• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#447862  autor: adam45648
 20 gru 2010, 15:17
Trzeba samemu zobaczyc jak dziala. U mnie w miescie nigdy nie mam problemow z jakoscia rozmowy. Powiedzial bym, ze jakosc byla taka sama jak w erze, a rozmiawiam sporo.

#447898  autor: remi89
 20 gru 2010, 18:32
U Playa z zasięgiem w miastach jest bardzo dobrze, schody się zaczynają jak telefon traci ten zasięg :?

P@weŁ

#448144  autor: majin
 22 gru 2010, 00:08
Podepnę się do tematu, podobnie jak karolka, planuję się przenieść z ery do play. Kończy mi się umowa i rozmawiałem już 2 razy z konsultantem ery. Powiedziałem mu o moich planach przeniesienia umowy do playa, bo planuję przejść na abonament w granicach 60 zł i też wziąć nokię C6, a w playu mają lepsze ceny. A konsultant powiedział mi że jest jakaś różnica pomiędzy umową chyba ilościową i jakościową, nie wiem czy coś takiego istnieje wogóle :). Ale chodzi o to że w play może się zmienić ilość darmowych minut podczas trwania umowy, co jest trochę dziwne jak dla mnie.I tu moje pytanie czy coś takiego istnieje, i czy ktoś się już z tym spotkał, bo jak nie to migruję do Play, pomimo tego że era bardzo dobre warunki dla przedłużających umowę, niestety ceny telefonów są śmiesznie wysokie.

Mess with the Best, Die like the rest

#448151  autor: sa
 22 gru 2010, 05:59
Mam playa od 3,5 roku na kartę na różnych telefonach najpierw nokia 2626 i wszystko działalo idealnie potem SEk320i i też nie mogę narzekać w sieci bez zarzutów podobnie jak na stacjonarne ale jak dzwoniłam dość często do heyah było już dziwnie,następny telefon to SEk550i i też bardzo dobrze, następne sgU800 3g jakość rozmów idealna zarówno w sieci jak i poza teraz mam SECedara i też jakość rozmów idealna ,fakt mieszkam w miejscu gdzie nie mam problemow z zasięgiem, ale kuzynka ma telefon w erze i nie mogę narzekać na jakość rozmów.
Co do pakietów internetowych w playu są ich dwa rodzaje tańsze tylko w zasięgu czyli miastach i droższe poza zasięgiem playa i w playu mając smartfona można za 15 zł kupić pakiet playonline w telefonie 500mb i np. 100mb za 10zł droższego dzialającego też poza zasięgiem taniego internetu w playu.
Jeżeli chodzi o telefony to jest już lepiej niż kiedyś w początku dzialania playa kumpela pracująca w empiku mówiła że są telefony uszkodzone od nowości lub szybko się psujące winą tego jest ich brandowanie dlatego wolę przepłacić i za gotówkę kupić dobry telefon niż brać abonament bo to może być zbyt duża loteria.
Co do abonamentów playa lepiej wziąść ten droższy czyli 79 zł czy 99zł (oba są teraz w promocji) dlatego że przez całą umowę ma się stan darmowy,a w tych tańszych abonamentach jest on na okresy 3 do 6 m-cy po upływie promocji kosztuje to dodatkowo co się moim zdaniem niezbyt opłaca chyba że nie ma się nikogo bliskiego w playu. są też taryfy z internetem zależne od kwoty jaką się chce polecam poczytać na stronie playa jest tam opis taryf i stawek.
Co do ery miałam na kartę 2 razy i raz heyah zasięg b.dobry jakość rozmów też nie do zarzucenia ale cennik do kitu,erę opłaca się chyba tylko gdy ma się rodzinę za granicą bo stawki są korzystne heyah jest lepsza ale chcesz abonament.
Co do tego darmowego internetu to jest tylko 100mb co dla smartfona jest śmieszną ilością,te telefony a raczej ich przeglądarki żrą mb jak piranie, a szybkość poza limitem to 16 kb na smartfonie to może być problem by przeglądarka w ogóle zapaliła.

