover do celi Plusa, której sygnał już też zanika.

#455872  autor: radar77
 27 sty 2011, 11:31
Patryk_ pisze:
radar77 pisze:Czy ktoś z Was sprawdzał czy działa handover w roamingu Play-Plus ?
Działa już jakiś czas, ale bardzo ułomnie (przynajmniej w okolicach Kęt/Andrychowa - gdzie indziej jeszcze nie testowałem).
Wygenerowane są sąsiedztwa tylko dla najbliższych celi Plusa (i wtedy w razie zapychania się GSM900 Playa - obciętego już dla UMTS900 - prawie płynnie przechodzi na 26001), co skutkuje rwaniem połączeń w momencie wyjeżdzania z zasięgu macierzystego, bo nie ma na co wykonać handoveru lub wykonywany jest handover do celi Plusa, której sygnał już też zanika.
Testowałem 3x w odstępach tygodniowych na trasie Łódź-Poznań. Działa np. przy wyjeździe z zasięgu Wrześni w kierunku Konina. Raz działało przy wyjeździe z Parzęczewa (bts tuż przy autostradzie) w kierunku Konina. W tym wypadku tuż po skończeniu rozmowy będąc już w sieci Plus straciłem zasięg na 10s, po czy telefon wrócił do Plusa.

Tydzień później stacja w Parzęczewie już nie miała skonfigurowanych sąsiadów, więc rozmowę zerwało. Ogólnie mogliby się postarać bardziej. Myślałem, że to będzie działało automagicznie, a tu trzeba konfigurować każdą stację oddzielnie.

--
pozdrawiam
radar77

#455897  autor: Marcin_7
 27 sty 2011, 13:13
radar77 pisze: :

Tydzień później stacja w Parzęczewie już nie miała skonfigurowanych sąsiadów, więc rozmowę zerwało. Ogólnie mogliby się postarać bardziej. Myślałem, że to będzie działało automagicznie, a tu trzeba konfigurować każdą stację oddzielnie.
Stacji nie trzeba konfigurować. Definiuje się tu tylko relacje pomiędzy cellami w BSC i w MSC.

#456072  autor: radar77
 28 sty 2011, 09:00
Marcin_7 pisze:
radar77 pisze: :

Stacji nie trzeba konfigurować. Definiuje się tu tylko relacje pomiędzy cellami w BSC i w MSC.
Miałem na myśl oczywiście konfigurację zdalną, a nie konieczność grzebania na stacji. Tak czy siak, trzeba to zrobić dla każdej stacji oddzielnie a to zajmuje czas, tym bardziej, że jak podejrzewam potrzebna jest współpraca ze strony plusa.

--
pozdrawiam
radar77

#456081  autor: matteo
 28 sty 2011, 10:06
Patryk_ pisze:
Patryk_: Potwierdź mi proszę, czy czasem taki typ handover'u nie nazywa się Inter MSC Handover?

#456085  autor: Patryk_
 28 sty 2011, 10:51
Potwierdź mi proszę, czy czasem taki typ handover'u nie nazywa się Inter MSC Handover?
Nie wiem, jak określić ten rodzaj handoveru.
Może Inter-PLMN ?

Inter-MSC to handover w ramach jednej sieci, pomiędzy celami obsługiwanymi przez różne MSC.

#456089  autor: matteo
 28 sty 2011, 11:12
Patryk_ pisze:
Potwierdź mi proszę, czy czasem taki typ handover'u nie nazywa się Inter MSC Handover?
Nie wiem, jak określić ten rodzaj handoveru.
Może Inter-PLMN ?

Inter-MSC to handover w ramach jednej sieci, pomiędzy celami obsługiwanymi przez różne MSC.
Hołubowicz pisał, że w obrębie różnych sieci. Hm, do weryfikacji.

#456091  autor: Patryk_
 28 sty 2011, 11:21
matteo pisze:Hołubowicz pisał, że w obrębie różnych sieci.
Za czasów książki Hołubowicza to chyba nikt jeszcze nie myślał o handoverach między sieciami.

#456121  autor: Marcin_7
 28 sty 2011, 13:44
radar77:

Nawet zdalna konfuguracja stacji bazowych nie jest potrzebna. To w BSC jest cała logika związana z handoverem i ono tym zarządza. Definiuje się "zewnętrzne celle" (czyli te z sąsiednich BSC do których można zrobić handover) i relacje pomiędzy cellami i już.

Do definicji zewnętrznych cell trzeba pewnych informacji od Plusa, ale Play je dostaje, skoro próby handoveru są podejmowane (czyli te celle są zdefiniowane). Problem jest tak jak pisze Patryk_ , wybierają sobie jako kandydatów do handoveru celle Plusa, które pokrywają ten sam obszar co celle Playa, zamiast te które są "obok".
Plus nie musi nic zmieniać w konfuguracji swojej sieci radiowej. Potrzebne są tylko zmiany w MSC związane z dopuszczeniem tego typu handoveru i z naliczaniem opłat (co z pewnością jest zrobione, skoro podpisano odpowiednie umowy o handoverze).

