• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #450706  autor: Shinobi
 03 sty 2011, 22:40
Na początku chciałbym powitać Was wszystkich bardzo serdecznie!

Od kilku lat czytam telepolis.pl oraz forum i w końcu postanowiłem się zarejestrować.

Przejdę jednak do rzeczy.

Chodzi mi i 'sygnał zajętości' podczas połączenia z internetem.

Moje doświadczenia:

- pakiety internetowe Plus (korzystanie w telefonie i w laptopie) - sygnał zajętości (tzn. gdy ktoś próbuje się ze mną połączyć - słyszy właśnie sygnał zajętości, oczywiście gdy akurat korzystam z mobilnego internetu,

- pakiety internetowe PLAY - problemu nie ma. Podczas połączenia internetowego mogę odbierać rozmowy.

Ponieważ jestem zainteresowany Orange Free na kartę, mam właśnie pytanie odnośnie tego, czy podczas połączenia z internetem też nie będzie można do mnie dzwonić?

Sprawa jest dla mnie dość dziwna z tymi sygnałami zajętości.

Proszę o Wasze doświadczenia i porady.

Z góry dzięki.

#450708  autor: Kaczy
 03 sty 2011, 22:48
Korzystać z Internetu po GPRS czy CSD?
Jak po CSD to normalne, że masz zajęty numer. Po GPRS taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. No chyba, że masz jakiś prehistoryczny modem lub telefon.
Generalnie w Orange (czy to OFnK czy innych) można normalnie się dodzwonić w czasie połączenia z netem. W zależności od sprzętu albo zawiesi połączenie z Internetem lub będzie w stanie utrzymać połączenie i pozwoli prowadzić rozmowę.

...::: Made for loneliness :::...

#450711  autor: Pijo
 03 sty 2011, 22:58
Kaczy pisze:o CSD to normalne,
CSD to juz w dzisiejszych czasach nikt nie używa. Tutaj znaczenie ma czy 2G czy 3G. W 2G różnie to bywa. Nie obserwowałem tego dokładnie, więc nie wiem jaka jest reguła, ale w 2G bywa tak, ze przy aktywnym połaczeniu danych rozmowy przychodzace nie są przyjmowane i jest sygnał zajętości dla dzwoniącego, choć nie zawsze. Czasami połączenie data zostaje zawieszone i udaje sie przyjąć połaczenie przychodzące. To w Play, nie wiem jak u innych operatorów, to wygląda.

W 3G powinno przyjmować normalnie połączenia przychodzące w czasie aktywnej transmisji danych, zawieszać sesje na czas rozmowy głosowej u wszystkich operatorów.

#450714  autor: Kaczy
 03 sty 2011, 23:04
Pijo pisze: CSD to juz w dzisiejszych czasach nikt nie używa
No wiesz, czasami trzeba wykluczyć te najmniej prawdopodobne odpowiedzi :)
Pijo pisze: W 2G różnie to bywa. Nie obserwowałem tego dokładnie, więc nie wiem jaka jest reguła,
Wszystko zależy od klasy GPRS. Wersja C właśnie nie wspiera połączenia GPRS i voice w tym samym czasie. Oprócz tego są klasy A i B. Ale to tak na marginesie.

...::: Made for loneliness :::...

#450721  autor: Shinobi
 03 sty 2011, 23:24
Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Korzystam z GPRS/EDGE.

No właśnie, nie napisałem o tym, ale jak widać ma znaczenie 2G czy 3G.

Problem więc chyba rozwiązany, aczkolwiek wszelkie odpowiedzi mile widziane.

#450747  autor: Spioszek
 04 sty 2011, 01:01
Tak po 2G to normalne, że albo tamta osoba się do Ciebie nie dodzwoni albo przerwie ci neta a ty będziesz mógł rozmawiać...

Musisz szukać jakiejść sieci co zapewni ci 3G i modem do tego taki i będzie ok :)