-----
edytowalem by nie bylo tak ciurkiem.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2010, 19:01 przez sa, łącznie zmieniany 1 raz.

#448157  autor: user_delete19
 22 gru 2010, 09:38
majin pisze:A konsultant powiedział mi że jest jakaś różnica pomiędzy umową chyba ilościową i jakościową, nie wiem czy coś takiego istnieje wogóle . Ale chodzi o to że w play może się zmienić ilość darmowych minut podczas trwania umowy
Konsultant pie*li od rzeczy, takim się powinno krzywdę robić >:
 #448273  autor: danzig74
 22 gru 2010, 18:20
witam
po 10 latach w erze czas sie pozegnac - chyba dalem sie skusic Long Plejowi :) - tylko czeka mnie jeszcze odeslanie telefonu kurierem. Przedluzylem 2 umowy z wymiana telefony, jedna na rodzinna 140 multimedialna z moto defy i druga na rodzinna 75 - pierwszy telefon dotarl, ale dotarlo tez do mnie,ze w ciagu 2 lat bedzie mnie to kosztowalo 5 tys :(. Niestety wczoraj sprawdilem dokladniej ile wykorzystuje minut na tych numerach - wyszlo, ze okolo 300. Rodzinna 140 to duuza przesada. I wtedy diabel mnie podkusil i sprawdzilem oferte w Play - za to z czego bede korzystal zaplace 1,5 tys mniej :) w ciagu 24 m-cy czyli 60 pln miesiecznie mniej :). Czekam tylko na wygasniecie 3 umowy i nastepny numer fiuu ;). Dzwonilem do BOK i pokrotce naswietlilem "problem", ale w zwiazku z brakiem "odzewu" czas szykowac kuriera, jakby udalo sie wytargowac 40 pln miesiecznie to nie zawracalbym sobie glowy, ale trudno. Dobrze kombinuje, czy sa moze jakies luki?
Pozdrawiam

ps

na fakturze cena za motorole defy to 2598,18 :))))))))))))))))))
od tego bidakom pewnie naliczaja kary za zerwanie
skad oni taka cene wzieli???
czy to jest legalne, kiedy oficjalna cena to 1499pln?????

#448280  autor: thonka
 22 gru 2010, 19:03
danzig74, a kto komu zabroni ustalac wysokie ceny? rynek nie jest regulowany, jak sie trafi bogacz co mu telefon bez umowy pasuje to kupi go za 2600zl, a nawet i drozej.

rodzine 140 mogles wytargowac na 120zl (30zl mniej niz standardowo), rodzine 60 (bo pewnie o ten abonament chodzi, bo to on jest w przedluzeniu za 75zl) mogles wytargowac na 57zl (18zl mniej niz standardowo). tak czy inaczej bez potrzeby polaczen z era uwazam, ze przedluzenie w obecnej formie to nienajlepsza oferta.

_karolka_, ile minut potrzebujesz, bo dla jednego duzo to 80, a dla innego to 300... pamietaj, ze przy abonamentach rzedu 20-40zl na cuda nie mozna liczyc.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#448283  autor: danzig74
 22 gru 2010, 19:42
thonka pisze:danzig74, a kto komu zabroni ustalac wysokie ceny? rynek nie jest regulowany, jak sie trafi bogacz co mu telefon bez umowy pasuje to kupi go za 2600zl, a nawet i drozej.
chodzi mi o kwote rabatu, ktory jest podstawa do ewentualnych roszczen
sa rozne przypadki losowe a taka zawyzona wycena moze spowodowac duze koszty po stronie klienta

#448289  autor: _karolka_
 22 gru 2010, 20:02
thonka pisze: _karolka_, ile minut potrzebujesz, bo dla jednego duzo to 80, a dla innego to 300... pamietaj, ze przy abonamentach rzedu 20-40zl na cuda nie mozna liczyc.
No ja wiem, ze po abonamencie za 20-40 zł nie ma się czego spodziewać ale jakby chociaż dołożyła jeszcze z 20 minut to byłoby Ok. Tak myślałam jeszcze że jak wybierze się e-fakturę to też dają minuty ale nie na całą umowę.