Matteo, Patryk_ :
To jest Inter MSC handover. I także "Inter-PLMN handover", który jest przeprowadzany na bazie mechanizmu "Inter MSC handover".

#456132  autor: radar77
 28 sty 2011, 14:36
Marcin_7 pisze:radar77:

Nawet zdalna konfuguracja stacji bazowych nie jest potrzebna. To w BSC jest cała logika związana z handoverem i ono tym zarządza. Definiuje się "zewnętrzne celle" (czyli te z sąsiednich BSC do których można zrobić handover) i relacje pomiędzy cellami i już.
A czy jest jakiś limit ilości dopisywanych sąsiadów do pojedynczej celi ? W play zdarzają się sytuacje, że sąsiednie komórki są widoczne w trakcie rozmowy, ale handoveru zrobić już nie potrafi i rozmowę wycina. Po zgłoszeniu do rzecznika zwykle poprawiają. Podobnie jest w Erze w Łodzi, która znana jest z "jakości" w tym mieście. Są miejsca, z dokładnością do 50m gdzie też zrywa. Zresztą to było widać w raporcie UKE.

--
pozdrawiam
radar77

#456144  autor: Marcin_7
 28 sty 2011, 15:22
radar77 pisze:

A czy jest jakiś limit ilości dopisywanych sąsiadów do pojedynczej celi ? W play zdarzają się sytuacje, że sąsiednie komórki są widoczne w trakcie rozmowy, ale handoveru zrobić już nie potrafi i rozmowę wycina. Po zgłoszeniu do rzecznika zwykle poprawiają. Podobnie jest w Erze w Łodzi, która znana jest z "jakości" w tym mieście. Są miejsca, z dokładnością do 50m gdzie też zrywa. Zresztą to było widać w raporcie UKE.
Są limity ale raczej duże (np. w ericssonowym BSC, cella moze mieć chyba maksymalnie 64 relacje z innymi), więc tu nie powinno być problemu.

#456200  autor: matteo
 28 sty 2011, 19:15

Do definicji zewnętrznych cell trzeba pewnych informacji od Plusa, ale Play je dostaje, skoro próby handoveru są podejmowane (czyli te celle są zdefiniowane). Problem jest tak jak pisze Patryk_ , wybierają sobie jako kandydatów do handoveru celle Plusa, które pokrywają ten sam obszar co celle Playa, zamiast te które są "obok".
Plus nie musi nic zmieniać w konfuguracji swojej sieci radiowej. Potrzebne są tylko zmiany w MSC związane z dopuszczeniem tego typu handoveru i z naliczaniem opłat (co z pewnością jest zrobione, skoro podpisano odpowiednie umowy o handoverze).

Matteo, Patryk_ :
To jest Inter MSC handover. I także "Inter-PLMN handover", który jest przeprowadzany na bazie mechanizmu "Inter MSC handover".
No, czyli jednak.
Patryk_: tak, za czasów tej książki nikt nie myślał o tym, ale było to możliwe w teorii.

#456972  autor: agaak
 01 lut 2011, 14:15
U mnie wygląda to tak:

a) PLAY - nadajnik u9/21+GSM
rozmowa leci, jak by pół sekundy odgłos syku jak z krótkofalówki, rozmawiam dalej... w +:-)

b)PLAY - nadajnik u21/GSM
na progu zasięgu po prostu rozłącza...

Choć ta cała dyskusja bez celu, ceny dla Klienta są te same (poza Internetem) więc nie wiem po co o tym gdybać.

#456989  autor: Marcin_7
 01 lut 2011, 16:08
agaak pisze: :
Choć ta cała dyskusja bez celu, ceny dla Klienta są te same (poza Internetem) więc nie wiem po co o tym gdybać.
To nie jest grupa "Oferta abonamentowa" czy "Oferta Prepaid" tylko "Technikalia" więc sobie rozmawiamy właśnie na takie tematy.

#457806  autor: Patryk_
 04 lut 2011, 17:53
Zrobili nareszcie tak jak należy.
http://vimeo.com/19567948

#460218  autor: ziomq
 17 lut 2011, 20:28
Czy też tak macie że handover Play->Plus działa tylko gdy prowadzimy rozmowę natomiast nie gdy się poruszamy lecz nie rozmawiamy czyli musimy trochę poczekać aby "wskoczył" zasięg Plusa. Oczywiście mówię o tej samej lokalizacji.

#460290  autor: Marcin_7
 18 lut 2011, 09:40
ziomq pisze:Czy też tak macie że handover Play->Plus działa tylko gdy prowadzimy rozmowę natomiast nie gdy się poruszamy lecz nie rozmawiamy czyli musimy trochę poczekać aby "wskoczył" zasięg Plusa. Oczywiście mówię o tej samej lokalizacji.
Na tym polega handover - przełączanie się pomiedzy nadajnikami w czasie gdy połączenie jest aktywne. Gdy telefon jest w stanie Idle , czyli gdy jest zalogowany do sieci ale nie wysyła/nie odbiera danych to podczas przemieszczania się robi tzw. cell reselection - nie ma to nic wspólnego z handoverem.