• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #446598  autor: max000
 13 gru 2010, 17:56
Obecnie jestem w erze i problemów z zasięgiem na stokach narciarskich, w leśnych drogach itp. nie mam . Prawie cały czas pełny zasięg (tylko w głebokich piwnicach czasem nie ma). Zastanawiam się nad przejściem do play, bo telefon dają mi o 200zł taniej, niż era przy przedłużaniu umowy :| .
Więc jak to jest z zasięgiem play. W centrum dużego miasta myśle, że nie będzie różnicy, ale daaawno temu jak byłem w orange (wtedy jeszcze idea) to miałem problemy z zasięgiem.

#446605  autor: KamaZ
 13 gru 2010, 18:14
Play korzysta ze swojego zasięgu + roaming krajowy Plusa tam gdzie ich własnego nie ma. Z moich doświadczeń wygląda to tak, że Plus ma jednak najlepszy zasięg ze wszystkich, więc jest ok.

#446628  autor: max000
 13 gru 2010, 19:53
KamaZ pisze:roaming krajowy Plusa tam gdzie ich własnego nie ma.
a za to się jakoś dodatkowo płaci? Da się ustawić, żeby telefon automatycznie wyszukiwał mocniejszą sieć, a nie wyświetlał "wybierz sieć"? Teraz mam telefon na symbianie, jak będe zmieniać telefon to też symbian albo android.

#446629  autor: Marens
 13 gru 2010, 19:56
max000 pisze:Da się ustawić, żeby telefon automatycznie wyszukiwał mocniejszą sieć
Automatyczne wyszukiwanie sieci w telefonie.
max000 pisze:a za to się jakoś dodatkowo płaci
Internet jest nieco inaczej rozliczany, pozostałe koszty są takie same.
 #446652  autor: SACZI
 13 gru 2010, 21:05
max000 pisze:Obecnie jestem w erze i problemów z zasięgiem na stokach narciarskich, w leśnych drogach itp. nie mam . Prawie cały czas pełny zasięg (tylko w głebokich piwnicach czasem nie ma). Zastanawiam się nad przejściem do play, bo telefon dają mi o 200zł taniej, niż era przy przedłużaniu umowy :| .
Więc jak to jest z zasięgiem play. W centrum dużego miasta myśle, że nie będzie różnicy, ale daaawno temu jak byłem w orange (wtedy jeszcze idea) to miałem problemy z zasięgiem.
Jesienią era poprawiła ofertę dla przedłużających umowy i uważam, że obecnie nie warto się juz do Playa przenosić.
Play może mieć problemy na stokach, bo te zwykle są z dala od aglomeracji miejskich.
Nie potrafię wytłumaczyć dlaczego z Playem są problemy, skoro sieć w znacznej mierze działa na nadajnikach Plusa, a ten z kolei ma bardzo dobre pokrycie w kraju.
Prawdopodobnie problemy pojawiają się:
1. przełączanie się między nadajnikami Play/Plus
2. Plus kolejkuje abonentów i tych z Playa "spycha" na drugie miejsce.

#446671  autor: KamaZ
 13 gru 2010, 21:56
Swego czasu jak wprowadzili stan darmowy w Play Fresh były problemy, ale teraz jest ok.

SACZI używasz Play?

Ponad 2 tygodnie temu dziewczyna przeniosła się do Play. Wygadałem jakieś 10 godzin i wysłałem 800 smsów i żadnego problemu a w tej chwili karta siedzi w W810i czyli jadę na EGSM Play przez większość czasu a ona na Plusie prawie cały czas i nikt nikogo nie wyrzuca :wink:

#446675  autor: SACZI
 13 gru 2010, 22:00
KamaZ pisze:SACZI używasz Play?
Jak mam ochotę wynieść się z ery, to wkładam kartę Playa do komóry.
... szybko mi przechodzi ta "ochota".

Bardziej poważnie, gdybym nie miał "przebojów" z Playem, to podpisałbym z nimi co najmniej 2 abonamenty.

#446676  autor: maniek89
 13 gru 2010, 22:01
Zawsze mozna w razie problemów ustawic na sztywno plusa.

#446692  autor: banderas
 13 gru 2010, 22:57
jeśłi mogę zapytać jaki to telefon masz na myśli ?

odnośnie play mam na ich jedno uczulenie nic praktycznie w salonie nie zalatwisz, ekofakture mozna nazwać troche na wyrost ze jest eko bo i tak do nich wysylasz sterte papierów ,
brak bezproblemowego rozwiązania umowy, ludzie którzy to wymyślili troche chyba mieli fantazje

tak to mają pare fajnych patetntów patrz tani roaming, chodzi o to jesli jestes poza granica polski płacisz jak dzwonisz jak za poł przych

uznaje lepiej troche wiecej wydać i mieć lepsza obsługe

banderassso

#446720  autor: max000
 14 gru 2010, 05:50
Jeśli mówicie, że mogą być problemy to musze się jeszcze z erą potargować, żeby oferte bez telefonu dali mi na 12 a nie na 18 miesięcy. abonament za 17zł/80min.
Jak mówisz że oferte dla przedłużających poprawili to wole nie wiedzieć, jak było wcześniej. Teraz biorąc abonament z "telefoniczną okazją" telefony mam ok. 200zł taniej niż na allegro.
przeliczając (25-17)*24miesiące = w porównaniu do oferty bez telefonu daje 192 zł dodatkowo :smt005 i jeszcze w tym abonamencie jest mniej minut :lol:

