• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #445294  autor: agaak
 06 gru 2010, 13:51
Witajcie, mam pytanie o specyfikę sieci PLAY. O jedną pierdołę że strach...

Posiadam SE k770i w play fresh. Mam ikonę zasięg/gprs, właśnie o ten GPRS mi chodzi.
Wcześniej byłam w erze, cały czas ikona dostępności GPRS była. Natomiast w PLAY, jest ona tylko w 3G, po GSM znika i się pojawia - losowo... Oczywiście, nawiązanie transmisji pakietowej, ja przywraca..
Taki urok tej sieci? W erze, bardzo rzadko się ta działo, natomiast w play, więcej jej nie ma niż jest, choć transmisja dostępna.
Jakieś logiczne wytłumaczenie? Czy czepiam się tylko :)
 #445299  autor: Andrzej24
 06 gru 2010, 14:26
agaak pisze: Jakieś logiczne wytłumaczenie? Czy czepiam się tylko :)
Nie zawracaj sobie tym głowy. Czy to wada? Trudno powiedzieć jeśli internet działa. W Orange miałem identycznie choć wcześniej ikonka była cały czas. Potem w Orange coś porobili i teraz po jakimś czasie znika.

#445301  autor: KamaZ
 06 gru 2010, 14:43
Wejdź w ustawienia/łączność/transmisja danych/usługa preferowana/ i wybierz Transmisja PS i CS. Powinno być cały czas tylko właśnie wytłumacz po co Ci to? :wink:

#445319  autor: agaak
 06 gru 2010, 16:28
KamaZ pisze:Wejdź w ustawienia/łączność/transmisja danych/usługa preferowana/ i wybierz Transmisja PS i CS. Powinno być cały czas tylko właśnie wytłumacz po co Ci to? :wink:
Mam tak i na razie nie znika... No nic, jak zniknie to wyłączę. A po co? Ach... przyzwyczajenie :)

#445331  autor: kwistas
 06 gru 2010, 18:15
Tak SE mają, połączysz się z 3G/HSDPA to telefon obok zasięgu pokaże ikonkę G czyli, że jest w zasięgu GPRS, jeśli telefon jest na zasięgu macierzystym nie na Plusie to po przełączeniu na GSM powinna być ikonka E czyli EDGE.

Szczerze nie spotkałem się z takim przyzwyczajeniem, trochę głupie pytanie, oczyścicie bez urazy ;)
W Play masz lepiej, bo masz dostęp do lepszej sieci HSDPA.

#445337  autor: KamaZ
 06 gru 2010, 19:11
kwistas tak jak piszesz jest w nowych SE. K770i obsługuje tylko GPRS i WCDMA. HSDPA a nawet EDGE brak...

W sumie ta opcja to takie Cell Info jeśli chodzi o technologie internetu, która aktualnie "wisi w powietrzu" :lol: