Użytkownik
mariusz9a
E tam taniej. Umowa wynosi 600 mln za bodajże 5 lat, co daje rocznie 120 mln przelewanych Polkomtelowi niezależnie od generowanego ruchu. Umowa jest niekorzystna dla firmy Polkomtel, no ale cóż, Bauc musiał zrobić dobrą minę do zlej gryGutEQ pisze:Natomiast w dużych miastach opłaca się Playowi obsługiwać głos własnymi stacjami GSM - tego ruchu jest tam dużo i lepiej (czyt. taniej) go obsługiwać samemu, nie płacąc Plusowi za roaming krajowy.
Wszystko wskazuje na to, że będzie internet 900/2100Mhz@HSPA+ (~"512kbps")No i jakie prędkości, jeżeli chodzi o internet, będzie można na tych nadajnikach osiągnąć, czy to zależy tylko od możliwości sprzętu - czyli HSPA / HSPA+ da się?
Tylko zwróć uwagę, że już kilka razy miało być przyspieszenie do 2-3Mbit/swidex pisze:Play oficjalnie zapowiedział większą przepustowość w strukturze sieci
Światełka nic nie dadzą. Tu trzeba siec porządną zrobić a potem ewentualnie myśleć o łączach światłowodowych. Jakoś inni nie maja wszędzie światełek a działają kilkakrotnie szybciej. Zresztą Netia im nie będzie ciągnąć światłowodów do nadajników.agaak pisze:A oni już nie romansują z Netią? Nie da rady światełek???
Twoja argumentacja wydaje mi się być nawet logiczna. Chociaż mam nadzieję, że "wywalczą" jakoś od wojska 1800Mhz'ów, który wykorzystaliby do GSM w miastach. Ach marzenia, że z każdej lokalizacji mamy GSM 900/1800 i UMTS 2100GutEQ pisze:Natomiast w dużych miastach opłaca się Playowi obsługiwać głos własnymi stacjami GSM - tego ruchu jest tam dużo i lepiej (czyt. taniej) go obsługiwać samemu, nie płacąc Plusowi za roaming krajowy. A PlayOnline w dużych miastach i tak śmiga w zasięgu UMTS2100, który w Playu jest porządnie rozbudowany, więc UMTS900 jest tam zbyteczny.
To tylko Ci pozazdrościćjojo pisze:A co jeszcze bardziej mnie zaskoczyło, jest też pozwolenie na tą samą częstotliwość pod UMTS w oddalonej o kilka kilometrów "pipidówie" z liczbą mieszkańców ok. 3 tysięcy.
O widzisz, tego nie wiedziałem że umowa jest ryczałtowa... w takim razie dla P4 odpalenie UMTS900 to raczej rozwiązanie problemu pt. "mamy tam własny GSM ale i tak nikt z niego nie dzwoni więc BTS stoi, się kurzy i nie zarabia. Lepiej puścić głos po Polkomtelu, kosztów nie zwiększymy a zarobimy na usługach transmisji danych i sprzęt będzie wypracowywał przychody".mariusz9a pisze:E tam taniej. Umowa wynosi 600 mln za bodajże 5 lat, co daje rocznie 120 mln przelewanych Polkomtelowi niezależnie od generowanego ruchu.GutEQ pisze:Natomiast w dużych miastach opłaca się Playowi obsługiwać głos własnymi stacjami GSM - tego ruchu jest tam dużo i lepiej (czyt. taniej) go obsługiwać samemu, nie płacąc Plusowi za roaming krajowy.
E tam niekorzystna. 120 mln zł rocznie uzyskane przy zerowych kosztach marketingu i promocji jest zawsze mile widzianemariusz9a pisze:Umowa jest niekorzystna dla firmy Polkomtel
To, i to. Na pewno E-GSM 900 i to już od kilku miesięcy. A kiedy odpalą (może już odpalili, ojciec kilka dni temu mówił, że widział jak coś grzebali przy stacji) UMTS na tej częstotliwości, tego nie sprawdzę z powodu barku odpowiedniego terminala.rogmaniek pisze:To tylko Ci pozazdrościćTo tylko "puste" 3G na 900 czy może też E-GSM?
Bo ja wiem... z 5 MHz to za wiele nie powalczą. Prędzej powalczą o 1800, tam jest ładne 20 MHz wolne (nawet trochę więcej, 126 kanałów z czego 121 ciągłych). No i o pasmo 800 MHz z "dywidendy cyfrowej" będzie na pewno ładna bitwaagaak pisze:w sumie U9 zaraz będzie przefarbowane na LTE
U mnie po wyjechaniu z zasięgu P4, jestem bez zasięgu. Plus - "Karta sim nie pozwala na połączenie z tą siecią". Może w końcu naprawią to.jojo pisze:Na razie powrócił zasięg macierzysty Play, choć tak jak pisałem, wczoraj telefon automatycznie logował się do stacji Polkomtelowskich, pomimo równie dobrego zasięgu macierzystego.
Tak, natomiast na 900, ma się Era z Plus "powymieniać" - aby mieć ciągłość w eterze, coś mi się o uczy obiło...GutEQ pisze: No i o pasmo 800 MHz z "dywidendy cyfrowej" będzie na pewno ładna bitwa
McCm pisze:- część kanałów GSM jest wycięta (było 6, są 2) reszta widoczna jest jako ERR, na całe miasto zostały 2 działające kanały GSM
Mi się wydaje, że zostawiają te 2 kanały tylko dla Play Domowyagaak pisze:Już by mogli nie kombinować i całą 5 pasma dać na UMTS, a GSM po PLUS.
Współczucia dla użytkowników tej usługi.Mi się wydaje, że zostawiają te 2 kanały tylko dla Play Domowy