• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #448487  autor: Łukasz_
 23 gru 2010, 23:07
Jak w temacie - od trzech dni Play Online w zasadzie nie nadaje się u mnie do żadnego użytku, otwarcie jakiejkolwiek strony wymaga nie lada cierpliwości - najlepiej iść w tzw. międzyczasie zrobic kawę ;-) Tak samo jest na kilku kompach w Rawie Maz. i okolicach.
Wynik pomiaru szybkości łącza mówi sam za siebie:
Obrazek

Trochę dziwne jest to, że tak nagle z dnia na dzień nastąpiło takie pogorszenie. Było przyzwoicie (choć bez rewelacji), a teraz jest tragicznie. Nie wygląda to na zwiększenie ruchu, a na jakąś awarię. No chyba, że studenci tak licznie zjechali na święta.

#448545  autor: mariusz9a
 24 gru 2010, 12:24
A może limit wyczerpałeś? ;-)

#448967  autor: Łukasz_
 27 gru 2010, 12:47
W ofercie na kartę raczej nie wyczerpałem :)
W sumie to nie napisałem wcześniej, że chodzi o prepaida.
Teraz jest lepiej, da się normalnie tego używać, ale prędkości nie powalają:
Obrazek

#449129  autor: sa
 27 gru 2010, 22:00
Korzystasz z modemu czy telefonu bo to też może mieć znaczenie modemy są zazwyczaj do bani,ale bywa też że karta sim nie wytrzymuje,ja w trakcie 18 m-cy zmieniłam dwie i gdybym nie zakończyła umowy to pewnie też bym coś musiała wymienić kartę lub modem.

#449146  autor: Łukasz_
 27 gru 2010, 23:20
Hmm... bardzo ciekawa teoria zważywszy na fakt, iż modem (a właściwie dwa) z kartą konkurencji działa bardzo dobrze, a i sama karta Play Online czasem cudownie "ożywa".

#449265  autor: Patryk_
 28 gru 2010, 13:46
Trzeba sprawdzić po prostu w porze niskiego obciążenia sieci, np. późno w nocy - i będzie wiadomo, czy to przeciążenie, czy też nie.

#449370  autor: sa
 28 gru 2010, 20:05
Wiesz miałam już tak że 2-3 h normalnego używania wszystko było w porządku gdy włączyłam serial z neta i mam buforowanie,patrzę,sprawdzam i wyłączył się modem sam,włączam ponownie i wszystko normalnie działa,dla mnie to oznaka że karta sim zaczyna powoli padać,miałam tak że przy zwykłym przeglądaniu neta gasła mi przeglądarka włączam i wyłączam i wszystko działa normalnie,zabrałam do znajomego w salonie playa sprawdził na swoim lapku i od razu nową kartę dał.To że modemy z kartami konkurencji działają to dobrze ale jak długo 1 godzinka 2?,i to nie jest oznaką że są w pełni sprawne,ale jak dla mnie to sim zaczyna padać,jeżeli nie masz zarejestrowanej karty to zrób to,i jeżeli to się będzie nadal zdarzać bez poprawy to wymień kartę w salonie bodajże za darmo.A karta po chwilowej przerwie lubi "ożywać"ale to wcale nie znaczy że jest z nią wszystko w porządku.Ciekawe jest to że przez telefon nie miałam nigdy takich problemów,ale też nie używałam na tyle długo by coś zaczeło mi padać.

#449444  autor: Łukasz_
 29 gru 2010, 11:24
Niemożliwe by padły w ciągu kilku dni jednocześnie 2 karty SIM i/lub trzy modemy.
Wygląda to na zwykłe przeciążenie, choć nocą nie sprawdzałem, ale np. przed południem było już znośnie - w każdym razie nie tak jak wieczorem.

#449451  autor: mPablo
 29 gru 2010, 11:36
W poniedziałek w Warszawie bardzo rwał się dostęp via Play Online. Zasięg skakał od pełnego (jaki jest zazwyczaj) do 2-3 "kresek" i wtedy już z netu nie dało się korzystać. Moim zdaniem robią jakąś rekonfigurację sieci. Czyżby przygotowania do przyspieszenia netu?

#449590  autor: sa
 29 gru 2010, 19:17
O tym że masz dwie karty do neta tego samego opa to nie pisałeś tylko że konkurencji,więc to może być wina playa,ja zawsze sprawdzam najpierw na modemie a potem na komórce,mam 3g i jak w telefonie jest ikonka e3 i sprawdzam jak działa net w telefonie i jest w porządku to znaczy że coś jest nie tak z sim lub modemem ,jeżeli jest tak samo to znaczy wina opa,W ciągu tych 18m-cy miałam kilka awarii modem nie chciał się włączyć i wyrzucał kod 619 bodajże,a na komórce ikonka 3g znikała i pojawiało się e lub g wtedy wiadomo że awaria 3g ,ale to było rzadko i w ciągu góra 2-3 h mijało.Zdarza się że jest tylko 3g hsdpa się nie włącza to też oznaka problemów z zasięgiem zwłaszcza że sim od playa do neta działa niestety tylko w 3g-hsdpa.
 #450286  autor: Łukasz_
 02 sty 2011, 08:24
sa pisze:O tym że masz dwie karty do neta tego samego opa to nie pisałeś tylko że konkurencji
Jak to nie:
Łukasz_ pisze:Tak samo jest na kilku kompach w Rawie Maz. i okolicach.
Kilka kompów = kilka modemów zazwyczaj :-)
W każdym razie teraz jest już całkiem znośnie.

#450637  autor: sa
 03 sty 2011, 18:40
Sorki nie dość uważnie doczytałam,ale grunt że działają

#450643  autor: PLAY
 03 sty 2011, 19:00
Pozwolenie jest na UMTS 900 dla Rawy Mazowieckiej może coś robią z związku z tym.
Szkoda że w oddalonej 20 km Białej Rawskiej nie ma żadnego 3G.

[center]» Darmowy Starter Play Fresh «[/center]

#450984  autor: Łukasz_
 04 sty 2011, 21:44
Też o tym pomyślałem. Teraz akurat działa normalnie.
Co do Białej Rawskiej to Era ma 3G w Rokszycach k. Białej. Robiłem testy z anteną zewnętrzną - działa bardzo ładnie przy odległości ok. 10 km, ale jest limit 1 Mb/s. Nie wiem, może to TakTak w swoim blueconnect max limituje prędkość.

#450988  autor: PLAY
 04 sty 2011, 22:03
Czekam na 3G ale od P4 tam w Białej. Tyle że na Huawei bez anteny nie złapię, a je z tej strony za hotelem w stronę Franopola urzęduje. Lasy mi głuszą sygnał. Kiedyś to się łapało 3G Play z Rawy jak tilty były wyżej i siali na max.

#451085  autor: Łukasz_
 05 sty 2011, 12:55
W Playu w Rawie raczej nie zmieniano żadnych tiltów. Wiem, bo używam od samego początku i z mojego punktu widzenia zupełnie nic się nie zmieniło. Teraz mam taki sam poziom sygnału i taką samą prędkość jak w czerwcu 2009 kiedy uruchomiono noda w Rawie. Zresztą już kiedyś Ci o tym pisałem...

#451128  autor: PLAY
 05 sty 2011, 15:54
Fakt faktem do mnie sygnał już nie dociera. Ery 3G ztestuje na TT BC Max, w nocy załapuje na modemie -101dBm w TNI. Zalogowało nadzieja jest. Żebym miał panel z Bestpartnera to byłby git;) Pzdr.