• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.

#433871  autor: k615
 06 paź 2010, 10:21
[quote="matteo]
brat chyba nie kręcił filmów w HD :)[/quote]

Kręcił,kręcił i nawet pokazywał mi je na kompie i poważnie nie ma rewelacji.Moja wysłuzona Omnia HD dużo lepiej sobie z tym radzi.Oczywiście na Iphone nie wygląda to źle ale to za sprawą wyświetlacza.(nawet wczoraj czytałem miesięcznik Mobility gdzie jest test Iphone 4 i również zwracają na to uwagę)

Wracając do tematu.Skoro i tak wiesz że go kupisz to nie potrzebujesz naszych rad ;) Problemów z zasięgiem raczej nie będzie(przynajmniej u mojego brata nie ma ). Masz rację że najmniej straci na wartości więc ja go sprzedasz kupisz sobie każdy inny .

#433880  autor: dario321
 06 paź 2010, 11:06
mootoor pisze:Podoba mi się solidna obudowa
ipkek generacji pierwszej ją mial.pozdro

#433888  autor: HypnoticMan
 06 paź 2010, 12:22
mootoor pisze:Ta wypowiedz dotyczy raczej ciebie. Jak Ci coś przeszkadza to się nie wypowiadaj. I zauważ że cie nie obrażałem ani Nikogo na tym forum.
To nie miało brzmieć jako obraza Ciebie. Jeżeli uraziłem to przepraszam.
A teraz postaram się pomóc :)
mootoor pisze:Podoba mi się solidna obudowa( a nie plasticzek jak w nokii czy samsungu)
Samsung Wave jest wykonany z metalu. Moim zdaniem jest solidniejszy od iPka.
mootoor pisze:najmniej straci na wartości. Więc jak okaże się że jest do kitu(w co wątpie) to go sprzedam za znacznie więcej niż za niego dałem
No tutaj Ci przyznam rację. Sprzęt Apple jest taki, że cena stoi strasznie wysoko i się utrzymuję.

Dobra, jeżeli masz możliwość kupienia za 1000zł to bierz.

I jeszcze kilka pytań:

Masz wifi w domu, pracy szkole?
Będziesz kupować potężne pakiety internetowe?

MixPlus - Pozostała liczba doładowań do końca kontraktu: 22

Sprzedam HTC DESIRE

#434151  autor: Bos
 07 paź 2010, 21:20
Ja uważam, że zmiany z modelu na model są coraz mniejsze. Okej, nowy wyświetlacz, łał, nowa obudowa, aparat który i tak robi słabe zdjęcia (kto robi takim telefonem zdjęcia? :roll: ). Poza tym coś szybciej. I za to mam płacić 2200zł (jak się poszuka, bo o cenach sklepowych nie będę wspominać)?
Dla mnie to za mało zmian. Wolę kupić Galaxy S o 1000zł taniej, dobra, ekran ciut gorszy, ale reszta nie dobiega.
A nawet jeśli, 3GS jest lepszym rozwiązaniem, bo teraz 4 kosztuje nie za jakość, tylko za logo, z czasem cena trochę zejdzie. Ale mimo wszystko, nie ma rewelacji.

SE: T610i, K750i, W660i, W880i, 2x W910, C902
Nokia: 2600, 5300, 6300, N73 ME, 5610, 6230i, E51, 5800, E72
Apple: iPhone 3G 8GB
Motorola: V3xx, V8
Samsung: 2x U900, F480, Galaxy S
LG: KU990, Shine
BB: 9300
Obecnie: Samsung Galaxy S/ BB 9300
 #434547  autor: code
 09 paź 2010, 23:58
mootoor pisze:Jak wyżej. Chce go kupić i zależy mi na opinii użytkowników. Jak to jest z tym gubieniem zasięgu? I drugorzędna nic nie znacząca sprawa- jak działa bluetooth z innymi urządzeniami?
Witaj :)

Gubienia zasięgu nie ma, tzn, jeśli jesteś na granicy 3G i zakryjesz antenę, zejdzie momentalnie na Edge. Ot, cała afera z anteną.
Bluetooth: słuchawki i akcesoria audio działają świetnie, ale pliku nie prześlesz; nowoczesna filozofia, trzyma się dane w chmurze - np w Dropboksie.
Kamera - działa jak najbardziej ok, a masz wspaniały soft na telefonie do obrabiania filmów (nigdzie takiego nie znajdziesz), jak i zdjęć (tu musisz z AppStore ściągnąć np. Hipstamatic) - który zje wszelkich samsungowców, nominacja i userów kompaktów.