#446722  autor: Marens
 14 gru 2010, 08:07
banderas pisze:tak to mają pare fajnych patetntów patrz tani roaming, chodzi o to jesli jestes poza granica polski płacisz jak dzwonisz jak za poł przych
Korzystałeś kiedyś z taniego roamingu? Nie działa to popranie.
SACZI pisze:Play może mieć problemy na stokach, bo te zwykle są z dala od aglomeracji miejskich.
Ja jakoś nie mam problemów.

#446728  autor: Szczecinianin
 14 gru 2010, 09:53
KamaZ pisze:Z moich doświadczeń wygląda to tak, że Plus ma jednak najlepszy zasięg ze wszystkich
A czy w twoich doświadczeniach zauważyłeś to że na Jaworzynie w Krynicy Plus jako jedyny ma GSM 1800 Era, Orange, nawet Play ma tam 900mhz. Przez to Plus ma zdecydowanie najgorszy zasięg w tej narciarskiej lokalizacji.

#446730  autor: Andrzej24
 14 gru 2010, 10:12
Mieszkam w górach i mam play. Jestem bardzo zadowolony. 900 zdecydowanie wygrywa w górach. Nawet szkoda dyskutować. Teraz jak odpalą UMTS 900 to będzie super a w górach takie nadajniki stoją.

#446733  autor: wtd
 14 gru 2010, 10:48
Marens pisze:Korzystałeś kiedyś z taniego roamingu? Nie działa to popranie.
Pamiętam że jak ostatnio byliśmy w grecji to mój kumpel strasznie klął na ten tani roaming i na to że play go uparcie automatycznie aktywuje.

#446737  autor: max000
 14 gru 2010, 11:11
telefon o którym myślałem to xperia x10mini pro, ewentualnie nokia c6, ale w erze już nie widze jej, jako możliwości

dziękuje za wszystkie wypowiedzi. Widze, że zdania są podzielone, więc chyba zostane w erze, telefon kupie z allegro, pozostaje jeszcze decyzja, czy podpisać umowe bez telefonu, czy przejść na karte.

#446739  autor: user_delete19
 14 gru 2010, 11:17
SOT:
wtd pisze:Pamiętam że jak ostatnio byliśmy w grecji to mój kumpel strasznie klął na ten tani roaming i na to że play go uparcie automatycznie aktywuje.
Ale co za problem wyłączyć? Krótki kod czy playmenu i po chwili nie ma...

#446759  autor: KamaZ
 14 gru 2010, 13:17
max000 pisze:Widze, że zdania są podzielone, więc chyba zostane w erze
Kup sobie starter za 5 zł i najlepiej sam zobacz jak to wygląda w praktyce.

#446937  autor: banderas
 15 gru 2010, 13:30
max000 pisze:telefon o którym myślałem to xperia x10mini pro, ewentualnie nokia c6, ale w erze już nie widze jej, jako możliwości

dziękuje za wszystkie wypowiedzi. Widze, że zdania są podzielone, więc chyba zostane w erze, telefon kupie z allegro, pozostaje jeszcze decyzja, czy podpisać umowe bez telefonu, czy przejść na karte.
nokia c6 i se xperia mini pro jest w ofercie, jeśli nie masz w iboa , zadzwon do boa i zapytaj czy nie można z tym telefonem przedłużyć umowy

banderassso

#447007  autor: thonka
 15 gru 2010, 20:19
banderas, coz... napewno bedzie mogl z nimi przedluzyc, ale w takich abonamentach jak on planuje beda w kosmicznych cenach.

przy tych telefonach nie oplaca sie calkowicie podpisywac umowy w erze.

x10 mini pro (c6 w brak) w telefonicznej okazji 25zl to koszt 800zl (mozna obnizyc tylko punktami era premia choc podejrzewam, ze wiecej niz na rabat 50zl to ich nie bedzie patrzac po tym jakie abonamenty sa brane pod uwage). jest tam tylko 40 minut i to bez play, bez mozliwosci jakiejkolwiek negocjacji warunkow.

to juz bardziej sie oplaca wybrac abonament rodzina 20, gdzie po negocjacji mozna go miec za 25zl z 80 minutami do wszystkich sieci, ale tu znow telefon to 949zl, a za tyle to mozna go kupic w sklepach internetowych! c6 to natomiast koszt 999zl!

niestety oferta ery dla tych, ktorzy chca przedluzac najnizsze abonamenty z lepszymi telefonami jest lekko mowiac beznadziejna.

tak wiec max000 jezeli nie wymagasz wiele od sieci, w tym od obslugi, bierzesz dla przykladu LP telefon 29 (c6 lub x10 mini pro za 599zl) ustawiasz sztywno plusa i powinno wystarczyc. gorzej gdybys chcial np. skorzystac z tanszego pakietu internetowego - wtedy bez zonglowania miedzy sieciami sie raczej nie obedzie.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet