• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #446064  autor: Marcin1979
 10 gru 2010, 22:53
Witam
Jeśli ktoś miałby jakieś pytania odnośnie tego telefonu to chętnie odpowiem.
Telefon kupiłem bo obecnie posiadam dwie karty sim - Play i Era (w abonamencie), noszenie dwóch telefonów mnie denerwowało a do rozrywki (gry i internet) sprawiłem sobie ipoda touch 4 więc od telefonu oczekuję tego do czego jest stworzony.
Z pierwszych godzin użytkowania telefonu mogę napisać kilka rzeczy (będę porównywał z samsungiem s3110 bo właśnie z niego się przesiadłem):
1. Budowa:
- wygląda dość solidnie ale plastik nie jest najlepszej jakości, mam trochę wrażenie jakbym trzymał w ręce zabawkę (samsung s3110 robi o wiele lepsze wrażenie) ale w końcu to telefon za jedyne 299zł (obecnie w tej cenie można go nabyć w euro i w MM),
- poddając go skrętnym naprężeniom w ręce słyszymy delikatne skrzypienie ale z drugiej strony nie ma się wrażenia, że za chwilę coś odpadnie,
- telefon do najmniejszych nie należy ale za to zastępuje dwie słuchawki więc nie jest źle,
- klawisze duże, skok wyczuwalny ale nie trzeba zbyt dużo siły by wcisnąć odpowiedni klawisz - pisze mi się całkiem wygodnie, łatwiej niż na s3110. Przy wciskaniu klawisza "0" mam wrażenie jakby coś tam się jeszcze naciskało. D-pad bardzo wygodny (kółeczko), nie ma problemu z wyborem właściwego kierunku, tak samo z potwierdzaniem klawiszem ok,
2. Ekran:
- nie jest najmniejszy co przy niezbyt dużej rozdzielczości razi pikselozą, widać również niezbyt dużą ilość kolorów. Przy rozmawianiu to z pewnością nie przeszkadza a i przy pisaniu sms-ów można przeżyć,
- kąty widzenia takie sobie, widać że to budżetowa konstrukcja,
3. Obsługa:
- słownik t9 niestety nie jest zbyt wygodny, wyłączyć można go dopiero z poziomu ustawień a do tego słowa można dodawać tylko gdy dla kombinacji klawiszy nie ma żadnej propozycji,
- wybór kart bardzo wygodny - przeglądając książkę kontakty podświetlone są na niebiesko z pierwszej karty, a na różowo z drugiej. Automatycznie przechodząc pomiędzy kontaktami przełącza nam się aktywna karta ale nie ma żadnego problemu by zadzwonić z jednej karty na kontakt z drugiej - wystarczy tylko wcisnąć klawisz z boku i po kłopocie. Wszystko działa bardzo szybko, a do tego dwie diody (umieszczone nad wyświetlaczem w lewym i prawym rogu) sygnalizujące z której karty korzystamy (nie świecą oczywiście cały czas a tylko przez chwilę np. przy zmianie aktywnej karty, przeglądając książkę jest to już światło ciągłe w zależności od karty, na której jest kontakt)
- jakość rozmów na bardzo wysokim poziomie, nie miałem problemu by zrozumieć rozmówcę a dzwonię głównie z play,
- najbardziej mi się podoba opcja latarki, można zmienić sobie skróty pod klawisz kierunkowy, wystarczy wybrać odpowiedni kierunek i wchodzimy do menu gdzie mamy opcje włącz i wyłącz (domyślnie kursor jest ustawiony na wyłącz - wydłuża to czas włączenia diody ale też zmniejsza ryzyko przypadkowego włączenia światła),
- blokada klawiatury - w samsungu denerwowało mnie odblokowywanie przytrzymywaniem klawisza bo to wydłuża czas uzyskania dostępu do telefonu, tutaj najpierw naciskamy lewy klawisz funkcyjny a potem prawy (ale wcześniej trzeba jeszcze coś nacisnąć by przejść do odblokowywania klawiszy - nie wystarczy nacisnąć lewego a potem prawego), komunikat potwierdzający odblokowanie klawiszy znika bardzo szybko. Tylko muszę zwrócić uwagę, że czasem pojawia się dziwny komunikat "Naciśnij * by odblokować klawiaturę" - naciskanie w tym momencie * nic nie daje - ot jakiś bug (który być może będzie drażnił).
4. Aparat: mogę napisać tylko, że jest a pewnie nie będę z niego w ogóle korzystał, podobnie z muzyką czy radiem ale jakiś mały test mogę zrobić.
5. Bateria: o niej póki co mogę napisać tylko tyle, że robi wrażenie - jest ponad dwa razy większa gabarytowo niż w samsungu s3110 (być może jest ok 1mm cieńsza). Jak długo będzie trzymać, napiszę jak już będę po pierwszym ładowaniu i ponownie uda mi się ją rozładować.
Ładowarka z gniazdem usb więc zawsze można podłączyć jakieś inne urządzenia ładowane przez usb.
Podsumowując jestem zadowolony bo do tego czego oczekuję telefon spełnia moje oczekiwania w 100% - do tego latarka (a mając telefon z taką funkcją zawsze lubiłem z niej korzystać).

Dorzucam kilka informacji:
- odnośnie komunikatu o odblokowaniu z gwiazdką to pojawia się on gdy soft oczekuje na potwierdzenie odblokowania klawiatury prawym klawiszem,
- bluetooth działa bardzo dobrze, bez problemy można się połączyć z innymi urządzeniami - sprawdzałem na radiu samochodowym, które ma wbudowany zestaw głośno mówiący i obsługuje A2DP,
- rozmowy są na tyle głośne, że trzeba je raczej mocno ściszyć by nie ogłuchnąć, sygnał dzwonka również jest świetnie słyszalny,
- bateria póki co spisuje się świetnie, mam 44min rozmów od piątku, trochę zabawy w sprawdzenie co tam można pozmieniać w ustawieniach, trochę grania, kilkadziesiąt sekund korzystania z latarki - po włączeniu były dwie kreski (na trzy) dzisiaj ubyła jedna,
- ładowarka jest raczej z dobrych podzespołów bo daje napięcie 5.04V (sprawdzane miernikiem) więc raczej bez strachu można ją wykorzystać do ładowania innych sprzętów),
- dźwięk hmmm, nie jestem ekspertem ale chyba jest raczej tak sobie ;) - da się słuchać (słuchawki niewygodne), radio gra a
- gry - kurcze tutaj pozytywne zaskoczenie bo mamy sudoku całkiem przyzwoite (jak na taką rozdzielczość ;) ) - SudokuCafe, do tego jakieś wyścigi - Chequered Flag, układanie kolorków po trzy w rzędzie - ZooZooClub, jakiś tarzan -Mini Game Planet i Battle Reversi. Wszystkie gry animacją nie powalają oczywiście ale dla zabicia czasu coś tam można znaleźć na kilka minut. Uwaga Gry i Aplikacje są w Menedżerze Plików.
- i jeszcze jeden bug w sofcie zauważyłem, dźwięk klawiszy potrafi się włączyć pomimo faktu wyciszenia na max (nawet w profilu milczy) - nie zauważyłem jakiejś prawidłowości póki co, po wejściu do ustawień profilu i zapisaniu tego co było z powrotem cisza,
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, 12:27 przez Marcin1979, łącznie zmieniany 3 razy.

#446093  autor: GutEQ
 11 gru 2010, 02:24
Marcin1979, dzięki za opis wrażeń! Mi się bardzo przydadzą, bo właśnie się zastanawiam nad kupnem GX200 i Twój opis daje mi dużo bardzo wartościowych informacji :) dobra robota!

#447083  autor: kowcio
 16 gru 2010, 12:19
Super, bardzo fajnie że opisałeś ten telefon- takie informacje są bardzo cenne.
Co do bugów w sofcie. To w LG jest ich wiele- zobaczysz, że jeszcze za pół roku coś odkryjesz ;) Ale... One nie są na tyle upierdliwe, by przeszkadzały użytkownikowi.

Dodam, że telefon jest oparty o nowa platformę, taką jaką ma np. GU230, o którym sporo pisąłem w innym temacie.
Jak widać telefon warty już nawet ok 250 PLN nie ma sobie równych- nawet w postaci myphonów czy innych

#447304  autor: Marcin1979
 17 gru 2010, 17:31
Jeszcze napiszę uwagę co do baterii - musiałem się poddać i nie zmęczyłem jej do końca hehe. W środę po południu zgasła ostatnia kreska, wskaźnik tylko sobie delikatnie pulsuje - od tego czasu chciałem rozładować telefon do maxa, wykonałem jeszcze w sumie ok. 20min rozmów, telefon kilkadziesiąt minut pracował z włączonym BT i podłączony do radia samochodowego, świeciłem kilka minut latarką, grałem sobie w sudoku i nic, telefon dalej działał. Późnym wieczorem podpiąłem ładowarkę bo następnego dnia nie chciałem ryzykować wyłączenia się telefonu. GX200 z pewnością nie pobiera dużych ilości prądu sądząc po parametrach ale WIELKI PLUS za baterię. Pewnie za ponad tydzień dam znać ile faktycznie pracował po naładowaniu ;)
Na minus muszę napisać, że przypisywanie kontaktów pod szybkie wybieranie i ich używanie nie jest szczególnie szybkie. Po naciśnięciu klawisza z podpisanym kontaktem trzeba wybrać jeszcze kartę, z której chcemy się połączyć (a szkoda bo wystarczyłoby przy podpisywaniu zaznaczyć, z której ma się łączyć) czego niestety nie można potwierdzić zieloną słuchawką tylko trzeba przez klawisz funkcyjny (czyli co najmniej dwa klawisze trzeba wcisnąć by rozpocząć wybieranie kontaktu - z zaznaczeniem, że skrót przyciskamy i przytrzymujemy a potem wybieramy pierwszą kartę, maksymalnie daje nam to konieczność wciśnięcia aż czterech różnych klawiszy). W samsungu wystarczyło przytrzymać guzik i po chwili rozpoczynało się wybieranie numeru. Jako minus jak dla mnie jest podpisanie pod klawisz "9" wiadomości SOS więc ubywa nam jeden klawisz pod kontakty. Do tego nie znalazłem nigdzie w ustawieniach numery poczty głosowej, do której skrót jest pod klawiszem "1" - w samsungu podpisywałem sobie najczęściej wybierany kontakt i tym to sposobem miałem aż 9 skrótów, tutaj tylko 7.
Poza tym telefonik naprawdę rewelacyjny. Obudowę próbowałem zarysować paznokciem i nie dałem rady a starałem się dość mocno (bo tą aluminiową tylną klapkę w nokii e52 rysuje się aż miło hehe).

We czwartek mijają 2 tygodnie od naladowania a dopiero wczoraj ubyla druga kreska. Została jeszcze jedna, na której poprzednio tel pracował kilka dni. Tym razem tylko dzwonilem i kilkanaście min uzywalem latarki.

#449239  autor: macias44
 28 gru 2010, 12:24
siemka, mam pytanie co może oznaczać ikona R1 na ekranie? Pojawia mi się czasem i nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji :(
aha i da się jakoś przypisac większą pamięć na sms niż to co jest oryginalnie?

#449277  autor: kowcio
 28 gru 2010, 14:06
A może to Roaming na karcie SIM 1? Masz instrukcję obsługi? Chyba na początku są symbole z wyjaśnieniem.
Da radę zrobić kopię SMS na kartę pamieci. Ale nie zwiększysz fizycznej pamięci na większą niż jest- czyli 500 SMS powinno być.

#449291  autor: macias44
 28 gru 2010, 14:34
hmmm instrukcje mam ubogą bo niewidze wyjaśnienia tej ikony :(
ta ikona pojawia się tylko w mojej małej miejscowości a jak jadę do innej gdzie pracuje to jej nie ma <lol>

ustawiona pamieć sms na telefon i wyskoczył monit że przepełniona przy ok. 75sms odebranych i 75sms wysłanych ;P (na 1 karcie, na 2giej były tylko 2 sms) coś koło tego bo teraz nie pamiętam. Więc nie ma nawet tych 500 co podałeś.
No cóż poszperam jeszcze w nim lub kolejny raz instrukcje

#449293  autor: kowcio
 28 gru 2010, 14:36
A masz telefon w Play? Widocznie wchodzi na roaming Plusa w tej miejscowości, bo ich macierzysty jest słaby. Czyli tak jak myślałem.

#449296  autor: macias44
 28 gru 2010, 14:43
heh nom mam, Patrz o tym nie pomyślałem -mój bład. W Noki5800 faktycznie się przestawiało na Roaming Plus.
Dzięki za naprowadzenie na dobrą drogę 8)

Tylko ta pamieć sms utrudnia troszke no ale trudno

Jeszcze raz dzieki

#450302  autor: Marcin1979
 02 sty 2011, 11:56
W obsłudze wiadomości sms jest jeszcze jeden feler, mianowicie skasować można albo pojedynczo wiadomość albo wszystkie. Nie ma opcji zaznaczenia kilku. Dla mnie nie wielki kłopot bo nie archiwizuję wiadomości ale usunięcie wszystkich raportów z wielu sms-ów jest kłopotliwe.
Co do baterii to jestem pod mega wrażeniem, po 14stu dniach od ładowania ubyła ostatnia kreska, wykonałem jeszcze ok 30-40min rozmów w sumie i świeciłem kilka min. latarką. Dzień później pojawił się komunikat o rozładowaniu baterii, włączyłem latarkę i grę i tak jeszcze przez ok. 2min działał do wyłączenia. Na spokojnie można by wykonać jeszcze jakąś krótką awaryjną rozmowę.

#456015  autor: user_delete19
 27 sty 2011, 22:01
Zastanawiam się nad tym telefonem dla siostry (play+orange) i zastanawia mnie jedno - czy ten telefon nie ma problemów z przełączaniem sieci/łapaniem zasięgu? jej obecna nokia n70 nie najlepiej radzi sobie w takiej sytuacji (przywiesza sie jak straci zasieg jakiejs sieci i trzeba resetowac telefon).

#456035  autor: user_delete13
 27 sty 2011, 22:56
Model ten nie powinien mieć problemów z łapaniem sygnału. Co do połączeń to w trakcie trwania jednego głosowego każde następne z drugiego SIM jesteś informowany o połączeniu w formie komunikatu tekstowego i sygnalizacji świetleń zapaleniem się czerwonej lub niebieskiej diody na obudowie telefonu.

#456041  autor: user_delete19
 27 sty 2011, 23:19
razin pisze:Model ten nie powinien mieć problemów z łapaniem sygnału.
Chodzi mi raczej o sytuacje typu: zgubi zasieg macierzysty, plus nie wpusci kilka razy i telefon zawiesza sie bez sieci... i pomaga jedynie restart... :(
razin pisze:Co do połączeń to w trakcie trwania jednego głosowego każde następne z drugiego SIM jesteś informowany o połączeniu w formie komunikatu tekstowego i sygnalizacji świetleń zapaleniem się czerwonej lub niebieskiej diody na obudowie telefonu.
Dobrze wiedziec, ale chyba az tak intensywnie nie bedzie wykorzystywany (; chociaz czytalem, ze w czasie polaczenia druga karta jest 'niekatywna' (osoba wywolujaca dostaje komunikat 'abonent poza zasiegiem')? Moze to nawet i lepiej bo wtedy po zakonczeniu polaczenia przychodzi sms z informacja kto i o ktorej probowal sie skontaktowac...

#460607  autor: pletwalblekitny
 19 lut 2011, 21:32
Co do połączeń to w trakcie trwania jednego głosowego każde następne z drugiego SIM jesteś informowany o połączeniu w formie komunikatu tekstowego i sygnalizacji świetleń zapaleniem się czerwonej lub niebieskiej diody na obudowie telefonu.
Dobrze wiedziec, ale chyba az tak intensywnie nie bedzie wykorzystywany (; chociaz czytalem, ze w czasie polaczenia druga karta jest 'niekatywna' (osoba wywolujaca dostaje komunikat 'abonent poza zasiegiem')? Moze to nawet i lepiej bo wtedy po zakonczeniu polaczenia przychodzi sms z informacja kto i o ktorej probowal sie skontaktowac...
Totalna głupota jeśli chodzi o ten brak funkcjonalności !!!
Jestem na maksa wściekły bo rozmawiałem na pierwszej karcie play z kolegą a na drugą kartę Ery dzwoniła do mnie dziewczyna też z Ery, to był bardzo ważny tel i powiedziało jej że jestem poza zasięgiem. Masakra !!! Co za bzdura że obie karty są aktywne jak nie są w trakcie rozmowy na jednej. Jak zatem zrobić że jak rozmawiam na pierwszej i ktoś dzwoni na drugą to żeby pokazało mi i pozwoliło odebrać zawieszając połączenie na 1 lub rezygnując z niego żeby odebrać połączenie na drugiej ?
Może ktoś mi pomóc ? Bo zaraz dostane szału to był mega ważny telefon od dziewczyny.

#463122  autor: stz
 04 mar 2011, 07:46
Ja ten telefon mam od dłuższego czasu jak tylko pojawił się w MM. Ogólnie jest ok, ale ma pewne wady, których nie potrafię rozpracować. Byc może jest w nim stary soft. Po pierwsze nie daję rady , aby nawiązać kontakt z komputerem poprzez program na płycie. Niby wszystko zainstalowane, a i tak nie mogę nic zrobić. Druga sprawa. Przegrałem z Nokii przez BT kontakty, ale są zamienione tj. najpierw imię, a potem nazwisko. Trzeba to ręcznie poprawiać, inaczej się nie da. Poza tym przy niektórych nazwiskach nie da się wpisać całości tj. Nazwisko i imię. Brakuje jakby miejsca w linijce. Nieraz jest długie i się wpisze, a nieraz jest mniej liter i trzeba pozostać np. Kowalski Przem

Miałem:M D160, S S6 Power, Philips Genie, N 5110, S C25, S S35, S S45, N 6210, S Sl45, S S55, S S65, S D600e, N 6103, LG KE800, SE K800i, LG KE970, SE C702N 5800 Mam: BB 9780 Bold, BB 9900 bold, Galaxy S III, BlackBerry Z30

#463123  autor: user_delete13
 04 mar 2011, 08:26
stz pisze:Brakuje jakby miejsca w linijce. Nieraz jest długie i się wpisze, a nieraz jest mniej liter i trzeba pozostać np. Kowalski Przem
To jest normą gdy kontakty są zapisane na karcie SIM (ograniczenie dt. ilości znaków)

Takowe ograniczenie jest zniesione gdy kontakty zapisujemy w pamięci telefonu.

#463124  autor: stz
 04 mar 2011, 08:34
Tak ja wiem, ale kontakty zapisuję w telefonie i sprawa jest podobna. Nieraz długie nazwiska i imiona się mieszczą, a nieraz krótkie nie wchodzą. Ja nigdy nie trzymam kontaktow na sim. Mam ich za dużo, bo ponad 500.

Miałem:M D160, S S6 Power, Philips Genie, N 5110, S C25, S S35, S S45, N 6210, S Sl45, S S55, S S65, S D600e, N 6103, LG KE800, SE K800i, LG KE970, SE C702N 5800 Mam: BB 9780 Bold, BB 9900 bold, Galaxy S III, BlackBerry Z30

#475052  autor: gm
 09 maja 2011, 22:12
Uczę się tego telefonu, bo niestety Nokia nie ma poczciwego dualsima :-)
Niech mi ktoś pomoże w masowej wysyłce mmsów. Potrzebuję wysyłać sam tekst więc już nauczyłem sie, że mam wzór szablonu z wpisanym tematem i dzięki temu mam mmsa. Schody zaczynają się jak chcę później tę wiadomość wysłać do ok. 12-13 osób. Nie chce wysyłać. W przypadku smsa nie ma problemu, nawet ładnie wybiera całą grupę. Przy mmsie nawet nie widać grupy tylko trzeba każdy kontakt wybrać z książki telefonicznej. A może jest jakiś limit odbiorców w przypadku mmsa?

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#481324  autor: Atlan
 11 cze 2011, 14:52
A ja mam pytanie do Was odnośnie wysyłania smsów, bo tutaj się naczytałem niezbyt dobrych rzeczy, a jest to ważna informacja dla mnie:

Czy to prawda, że korzystając z T9 i pisząc słowo "piłka" rzeczywiście skróci nam smsa do 70 znaków? Nie da się nigdzie ustawić, żeby był tryb uproszczony i T9 napisał "piłka" ale wysłał "pilka"? W Nokii tak właśnie się dzieje i jest to dla mnie wielka zaleta. Może ktoś sprawdzić, czy nie ma nigdzie jakiegoś uproszczonego trybu, albo Alfabetu GSM czy coś takiego?

No i jeszcze pytanie, czy to prawda, że nie da się w środku smsa napisać np. imienia z wielkiej litery?

Mógłby ktoś sprawdzić te rzeczy?

Zagadki logiczne

#481340  autor: user_delete13
 11 cze 2011, 15:59
Atlan pisze:No i jeszcze pytanie, czy to prawda, że nie da się w środku smsa napisać np. imienia z wielkiej litery?
Wielkość czcionki czy z małej czy dużej literki zmienia się za pomocą #