Nie słuchaj się rad masy nie rozumiejących dobrej jakości wyznawców Galaxy, Bady i tym podobnych HTC i Droidów; jeszcze nie tak dawno wszyscy polecali "przełom w branży" - N900, która teraz dogorywa bez wsparcia. Na iP masz i będziesz miał zawsze satysfakcję z dopracowanego do granic możliwości interfejsu i najlepszy , najfajniejszy sklep z aplikacjami i książkami (również w wersji polskiej).
Całą radochę psuje niestety fakt, że iP4 nie kupisz, bo go Operatorzy nie mają. Był na początku, sprzedał się w tydzień, a nowych dostaw na razie nie ma.

#434605  autor: Bos
 10 paź 2010, 12:42
code pisze:ie słuchaj się rad masy nie rozumiejących dobrej jakości wyznawców Galaxy, Bady i tym podobnych HTC i Droidów; jeszcze nie tak dawno wszyscy polecali "przełom w branży" - N900, która teraz dogorywa bez wsparcia.
Cóż, ja w życiu bym N900 nie polecił. Ip 4 we wszystkim jest jak najbardziej ok, ale zastanówmy się racjonalnie. 2500zł za ip4, czy 1500zł za np. Galaxy S, który ma multum aplikacji i w sumie nie ma tak strasznie gorszego oprogramowania, jak to każdy narzeka.
Na dzień dzisiejszy widzę sens w kupieniu 3GS, bo można go wyhaczyć za mniej niż 1500zł, a ciut gorszy wyświetlacz od 4 to nie jest wielki problem.
Głównie problem polega na tym, czy potencjalny użytkownik ma tyle kasy i mu nie szkoda. Bo iP 4 to telefon na lata jak każdy iPhone (przecież taki 2G ma już 3 lata i nadal jest chętnie sprzedawany, a za cenę 500zł oferuję bardzo dużo).

SE: T610i, K750i, W660i, W880i, 2x W910, C902
Nokia: 2600, 5300, 6300, N73 ME, 5610, 6230i, E51, 5800, E72
Apple: iPhone 3G 8GB
Motorola: V3xx, V8
Samsung: 2x U900, F480, Galaxy S
LG: KU990, Shine
BB: 9300
Obecnie: Samsung Galaxy S/ BB 9300

#434643  autor: dario321
 10 paź 2010, 15:34
code pisze:Bluetooth: słuchawki i akcesoria audio działają świetnie, ale pliku nie prześlesz; nowoczesna filozofia, trzyma się dane w chmurze - np w Dropboksie.
to filozofia wg. Stev'e Jobsa... a sa i inni filozofowie i to w wiekszosci :wink:

#434648  autor: senshiro
 10 paź 2010, 15:59
To może i ja dołączę się do dyskusji, bo iP4 wpadł mi w oko (w przeciwieństwie do jego poprzedników, które kojarzyły mi się z mydelniczką :P ) i rozważam jego zakup (ale nie w najbliższym czasie). Cena jak na razie jest trochę zaporowa (2,5k za sztukę z PL dystrybucji), ale zapewne powoli będzie schodzić (przewiduję coś okolo 2k po Nowym Roku). Dużym plusem jest dla mnie jakość wykonania, wygląd (lubię kanciaste telefony :) ) i system (fajnie jest pograć sobie w coś trochę bardziej rozbudowanego niż tetris/pasjans). Główne wady to brak przesyłu plików po bluetooth (chociaż po jailbreaku podobno się da to załatwić), brak radia FM i brak diody do powiadomień (może w iP5 będą?)
A co do problemu z anteną, to:
W międzyczasie w sieci pojawiły się pogłoski na temat zmodyfikowanych iPhone'ów 4, które to miałyby wracać do użytkowników po naprawach gwarancyjnych. Według niepotwierdzonych informacji metalowa ramka telefonu została pokryta dodatkową warstwą lakieru usuwającą problem zanikającego zasięgu.
ze strony http://www.telepolis.pl/news.php?id=18759 (podobno nowe partie od razu mają nakładaną grubszą warstwę tego lakieru)
code pisze:Całą radochę psuje niestety fakt, że iP4 nie kupisz, bo go Operatorzy nie mają. Był na początku, sprzedał się w tydzień, a nowych dostaw na razie nie ma.
Oj mają, mają. Tylko że jest rozprowadzany przez ludzi "na zapleczu" - wystarczy spojrzeć na Allegro i widać aukcje, gdzie ktoś sprzedaje po kilka/kilkanaście sztuk, które dopiero przyjechały. Najpierw zaspokoją sie "najbardziej potrzebujący", a potem telefony trafią do salonów i cena zacznie schodzić do bardziej przystępnych granic.

