• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 7 z 8
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

#448568  autor: ms93
 24 gru 2010, 13:32
Pisaliscie, ze przy UMTS900 i GSM900 nie ma co liczyc na FR, a jednak Play dal rade to zrobic.
Odkopalem FieldTest w moim HTC i sprawdzilem, co pokazuje w czasie rozmowy na takiej podwojnej stacji, bedac zalogowanym na GSM. Na 7 testow mialem 5 FR i 2 HR. EDGE dziala jak dzialalo, UMTS900 ciagnie nawet 1Mbit. Nie zauwazylem jakiegos znacznego pogorszenia jakosci. Niestety moj HTC nie ma UMTS900, a w Galaxy nie ma takiego FieldTestu, wiec screeny tylko z GSM.

Screeny:

Polaczenie HR, FR:
Obrazek Obrazek

Informacje o sieci (polaczony/niepolaczony):
Obrazek Obrazek

#448574  autor: Patryk_
 24 gru 2010, 14:29
ms93 pisze:Pisaliscie, ze przy UMTS900 i GSM900 nie ma co liczyc na FR
Po prostu mało obciązona stacja.
Ja się jeszcze z FR nie spotkałem na "obciętych" lokalizacjach Play (a testowałem wielokrotnie w różnych miejscach) - pewnie w nocy dało by radę :P

#448576  autor: ms93
 24 gru 2010, 14:37
Mam tylko jeden problem - zasieg gsm bardzo skacze, do tego stopnia, ze potrafi mi zerwac polaczenie edge. Do tej pory tak nie bylo, sygnal byl w miare stabilny. Czym to moze byc spowodowane?

#451168  autor: dziedziel
 05 sty 2011, 20:05
Hej.

Moje pytanie dotyczy tej stacji: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.08922 ... 93945/z/15

Stacja stoi 2 mc. Na początku grudnia włączona została jako zwykły GSM 900. I jakoś w okolicach 29 grudnia po tym jak jakiś 2ch panów się na nią wspieło patrzę na moją E72 i wyświetla mi się 3G. Lecz tylko mi siostrom na 3120 cl KU990i i Samsungu F480 nic się nie wyświetla. Czy to znaczy, że w tych telefonach nie ma modułu 900 UMTS ? Gdzie to można sprawdzić ??

Pozdrawiam Dziedziel

#451216  autor: widex
 05 sty 2011, 22:58
W specyfikacji producenta. KU990i ma tylko UMTS 2100.

#451217  autor: dziedziel
 05 sty 2011, 23:16
Aha BTW: A czemu w wykazie pozwoleń nie ma tej bazy jako UMTS a mimo wszystko jako taka funkcjonuje ?? Znaczy ja jestem za pytam tak tylko z ciekawości.

Pozdrawiam Dziedziel

#451220  autor: widex
 05 sty 2011, 23:27
Dostali już pozwolenie, ale nie pojawiło się w poprzedniej aktualizacji UKE. Zobaczysz zapewne tą lokalizację już 10 stycznia w wykazie UKE :)

#452382  autor: dziedziel
 11 sty 2011, 20:21
Dzięki za odpowiedz ;)

[ Dodano: 2011-01-11, 19:08 ]
I faktycznie miałeś racje ;) w ostatnim wykazie pojawiła się moja stacja.

Pozdrawiam Dziedziel

#453133  autor: aliaans
 14 sty 2011, 23:43
Przekonbinowali z tym gsm900 które wyłanczają pod umts900, przez 2 lata był dobry sygnał ze stacji gsm play, teraz lipa totalna jest zasieg pełny po kilku sekundach zero zasiegu, jedyny pomysł to ustawic recznie plusa ale tutaj roaming plusa to straszna bieda. polityka play jest chora, taka firma z takim potencjałem - powinni kryc cala polske zasiegiem a nie cudować - gdyby mieli zasieg tak jak Era to z tym tempem w niedlugim czasie dogoniliby w3 - a tak to duzo klientów odpadnie - po prostu oszustwo - był zasieg fajny gsm, teraz go nie ma - trzeba albo kupic telefon umts 900 albo zmienic sieć.

#455294  autor: Claudec
 24 sty 2011, 20:51
Czy SAMSUNG Wave S8500 obsługuje UMTS 900?
Jak jest z jakością rozmów na tym zakresie?

#455387  autor: bora1410
 25 sty 2011, 11:18
Claudec pisze:Czy SAMSUNG Wave S8500 obsługuje UMTS 900?
Jak jest z jakością rozmów na tym zakresie?
obsluguje

#465847  autor: KamaZ
 18 mar 2011, 18:42
Mam pytanko czy w SE bez 3G a tym bardziej UMTS 900 da radę sprawdzić czy w danej lokalizacji działa już?

