• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #450173  autor: zeniofir
 01 sty 2011, 14:54
Witam

Niedawno (przedwczoraj) kupiłem nową motorolę Milestone 2 sprowadzoną z UK, sprawa jest taka, że mam na niej zawsze tylko jedną kreskę zasięgu, kiedy inne komórki w tej samej sieci mają pełny zasięg. Mam Erę (tak tak), na zagranicznym forum podali mi, że w sieciach komórkowych są kody które aktualizują/łączą się z najbliższym nadajnikiem sieci, tyle tylko że odnosiło się to do USA - jest coś takiego dla Europy na sieć GSM? Jakaś kalibracja może?

Jestem z Wrocławia, sieć Era, komórka Motorola Milestone 2

Te "signal boostery" dają coś?

#450175  autor: ms93
 01 sty 2011, 14:57
zeniofir pisze:Te "signal boostery" dają coś?
Nie sadze.
zeniofir pisze:mam na niej zawsze tylko jedną kreskę zasięgu, kiedy inne komórki w tej samej sieci mają pełny zasięg.
A moze twoja Motorola zalogowala sie do 3G ze slabszym sygnalem, a reszta telefonow siedzi na GSM, ktory jest mocniejszy?

#450178  autor: zeniofir
 01 sty 2011, 15:07
od razu po włączeniu telefonu wyłączyłem 3G żeby przypadkiem mi kasy z neta nie zeżarło.

#450180  autor: ms93
 01 sty 2011, 15:27
Wiesz, na GSM tez dziala transmisja danych. 3G czy GSM - koszty internetu te same.
Wiec w koncu wylaczyles transmisje danych (polaczenie internetowe to sie chyba nazywa w Androidzie) czy wylaczyles 3G?
Sprawdz zasieg na sieci 2G i 3G z osobna i zobacz jak to bedzie dzialac.
Zawsze mozesz miec zepsuty telefon ;)

#450184  autor: Sig
 01 sty 2011, 15:48
To ja tylko uzupełnię - jeżeli chcesz całkowicie wyeliminować ryzyko połączenia z internetem, to wystarczy (o czym wielu zapomina), nie pobierać konfiguracji dla internetu. Samo SMS/MMS. Oczywiście, u różnych operatorów moze to wyglądać inaczej, ale w np. PLAY działą dobrze.

Wyłączenie 3G ma sens chyba tylko dla oszczędzenia baterii.

#450185  autor: Kaczy
 01 sty 2011, 15:59
A może ta Motorola jest uszkodzona i stąd tak słaby zasięg.

...::: Made for loneliness :::...