#448310  autor: SACZI
 22 gru 2010, 22:13
thonka pisze:danzig74, tak czy inaczej bez potrzeby polaczen z era uwazam, ze przedluzenie w obecnej formie to nienajlepsza oferta.
Hm, ciekawe.
Fakt, Play ma lepszą ofertę na start (czyta każdy klient z łapanki), ale era ze swoimi "upustami" praktycznie zrównała sie z Playem.
Różnice cenowe uważam za nieistotne, natomiast jakośc usług to duzy plus dla ery:
Porównajmy Rodzinę 60 za 75 - 57 PLN i long play za 69-59 PLN:
http://www.playmobile.pl/pl/oferta/play ... ay-telefon

http://www.era.pl/pl/indywidualni/moje_ ... en_telefon

0,175 PLN Era, 0,168 PLN Play

różnica poniżej 1 grosika/minutę. Czyli żadna.

Ciekawa ofertę ma Plus:
http://www.plus.pl/oferta_indywidualna/ ... ik_rozmow/ za 59 PLN jest 360 minut.

#448311  autor: danzig74
 22 gru 2010, 22:22
faktycznie, przy zalozeniu uzyskania podawanych przez Was rabatow, oferta staje sie konkurencyjna
jutro rano zadzwonie i postaram sie porozmawiac z dzialem utrzymania, jedzeli uzyskam te rabaty to dam sobie spokoj z Play (qrcze ale daja playstation3 za 1pln :) jezeli przenioslbym 3 numery) a jezeli nie to przywitam sie z Play - tym bardziej, ze z zasiegiem nie bedzie problemu

w kwestii techniczno-prawnej:
jezeli odebralem dzisiaj jeden telefon z aneksem, jutro prawdopodobnie bedzie kurier z drugim, to jest mozliwosc zmiany aneksu bez odsylania telefonu ( w przypadku pozytywnego zalatwienia sprawy z dzialem utrzymania) czy telefon odebrany musze odeslac a przesylki z drugim nie odbierac?

pozdrawiam

#448312  autor: Pijo
 22 gru 2010, 22:27
SACZI pisze:Ciekawa ofertę ma Plus:
http://www.plus.pl/oferta.../bezlik_rozmow/ za 59 PLN jest 360 minut.
W Plusie za 59 zl maksymalnie jest 150+60+15 = 225 minut - raczej średnio ciekawe (porównujemy pod względem minut do wszystkich)

Te 360 minut to całkowity pakiet minut przyznany na 24 msc - czyli 360/24msc = 15 min/msc dodatkowo do podstawowych minut w danym planie .

#448337  autor: SACZI
 22 gru 2010, 23:40
Pijo pisze:
SACZI pisze:Ciekawa ofertę ma Plus:
http://www.plus.pl/oferta.../bezlik_rozmow/ za 59 PLN jest 360 minut.
W Plusie za 59 zl maksymalnie jest 150+60+15 = 225 minut - raczej średnio ciekawe (porównujemy pod względem minut do wszystkich)

Te 360 minut to całkowity pakiet minut przyznany na 24 msc - czyli 360/24msc = 15 min/msc dodatkowo do podstawowych minut w danym planie .
Jeżeli masz rację, bo faktycznie nie grzebałem w regulaminach i umowach (średnia przyjemność), to:
1. pokrętnie napisana oferta, bo ja za cholere nie pomyslałem, że chodzi o 360 minut / 24 m-ce, tylko jak pisałem we wcześniejszym poście;
2. Era w takim razie ma najlepsza ofertę przedłużeniową z W3 jeżeli chodzi o minuty do wszystkich sieci. Oby sie ta oferta utrzymała do marca-maja 2011.

#448343  autor: Korzos
 23 gru 2010, 01:27
Przenioslam numer do play (w pazdzierniku) po 4 latach bycia w Erze i powiem szczerze, ze jestem troche zawiedziona .. jezdze raz w tygodniu poznan-wroclaw i jest pare momentow na trasie, gdzie totalnie nie ma zasiegu .. w miescie jest idealnie, oprocz momentow kiedy dzwonie do mojej mutti (plus), gdzie slysze w tle swoj glos (i to tylko do niej, co ciekawe) ... jednakze, ilosc minut rekompensuje mi te straty - dzwonie wtedy, gdy potrzebuje ..

jesli przenosisz numer prywatny to mozna to jakos "dopasowac", ale jesli ktos przenosi numer sluzbowy to powiem szczerze, playa nie polecam ..

Dodatkowo, jest minus z dodatkowymi minutami kupionymi w pakiecie do abonamentu playa - sa one proporcjonalne do okresu rozliczeniowego :(

#448351  autor: kuwejt
 23 gru 2010, 10:01
danzig74 pisze:
thonka pisze:danzig74, a kto komu zabroni ustalac wysokie ceny? rynek nie jest regulowany, jak sie trafi bogacz co mu telefon bez umowy pasuje to kupi go za 2600zl, a nawet i drozej.
chodzi mi o kwote rabatu, ktory jest podstawa do ewentualnych roszczen
sa rozne przypadki losowe a taka zawyzona wycena moze spowodowac duze koszty po stronie klienta
W przypadku zerwania umowy kara jest naliczana z rabatu na abonament nie za telefon wiec ta kwota na fakturze nie ma wlasciwie na nic wpływu.

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB

#448378  autor: rogmaniek
 23 gru 2010, 12:59
Korzos pisze:Dodatkowo, jest minus z dodatkowymi minutami kupionymi w pakiecie do abonamentu playa - sa one proporcjonalne do okresu rozliczeniowego :(
A co to za "minus", skoro opłata abonamentowa, za dany pakiet, też jest liczona proporcjonalnie?! Przecież nic nie tracisz.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#448379  autor: muchakk
 23 gru 2010, 13:05
Korzos jak nie korzystasz z transmisji danych w telefonie to wybierz ręcznie sieć PLUS :-)

#448383  autor: Pijo
 23 gru 2010, 13:30
Korzos pisze:Dodatkowo, jest minus z dodatkowymi minutami kupionymi w pakiecie do abonamentu playa - sa one proporcjonalne do okresu rozliczeniowego :(

To jest standard u każdego operatora.

#448490  autor: majin
 23 gru 2010, 23:25
Saczi nie wiem skąd wziąłeś cenę 57 zł, gdzie normalnie płaci się 75 zł za abonament rodzina 60, poza tym cena telefonu nokia C6 w tym abonamencie wynosi 699 zł, a więc tyle ile wynosi normalna cena na allegro, Chyba że istnieją jeszcze jakieś upusty o których mnie nie poinformowano.

Mess with the Best, Die like the rest

#448492  autor: st.konsultant
 23 gru 2010, 23:38
majin pisze:Saczi nie wiem skąd wziąłeś cenę 57 zł, gdzie normalnie płaci się 75 zł za abonament rodzina 60, poza tym cena telefonu nokia C6 w tym abonamencie wynosi 699 zł, a więc tyle ile wynosi normalna cena na allegro, Chyba że istnieją jeszcze jakieś upusty o których mnie nie poinformowano.
Chyba kolega nie na czasie z cennikami telefonów...
http://www.era.pl/repositories/era_pl_r ... 021109.pdf

A jak się nie umie negocjować to się płaci 75 :)