• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #442892  autor: zoltan666
 23 lis 2010, 23:38
Posiadam telefon Sony Ericsson K770i z sieci Era. Telefon ma chyba simlocka na Ere, bo kart innych sieci nie przyjmuje. Wkrotce chcialbym zaczac go uzywac z karta Playa, ale... Moglbym sprobowac sam sciagnac simlocka, ale nie wiem czy to sie powiedzie, a pozatym telefon jest jeszcze pol roku na gwarancji. Pomyslalem o karcie turbo sim, ale tez nie wiadomo czy zadziala. A dzis znalazlem taka informacje http://news.pasjagsm.pl/telefony-bez-si ... -5409.html I tu pojawia sie moje pytanie. Czy Era dalej bazplatnie sciaga simlocki? Tego K770i zakupilem na Allegro. Mam do niego Fakture VAT i karte gwarancyjna, ale nie wypelniona. Gwarancja podobno nie musi byc wypelniona. Data zakupu telefonu to 02.06.2009r. Martwi mnie natomiast to, ze telefon zostal zakupiony z zlotowke, czyli na abonament. Czy moga zarzadac ode mnie dodatkowo pokazania umowy na abonament, a skoro jej nie posiadam to odmowic zdjecia simlocka?

#442915  autor: kerim36
 24 lis 2010, 10:19
umowa + dowod zakupu + ewentualniue karta gwarancyjna

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#442921  autor: zoltan666
 24 lis 2010, 11:11
No jeśli bez umowy nie da rady to jednak będę musiał coś pokombinować na własna rękę.

#442951  autor: kerim36
 24 lis 2010, 14:13
zoltan666,

najlepiej zadzwon do warszawsliego salonu firmowego ery i zapytaj konkretnie co oni potrzebuja - moze akurat dadza swoja inna wersje

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#443197  autor: zoltan666
 25 lis 2010, 17:31
Na moje pytanie dotyczace mozliwości bezpłatnego zdjęcia simlocka i dokumentów przy tym wymaganych wyslane na e-mail Ery otrzymałem taką oto odpowiedź: "Pragnę poinformować, że ma Pan możliwość bezpłatnego usunięcia blokady Sim Lock za pośrednictwem Biura Obsługi Abonenta. W tym celu proszę o kontak z numerem 602900 (opłata zgodna z cennikiem)." No tak, ale co mi po numerze BOA skoro nie jestem ich abonentem. To moze chyba być utrudnieniam dla tego darmowego sciągnięcia simlocka.

#443222  autor: Maniek99
 25 lis 2010, 19:17
Ja ostatnio zdejmowałem locka w salonie i tylko faktura była potrzebna.
Lepiej najpierw przedzwonić do konkretnego salonu, bo nie we wszystkich sklepach firmowych się da.

#443225  autor: zoltan666
 25 lis 2010, 19:30
Maniek99, ale miałes ten telefon na abonament? Druga sprawa to czy mogą robić problemy jeśli faktura będzie z innego miasta i nie bedzie na mnie?

#443226  autor: Maniek99
 25 lis 2010, 19:36
Tak telefon był na abonament.
Nie sądzę żeby robili jakieś problemy jeśli chodzi o lokalizację.
Przecież w wielu miejscach niema Salonów firmowych.

#443674  autor: fiona
 28 lis 2010, 13:42
Zotlan, nikt nie będzie sprawdzał, czy faktura jest na Ciebie czy na inną osobę – nie musisz przedstawiać dowodu osobistego, tylko dowód zakupu. W Warszawie w salonie przy Puławskiej 15 zdejmowałam simlocka z mojego K770i, poproszono wyłącznie o fakturę sprzętową.

#443679  autor: zoltan666
 28 lis 2010, 14:15
fiona A jak wygląda cały proces zdjecia simlocka? Zostawia im sie telefon i odbiera po jakimś czasie, czy robia to od ręki? Dodam, że fakturę mam na osobę z Bydgoszczy. Mam nadzieje, że to nie byłoby problemem. No i fajnie by było jakby sie to dało załatwić w sklepie Ery, a nie tylko w tym salonie na Puławskiej 15, ale to pewnie zalezy od sposobu w jaki tego simlocka ściągają np. jakims kodem.

#443686  autor: thonka
 28 lis 2010, 14:39
zoltan666, tylko salon firmowy (na stronie ery jest spis).
z nokii i SE simlocki sciagaja zazwyczaj na miejscu, kwestia 5-10 minut.
na k800i wystarczyla faktura, na n73 nie mialem nic po za stara umowa z IMEI.
najwazniejsze, zeby na tym dokumencie byl IMEI telefonu.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, 14:42 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#443687  autor: Maniek99
 28 lis 2010, 14:40
W przypadku SE, konsultant odblokowuje telefon od ręki.
Oczywiście przy założeniu, że dany salon ma dostęp do bazy z kodami.

#443724  autor: zoltan666
 28 lis 2010, 17:06
Ehhh, to powiem szczerze, że jak na razie średnio mi sie to kalkuluje. Rzadko teraz bywam w Warszawie, a jechac specjalnie do tego konkretnego salonu wyniesie mnie tyle samo co za Turbo Sima. Jeszcze na miejscu moze sie okazać, ze będą mieli jakieś obiekcje - a to że nie ma umowy, albo że telefon nie jest uzywany w Erze, bo w tej chwili uzywany jest w Mobilkingu i nawet nie mam karty Ery, zeby do niego wsadzić tak na wszelki wypadek. Choc z drugiej strony z Turbo Simem tez nie ma gwarancji, że zadziała.
Ciekawa sprawa, że w Warszawie Era ma tylko jeden salon firmowy - troche cienko.
Poczekamy, zobaczymy. Jak bedę przypadkiem kiedys w okolicy to napewno tam zajrze i spróbuje coś zdziałać.

#444573  autor: Wanderer7
 03 gru 2010, 13:01
pierwszy lepszy komis telefoniczny i zrobią Ci to za 10 zeta ;)

Obrazek

#444589  autor: Maniek99
 03 gru 2010, 13:44
Poza tym nie musi być salon, może być sklep firmowy - nie każdy, byle tylko nie punkt dilerski.