I jeszcze co do porownania z Galaxy S - iP4 ma diodę przy aparacie (latareczka, która często się przydaje :D ) i jest ciutkę mniejszy (jednak Galaxy jest duży). Zastanawiam się także, czy za jakiś czas Android nie pokaże co potrafi w kwestii gier - jego popularność rośnie bardzo szybko, deweloperzy już się interesują tym rynkiem, a sprzętowo Galaxy S jest mocniejszy niż iP4.

#434678  autor: code
 10 paź 2010, 18:05
dario321 pisze:
code pisze:Bluetooth: słuchawki i akcesoria audio działają świetnie, ale pliku nie prześlesz; nowoczesna filozofia, trzyma się dane w chmurze - np w Dropboksie.
to filozofia wg. Stev'e Jobsa... a sa i inni filozofowie i to w wiekszosci :wink:
zakładasz, że "większość" ma rację; nie jest tak w żadnym wypadku. wszelkie innowacje dokonywane były przez jednostki, nie przez masy. masy z natury mają uśredniony, niski pozom.

#434820  autor: dario321
 11 paź 2010, 12:33
wiec kupujac i majac tego ipka za okolo 3500zl-4000zl,ktory oferuje BRAK przesylu plikow przez bluetooth nazywasz innowacja (bo tak uwaza Jobs),ok.
czyli wierzysz w to co mowi Mr.Jobs.

wracajac do tytulu tematu...co jeszcze sadzisz o iPhone 4G?

#434826  autor: Jaca
 11 paź 2010, 13:52
Sądzę że to kawałek porządnego sprzętu, w przystępnej cenie (tzn nie w Polsce). Abo 50 funtow miesiecznie i masz go za free.

#434850  autor: code
 11 paź 2010, 15:55
dario321 pisze:wiec kupujac i majac tego ipka za okolo 3500zl-4000zl,ktory oferuje BRAK przesylu plikow przez bluetooth nazywasz innowacja (bo tak uwaza Jobs),ok.
czyli wierzysz w to co mowi Mr.Jobs.

a się spytam przewrotnie; co i jak często przesyłasz blutufem? szczerze mówiąc, zwykle najgłośniej o niego wołają amatorzy przesyłanie pirackich mp3 :)

co sadzę - napisałem już wyżej

#434854  autor: orson_dzi
 11 paź 2010, 16:07
code pisze:co i jak często przesyłasz blutufem?
Często przesyłam zdjęcia.
Powiedz mi w jaki sposób mogę to zrobić? Przecież nie będę tego słał mailem, bez przesady. A karty pamięci nie wyjmę z jednego i nie włożę do Ajfona.
Zdjęcia przesyłam często.
code pisze:zwykle najgłośniej o niego wołają amatorzy przesyłanie pirackich mp3 :)
Prawie wszyscy, wyłączając fanatyków i ludzi poprawnych żyjących "legalnie" (czyli pewnie góra 5%), użytkownicy Apple słuchają piratów, bez przesady.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#434872  autor: wtd
 11 paź 2010, 17:13
Nawiasem mówiąc w appstore są appsy które pozwalają wysyłać pliki przez bluethooth. Osobiście nie sprawdzałem jak to wygląda, ale podejrzewam że któraś (a jest ich trochę) musi być w miarę porządna.
Z drugiej strony, przez ostatni ponad rok jak nosiłem ajfona to jakoś niezbyt zdarzało mi się narzekać na brak tej funkcji. Dużo bardziej mi doskwierał brak otwartego systemu plików pozwalającego przez safari ściągać różne pliki na telefon (to też w sporej części można obejść zew. programami, ale nie jest to zbyt wygodne).

#434898  autor: dario321
 11 paź 2010, 19:50
czesto przesylam zdjecia na kompa przez bluetooth jak i czasami aplikacje .sis do telefonu.
muzyki w telefonie nie mam w ogole bo uwazam,ze to dziecinne jest by sluchac jakiejkolwiek muzyki na jakimkolwiek telefonie (oraz odtwarzacz mp3).

code-fajnie ze Ty nic nie mozesz sobie przeslac-wyslac przez bluetooth i ze to Ci pasuje,nowy sposob trzymania-korzystania z iPka4 pewnie tez juz opanowales,a gratisowe etui masz? chyba,ze nie jest to Ci potrzebne a jest to takie innowacyjne.

