Użytkownik
Ranga
Stały bywalec
Z jednego sektora 7 rozmów + szczelina sygnalizacyjna w normalnym kodowaniu (dla jednego kanału, czyli dla dwóch kanałów 7+8 rozmów). Tylko przy stacji 3 sektorowej nie da się zastosować 2ch kanałówMarens pisze:Takie pytanie z innej beczki 2 kanały to ile rozmów na obszar jednej stacji.
Niestety ale tak prawdopodobnie będzie. Przynajmniej w moim 18 tysięcznym mieście - GSM na dwóch stacjach został okrojony do dwóch sektorów skierowanych na samo miasto. Już dzisiaj zauważyłem pogorszenie jakości rozmowy - idzie na półkanale. Jeśli chodzi o automatyczne przełączenia na plusa, to ustawione są tylko sąsiedzi stacji plusa poza miastem, więc i tak w mieście nie zapewni to pojemności.mariusz9a pisze:Tylko przy stacji 3 sektorowej nie da się zastosować 2ch kanałów Chyba że będą ciąć time sloty na rożne anteny sektorowe, ale to już w ogóle żenada będzie. Zrobią w miastach 1 rozmowę na sektor? A może przerobią na stacje dookólne. Ale to już w ogóle żenada pojemnościowa będzie Ja nie wiem jak na 2 kanałach można w ogóle sieć postawić.
Ze screena który zrobiłeś widać że jest jeszcze 975. 975 i 999 leżą na skraju pasma. Bardzo dziwne to 976, ale chyba nie będzie zachodził na UMTS. Ktoś tu już wcześniej wspomniał, że według Huawei 4,4 Mhz to minimum na UMTS, czyli wychodzi że z 5 MHz zostaje 0,6MHz czyli jak by nie liczyć trzy kanały a nie dwa...McCm pisze: 976 i 999 to działające kanały GSM, reszta to prawdopodobnie UMTS 900, ale nie jestem pewien, jednakże nie ma możliwości zalogowania do tych kanałów, zawsze jest ERR.
Transmisja jest rozpraszana na 4.68 MHz. W książkach znalazłem informację, że rozmiar używanej częstotliwośći operator może ustawić na 4.4. - 5 MHz.zajadacz pisze:Nie jestem pewien, jeśli się mylę to proszę mnie poprawić, ale obiło mi się o uszy, że dane w UMTS przesyłane są w paśmie rzędu 3,8 MHz, a całość ma szerokość 5 MHz ze względu na interferencje i fakt że to jest widmo rozproszone. Więc widocznie da się wykroić z tego kawałek bez szkody dla transmisji. Jak się mylę to proszę mnie poprawić, bo sam jestem ciekaw jak to działa.
975 i 976 albo 998 i 999 - tak jest u mnie.zajadacz pisze: Bardzo dziwne to 976
Raczej ciężko będzie.zajadacz pisze:Pytanie do znawców, czy zakładając że mam tel z UMTS 900 na FTD da się wymusić tylko UMTS 900? Nie chodzi mi o wymuszenie konkretnej nośnej, bo to wiem że da się zrobić a o wymuszenie UMTS 900.
Tak - na stacji w Żywcu, ul. Przemysłowa 25.muchakk pisze:Patryk_ testowałeś może już transfery i pingi ?
A nie -118 dBm? Nie pamiętam dokładnie tej wartości, ale tak mi się kojarzy.sql pisze:W GSM można wykonać rozmowę gdy siła sygnału jest lepsza niż -105dBm (fakt że jakość jest słaba).