Chodzi mi konkretnie czy w TechMode będzie wyświetlało mniej kanałów dostępnych czy będzie tak jak w przypadku działania samego EGSM.

Jeśli to co pisze - tutaj jest prawdą to już będę pewny, że nie da rady.

#465924  autor: zajadacz
 18 mar 2011, 23:49
KamaZ pisze:Chodzi mi konkretnie czy w TechMode będzie wyświetlało mniej kanałów dostępnych czy będzie tak jak w przypadku działania samego EGSM.
Jeśli będziesz miał tylko kanał 975 to znaczy że jest uruchomiony UMTS 900. U mnie (zachodniopomorskie) tylko ten kanał jest widoczny kiedy odpalą UMTS 900. Co istotne jest on emitowany ze wszystkich trzech albo czterech sektorów stacji bazowej. Koledzy z tego forum pisali że może jeszcze być widoczny 999, ale nie spotkałem się z tym u siebie.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#465937  autor: ezaq
 19 mar 2011, 02:45
zajadacz pisze:Jeśli będziesz miał tylko kanał 975 to znaczy że jest uruchomiony UMTS 900.
Widoczność tylko jednego kanału nie gwarantuje, że na danej stacji działa już UMTS900. Spotkałem się z kilkoma lokalizacjami, gdzie E-GSM miał tylko jeden kanał, ale UMTS900 brak (lub został uruchomiony kilka tygodni później).

#465994  autor: muchakk
 19 mar 2011, 14:43
u mnie tak to wygląda:

Obrazek

Jakoś nie zanosi się na uruchomienie umts 900 u mnie. Nawet na mapce nie jest zaznaczone :-) Pewnie dlatego, że jest to zbyt duża miejscowość.

#469393  autor: KamaZ
 07 kwie 2011, 17:23
Powiedzcie mi jak wyglądała u was modernizacja EGSM na UMTS 900. U mnie od poniedziałku są problemy z zasięgiem Play dzisiaj drugi dzień go nie ma z przerwami albo jak jest to i tak trzyma Plusa. Mieliście podobną sytuacje czy może po prostu awarię mają?

#469431  autor: rogmaniek
 07 kwie 2011, 19:24
KamaZ pisze:Powiedzcie mi jak wyglądała u was modernizacja EGSM na UMTS 900. U mnie od poniedziałku są problemy z zasięgiem Play dzisiaj drugi dzień go nie ma z przerwami albo jak jest to i tak trzyma Plusa. Mieliście podobną sytuacje czy może po prostu awarię mają?
Często jest tak, że jak grzebią w sieci, aby zrobić UMTS 900, to może nie być zasięgu przez jakiś czas lub mogą być "chwilowe" przerwy :wink: Moim zdaniem, jeśli widzisz, że np. zakładali anteny sektorowe, właśnie na potrzeby 3G w w/w paśmie, to takie kwestie z brakiem zasięgu mnie by nie dziwiły :P Może muszą wyłączyć, na jakiś czas, stacje, aby skonfigurować NodeB 900 MHz'ów z innymi stacjami i ogólnie siecią.

Ech, na forum mamy osoby naprawdę obeznane w tematyce sieci komórkowej. Może ktoś napisze, dlaczego czasami trzeba wyłączyć sieć? Co trzeba ewentualnie skonfigurować? Może też chodzi o kwestie samych techników. Ale kiedyś było na forum, że czasami trzeba pracować przy działającej stacji...

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#469449  autor: KamaZ
 07 kwie 2011, 21:00
rogmaniek pisze:Moim zdaniem, jeśli widzisz, że np. zakładali anteny sektorowe, właśnie na potrzeby 3G w w/w paśmie, to takie kwestie z brakiem zasięgu mnie by nie dziwiły :P
Ciężko mi to stwierdzić, ponieważ anteny wiszą wysoko na wieży kościoła i zresztą tylko Plusa tam do kompletu brakuje. Z tego co się dzisiaj przypatrzyłem to pod kościołem stał samochód firmy "Emitel", więc może coś idzie w tym kierunku. Jak na razie zasięg Play powrócił a Monte nie wykrywa żadnej sieci UMTS 900.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2011, 16:30 przez KamaZ, łącznie zmieniany 1 raz.

#469490  autor: darnok
 07 kwie 2011, 22:50
rogmaniek pisze: Ech, na forum mamy osoby naprawdę obeznane w tematyce sieci komórkowej. Może ktoś napisze, dlaczego czasami trzeba wyłączyć sieć? Co trzeba ewentualnie skonfigurować? Może też chodzi o kwestie samych techników. Ale kiedyś było na forum, że czasami trzeba pracować przy działającej stacji...
Osobiscie watpie zeby akurat to wylaczenie mialo zwiazek z dodawaniem UMTS900. Do UMTS900 nie trzeba zmieniac anten i wylaczac az na tak dlugo stacji.

Jesli chodzi o pytanie jak "ONI" to robia, to tak prostym jezykiem i nie wdajac sie bardzo w szczegoly:
Po pierwsze - zalezy czy maja moduly starszego typu czy nowszego. Jak starszego to wymiana najpierw na nowego typu - tu bylyby chwilowe wylaczenia, sektor po sektorze - tak po ok 1-2h.
Jesli moduly sa ok to instalacja nowych dodatkowych swiatlowodow do kazdego modulu radiowego + instalacja dodatkowej karty w kontenerze. Na tym koniec prac na stacji - reszta zdalnie
A zdalnie do zrobienia jest:
- wylaczamy celke GSM(sektor), modyfikujemy ilosc i polozenie TRXow w module radiowym, uruchamiamy celke GSM
- dokreowywujemy w konfiguracji na nodzie (bo zakladam ze UMTS2100 juz byl) karty dodane przy okazji wizyty na stacji i tworzymy celki UMTS900, aktywujemy je upewniajac sie ze odpowiednie wpisy znajduja sie na RNC i w MSS.
Gotowe ;)
Oczywiscie od wprawy i umiejetnosci "technikow" zarowno tych na stacji jak i tych zdalny zalezy jak sprawnie to pojdzie i jak dlugie beda wylaczenia.

#469656  autor: rogmaniek
 09 kwie 2011, 09:44
darnok pisze:Po pierwsze - zalezy czy maja moduly starszego typu czy nowszego. Jak starszego to wymiana najpierw na nowego typu - tu bylyby chwilowe wylaczenia, sektor po sektorze - tak po ok 1-2h.
Jesli moduly sa ok to instalacja nowych dodatkowych swiatlowodow do kazdego modulu radiowego + instalacja dodatkowej karty w kontenerze. Na tym koniec prac na stacji - reszta zdalnie
A zdalnie do zrobienia jest:
- wylaczamy celke GSM(sektor), modyfikujemy ilosc i polozenie TRXow w module radiowym, uruchamiamy celke GSM
- dokreowywujemy w konfiguracji na nodzie (bo zakladam ze UMTS2100 juz byl) karty dodane przy okazji wizyty na stacji i tworzymy celki UMTS900, aktywujemy je upewniajac sie ze odpowiednie wpisy znajduja sie na RNC i w MSS.
Gotowe ;)
Oczywiscie od wprawy i umiejetnosci "technikow" zarowno tych na stacji jak i tych zdalny zalezy jak sprawnie to pojdzie i jak dlugie beda wylaczenia.
Dzięki wielkie za wyjaśnienia. Będe wracać do tych informacji :-D

A swoją drogą, jak na razie P4 mnie negatywnie zaskakuje, jeśli chodzi o budowę sieci 3, a może 3.5G w paśmie 900 MHz'ów. Sprawdzałem w mojej miejscowości.

Tak, jak to było napisane na jednym z portali, rzeczywiście priorytet ma pasmo GSM 900 MHz'ów. Następnie UMTS 900 i na końcu UMTS 2100 MHz'ów.

Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie dziwna, dla mnie, konfiguracja UMTS 900. Niestety rzeczywiście zasięg 3G w niższym paśmie jest porównywalny, może czasami minimalnie większy, do 2100?!

Co ciekawe zasięg stacji GSM 900 jest znacznie większy, od UMTS 900. Nie rozumiem- nie lepiej byłoby odwrotnie. Przecież tak skonfigurowana sieć 3G mija się z sensem odpalania NodeB 900.

W/w priorytety są widoczne, gdy najpierw wybieram tylko GSM. Potem w telefonie wybieram tryb podwójny. I tak, z maksymalnego zasięgu GSM 900, telefon po chwili loguje się do NodeB 900, ale już ze słabszym zasięgiem. I po kolejnej chwili przeskakuje do NodeB 2100, z porównywalnym zasięgiem do 3G 900?!

Gratulacje takiej konfiguracji stacji NodeB i ogólnie sieci 3G w paśmie 900MHz'ów. Skoro telefon gubiąc zasięg NodeB 2100, nie ma możliwości przelogowania się na NodeB 900 lub jest tylko na chwilę na tym paśmie. I jaki to ma sens, skoro, po odpalaniu NodeB 900 realny zasięg za specjalnie się nie zwiększył. Tym bardziej, że mógłby być taki, jak GSM 900.

Z tego, co czytam ta lokalizacja nie jest odosobnionym przypadkiem. Czy w Waszych okolicach też NodeB 900 są tak mocno wyciszone/dziwnie skonfigurowane?

Pozdrawiam.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!
  • Strona 7 z 8
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 1