#435233  autor: code
 13 paź 2010, 15:17
dario321 pisze:czesto przesylam zdjecia na kompa przez bluetooth jak i czasami aplikacje .sis do telefonu.
muzyki w telefonie nie mam w ogole bo uwazam,ze to dziecinne jest by sluchac jakiejkolwiek muzyki na jakimkolwiek telefonie (oraz odtwarzacz mp3).

code-fajnie ze Ty nic nie mozesz sobie przeslac-wyslac przez bluetooth i ze to Ci pasuje,nowy sposob trzymania-korzystania z iPka4 pewnie tez juz opanowales,a gratisowe etui masz? chyba,ze nie jest to Ci potrzebne a jest to takie innowacyjne.
orson_dzi pisze:
code pisze:co i jak często przesyłasz blutufem?
Często przesyłam zdjęcia.
Powiedz mi w jaki sposób mogę to zrobić? Przecież nie będę tego słał mailem, bez przesady. A karty pamięci nie wyjmę z jednego i nie włożę do Ajfona.
Zdjęcia przesyłam często.
code pisze:zwykle najgłośniej o niego wołają amatorzy przesyłanie pirackich mp3 :)
Prawie wszyscy, wyłączając fanatyków i ludzi poprawnych żyjących "legalnie" (czyli pewnie góra 5%), użytkownicy Apple słuchają piratów, bez przesady.
wysyłanie przez bluetooth jest stare, w mojej opinii. zdjęcia z iPhone'a wrzucam na FB, Galerię w MobileMe (gdzie oglądają je znajomi), rzadko posyłam mailem. Pamięci w telefonie mam wystarczająco dużo, by raz dziennie synchronizować zdjęcia iPhone <=> Mac. Bluetooth w tym wypadku byłby zauważalnie i znacząco wolniejszy. Czepiasz się tego braku Bluetootha strasznie, ale - Twoimi słowy - jak Tobie pasuje, to korzystaj w ten sposób :) dla mnie, to strata czasu. Zanim wyślesz zdjęcia przez BT znajomemu, ja już je będę miał udostępnione dla wszystkich.

Co do muzyki; każdy słucha na czym woli, ja słucham bardzo dużo i iPhone sprawdza się dobrze jako odtwarzacz; szczególnie na innych, niż standardowe, słuchawkach. Kupuję też mp3 - jak za moją pracę płaci mój pracodawca, tak i ja płacę za czyjąś. Nie zastanawiałem się nigdy, w ilu % znajdują się użytkownicy płacący za muzykę, takie dywagacje do niczego nie prowadzą; moim zdaniem ściągając mp3 gra się nie fair - i przez ten proceder lepsi, mniej komercyjni wykonawcy zamiast być godziwie wynagradzani, żyją w niszach. Zastanawiam się, czy Twój pracodawca też podchodzi do Ciebie w ten sposób, jak Ty do czyjejś pracy, nawet w postaci pliku audio.

#435357  autor: mootoor
 14 paź 2010, 10:12
Czytałem też ze ten (niby) problem z zasięgiem jest już rozwiązany w nowych modelach. Może to jest prawda skoro IP3G (chyba) nie mógł wysyłać sms-ów. trzeba było coś zainstalować i było juz ok. Wiem bo mój znajomy tak miał.

Nie ma co się kłucić o jakieś pierdoły. Moim zdaniem IP to jedyny tel w którym te wszystkie funkcje działają idealnie i płynnie. Wyświetlacz też. Miałem wcześniej LG KC 910 RENOIR i dotyk był super. teraz n5800 (tragedia) aktualizowałem softa ale nadal czuje niedosyt.

[ Dodano: 2010-10-14, 10:13 ]
* kłócić * :mrgreen:

[ Dodano: 2010-10-14, 10:41 ]
No to znowu będę się zastanawiał bo IP4 na razie nie ma w orange a znalazłem ciekawy artyku

http://www.telepolis.pl/news.php?id=19600

#441602  autor: ninjagaiden
 17 lis 2010, 11:33
nie wiem, czy to prawda, ale dużo ludzi mówi, że ekran dotykowy szybko się rozbije...

Nintendo Power 4Ever

#441628  autor: orson_dzi
 17 lis 2010, 12:43
Bo jest szklany.
To normalne, że jak upadnie Ci pod korzystnym kątem, to efekt będzie bardzo ładny ;) . Ale poza tym jest trwały.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#447963  autor: pestka
 20 gru 2010, 23:17
osobiście nie rozumiem tego zachwytu nad IPhonem- ale wiadomo, co kto woli. Wydaje mi się ,że cena jest zdecydowania przesadzona. Ponad 3000 w abonamencie firmowym?
Przecież za tą cene można kupić telewizor, a nie jakiś telefon. Przecież jest cała masa modeli telefonów, które można zaliczyć do biznesowych (przykładowo xperia x 10)
No nie wiem, może ktoś mnie przekona, bo jakos nie rozumiem tego zamieszania wokół modelu :/